Meny Stäng

Saffranskaka med mandelmassgömma

Det går lika bra att grädda kakan i en vanlig rund springform, ca 23 cm i diameter.

SAFFRANSKAKA MED MANDELMASSGÖMMA En ljuvligt god julig saffranskaka med mandelmassgömmor i. Den är makalöst god, denna saffranskaka! Ät den som den är eller servera med en klick vispgrädde eller glass om du vill servera den som en lyxigare dessert.
TIPS! Följ gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här!)

Saffranskaka med mandelmassgömma

Ca 10 bitar

2 ägg
2 dl strösocker
1/2 gram (1 paket) saffran
2 tsk bakpulver
2 dl filmjölk (eller 1 ½ dl mjölk)
50 g smör, rumsvarmt
3 ½ dl vetemjöl 

Fyllning
100 g riven mandelmassa
50 g smör, kylskåpskallt
1/2 tsk kardemumma eller kanel
2 tsk mandelspån eller pärlsocker

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 180 grader. Smörj och bröa en gjutjärnsstekpanna eller en vanlig springform, ca 23 cm i diameter.

2. Vispa ägg, strösocker och saffran pösigt i en bunke. Tillsätt bakpulver, filmjölk, smör och vetemjöl. Vispa ihop allt till en slät smet.

3. Fyllning: Riv mandelmassan och smöret grovt. Lägg ut mandelmassan på en tallrik och strö över det rivna smöret. Pudra över kardemumma eller kanel.

4. Häll smeten i stekpannan eller formen. 

5. Fördela smör- och mandelmassblandingen i 11 lika stora höga och lägg ut dem på smeten.

6. Grädda kakan längst ner i ugnen i 32–34 min. Testa med en provsticka om kakan är klar. Servera gärna kakan med vispgrädde eller glass. Eller ät kakan som den är, det är också ljuvligt gott!

JULTIPS!
KLICKA HÄR FÖR ATT BESTÄLLA MIN NYA BOK: LINDAS JULBAK!

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är lindas-jul-1024x831.jpg
LINDAS JULBAK innehåller alla recept som behövs till julbaket!

© 2019 Lindas Bakskola. Alla rättigheter reserverade.