Bloggar Lindas Bakskola Lindas tips & fakta

Bakpulver – fakta

Bakpulver

Allt du behöver veta om bakpulver

Bakpulver är ett kemiskt jäsmedel som inte behöver jäsa innan gräddning. Det består av syra, bikarbonat och stärkelse (majs eller vete). När syra och bikarbonat förenas i vätska reagerar de med varandra och bildar koldioxid. Koldioxiden är en gas som ger luftbubblor i smeten eller degen, dvs ett luftigare bakverk.

En smet som innehåller bakpulver ska inte vispas länge, utan det räcker med att man snabbt blandar ihop allt till en slät smed. Om man vispar för länge blir kakan seg eftersom glutentrådarna blir för starka i kakan och då blir kakan/brödet inte lika luftig och hög i ugnen.

En bröddeg eller bulldeg som innehåller bakpulver ska inte knådas för då blir glutentrådarna starka och motståndet för hårt för att brödet ska kunna jäsa ordentligt och bli luftigt. Blanda bara snabbt ihop en bakpulverdeg utan onödig knådning eller blandning.

Matbröd som innehåller bakpulver är allra godast när de är nybakade (gäller inte sockerkakor och småkakor!). På bara några timmar kan de blir torra och tråkiga. Om du vill frysa in brödet ska det göras direkt de kallnat på plåten. De smakar nybakat om du tinar dem snabbt i mikron innan du ska äta dem. Scones är ett exempel på ett populärt bakpulverbröd.

Byta ut bakpulvret
Om brödet innehåller en syra kan bakpulvret ersättas med bikarbonat. Ta då hälften så mycket bikarbonat som bakpulver. Bikarbonat innehåller ingen syra som bakpulverblandningen gör och därför behöver man istället tillsätta något surt för att jäsningen ska fungera, t ex filmjölk, gräddfil eller lingon. Bikarbonat kan dock ge brödet en mörkare färg pågrund av att den så kallade maillardreaktionen drar igång (en kemisk reaktion som ger mörkare färg och en lite salt, speciell smak) .

Fördel: Det går snabbt att baka med bakpulver och brödet behöver inte jäsa.

Nackdel: Brödet bör ätas direkt eftersom det blir torrt snabbt.

Läs mer om att byta ut bakpulver mot bikarbonat – klicka här!

Kommentarer inaktiverade.

Du kanske också gillar...

Fler recept...

Melonglass utan socker

Hälsosam, fruktig sorbetglass baserad som är ljuvligt god och läcker! Nyttig utan tillsatt socker.

0

Nyttig mikrokladdkaka

Ljuvligt god & supernyttig kladdkaka som bara innehåller banan, ägg och kakao. Perfekt när man är sötsugen, men vill vara nyttig.

0

Nyttig melonglass

Fruktbaserad, sockerfri glass som blir oerhört krämig & god! Smakar sött utan socker!

0

Snabb bakpulverlimpa

Suveränt gott bröd som går blixtsnabbt att baka!

0

Snabblimpa som inte behöver jäsa

Suveränt god & lättbakad limpa som kräver en liten arbetssats och är klar på totalt 30 min (5 min arbete + 25 min ugn).

0

Chokladsnittar

Knapriga, läckra chokladsnittar med pärlsocker på toppen!

0

Segmjuk jordgubbskaka

Lättbakad kaka med segmjuka, lite frasiga kanter – en favorit som innehåller få ingredienser man oftast har hemma!

0

Segmjuk jordgubbskaka

SUPERGOD! Lättbakad jordgubbskaka med lite segmjuka, frasiga kanter som bakas utan bakpulver.

0

Maräng- & jordgubbsglasstårta

Drömgod, krämig glass med stora jordgubbsbitar i – riktigt lyxig & god! (Görs utan glassmaskin).

0

Smulig Limepaj

En ljuvligt god, sötsur paj med smulig Digestivebotten. Lyxigt & läckert!

0

Chokladtryffeltårta med maränggrädde & bär

En läcker kladdig chokladbotten, tryffel, maränger, vispgrädde & bär – allt som behöver för en perfekt tårta! Mums!

0