Klassiska kanelbullar är bland det godaste som finns! Man behöver alltid ha en påse bullar i frysen för att ta fram när man blir sugen eller när man får oväntat besök. Frys in de bullar som inte äts direkt när så håller de sig saftiga längre.
Klassiska kanelbullar
30–40 bullar (beroende på storlek)
50 g jäst
6 dl mjölk, fingervarm
1 krm salt
½ tsk kardemummakärnor, mortlade
150 g smör, rumsvarmt
1 dl strösocker
16–17 dl vetemjöl
Fyllning
ca 100 g smör, rumsvarmt
1 dl strösocker eller florsocker
1–2 msk kanel
Garnering
1 ägg
pärlsocker
GÖR SÅ HÄR
1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölk och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt salt, kardemumma, smör, strösocker och vetemjöl, lite i taget och blanda ihop allt till en smidig deg. Knåda den i några minuter.
2. Låt degen jäsa under bakduk i ca 50 min.
3. Dela degen i två bitar.
4. Kavla ut den ena till en rektangel, ca 1 cm tunn.
5. Bred ut hälften av smöret på degen och strö över hälften av sockret och kanelen.
6. Rulla ihop degen till en rullae och skär den i bitar, ca 2 cm breda.
7. Lägg bullbitarna i pappersformar på en ugnsplåt. Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 250 grader. Upprepa punkt 4–7 med den andra degbiten.
8. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över pärlsocker.
9. Grädda bullarna mitt i ugnen i 6–9 min. Storleken på bullarna kan variera, liksom värmen i olika ugnar. Håll koll på tiden för det går snabbt på slutet. Låt bullarna svalna på ett galler under bakduk.