Snabbaste äppelpajen med en god mördeg som blir både knaprig och spröd under gräddningen. En lyxig, storfavorit som är enkel och går fort att baka. Den innehåller ingredienser man oftast har hemma vilket gör att man kan bjuda på fika när man får oväntat besök eller blir sugen.
Tips!
Den hackade sötmandeln på toppen ger en god, knaprig smak. Det går bra att byta ut de mot hasselnötter, hackade solroskärnor eller pärlsocker.
[caption id="attachment_43730" align="" width="215"]Ljuvligt god, smulig äppel- & chokladpaj – klicka här för recept![/caption]
6–8 bitarMördeg100 g smör, rumsvarmt
2 msk strösocker1 nypa salt2 ¼ dl vetemjölFyllning2 äpplen1–2 msk strösocker kanelGarnering
20 g sötmandel, hackadGÖR SÅ HÄR1. Sätt ugnen på 200 grader. Nyp ihop smöret med strösocker, salt och vetemjöl till en deg.
2. Kavla ut degen till en rektangel, ca 3–4 mm tunn på ett bakplåtspapper.
3. Skala äpplena och skär dem i tunna klyftor.
4. Lägg äppelklyftorna i en tät rad i mitten på degen.
5. Strö strösocker och kanel över äpplena.
6. Vik högra kanten över äpplena (vik med bakplåtspapperet och drag sedan bort det så går degen inte sönder så lätt).
7. Vik den vänstra degkanten över den högra (vik med bakplåtspapperet och drag sedan bort det).
8. Vänd på rullen så degskarvarna ligger nedåt. Strö över sötmandeln.
9. Gräddan pajen mitt i ugnen i 25–30 min. Låt den svalna på plåten. Servera den gärna med vaniljsås, vispgrädde eller vaniljglass.
[caption id="attachment_43710" align="" width="860"] 1. Sätt ugnen på 200 grader. Nyp ihop smöret med strösocker, salt och vetemjöl till en deg.[/caption]
[caption id="attachment_43711" align="" width="860"] 2. Kavla ut degen till en rektangel, ca 3–4 mm tunn på ett bakplåtspapper.[/caption]
[caption id="attachment_43712" align="" width="860"] 3. Skala äpplena och skär dem i tunna klyftor.[/caption]
[caption id="attachment_43713" align="" width="860"] 4. Lägg äppelklyftorna i en tät rad i mitten på degen.[/caption]
[caption id="attachment_43714" align="" width="860"] 5. Strö strösocker och kanel över äpplena.[/caption]
[caption id="attachment_43715" align="" width="860"] 6. Vik högra kanten över äpplena (vik med bakplåtspapperet och drag sedan bort det så går degen inte sönder så lätt).[/caption]
[caption id="attachment_43716" align="" width="860"] 7. Vik den vänstra degkanten över den högra (vik med bakplåtspapperet och drag sedan bort det).[/caption]
[caption id="attachment_43717" align="" width="860"] 8. Vänd på rullen så degskarvarna ligger nedåt. Strö över sötmandeln.[/caption]
[caption id="attachment_43718" align="" width="860"] 9. Gräddan pajen mitt i ugnen i 25–30 min. Låt den svalna på plåten. Servera den gärna med vaniljsås, vispgrädde eller vaniljglass.[/caption]
En fantastiskt god, lyxig cheesecake med smak av pepparkaka och vit choklad – riktigt juliga, goda smaker som passar perfekt ihop! Tips! Gör en makalöst god fryst saffranscheesecake – klicka här för recept! Fryst pepparkakscheesecake 12–14 bitar Botten ca 50 g Digestivekex (kan bytas ut med pepparkakor) ca 200 g pepparkakor 80 g smör, smält Fyllning …
TIPS! Följ mig gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här, eller Facebook (klicka här) så får du alltid alla nya recept direkt i ditt flöde! Ljuvlig semmeltårta. En underbart god tårta med härlig smak av semla. En favorit som är perfekt att bjuda på när man har gäster. Tips! Baka mina drömgoda semmelmuffins – klicka här för recept! Semmeltårta …