Påskens godaste citronsaffranpaj! Citron + saffran är magiskt gott, en fantastiskt god kombination som gör den här pajen till påskens godaste! Den består av en frasig pajbotten, kardemummakärnor och en krämig citronsaffrankräm. Kardemumman i pajen gör den extra smakrik och god!
Tävling!
Vinn 10 kryddburkar från Kockens (värde 250 kr per pris, 10 vinnare utses)!
Gör så här för att tävla:
* Vilket år grundades varumärket Kockens (svaret finns på Kockens.se)?
* Vilket är ditt bästa påskbaktips?
Skriv svaren på de två frågorna samt din mejladress i kommentarsfältet längst ner i detta blogginlägg
Tävlingsperiod: 23/3–30/3.
Tävlingsvillkor: https://bonniertidskrifter.se/om-oss/tavlingsvillkor/
Vinnarna kontaktas via mail och presenteras längst här i blogginlägget.
Eventuell vinstskatt betalas av vinnaren.
Tips – dekorera med Kockens kryddor!
Pomeransskal, kanelstänger och stjärnanis är inte bara goda, smakrika kryddor som används i bakning och matlagning. De är även snygga och vackra att dekorera med. Lägg gärna några torkade kryddor på pajen!
Mer inspiration hittar du på kockens.se
Frasig citronsaffranpaj
Deg
150 g smör, kylskåpskallt
¾ dl strösocker
4 dl vetemjöl
2 krm Kockens kardemummakärnor
Fyllning
1 citron, saft & finrivet skal
3 ägg
4 dl vispgrädde
1 påse Kockens saffran (0.5 gram)
2 dl florsocker
Garnering
florsocker
citronskivor
citronmeliss
Kockens pomeransskal
Kockens stjärnanis
GÖR SÅ HÄR
1. Deg: Sätt ugnen på 200 grader. Nyp ihop smör, vetemjöl och strösocker till en deg. Plasta in den och låt den vila i ca 20 min.
2. Mortla kardemummakärnorna.
3. Tryck ut degen i en pajform, ca 26 cm i diameter. Nagga bottnen med en gaffel.
4. Strö Kockens kardemummakärnor på pajbottnen.
5. Förgrädda pajdegen mitt i ugnen i 15 min. Sänk sedan ugnsvärmen till 180 grader.
6. Fyllning: Riv citronskalet fint och pressa ur all saft.
7. Vispa ihop citronskal och citronsaft med ägg, vispgrädde, saffran och florsocker till en jämn smet i en skål.
8. Ta ut pajbottnen ur ugnen och häll i citronfyllningen i pajskalet.
9. Grädda pajen mitt i ugnen i ytterligare ca 25 min. Låt den kallna i formen. Låt pajen stå i kylen och stelna i minst 2 tim innan servering. Garnera gärna med torkade pomeransskal och stjärnanis.