RÅGSIKTSKAKOR Det enda min sambo Micke bakar är rågsiktskakor – och det gör han riktigt bra! 🙂 Häromkvällen när jag inte var hemma passade han på att baka, en dubbel sats, och han messade mig både steg-för-stegbilder och bilder på det färdiggräddade brödet. Han lekte Mickes bakskola, hahahaha :-). Bilderna har han tagit med sin telefon.
TIPS! Följ mig gärna lindasbakskola på Instagram (klicka här), Facebook (klicka här)
Hembakade rågsiktskakor
4 st
Klassiska brödkakor med hål i mitten.
50 g jäst5 dl mjölk, fingervarm2 tsk salt½ dl ljus sirap50 g smör, rumsvarmt12–13 dl rågsiktGÖR SÅ HÄR1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och rör om tills jästen lösts upp. Tillsätt salt, sirap, smör och rågsikt, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den i några minuter. Låt degen jäsa under bakduk i ca 45 min.
2. Knåda igenom degen på ett mjölat bakbord. Dela den i fyra delar och forma dem till runda bullar. Platta eller kavla ut dem till runda kakor, 18–20 cm i diameter. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.
3. Stansa ut ett hål i mitten, ca 4 cm i diameter, med till exempel ett snapsglas. Nagga brödkakorna med en gaffel. Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 220 grader.
4. Grädda bröden mitt i ugnen i 12–15 min. Låt dem svalna på ett galler under en bakduk.
[caption id="attachment_59196" align="" width="860"] 1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och rör om tills jästen lösts upp. Tillsätt salt, sirap, smör och rågsikt, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den i några minuter. Låt degen jäsa under bakduk i ca 45 min.[/caption]
[caption id="attachment_59197" align="" width="860"] 2. Knåda igenom degen på ett mjölat bakbord. Dela den i fyra delar och forma dem till runda bullar. Platta eller kavla ut dem till runda kakor, 18–20 cm i diameter. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.[/caption]
[caption id="attachment_59198" align="" width="860"] 3. Stansa ut ett hål i mitten, ca 4 cm i diameter, med till exempel ett snapsglas. Nagga brödkakorna med en gaffel. Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 220 grader.[/caption]
[caption id="attachment_59199" align="" width="860"] 4. Grädda bröden mitt i ugnen i 12–15 min. Låt dem svalna på ett galler under en bakduk.[/caption]
Tekakor i långpanna. Sånt här bröd går inte att köpa! Man måste baka det själv! Saftigare, mjukare bröd får man leta efter. Otroligt härligt frukostbröd som bara trycks ut i en form och gräddas. Så lyxigt! TIPS! Följ gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här!) så får du alla nya recept i ditt flöde! Tips! Följ Lindas bakskola …
Drömgoda, saftiga, fluffiga tekakor! Hela familjen älskar dessa, runda mjuka bröd. Tips! Baka extra stora tekakor – klicka här för recept! Tips! Baka snabba tekakor som inte behöver jäsa – klicka här för recept! Hälften av rågsikten kan bytas ut till vetemjöl. Drömgoda tekakor Ca 14 st 50 g jäst 6 dl mjölk, fingervarm 50 …