Bloggar Lindas Bakskola Lindas tips & fakta

Varför blir grönsaker ofta grågröna efter kokning?

Varför blir grönsaker ofta grågröna efter kokning?

Svar: Ärtor och andra grönsaker innehåller det gröna färgämnet klorofyll. När de kokas, varmhålls eller konserveras sker en kemisk process då det bildas ett ämne som heter feofytin a och feofytin b. Feofytin a är grågrön och feofytin b olivgrön. Detta gör att grönsakernas färg förändras. Graden är färgförändring beror på en rad olika faktorer, såsom syrehalten i kokvattnet, pH hos grönsaken, klorofyllinnehållet samt tid och temperatur vid kokning.

Tips! Färgen behålls bättre om grönsaken kokos utan lock så att flyktiga syror kan försvinna från kokningen.

Prenumerera
Notis om
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer

Du kanske också gillar...

Fler recept...

Saftig chokladsockerkaka

Magiskt god chokladsockerkaka! Den är oerhört saftig och innehåller läckra, hackade chokladbitar i smeten. Här hittar du fler recept med ljuvligt goda, enkla mjuka kakor – klicka här! Saftig chokladsockerkaka Ca 12 bitar 3 ägg 3 dl strösocker ½ dl kakao 3 dl vetemjöl 2 tsk bakpulver 2 tsk vaniljsocker 75 g smör, smält 1 …

1

Kladdkakemuffins

Kladdkakemuffins som är perfekt kladdiga – de är så galet gott! Och enkelt att baka. En perfekt dessert som går enkelt och snabbt att slänga ihop. Och det är alltid uppskattat! Servera gärna med en klick vispgrädde och färska bär. Kladdkakemuffins Ca 12 bitar 150 g smör 3 dl strösocker 3 ägg ¾ dl kakao 1 nypa …

0

Kerstinkaka

Kerstinkaka – den är mycket lätt att baka och ingredienserna har man oftast hemma. Den är ljuvligt god och mycket populär. En klassiker som alltid är rätt att bjuda på – i alla sammanhang. Servera med färska bär och vaniljsås vid festligare tillfällen. Annars är den perfekt att njuta av precis som den är till …

0

Pensionärskaka

Pensionärskaka, Sverigekaka, ja kärt barn har många namn. Den är i alla fall den saftigaste, mjukaste kakan som finns med en ljuvlig vaniljsmörfyllning! En mycket lättgjord kaka som är lätt att lyckas med. Obs! Fyllningen ska vara lös och rinnig. PENSIONÄRSKAKA Ca 12 bitar 3 st ägg 3 dl vetemjöl 3 dl strösocker 2 tsk bakpulver 1 dl  vatten, …

1

Bevara frukt och bär längre med infrysning

Bevara frukt och bär längre med infrysning Frukt och bär som förvaras i rumstemperatur förlorar vätska snabbare efter som den dunstar genom skalet. De drabbas av uttorkning vilket gör att frukten blir mindre saftig samt att texturen och konsistensen blir trist. Man förlänger saftigheten i frukten och bären genom att förvara dem i kylen. Men om man …

0

Därför ska man förvara frukt, bär & grönsaker i kylen

Förvara frukt, bär och grönsaker i kylen (eller svalen) Frukt, bär och grönsaker innehåller mellan 79 och 95 procent vatten. För att behålla kvaliteten är det angeläget att behålla så stor mängd vatten som möjligt i produkterna. När de ligger i rumstemperatur drabbas frukterna, bären och grönsakerna snabbare av uttorkning eftersom vätskan lättare dunstar genom …

0

Kanelbullekladdkaka i långpanna

Kanelbullekladdkakan med pärlsocker på toppen som knastrar mellan tänderna är magiskt gott! En stor favorit! När jag bjöd på denna på min sons fotbollsavslutning var det flera av barnen som sade att det var den godaste kakan de någonsin ätit. 🙂 KANELBULLEKLADDKAKA 20–24 bitar 400 g smör 6 dl strösocker 1 msk vaniljsocker 1 msk kanel 1 krm salt 5 dl vetemjöl 6 …

2

Kärleksmumskladdkaka med strössel

Kladdkaka + kärleksmums + strössel = för gott för att vara sant! En riktigt läcker chokladkladdkaka med underbar glasyr, samma som man brukar ha på kärleksmums. Detta är toppat med strössel som knastrar härligt mellan tänderna. Kärleksmumskladdkaka med strössel Ca 12 bitar 150 g smör 1 krm salt 3 dl strösocker 2 msk kakao 1 …

1

Så kokar man potatis

Så kokar man potatis: 1. Välj jämnstora potatisar eller dela dem till samma storlek. 2. Koka upp vatten med ca 2 tsk salt per liter vatten. (läs mer här!) 3. Lägg i potatisen, vattnet ska precis bara täcka potatisen. 4. Ge potatisen ett snabbt uppkok och sjud sedan under lock. 5. Avsluta kokningen då rätt innertemperatur nåtts, använd …

0

Ska potatisen läggas i kallt vatten i kastrullen eller när vattnet börjat koka?

Ska potatisen läggas i kallt vatten i kastrullen eller när vattnet börjat koka? Svar: För att bevara C-vitaminhalten i potatisen bör temperaturen i potatisen snabbt passera 40–60 grader. På så sätt minskar risken för nedbrytning av C-vitaminen. Därför ska man lägga ner potatisen i kokande vatten. Om den tillagas för länge på låg värme kan näringen …

0

Hastbullar med vaniljkräm

Hastbullar med vaniljkräm. Ljuvliga vaniljkrämbullar med bakpulver som inte behöver jäsa. Hastbullar är klassiska bullar som ofta bakas med en kanelfyllning på toppen. Den här varianten innehåller vaniljkräm och är makalöst goda! De är klara på mindre än en halvtimme, vilket är snabbt och bra! Tips! Gör en halv sats deg om du vill göra 10 bullar! Tips! …

0

Varför är ägg bruna eller vita?

Varför är ägg bruna eller vita? Svar: Vita ägg kommer oftast från vita hönor och bruna ägg kommer för det mesta från bruna hönor (det kan finnas undantag). Ca 95 % av alla svenska ägg är vita och ca 5 % är bruna.  Hönorna har en körtel som innehåller ett sekret som färgar ägg­skalet i slutet, när …

0
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x