En fantastiskt god och saftig, mjuk kaka med mazarinbotten. Den knäckiga toscan på toppen är en grym kombination. Man kan hacka nötterna grovt om man inte vill ha dem hela. Kakan passar jättebra som en julkaka till adventsfikat, men kan bakas året runt utan att förknippas med julen.
Mazarintoscakaka i limpform
Ca 12 bitar
Saftig citronmazarinbotten med ett knäckigt nöt- & mandeltäcke. Ljuvligt gott!
Mazarinbotten
225 g mandelmassa
100 g smör, rumsvarmt
3 ägg
1 tsk bakpulver
1 dl vetemjöl
rivet skal av 1 citron
Toscatäcke
200 g nötter och mandlar av valfri sort
½ dl vispgrädde
½ dl strösocker
½ dl ljus sirap
2 tsk smör
GÖR SÅ HÄR:
1. Sätt ugnen på 175 grader. Lägg nötterna på en plåt och rosta dem mitt i ugnen i 10–12 min.
2. Riv mandelmassan grovt och rör ihop den med smöret. Tillsätt äggen och blanda. Rör ihop bakpulver och vetemjöl och blanda ner det och citronskalet i smeten.
3. Bred ut smeten i en limpform, ca 1 ½ liter, klädd med bakplåtspapper.
4. Grädda kakan mitt i ugnen i 25–30 min.
5. Toscatäcke: Koka upp grädde, socker och sirap i en kastrull. Låt det puttra till en tjock kolasmet. Stäng av värmen och rör ner smör och nötter.
6. Ta ut kakan när de 25–30 minuterna gått och häll över toscasmeten. Höj värmen till 250 grader och grädda kakan i ca 5 min till. Låt den svalna i formen.