Superläcker vetekrans med gyllene saffran i degen. Den är oerhört saftig, luftig och god. Den krämiga fyllningen av mandelmassa, smör och kardemumma är pricken över i!
Gör en dubbel sats om du vill baka 2 kransar.
[caption id="attachment_35509" align="alignnone" width="215"]Baka en flätad saffranslängd med krämig vaniljkräm – klicka här för recept![/caption]
Saffranskrans med mandelmassa & kardemumma
ca 16 bitar½ g saffran (1 påse) + 1 tsk strösocker 2 ½ dl mjölk, fingervarm25 g jäst1 nypa salt½ dl strösocker 1 ägg50 g smör, rumsvarmt 7–9 dl vetemjölFyllning150 g mandelmassa50 g smör, kylskåpskallt½–1 tsk stötta kardemummakärnorca ¾ dl strösockerGarnering1 ägg pärlsockerGÖR SÅ HÄR1. Stöt saffranet i en mortel tillsammans med sockret. Blanda saffranet och mjölken i en bunke. Smula ner jästen och rör om tills den lösts upp. Tillsätt salt, socker, ägg, smör och mjöl, lite i taget. Knåda degen kraftigt i några minuter. Låt den jäsa under bakduk i 50–60 min.
2. Dela degen i 3 delar. Kavla ut dem till rundlar i samma storlek som formen, ca 24 cm i diameter.
3. Fyllning: Riv mandelmassa och smör grovt och strö över kardemummakärnorna.
4. Lägg en degrundel i bottnen på formen, ca 24 cm i diameter, klädd med bakplåtspapper. Strö ut hälften av smör- och mandelmassafyllningen. Strö över socker. Lägg på ytterligare en rundel och strö ut resten av fyllningen och socker. Lägg på den sista rundeln. Tryck ihop degkanterna nedåt i kanterna. Dela degen i ca 16 delar med en degskrapa eller en vass kniv. Tryck till degen i mitten. Låt den jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 220 grader.
5. Pensla kransen med ägg och strö över pärlsocker.
6. Grädda kransen längst ner i ugnen i 30–35 min. Sänk värmen till 200 grader efter halva tiden. Låt den svalna i formen.
[caption id="attachment_8087" align="alignnone" width="860"] 1. Stöt saffranet i en mortel tillsammans med sockret. Blanda saffranet och mjölken i en bunke. Smula ner jästen och rör om tills den lösts upp. Tillsätt salt, socker, ägg, smör och mjöl, lite i taget. Knåda degen kraftigt i några minuter. Låt degen jäsa under bakduk i 50–60 min.[/caption]
[caption id="attachment_8088" align="alignnone" width="860"] 2. Dela degen i 3 delar. Kavla ut dem till rundlar i samma storlek som formen, ca 24 cm i diameter.[/caption]
[caption id="attachment_8089" align="alignnone" width="860"] 3. Fyllning: Riv mandelmassa och smör grovt och strö över kardemummakärnorna.[/caption]
[caption id="attachment_8096" align="alignnone" width="860"] 4. Lägg en degrundel i bottnen på en rund form, ca 24 cm i diameter klädd med bakplåtspapper. Strö ut hälften av smör- och mandelmassafyllningen. Strö över socker. Lägg på ytterligare en rundel och strö ut resten av fyllningen och socker. Lägg på den sista rundeln. Tryck ihop degkanterna nedåt i kanterna. Dela degen i ca 16 delar med en degskrapa eller en vass kniv. Tryck till degen i mitten. Låt den jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 220 grader.[/caption]
[caption id="attachment_8091" align="alignnone" width="860"] 5. Pensla kransen med ägg och strö över pärlsocker.[/caption]
[caption id="attachment_8092" align="alignnone" width="860"] 6. Grädda kransen längst ner i ugnen i 30–35 min. Sänk värmen till 200 grader efter halva tiden. Låt den svalna i formen.[/caption]
I betalt annonssamarbete med Nicks. Enkelt och supergott! Bräcket kan brytas till mindre bitar och toppas med Nicks Crunchy caramel och hackad sötmandel/nötter. Godiset är gjort med Nick´s choklad och påverkar inte blodsockret nämnvärt. Superbra för alla som vill äta sockerfritt och t ex diabetiker. Chokladbräck sockerfritt 300 g Nick´s dark chocolate300 g Nick´s milk chocolate4 st …
Baka de allra godaste saffransbullarna – klicka här för recept! Drömgoda, spröda, gyllengula småkakor som fullkomligt smälter i munnen. Dessa saffransdrömmar doftar och smakar himmelskt gott och är mycket lätta att baka.TIPS! Följ gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här!) Saffransdrömmar 18 st 1/2 g saffran (1 påse)50 g smör, rumsvarmt1 1/2 dl strösocker1/2 tsk hjorthornssalt1/2 dl matolja eller …
Gudomligt god cheesecake med en frasig pepparkaksbotten och en krämig, fryst fyllning med smak av vit choklad. Rivet apelsinskal på toppen är pricken över i.