PEPPARKAKOR Spröda, goda, smakrika pepparkakor. Den här degen är väl beprövad.
Tips! Baka franska pepparkakor som inte behöver kavlas! Klicka här för recept!
Fler recept med pepparkakor – allt från kladdkaka till cheesecake – klicka här!
PEPPARKAKSDEG
Pepparkaksdeg
150 g smör, smält
2 dl strösocker
1 dl ljus sirap
1 msk mald ingefära
1 msk mald kanel
½ msk mald nejlika
1 tsk mald kardemumma
1 ½ tsk bikarbonat
7 ½ dl vetemjöl
¾ dl vatten
Tips! Ingefära, kanel, nejlika och kardemumma kan bytas ut mot 1 påse färdigköpt pepparkakskrydda.
Kristyr
3–4 dl florsocker
1 äggvita
GÖR SÅ HÄR
1. Dag 1: Smält smöret i en kastrull. Ta bort den från värmen. Rör ner socker, sirap, ingefära, kanel, nejlika och kardemumma.
2. Häll smörblandningen i en bunke. Tillsätt vattnet. Blanda bikarbonat och vetemjöl i en annan bunke och rör ner det, lite i taget i smörblandningen. Arbeta snabbt ihop allt till en deg.
3. Lägg degen i en plastpåse och låt den vila i kylskåpet över natten.
4. Sätt ugnen på 180 grader. Kavla ut degen tunt på ett mjölat bakbord. Stansa ut valfria figurer och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.
5. Grädda pepparkakorna mitt i ugnen i 8–12 min beroende på tjocklek och storlek. Håll koll på dem så de inte bränns.
6. Kristyr: Blanda florsocker och äggvita i en skål. Blanda eventuellt i någon droppe vatten om det behövs. Glasyren får inte bli rinnig. Bred eller spritsa ut glasyren på pepparkakorna. Låt glasyren stelna på kakorna.
TIPS! Följ gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här!)
Jag prövade och det var nog gott❤️✨!