MOROTSLIMPA Saftig, rustik, ljuvligt god, mjuk limpa med rivna morötter i degen som gör brödet extra näringsrikt och gott. Skiva gärna upp limpan och frys in skivorna. Då är det enkelt att ta fram önskat antal skivor när man är hungrig.
Tips! Baka ljuvligt goda morotsfrallor – klicka här för recept!
Reklam för Lindas avlånga ugnsform
BAKTIPS!
Baka gärna kakan i min avlånga ugnsform som jag tagit fram till bakning! Den har högra, raka kanter och gjord i aluminium vilket gör att gräddningen blir jämn och perfekt! Klicka här för att beställa ugnsformen!
Morotslimpa
2 st (halvera degen om du vill baka en limpa)
50 g jäst
8 dl vatten
2 msk rapsolja
2 tsk salt
1 stor morot
8 dl rågsikt
ca 10 dl vetemjöl
Garnering
valfria frön
GÖR SÅ HÄR
1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt vatten och blanda tills jästen lösts upp.
2. Skala och riv moroten fint.
3. Tillsätt rapsolja, salt, morot, rågsikt och vetemjöl, lite i taget. Blanda till en lätt kladdig, men smidig deg. Knåda den i några minuter. Låt den jäsa under bakduk i 40 min.
4. Dela degen i två bitar. Forma dem till limpor, lika långa som limpformarna. Lägg dem i varsin limpform, klädd med bakplåtspapper.
5. Pensla limporna med vatten och strö över frön. Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 250 grader.
6. Ställ in limporna på ett galler, längst ner i ugnen. Sänk värmen till 200 grader när du sätter i bröden. Grädda i ca 45 min. Ta ut dem ur formen och låt dem svalna på ett galler.