Njut av en kombination av grädde, nötter, maräng och choklad. Baka en klassisk tårta. Tårtan är uppkallad efter bergsområdet Schwarzwald i sydvästra Tyskland. Originalet är smaksatt med körsbärsbrännvin, men den svenska varianten är mildare och består av grädde, choklad och nötmarängsbottnar. Foto: Linda Andersson
Schwarzwaldtårta
Ca 16 bitar
Nötmarängsbottnar
200 g hasselnötter
6 äggvitor
1 1/2 dl strösocker
1 1/2 dl florsocker
100 g mörk choklad, smält
Fyllning
ca 8 dl vispgrädde
100 g mörk choklad, smält
1 msk vaniljsocker
Chokladplattor
150 g mörk choklad
1/2 msk olja, neutral
Garnering
Kakao
1. Sätt ugnen på 160 grader. Rosta nötterna på en plåt mitt i ugnen i ca 10 min, eller tills skalet släpper. Skrubba bort skalen på dem med en kökshandduk.
2. Mal nötterna fint i en mandelkvarn. Det blir inte samma sak att köra dem i en hushållsmaskin eller mixer.
3. Sätt ugnen på 150 grader. Rita tre rundlar, ca 22 cm i diameter, på var sitt bakplåtspapper.
4. Vispa äggvitorna hårt, tillsätt strö- och florsocker mot slutet, tills det är vitt och fluffigt. Rör försiktigt ner de malda nötterna.
5. Bred ut smeten på rundlarna och grädda dem mitt i ugnen i 25–30 min.
6. Lossa bottnarna från papperet försiktigt och låt dem kallna. Pensla dem med smält choklad på ovansidan och låt dem stelna.
7. Fyllning: Vispa grädden. Ställ in hälften av grädden i kylskåpet. Blanda ca 1/2 av den vispade grädden i rumstemperatur med den smälta chokladen i en bunke. Blanda vaniljsockret och 1/2 av grädden i en annan bunke.
8. Bred ut hälften av chokladgrädden och hälften av vaniljgrädden på en botten med chokladsidan uppåt.
9. Lägg på nästa botten och upprepa steg åtta.
10. Lägg på den sista bottnen. Ta fram grädden ur kylen och bred ut den ovanpå och runt kanterna på tårtan. Ställ in den i kylen.
11. Chokladplattor: Smält chokladen över vattenbad tillsammans med oljan och rör om ordentligt. Bred ut ett tunt lager choklad på ett bakplåtspapper.
12. Skär ut kvadratiska bitar med en vass kniv medan den fortfarande är lite mjuk. Låt plattorna stelna i kylen. Garnera tårtan med dem. Pudra över kakao på grädden innan servering.