KYCKLINGFILÉ I SKYSÅS

Den här rätten må vara enkel, men smaken är allt annat än blygsam! Med saftig kyckling och en underbar skysås är detta ett säkert kort som alltid går hem, även hos de yngsta. En familjefavorit som bevisar att det godaste inte behöver vara komplicerat! Den kanske inte ser så speciell ut på bild, men smakar desto bättre!
Jag älskar denna skysås och den är mycket lätt att göra! Häll såsen över riset och du har en fantastiskt god kycklingrätt som passar lika bra en vardags som en helg! Du kan välja om du vill låta såsen var tunn utan redning eller att reda (läs sist i receptet). Jag har gjort den utan redning. En maträtt som max tar 10 minuter att slänga ihop.

Här hittar du fler goda matrecept – klicka här!

KYCKLINGFILÉ I SKYSÅS

4 portioner

600 g kycklingfiléer
olja att steka i
salt
svartpeppar
/chiliflakes

Sky
3 dl vatten
1–2 msk kycklingfond
1 msk Kikoman soya

GÖR SÅ HÄR

1. Skär kycklingfiléerna i mindre bitar. Krydda dem med salt och peppar/chiliflakes.

2. Värm upp en stekpanna och häll olja i botten. Stek kycklingfiléerna och låt dem ligga på låg värme tills de blir genomstekta. 

3. Tillsätt vatten, kycklingfond och soya i stekpannan. Låt allt puttra på låg värme i några minuter. Servera med ris, bulgur eller potatis och en fräsch sallad. Häll gärna rikligt med skysås över riset (eller det du serverar till).

Tips! Om du vill reda skyn lite tjockare:

MAIZENA Du kan reda såsen med maizena om du önskar den lite tjockare. Rör i 1 msk ljus maizenaredning under omrörning och låt puttra tills det tjocknar.

Här hittar du fler goda matrecept – klicka här!

TZATZIKI

Sommarens enklaste (och godaste!) tillbehör är utan tvekan tzatziki! Riv gurka, blanda med yoghurt, vitlök och en ev. en skvätt olivolja. Klart att njuta till det mesta! Passar som en kall sås till det mesta eller doppa rostade baguetter i din tzatziki.

TZATZIKI

1 gurka
5 dl g grekisk yoghurt
2–3 klyftor vitlök
salt
svartpeppar

ev. olivolja

GÖR SÅ HÄR
1. Riv gurkan och krama ur vätskan med händerna.

2. Blanda grekisk yoghurt med vitlök, den rivna gurkan, salt och peppar efter smak.
Ringla ev. över lite olivolja. Förvara i kylen.

Tillbehör: Skär en baguette i skivor och stek dem i olja i en stekpanna. Så enkelt och ljuvligt gott!

Baka frasiga baguetter till din tzatziki – recept klicka här!

Kolla in alla mina enkla och goda steg-för-stegrecept på bloggen här!

BRYTFRALLOR

Få saker slår doften av nybakade bröd, och de här brytfrallorna är verkligen något extra! När de jäser ihop på plåten skapar de en fantastisk mjukhet och supersaftig konsistens som gör varje tugga till en ren njutning. Perfekta att bryta loss direkt från plåten – rena drömmen till frukosten, soppan eller som tillbehör till grillat!

BRYTFRALLOR

Ca 20 st

50 g jäst
8 dl vatten, fingervarm
1 msk salt
3/4 dl rapsolja
9 dl rågsikt
ca 9 dl vetemjöl (eller 18 dl vetemjöl)

GÖR SÅ HÄR

1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt vatten och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt salt, olja, rågsikt och vetemjöl, lite i taget mot slutet. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda i några minuter. Strö över lite mjöl.

2. Låt degen jäsa i ca 40 min.

3. Sätt ugnen på 250 grader. Forma ca 15 stycken runda frallor. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Låt dem jäsa i ca 25 min på plåten under en bakhandduk.

4. Grädda frallorna mitt i ugnen i 15–18 minuter. Njut av nybakat bröd. Går bra att frysa in.

Här hittar du fler goda, enkla brödrecept – klicka här!

Här hittar du fler goda, enkla brödrecept – klicka här!

SÖTSUR KALL SÅS

Såsen som passar till allt! En kall lättgjord sås som du blandar ihop på några minuter! Servera den till kyckling, kött, lax, som dressing på en sallad eller precis vad du vill. Vansinnigt god sås!

Tips! Gör en kall sås med mango chutney och curry – supergod! Klicka till receptet här!

SÖTSUR KALL SÅS

5 dl creme fraiche (valfri fetthalt)
1 dl sweet chili sauce (sötsur sås)
salt
svartpeppar

GÖR SÅ HÄR
1. Blanda alla ingredienser i en skål och såsen är klar! Smaka av med salt och peppar.

HAMBURGERBRÖD

Jag älskar dessa hembakade hamburgerbröd!  Varför nöja sig med köpt när hembakat är så här fantastiskt? Enkla att göra och gör en otrolig skillnad för din burgarupplevelse. Hembakade hamburgerbröd är nyckeln till den ultimata sommarfavoriten! ☀️

Frys gärna in bröden så du kan ta fram när du vill grilla hamburgare spontant. Värm gärna brödet på grillen innan du stoppar in hamburgerköttet.

Här hittar du fler goda, enkla brödrecept – klicka här!

Hamburgerbröd

Ca 20 st

50 g jäst
9 dl vatten, fingervarmt
1 msk salt
1 dl rapsolja
8 dl rågsikt

12–14 dl vetemjöl
(Det går även baka hamburgerbröden med endast vetemjöl och byta ut rågsikten till vetemjöl, men jag tycker de blir extra goda och fluffigare med en del rågsikt i degen.)

Garnering
1 ägg, uppvispat (kan bytas ut mot vatten)
sesamfrön

GÖR SÅ HÄR

1. Smula jästen i en bunke. Tillsätt vatten (eller mjölk) och blanda tills jästen löses upp.

2. Tillsätt salt, olja och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg. Knåda den i några minuter.

3. Låt degen jäsa under bakduk i ca 45 min. Jäsningstips: Fyll upp ca 15 cm varmt vatten i diskhon. Ställ bunken i det varma vattnet så jäser degen snabbare. När degen växt till nästan det dubbla är den färdigjäst.

4. Dela degen i ca 20 bitar, beroende på hur stora bröd du vill ha. Gör runda bollar av degen med mjölade händer. Lägg dem på en ugnsplåt, klädd med bakplåtspapper. Platta till dem, ca 1 1/2 cm tjocka. Låt bröden jäsa under bakduk i ca 20 min. Sätt ugnen på 250 grader.

5. Pensla bröden med uppvispat ägg. Strö över sesamfrön om du vill (jag bakade utan sesamfrön denna gång).

6. Grädda bröden mitt i ugnen i 12–15 min tills de får lite färg (tiden kan variera lite beroende på storlek). Bröden går bra att frysa in.

Här hittar du fler goda, enkla brödrecept – klicka här!