Stekt potatis

Stekt potatis är perfekt att göra om du har överbliven kokt potatis. Eller så kokar du potatis först och sedan steker.

Om du vill göra råstekt potatis (utan att koka först) så finns recept här!

Stekt potatis

Du behöver:
2–3 potatisar per person (eller mer om så önskas)

Gör så här:
1. Koka rå potatis i ca 20 minuter tills den blir mjuk i saltat vatten.

2. Låt potatisen kallna.

3. Värm upp en stekpanna och stek potatisen i smör (eller rapsolja). Krydda med salt. Stek tills potatisen fått en gyllenbrun yta. Rör om då och då med en stekspade.

GALETTE MED BÄR

En fransk, öppen paj som man kan fylla med sina favoritbär, antingen blanda olika sorter eller bara fylla med blåbär, hallon eller jordgubbar. Servera gärna med vaniljsås eller vaniljglass.

Här hittar du fler goda pajrecept – klicka här!

Galette med bär

ca 10 portioner 

125 g smör, rumsvarmt
3 dl vetemjöl
1/2 krm salt
1 dl florsocker
1 ägg

Fyllning
ca 600 g bär (färska blåbär, hallon jordgubbar)
2 msk strösocker

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 200 grader.  Nyp ihop alla ingredienser till en deg. Tillsätt sista ägget.

2. Kavla ut degen på ett bakplåtspapper, ca 28 cm i diameter. Lägg i pappret med degen i en springform och tryck kanterna mot sidan. 

3. Fyll botten med valfria bär. Strö över strösocker. Fäll ner degkanten över de yttre bären, runt hela pajen. 

4. Pensla kanten med uppvispat ägg. 

5. Grädda pajen längst ner i ugnen i ca 30 min.  Servera med vaniljglass eller vaniljsås.

Här hittar du fler goda pajrecept – klicka här!

KLIPPFRALLOR I LINDAS UGNSPLÅT

Att baka egna frallor är en njutning i sig, men det finns små detaljer som kan lyfta dem ytterligare. Ett enkelt knep för att ge dina frallor både karaktär och ett extra krispigt yttre är att klippa ett kryss i dem med en sax innan gräddning.

Detta lilla snitt är inte bara för syns skull. Krysset hjälper frallan att utvecklas och expandera under gräddningen, vilket ger ett luftigare och mer inbjudande inre. Dessutom skapar det en vacker, rustik yta med härliga, krispiga kanter som är svåra att motstå. Varje fralla får sin egen unika form, och du får det där hembakta utseendet som signalerar äkta bakglädje.

Ta fram saxen och ge frallorna det där lilla extra. Resultatet blir inte bara vackert att se på utan också en fralla som smakar precis så gott som den ser ut.

Reklam för Lindas bakform. Beställ min nya bakplåt här!

I min suveräna långpanna bakar jag frallor som blir fantastiskt goda och saftiga när de jäser ihop i formen! Jag rekommenderar varmt att baka frallor i denna plåt som jag tagit fram för att exakt denna konstruktion är min favoritplåt! Klicka här för att beställa hem plåten och baka!
Beställ min nya bakplåt här! Ett vanligt bakplåtspapper får exakt plats i ugnsplåten och rekommenderas när man gräddar bröd och kakor.

Beställ min favorit ugnsform här – klicka här!
Här hittar du fler recept som passar till Lindas ugnsplåt!

Kalljäsning: Baka ut frallorna direkt när degen är klar och lägg dem direkt i plåten. Låt dem jäsa i kylen under en handduk, över natten i 8-10 timmar. Ta fram dem i rumstemperatur ca 20 minuter innan gräddning.

KLIPPFRALLOR I LINDAS UGNSPLÅT

20 st

7 dl vatten
50 g jäst
2 tsk salt
1/2 dl rapsolja
7 dl rågsikt

ca 8 dl vetemjöl

(Det går bra att baka bröden med endast rågsikt eller endast vetemjöl, men jag tycker bröden blir extra goda när båda mjölsorterna blandas i detta bröd).

Tips! Det går lika bra att baka frallorna med endast vetemjöl eller endast rågsikt, men i denna deg har jag tagit både rågsikt och vetemjöl.

GÖR SÅ HÄR

1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt vatten och rör om tills jästen lösts upp. Tillsätt salt, olja, rågsikt och vetemjöl, lite i taget mot slutet (ta lite mer mjöl om degen är för kladdig). Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den i några minuter, gärna i hushållsmaskin. Låt degen jäsa under bakduk i ca 45 min.

2. Dela degen i 20 bitar. Rulla dem till bollar. 

3. Lägg frallorna tätt ihop på Lindas ugnsplåt, klädd med bakplåtspapper. Strö över lite mjöl. Klipp ett kryss i varje fralla med en vass sax. Låt dem jäsa under bakduk i ca 25 min. Sätt ugnen på 250 grader.

4. Grädda bröden längst ner i ugnen i 18–20 min. Ta upp bröd i pappret och låt det svalna på ett galler. Bröden går bra att frysa in.

Beställ gärna min nya bakplåt här!

Här hittar du fler recept som passar till Lindas ugnsplåt!

Beställ min favorit ugnsform här – klicka här!

SNABB PICKNICKKAKA

Den här snabba picknickkakan med smak av kanel och pärlsocker är så där härligt mjuk och saftig. Perfekt att ta med till parken, stranden eller bara njuta av hemma med en kopp kaffe.

Reklam för Lindas nya, avlånga ugnsform
Jag är supernöjd med utformningen av min nya ugnsform/limpform. Den är helt perfekt att baka bröd i, men även denna picknickkaka, bullar, pajer, kladdkakor och kärleksmums. De raka kanterna ger ett jämnt fint resultat med jämn gräddning av hela kakan eller brödet.
Beställ gärna min AVLÅNGA UGNSFORM här – klicka här! 

Här hittar du fler recept till Lindas avlånga ugnsform – klicka här!

SNABB PICKNICKKAKA

Ca 10 bitar

Kanel och pärlsocker är goda smaksättare i denna mjuka och saftiga kaka.

1 ägg
1 dl strösocker
1 ½ tsk bakpulver
1 dl filmjölk (eller yoghurt)
50 g smör, smält
2 ½ dl vetemjöl 

Garnering
kanel
pärlsocker 

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 180 grader. Klä Lindas avlånga ugnsform i bakplåtspapper

2. Vispa ägg och socker pösigt i en bunke. Tillsätt resten av ingredienserna och rör ihop allt till en slät smet.

3. Bred ut smeten i formen. Pudra kanel och strö pärlsocker över kakan.

4. Grädda kakan mitt i ugnen i ca 25 min. Lyft upp kakan i bakplåtspappret och låt den svalna. Bjud på fika eller packa ner den i picknickkorgen.

Här hittar du fler recept till Lindas avlånga ugnsform – klicka här!

SILVIAKAKA

Silviakaka är en klassisk favorit som är vansinnigt god till fikat! Den kommer garanterat gå åt som smör i solsken! 

Obs! Kaksmeten innehåller inte fett.

Här hittar du fler recept med goda, enkla mjuka kakor – klicka här!

Reklam för Lindas ugnsplåtBeställ gärna min nya bakplåt här! Jag rekommenderar varmt att baka denna SILIVIAKAKA i denna plåt som jag tagit fram! Bröden blir perfekt gräddade och de raka kanterna ger en jämn gräddning! Ett vanlig bakplåtspapper passar perfekt i min form. Beställ gärna min nya ugnsplåt här!

Här hittar du fler recept som passar till Lindas ugnsplåt!

Silviakaka

24 bitar

4 ägg
4 dl strösocker
4 dl vetemjöl
1 msk bakpulver
2 dl vatten

Glasyr
250 g smör
2 ½ dl strösocker
1 ½ msk vaniljsocker
3 äggulor

Garnering
kokos

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 180 grader. Vispa ägg och strösocker pösigt i en bunke. Tillsätt resten av ingredienserna och blanda ihop allt till en smet.

2. Häll smeten i Lindas ungsform, ca 25 x 35 cm, klädd med bakplåtspapper.

3. Grädda kakan längst ner i ugnen i 22–24 min. Låt den kallna i formen.

4. Glasyr: Smält smöret i en kastrull. Tillsätt strösockret och låt det puttra på låg värme i en minut. Stäng av värmen. Tillsätt vaniljsocker och äggulor. Blanda ihop till en slät glasyr.

5. Bred ut glasyren på kakan. Strö över kokos och låt glasyren stelna i kylen. Skär kakan i rutor med en vass kniv.

Här hittar du fler recept med goda, enkla mjuka kakor – klicka här!

Reklam för Lindas ugnsplåtBeställ gärna min nya bakplåt här! Jag rekommenderar varmt att baka denna SILIVIAKAKA i denna plåt som jag tagit fram! Bröden blir perfekt gräddade och de raka kanterna ger en jämn gräddning! Ett vanlig bakplåtspapper passar perfekt i min form. Beställ gärna min nya ugnsplåt här!

Här hittar du fler recept som passar till Lindas ugnsplåt!