KYCKLINGKÖTTFÄRSSÅS

Kycklingköttfärssås – en klassiker i ny tappning! Istället för att använda köttfärs har jag tillagat min favoritköttfärssås med kycklingfärs. Och den blev underbart god och lika enkel att tillaga! Kycklingköttfärsen är lätt att steka och smakar mycket gott. Kycklingköttfärs ger en mycket god smak och innehåller bara ca 5 procent fett.

Hygientips!
Tänk på att alltid tvätta händerna både före och efter du tar i kycklingfärsen. Lägg den aldrig på en träskärbräda utan använd en i plast. Låt inte köttfärsen komma i kontakt med andra råvaror som inte ska tillsättas i grytan.

Ingredienstips!
Mängden kryddor, ketchup och tomatpuré kan varieras efter egen smak och tycke om man vill.
TIPS! Följ gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här!)

KYCKLINGKÖTTFÄRSSÅS

Ca 8 portioner

1 gul lök 
800 g kycklingköttfärs
½ tsk salt
2 krm svartpeppar
2 vitlöksklyftor
1 ½ msk torkad oregano
1 ½ dl ketchup
½ dl tomatpuré
1000 g krossade tomater
ev. färsk timjan eller basilika

GÖR SÅ HÄR
1. Skala och finhacka löken. Värm upp en stekpanna. Fräs den i en klick smör tills den är gyllenbrun. Lägg löken åt sidan i en skål.

2. Fräs kycklingköttfärsen i en klick smör i en upphettad stekpanna . Mosa den hela tiden med en gaffel tills den är genomstekt. Sänk värmen när kycklingen börjar få färg.

3. Salta och peppra kycklingen. Pressa över vitlöken med en vitlökspress och strö över oregano. Rör om ordentligt.

4. Tillsätt ketchup, tomatpuré, krossade tomater och den stekta löken. Rör om ordentligt och låt allt puttra på svag/medelvärme i ca 10 min. Smaka därefter av och tillsätt eventuellt mer av kryddorna efter egen smak. Klipp gärna ner några kvistar färsk timjan eller basilika.

Grahamsfrallor

Himmelskt goda grahamsfrallor. Finns det något godare än nybakade grahamsfrallor?! Näe, det är ljuvligt. Och dessa härliga bröd innehåller väldigt mycket fibrer, vilket alltid är bra. Ett perfekt frukostbröd!

TIPS! Följ gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här!)

Grahamsfrallor

20 st

50 g jäst
6 dl vatten, fingervarmt
2 tsk salt
3 msk rapsolja
4 dl grahamsmjöl
10–11 dl vetemjöl

GÖR SÅ HÄR

1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt vatten och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt, salt, rapsolja och grahamsmjöl. Blanda ordentligt. Rör sist ner vetemjöl, lite i taget mot slutet. Knåda degen i några minuter. Degen ska vara lätt kladdig.

2. Låt degen jäsa under bakduk i ca 40 min.

3. Knåda igenom degen på ett mjölat bakbord. 

4. Dela degen i 20 bitar och rulla runda bollar. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. 

5. Pensla bröden med uppvispat ägg eller vatten. Strö över valfria frön.

6. Låt frallorna jäsa i ca 30 min. Sätt ugnen på 250 grader. 

7. Grädda bröden mitt i ugnen i 13–15 min. Låt dem svalna på plåten.

TIPS! Följ gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här!)

Ugnsbakad falukorv med potatismos

Ugnsbakad falukorv med potatismos – en supergod, mycket lättlagad vardagsmiddag som familjen älskar! Och det är så enkelt att tillaga direkt i ugnen.

TIPS! Följ gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här!)

Ugnsbakad falukorv med potatismos

4–6 personer

1 falukorvsring, ca 800 g
2 msk ketchup
2 msk senap
ca 20 ostskivor

6 portioner potatismos
några cocktailtomater
ev. grillkrydda

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 200 grader. Lägg korven i en rund ugnsform. Skär snitt i falukorven med ca 2 cm mellanrum (skär ej rakt igenom, lämna ca 2 cm).

2. Bred ketchup och senap i varje skåra i korven. Stick ner en ostskiva i varje skåra.

3. Spritsa eller klicka potatismos runt korven och i mitten.  Lägg några cocktailtomater i mitten.

4. Grädda allt i formen i nedre del en av ugnen i ca 25 minuter.

Tips! Smaksätt gärna moset med t ex grillkrydda, färskriven pepparrot eller färska örter.

Chili sin carne

Chili sin carne – en lättlagad, supergod vegorätt som är så himla god! Servera med ris eller bulgur och en fräsch sallad.

Chili sin carne

6 portioner

2 gula lökar, hackade
2 vitlöksklyftor
1 msk olja
3 msk tomatpuré
1–2 tsk chilipulver
1 tsk paprikapulver
1 krm svartpeppar
3/4 tsk salt
1 msk soja
400 g vegofärs
1 burk krossade tomater (à 400 g)
1 tetra vita bönor i tomatsås (à 380 g)
1 tetra kidneybönor (à 380 g)

GÖR SÅ HÄR

1. Skala och hacka lökarna samt skala och pressa vitlöken. Bryn allt i lite olja i en stekpanna. Ta upp allt ur stekpannan och lägg på en tallrik.

2. Bryn färsen i stekpannan. Tillsätt tomatpuré, kryddorna, soja, och krossade tomater. Låt allt puttra på svag värme i ca 10 min. Tillsätt sist bönorna och låt allt puttra tills bönorna blivit varma. Smaka av och tillsätt mer kryddor om det behövs.

Till servering: Servera gärna maten med bulgur och en fräsch sallad.

UGNSOMELETT

Lättlagad, läcker och god ugnsomelett.

UGNSOMELETT Omelett är SÅ gott, nyttigt och lätt att tillaga, speciellt när den gräddas i ugnen. Rör först ihop smeten och sedan sköter sig omeletten själv i ugnen. En perfekt lunch, lättare middag eller servera den på en buffé.

TIPS! Följ gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här!)

Ugnsomelett

2–3 portioner

6 ägg
4 dl mjölk
salt
peppar

Förslag på fyllning
1 dl riven ost
100 g skinka
1 hackad lök
några cocktailtomater

GÖR SÅ HÄR
1. Sätt ugnen på 250 grader. Vispa upp äggen fluffiga. Tillsätt mjölk, salt och peppar och rör om ordentligt.

2. Häll omeletten i en smord ugnsform, ca 24 x 28 cm. Lägg på önskad fyllning.

3. Grädda omeletten mitt i ugnen i ca 15 min (tiden kan variera pga storlek på form och mängd fyllning). Omeletten ska få en fin färg och stelna lagom.

TIPS! Följ gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här!)