CHOKLADKOKOS-KLADDKAKA

TIPS! Följ gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här!)

TIPS! Följ gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här!)

En ljuvligt god, lyxig och superläcker chokladkokos-kladdkaka. Den är så enkel att göra, så himla god! En perfekt kaka att bjuda på när man har gäster eller kalas. Eller bara njuta av den framför tv-n ensam eller med familjen.
Valfri choklad kan användas!

Chokladkokos-kladdkaka

Ca 12 bitar

150 g smör
3 dl strösocker
3 ägg
¾ dl kakao
1 krm salt

1/2 dl kokos
1 ¾ dl vetemjöl

200 g chokladkaka, hackad (strö på hälften av den hackade chokladen innan gräddning och hälften efter gräddning. Chokladen sjunker ner i smeten under gräddningen.)

Garnering
halva chokladkakan, hackad

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 180 grader. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt resten av ingredienserna och blanda snabbt ihop allt till en slät smet.

2. Häll smeten i en smord och bröad springform, 23–24 cm i diameter. Bröa formen med kokos (ströbröd funkar också).

3. Hacka chokladkakan grovt.

4. Strö hälften av chokladkakan ovanpå smeten.

5. Grädda kakan mitt i ugnen i 20–22 min. Ta ut kakan och strö över resten av chokladen på den varma kakan. Låt kakan kallna i formen. Ställ den i kylen en timme. Pudra eventuellt över kakao eller florsocker före servering.

Tips!
Bröa formen med kokos – supergott och en personlig favorit, men man kan också bröa med vanligt ströbröd.

Snabb Kycklinggryta

TIPS! Följ gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här!)

TIPS! Följ gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här!)

Snabb kycklinggryta som jag ofta slänger ihop när familjen ska äta middag snabbt, men ändå lagat från grunden. En riktigt, riktigt god kryddning som vi här hemma älskar! Självklart kan man byta ut någon krydda om man vill.

SNABB KYCKLINGGRYTA i sås

Ca 4 portioner

4 kycklingfiléer
salt
1 tsk chiliflakes
(eller curry)
1/2 tsk paprikakrydda
2 vitlöksklyftor

Sås
3 dl kallt vatten + 2 msk vetemjöl
2 dl vispgrädde eller crème fraische (eller en lägre fetthalt, men öka då mängden vetemjöl till 3 msk)
ca 1 1/2 msk kycklingfond 

GÖR SÅ HÄR

1. Skär kycklingfiléerna i smala remsor. Krydda dem med salt, chiliflakes och lite paprikakrydda. Stek dem i olja och pressad vitlök i en gryta eller stor stekpanna tills de är halvt genomstekta. Minska mängden chiliflakes om du vill ha en mildare smak.

2. Blanda vatten och vetemjöl i en skål. Rör om ordentligt. Häll allt över kycklingen i grytan. Låt det puttra. Tillsätt grädde och kycklingfond. Rör om och låt allt puttra i några minuter tills kycklingen är genomstekt. Servera med ris, bulgur eller matvete och en fräsch sallad.

Cheesecake


TIPS!
Följ gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här!)

TIPS! Följ gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här!)

Cheesecake – en riktig klassiker som är himmelskt god! En lyxig, superläcker cheesecake som alltid är uppskattad och fantastiskt god att bjuda på! Här får ni ett riktigt toppenrecept!

CHEESECAKE

Ca 12 bitar

Botten
300 g Digestivekex
125 g smör, smält

Fyllning
600 g färskost, t ex Philadelphia
2 1/2 dl strösocker

4 ägg
2 tsk vaniljsocker
2 msk vetemjöl
1 dl vispgrädde eller gräddfil

Smaksättning:
2 msk pressad lime- eller citron 

Tips: Riv även ner 200 g vit choklad i smeten.

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 180 grader. Klä en springform, 24 cm i diameter med bakplåtspapper i botten och på kanterna.

2. Mixa Digestivekexen till smulor. Smält smöret och blanda ner det. 

3. Tryck ut smulora i botten på springformen. 

4. Grädda bottnen mitt i ugnen i 10 min. 

5. Fyllning: Rör ihop färskost och strösocker med en elvisp. Tillsätt äggen, ett i taget och vispa till en jämn smet.

6. Tillsätt resten av ingredienserna och blanda ihop allt till en slät smet.

7. Ta ut formen med Digestivebottnen ur ugnen. Ställ in en ugnsform med 1 liter vatten längst ner i ugnen och sänk ugnsvärmen till 125 grader. 

8. Häll fyllningen på Digestivebottnen. 

9. Grädda din cheesecake mitt i ugnen i ca 70 min. Ta ut den och låt den kallna helt. Ställ den i kylen i minst 8 timmar så den stelnar helt. Garnera med florsocker och färska bär.

TIPS! Följ gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här!)

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är Cheesecake-New-York-steg-för-steg-1024x229.jpg

snabblimpa

TIPS! Följ gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här!)

Supergod snabb limpa med bakpulver i degen! Arbetstiden för den här limpan är bara 5 minuter. Sedan sköter den sig själv under gräddningen i ugnen. Perfekt när man snabbt vill ha nybakat bröd till frukost.

Tips! Både vetemjöl och rågsikt funkar lika bra i degen. Rågsikt innehåller 60 procent vetemjöl och 40 procent rågmjöl vilket gör att brödet får lite mer fibrer.

Baka underbara frukostfrallor som bara jäser en gång – klicka här för recept!

snabblimpa

6 dl vetemjöl (eller rågsikt)
1 tsk salt
1 tsk bakpulver
1 tsk bikarbonat
3 ½ dl mjölk 

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 180 grader. Blanda alla torra ingredienser i en bunke.

2. Tillsätt mjölken i de torra ingredienserna och blanda ihop allt till en kladdig deg.

3. Lägg degen i en limpform, klädd med bakplåtspapper. Strö över lite mjöl.

4. Grädda limpan längst ner i ugnen i ca 50 min.

TIPS! Följ gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här!)

ugnsrostad vitkål

TIPS! Följ gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här!)

TIPS! Följ gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här!)

UGNSROSTAD VITKÅL Vitkålen har fått nytt liv – rostad i ugnen med härliga kryddor och smak. Denna vitkål är underbart god som tillbehör till all slags mat och kan kryddas efter egen smak. Pensla över olja eller skeda över brynt smör och krydda med salt, örter, vitlök, chiliflakes, curry, paprika, svartpeppar eller andra goda kryddor du gillar.

Här hittar du fler goda matrecept – klicka här!

Ugnsrostad vitkål

1 litet kålhuvud
• ca 1/2 dl olivolja, rapsolja eller brynt smör
2–3 vitlöksklyftor
färska örter, chiliflakes, curry, paprika, svartpeppar (välj de kryddor du gillar)

GÖR SÅ HÄR

  1. Sätt ugnen på 200 grader. Skär vitkålshuvudet i skivor, 2–3 cm tjocka skivor. Lägg vitkålsskivorna på en ugnsplåt med bakplåtspapper.
  2. Blanda olja eller smält smör och pressad vitlök i en skål. Pensla det över vitkålsskivorna.
  3. Krydda rikligt med valfri krydda. Rosta vitkålen mitt i ugnen i 20–30 minuter eller tills kålen fått färg. Servera med en god sås eller som tillbehör till middagen.

Tips! Strö gärna över hackade hasselnötter över vitkålen innan du rostar i ugnen! Jättegott, men vi hade inte det denna gång.

Här hittar du fler goda matrecept – klicka här!