citroncheesecake

TIPS! Följ gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här!)

Cheesecake – en riktig klassiker som är himmelskt god! En lyxig, superläcker cheesecake som alltid är uppskattad och fantastiskt god att bjuda på! Här får ni ett riktigt toppenrecept!

CITRONCHEESECAKE

Ca 12 bitar

Botten
300 g Digestivekex
125 g smör, smält

Fyllning
600 g färskost, t ex Philadelphia
4 ägg
2 1/2 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
2 msk vetemjöl
1 dl vispgrädde eller gräddfil

Smaksättning:
1 citron (2 msk pressad citron samt rivet skal från hela citronen)

Tips: Riv även ner 200 g vit choklad i smeten.

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 180 grader. Klä en springform, 24 cm i diameter med bakplåtspapper i botten och på kanterna.

2. Mixa Digestivekexen till smulor. Smält smöret och blanda ner det. 

3. Tryck ut smulora i botten på springformen. 

4. Grädda bottnen mitt i ugnen i 10 min. 

5. Fyllning: Rör ihop färskost och florsocker med en elvisp. Tillsätt äggen, ett i taget och vispa till en jämn smet.

6. Tillsätt resten av ingredienserna och blanda ihop allt till en slät smet.

7. Ta ut formen med Digestivebottnen ur ugnen. Ställ in en ugnsform med 1 liter vatten längst ner i ugnen och sänk ugnsvärmen till 125 grader. 

8. Häll fyllningen på Digestivebottnen. 

9. Grädda din cheesecake mitt i ugnen i ca 70 min. Ta ut den och låt den kallna helt. Ställ den i kylen i minst 8 timmar så den stelnar helt. Garnera med florsocker och färska bär.

TIPS! Följ gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här!)

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är Cheesecake-New-York-steg-för-steg-1024x229.jpg

KESOBRÖD UTAN MJÖL lågkolhydrat

TIPS! Följ gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här!)

TIPS! Följ gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här!)

KESOBRÖD utan vetemjöl som har en mjuk, lite pannkaksliknande konsistens, men det är supergott! Och varje skiva innehåller bara 2, 3 g kolhydrater. Det här brödet innehåller även protein vilket är bra att få i sig till frukost.

28 kolhydrater för hela smeten
2,3 kH per brödbit

KESOBRÖD UTAN MJÖL lågkolhydrat

12 bitar

5 ägg
500 g Keso, 3 procent
2 tsk fiberhusk
½ tsk salt
2 tsk bakpulver
1 dl havregryn
1 dl mandelmjöl

Obs! Mandelmjölet kan bytas ut mot havremjöl, bovetemjöl eller kokosmjöl (men du ändras kolhydratmängden i brödet)

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 230 grader. Vispa äggen fluffiga med en elvisp. Rör ner resten av ingredienserna och vispa en minut till.

2. Bred ut smeten till en rektangel på en ugnsplåt klädd med bakplåtspapper.

3. Grädda brödet mitt i ugnen i ca 10–12 min tills brödet får en gyllenbrun färg. Låt det svalna på plåten. Skär brödet i rutor med en vass kniv eller klipp 12 stycken rutor med en sax.

Brödet går bra att frysa in. Klipp även bakplåtspappret i rutor och lägg en bit papper mellan varje brödbit innan infrysning, annars fastar brödbitarna i varandra. Brödet är jättegott med smör, ost eller skinka och en paprikaskiva som pålägg.

TIPS! Följ gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här!)

Grova fröfrallor

TIPS! Följ gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här!)

TIPS! Följ gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här!)

Grova fröfrallor fyllda med massor av fibrer och nyttiga frön. Supergoda, rustika och lätta att baka. Välj de frön du har hemma t ex solroskärnor, linfrön, sesamfrön, pumpafrön, psylliumfrön m m. Frallorna går bra att frysa in och ta fram och tina när man ska äta dem.

Grova fröfrallor

15 st

25 g jäst
5 dl vatten
2 tsk salt
2 dl blandade valfria frön
3 dl havremjöl
6–7 dl rågsikt

Garnering
1 ägg
3 msk blandade valfria frön

GÖR SÅ HÄR

1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt vatten och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt salt, frön, havremjöl och sist rågsikt, lite i taget. Blanda ihop till en smidig deg. Knåda degen i några minuter.

2. Låt degen jäsa under plastfolié i 50 min. 

3. Dela degen i 15 bitar. Forma dem till runda frallor och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.

4. Pensla frallorna med uppvispat ägg. Strö över rikligt med frön och tryck till fröna lite lätt så de fastnar i ägget.

5. Låt frallorna jäsa under en bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 250 grader. 

6. Grädda bröden mitt i ugnen i ca 15 min. Låt dem svalna på plåten.


Äppeltekakor

I betalt samarbete med Ankarsrum

Tips! Titta på Ankarsrums assistenter och tillbehör – klicka här!

ÄPPELTEKAKOR Rivet äpple i degen gör tekakorna ännu godare och saftigare. Dessa ljuvliga äppeltekakor är perfekt som frukostbröd, men även goda till en varm soppa eller en fräsch sallad. 

Degen har jag knådat i min Ankarsrum köksassistent som gör glutentrådarna starka vilket i slutändan gör att brödet blir oerhört luftigt och mjukt. Utan bra knådning av degen blir brödet platt och kompakt. Knådningen är en väldigt viktig process i bröd som innehåller jäst.
Tips! Titta på Ankarsrums assistenter och tillbehör – klicka här!

Tips! Mjölken gå att byta ut mot vatten, och då blir det konsistensen lite mer rustik. Men supergoda ändå!

Äppeltekakor

Ca 20 st

50 g jäst
6 dl mjölk, fingervarm
2 tsk salt
3 äpplen, rivna
150 g smör, rumsvarmt
3 dl grahamsmjöl
14–15 dl vetemjöl

GÖR SÅ HÄR

1. Smula ner jästen i degbunken och tillsätt mjölken. Sätt i gång assistenten på låg hastighet. Tillsätt salt, rivet äpple, smör, grahamsmjöl och vetemjöl, lite i taget. Kör degen i ca 5 min. 

2. Strö lite vetemjöl över degen och sätt på ett jäslock. Låt degen jäsa under bakduk i ca 45 min.

3. Kavla ut degen ca 1 ½ cm tjock.

4. Stansa ut runda brödkakor i degen, ca 12 cm i diameter med en kakform, ett stort glas eller en rund skål. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.

5. Strö lite mjöl över degkakorna och nagga dem med en gaffel. Låt dem jäsa under bakduk i ca 20 min. Sätt ugnen på 250 grader.

6. Grädda bröden mitt i ugnen i ca 10 min. Låt dem svalna på ett galler under bakduk.

Tips! Titta på Ankarsrums assistenter och tillbehör – klicka här!

Tips! Titta på Ankarsrums assistenter och tillbehör – klicka här!

Kalljästa frallor

TIPS! Följ gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här!)

TIPS! Följ gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här!)

Kalljästa frallor – gör degen på kvällen och låt den jäsa i kylen över natten. Grädda direkt när du vaknar och njut av underbara, nygräddade bröd till frukost! Eller gör degen på morgonen och servera nygräddade bröd till middagen!

Fakta
Mjölk i degen gör frallorna något mjukare, med mindre luftbubblor och vatten gör dem lite segare, mer rustika med större luftbubblor. Båda vätskorna är lika goda, men på olika sätt.

Tips! Om du vill baka ut frallorna på klassiskt vis, utan kalljäsning: Gör degen och låt den jäsa i bunken i ca 45 min. Baka därefter ut dem i formen. Låt jäsa i 30 min i formen. Grädda sedan.

Här hittar du fler goda, enkla bröd – klicka här!

Kalljästa frallor i form

6 st 
(Gör en dubbel sats för 12 bröd)

25 g jäst3 dl vatten, fingervarmt
1 tsk salt
1 msk rapsolja
3 dl rågsikt
4–5 dl vetemjöl
(om du inte har både rågsikt och vetemjöl hemma så kan du använda endast vetemjöl eller rågsikt)

Garnering
1 äggvita
blå och vita vallmofrön (eller bara en av färgerna)

GÖR SÅ HÄR
1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölk eller vatten och rör om tills jästen lösts upp. Tillsätt salt, rapsolja, rågsikt och vetemjöl, lite i taget. Rör ihop allt till en smidig deg och knåda den i några minuter.

2. Rulla degen i vetemjöl på ett bakbord. Dela degen i ca 6 bitar. Forma runda frallor och lägg dem i en lagom stor form, klädd bakplåtspapper. Det ska finnas lite luft mellan frallorna.

3. Täck formen med folie och ställ den i kylen i 8–10 timmar.

4. Ta fram brödformen ur kylen. Sätt ugnen på 250 grade.r

5. Pensla bröden med äggvita och strö över vallmofrön.

6. Grädda bröden mitt i ugnen i ca 20 min. Låt dem svalna i formen.

Här hittar du fler goda, enkla bröd – klicka här!