Vörtbröd / vörtlimpa

Julens godaste vörtlimpa. Jag har bakat en ljuvligt god, klassisk vörtlimpa och jag rekommenderar er verkligen att baka detta bröd. Det är underbart gott!
Degen har jag gjort i min Ankarsrum assistent som knådar degen smidigt och bakningen blir så mycket enklare i den.

BAKA LJUVLIGT GODA VÖRTFRALLOR – KLICKA HÄR FÖR RECEPT!

Tips!
Det är viktigt att knåda degen i assistenten i 5–8 minuter så att glutentrådarna i degen blir starka. Då blir brödet högt, luftigt och saftigt. Ankarsrum gör hela jobbet 🙂

Ankarsrums assistenter finns i många olika färger och har massor av bra tillbehör. Klicka här för att titta på de olika färgerna och alla tillbehör!

Julens godaste jullimpa/vörtbröd

2 st limpor 

1 pkt jäst, 50 g
1 mörk lättöl eller porter (33 cl) (kall eller rumsvarm går lika bra)
1 julmust (33 cl)
100 g smör, rumsvarmt
1 tsk mald nejlika 
1 tsk mald pomerans
1 tsk mald kardemumma 
2 tsk salt
1 dl mörk sirap
5 dl vetemjöl 
11–12 dl rågsikt 

1–2 dl russin (kan uteslutas) 

GÖR SÅ HÄR

1. Smula ner jästen i bunken. Tillsätt lättöl och julmust. Kör maskinen så att jästen löses upp.

2. Skär smöret i mindre bitar. Tillsätt smör, alla kryddor, salt, sirap, vetemjöl och rågsikt, lite i taget mot slutet.

3. Kör assistenten i ca 5 minuter.

4. Låt degen jäsa i bunken i ca 45 min.

5. Knåda igenom degen på ett mjölat bakbord. Dela degen i två bitar. Forma dem till limpor och lägg dem i var sin limpform, klädd med bakplåtspapper. Knåda in 1 dl russin i ena eller båda limporna om du vill.

6. Strö lite mjöl på deglimporna och låt dem jäsa under en bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 200 grader. 

7. Grädda bröden längst ner i ugnen i ca 45 min.  Ta upp limporna ur formarna och låt dem svalna.

Ankarsrums assistenter finns i många olika färger och har massor av bra tillbehör. Klicka här för att titta på de olika färgerna och alla tillbehör!

BAKA LJUVLIGT GODA VÖRTFRALLOR – KLICKA HÄR FÖR RECEPT!

Saffranskaka utan socker och mjöl

I betalt annonssamarbete med Hermesetas.

Hermesetas lättströ innehåller 90 % mindre kalorier och det påverkar inte blodsockret. Perfekt för t ex diabetiker och alla som vill äta mindre socker och kolhydrater.

En saftig, härlig saffranskaka bakad utan vanligt strösocker och mjöl. Istället har jag sötat den med Hermesetas lättströ och använt mandelmjöl och kokosmjöl vilket gör att kakan har ett väldigt lågt kolhydratinnehåll och påverkar blodsockret minimalt.

Hermesetas lättströ innehåller 90 % mindre kalorier och det påverkar inte blodsockret. Perfekt för t ex diabetiker och alla som vill äta mindre socker och kolhydrater.

Saffranskaka utan socker och mjöl

12 bitar

2 ägg
2 dl Hermesetas lättströ
150 g smör, rumsvarmt
0.5 g saffran (1 påse)
2 tsk bakpulver
3 dl mandelmjöl
1 dl kokosmjöl
1 msk fiberhusk
1 1/2 dl mjölk

Till formen

smör
kokos eller ströbröd

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 180 grader. Vispa äggen fluffiga ihop med Hermesetas lättströ. Tillsätt smöret och vispa en stund till.

2. Tillsätt resten av ingredienserna och blanda ihop till en smet.

3. Bred ut smeten i en smord och bröad rund form, ca 23 cm i diameter.

4. Grädda kakan mitt i ugnen i 25–30 minuter. Låt den svalna i formen

Fakta 
Byt ut vanligt strösocker mot Hermesetas lättströ! Det smakar lika sött som vanligt socker men innehåller 90% mindre kalorier och påverkar inte blodsockret. Dessutom har produkten ett lågt GI-värde. Hermesetas strö passar utmärkt för dig som vill få i dig mindre kalorier, men ändå känna samma goda smak! Produkten finns att köpa i de flesta livsmedelsbutik. För mer information om fördelarna – klicka här!

Crunchy Caramel brownies

Samarbete med Nicks

Jag har bakat med Nicks produkter! Dessa fantastiskt goda, segmjuka brownies med crunchig choklad (Nicks Crunchy Caramel) på toppen, som knappt påverkar blodsockret! Låter som magi och, ja det är det! Med Nicks Use Like Suger istället för strösocker i smeten, mandelmjöl istället för vetemjöl och Nicks Crunchy Caramel istället för vanlig choklad så får du himmelskt goda brownies med minimal höjning av blodsockret! Perfekt bakverk för alla som vill ute mindre socker, mindre mjöl, mindre kolhydrater, men ändå vill njuta av godsaker. 

ERBJUDANDE!
20% rabatt på Nicks hela sortiment! Gäller t o m 30 nov. 1 köp per kund.
Klicka här för att handla Nicks med 20% rabatt!

Crunchy Caramel brownies och alla Nicks produkter påverkar blodsockret minimalt! Väldigt uppskattat hos många diabetiker.

Tips! Servera gärna dina brownies med Nicks krämiga vaniljglass Vanilla Bean (som knappt inte heller påverkar blodsockret). 

Crunchy Caramel brownies

12 bitar

125 g smör
2 ½ dl Nicks Use Like Sugar
3/4 dl kakao
1 nypa salt
2 ägg
1 ½ dl mandelmjöl eller kokosmjöl

Garnering
4 st Nicks Crunchy Caramel

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 180 grader. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt Use Like Sugar, kakao, salt och ägg i kastrullen och rör om. Blanda sist i mandelmjöl (eller kokosmjöl) och rör ihop allt till en slät smet.

2. Lägg i ett bakplåtspapper i en form, ca 18 x 25 cm. Häll smeten i formen och bred ut den med en slickepott. 

3. Grädda kakan mitt i ugnen i 20–22 min. 

4. Garnering: Grovhacka fyra stycken Nicks Crunchy Caramel. Strö dem över kakan medan den fortfarande är varm. Låt kakan kallna. Ställ den i kylen i ca en timme före servering så att chokladen stelnar ordentligt på ytan. Servera gärna med Nicks krämiga vaniljglass Vanilla Bean (som knappt inte heller påverkar blodsockret).

Crunchy Caramel
– Nicks Crunchy Caramel består av knäck som är doppad i mjölkchoklad. De är så himla goda och perfekta att använda som topping på brownies. Kombinationen är oslagbar!

Use like sugar
– Use like sugar är en sockerersättning som innehåller 70% mindre kalorier än vanligt socker och som består av en kombination av naturlig sötning. 
– Påverkar inte blodsockret.
– 1 dl strösocker = 1 dl Use like sugar.

Saffransbrownies

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är Skarmavbild-2020-11-05-kl.-21.39.58-1024x872.png
TIPS! Vill du ha en suverän bakbok med julens alla recept?
Min bok Lindas julbak innehåller alla recept du behöver till julbaket.
KLICKA HÄR FÖR ATT BESTÄLLA LINDAS JULBAK!

.

.

TIPS! Följ gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här!)

Saffransbrownies – en riktigt julig, segmjuk brownie med härlig saffranssmak. Smeten tillagas direkt i kastrullen på bara några minuter och gräddas på ca 20 min! Perfekt att bjuda på i juletider!

Saffransbrownies

12 st

150 g smör
3 dl strösocker
1 nypa salt
1 paket saffran, (0,5 gram)
2 tsk vaniljsocker
2 ägg
1 3/4 dl vetemjöl

Garnering
florsocker

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 180 grader. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt resten av ingredienserna och och blanda ihop allt till en smet.

2. Lägg ett bakplåtspapper i en form, ca 22 x 28 cm eller en rund springform, ca 23 cm i diameter. Häll smeten i formen och bred ut den med en slickepott. 

3. Grädda kakan mitt i ugnen i 18–22 min beroende på hur kladdig du vill ha den. Låt kakan svalna i formen innan du skär den i bitar. Pudra över florsocker innan servering. Servera gärna med vispgrädde och bär.

TIPS! Följ gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här!)

Lindas julbak

TIPS! Vill du ha en suverän bakbok med julens alla recept? Klicka här för att beställa boken!

Lindas julbak innehåller alla recept du behöver till julbaket! Min bok innehåller bl a recept:
– saffran
– pepparkakor
– julgodis
– mjuka kakor
– cheesecakes
– julbröd
– lussebullar
– chokladgodis
– juldesserter
Ja, alla recept du behöver till julbaket i hela november och december!

Klicka här för att beställa Linas julbak!