Ljusa havrebollar är galet gott. Havrebollarna kan självklart smaksättas med 1–2 msk kakao, men då kan man minska mängden vaniljsocker till 1 msk. Jag älskar dessa ljusa havrebollar med mycket kokossmak. Jag brukar alltid ha kokos även i smeten, men det kan man strunta i om man vill. Och bollarna kan rullas i pärlsocker om man vill.
ljusa havrebollar
Ca 20 st
100 g smör, rumsvarmt 1 dl strösocker eller 1 ½ dl florsocker 1 dl kokos 2 msk vaniljsocker 4 dl havregryn ca ½ dl vatten
Garnering kokos
GÖR SÅ HÄR
1. Blanda alla ingredienser i en bunke. Vispa ihop allt med en elvisp så att smeten blir riktigt kladdig. Anpassa mängden vatten så bollarna blir ganska kladdiga, men de ska ändå hålla ihop bra när de rullas.
2. Gör runda bollar i önskad storlek och rulla dem i kokos. Förvara dem i kylen.
SCONES RECEPT Det perfekta, bästa sconesreceptet! Klassiska, saftiga scones med en lite knaprig yta. Scones är allra godast nygräddade. Frys direkt in de scones som blir över och tina dem i mikron innan du äter dem så smakar de nästa som nybakade igen.
Degen innehåller bakpulver som jäsningsmedel och behöver inte stå och jäsa före gräddningen. Det tar bara några minuter att röra ihop den lite kladdiga degen.
Vill du ha fler bra recept från Lindas bakskola – köp Lindas bakböcker med nya, härliga recept som också har steg-för-stegbilder som visar hur man göra! Klicka här och beställ!
Tips! Byta ut 2 dl vetemjöl mot rågmjöl eller grahamsmjöl. Det går också bra att tillsätta ca ½ dl blandade frön i degen.
1 msk bakpulver 1 tsk salt 7 dl vetemjöl 100 g smör, rumsvarmt 3 dl filmjölk (eller mjölk)
GÖR SÅ HÄR
1. Sätt ugnen på 250 grader. Blanda bakpulver, salt och vetemjöl i en bunke. Tillsätt smöret och nyp ihop det med mjölblandningen. Häll ner filmjölken och blanda ihop allt till en deg.
2. Dela degen i 2 delar och forma runda kakor med mjölade händer. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.
3. Skär varje kaka i 4 bitar och nagga med en gaffel.
4. Grädda bröden mitt i ugnen i 14–16 min. Låt dem svalna på plåten.
Tips! Degen kan också delas i 9 bitar och formas till runda frallor. Grädda dem i ca 12-13 min mitt i ugnen.
BLÅBÄRSKAKA En supersaftig, ljuvligt god blåbärskaka. Blåbär i kakan ger en oerhört god och smarrig smak i din blåbärskaka! Det går också bra att byta ut dem till hallon eller blanda hälften blåbär, hälften hallon.
1. Sätt ugnen på 180 grader. Klä en form, ca 22 x 32 cm, med bakplåtspapper.
2. Vispa ägg och socker pösigt i en bunke. Tillsätt resten av ingredienserna och rör ihop allt till en slät smet. Sockra blåbären med önskad mängd strösocker i en separat skål.
3. Bred ut hälften av smeten i formen. Strö över hälften av blåbären. Bred ut resten av smeten och avsluta med att strö över de sista blåbären på ytan.
4. Grädda kakan mitt i ugnen i 30–35 min. Känn med en provsticka att kakan är klar. Låt den svalna i formen. Lyft upp kakan med papperet ur formen och skär den i rutor. Pudra florsocker över kakan före servering.
Ljuvligt god limpa med endast 8 kolhydrater i varje skiva.Ljuvligt god limpa med få kolhydrater som passar alla, men detta recept har jag gjort främst för att diabetiker ska kunna baka ett bröd med få kolhydrater i, endast 8 kH per skiva (om man skivar brödet i 18 bitar). Diabetesbröd, diabeteslimpa, bröd för diabetiker, bröd med lite kolhydrater.
Diabetesbröd, diabeteslimpa, bröd för diabetiker, bröd med lite kolhydrater i.
Diabetesbröd/diabeteslimpa. Bröd för bland annat diabetiker. Vissa tycker det är fel att kalla ett bröd för diabetesbröd, men det var det första jag googlade på när min 12-årige son fick diabetes typ 1 för några månader sedan. Vi tycker det är lättare att hålla hans blodsocker inom målområdet om måltiderna innehåller "lagom" med kolhydrater. Och vad som är lagom är väldigt individuellt.
En frukost kan bli väldigt kolhydratrik. Till exempel vill min son äta både yoghurt, flingor och smörgås. Tre kolhydratrika livsmedel. Då tycker vi det är perfekt med detta bröd som bara innehåller 8 kH per skiva, plus att det innehåller mycket ägg och Keso som innehåller bra med proteiner. Vår diabetesdietist rekommenderade oss att äta bra med protein också vid varje måltid. Insulinet biter bättre på min son om kolhydratmängden inte är skyhög vid varje måltid. Vid väldigt kolhydratrika måltider blir det ofta korrdoser med insulin och det är skönt om sonen slipper det.
Jag har döpt detta bröd till diabetesbröd för att andra lätt ska hitta receptet om de googlar diabetesbröd eller bröd för diabetiker (vilket jag vet många gör). Men självklart kan alla äta detta goda, nyttiga bröd! Ett bröd med få kolhydrater kan locka många!
7 dl havregryn = ca 6 ¼ dl havregrynsmjöl (om du vill köpa färdigt)
Reklam för Lindas avlånga ugnsform BAKTIPS! Baka gärna kakan i min avlånga ugnsform som jag tagit fram till bakning! Den har högra, raka kanter och gjord i aluminium vilket gör att gräddningen blir jämn och perfekt! Klicka här för att beställa ugnsformen!
Diabetesbröd/Diabeteslimpa
4 ägg 7 dl havregryn (mixas sedan till mjöl) 4 dl Keso, 4 procentig (mixas) 3/4 tsk salt 2 tsk bakpulver
1 limpa = 145 kolhydrater
Jag skar upp min limpa i 18 bitar = 8 kolhydrater/skiva
Om du skär din limpa i t ex 15 skivor = 9,6 kolhydrater per skiva (145 kH/15 skivor)
GÖR SÅ HÄR
1. Sätt ugnen på 180 grader. Vispa äggen fluffiga med en elvisp.
2. Mixa havregrynen till ett mjöl i en hushållsmaskin med knivar.
3. Mixa Keson till en slät massa i en hushållsmaskin med knivar.
4. Blanda ner havregryn, Keso, salt och bakpulver i äggsmeten. Blanda ihop allt till en deg.
5. Stjälp upp degen i en limpform klädd med bakplåtspapper.
6. Grädda limpan mitt i ugnen i ca 50 minuter. Ta upp limpan ur formen och låt den kallna innan du skär den i skivor.
Lax i ugn! Lax bakad i ugn är en klassisk favorit som hela familjen älskar. Lax i ugn är mycket enkelt att tillaga, man kryddar den och sedan sköter den sig helt själv i ugnen. Tillaga lax i ugn på så låg värme som möjligt så blir den extremt saftig och fullkomligt faller sönder och smälter i munnen.
Lax i ugn med potatismos är vansinnigt gott och mycket enkelt att tillaga. Mängderna lax och potatismos anpassas efter hur många personer man är.
1 hel laxssida hackad färsk dill
salt
svartpeppar 1 citron, skuren i skivor
GÖR SÅ HÄR
Sätt ugnen på 180, 150 eller 100 grader. Den lägre temperaturen tar lite längre tid, men laxen blir då mycket saftigare.
Lägg laxssidan mitt på en plåt. Salta peppra och strö över dill. Lägg citronskivor på laxen.
Grädda mitt i ugnen i ca 30 min (180 grader) eller 45 min (150) eller lite längre (med 100 grader). Tiderna är ungefärliga och varierar beroende på laxens storlek. Innertemperaturen i laxen bör vara ca 48 grader när laxen tas ut ur ugnen.
Servera gärna hemgjord romsås till laxen!