Diabetesbröd recept

IMG_3976

DIABETESBRÖD med lite kolhydrater. Ett supergott diabetes-vänligt bröd som har en lite pannkaksliknande konsistens, men det är supergott! Och varje skiva innehåller bara
4 ½ kolhydrater. Det här brödet innehåller även protein vilket är viktigt och bra att få i sig till frukost.

54 kolhydrater för hela smeten
4,5 kH per brödbit

DIABETESBRÖD

Pannkaksliknande diabetesbröd som är supergott med smör och pålägg.

12 bitar

5 ägg
500 g Keso, 3 procent
2 dl havregryn
2 tsk bakpulver
½ tsk salt

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 230 grader. Vispa äggen fluffiga med en elvisp. Rör ner havregryn, keso, bakpulver och salt och vispa en stund till.

2. Bred ut smeten till en rektangel på en ugnsplåt med bakplåtspapper, ca 1 cm tunn (se bilden nedan).

3. Grädda brödet mitt i ugnen i ca 10–11 min tills brödet får en lätt gyllenbrun färg. Låt det svalna på plåten. Skär brödet i rutor med en vass kniv eller klipp 12 stycken rutor med en sax.

Brödet går bra att frysa in. Klipp även bakplåtspappret i rutor och lägg en bit papper mellan varje brödbit innan infrysning, annars fastar brödbitarna i varandra. Brödet är jättegott med smör, ost eller skinka som pålägg.

Diabetesbröd

IMG_3981
Klipp även bakplåtspappret i rutor och lägg en bit papper mellan varje brödbit innan infrysning, annars fastar brödbitarna i varandra. 4,5 kH per brödbit

 

Pavlova – godaste marängtårtan klassiskt dessertrecept

Pavlova

TIPS! Följ mig gärna Lindas bakskola på  Instagram (klicka här, eller Facebook (klicka här) så får du alltid alla nya recept direkt i ditt flöde!

PAVLOVA Lyxig marängtårta med vispgrädde och bär. Garneringen kan varieras efter egen smak med olika sorters bär.

Pavlova

10–12 bitar

4 äggvitor
2 ½ dl strösocker
1 msk majsstärkelse
1 tsk vitvinsvinäger

Tips på fyllning/garnering:

1. Drottningpavlova
ca 3 dl vispgrädde
ca 2 dl vaniljkräm eller 5 dl vispgrädde

hallon
blåbär
florsocker

2. Jordgubbspavlova
ca 3 dl vispgrädde
ca 2 dl vaniljkräm 5 dl vispgrädde
florsocker

3. Vit chokladmousse + bär
vit chokladmousse (klicka här för recept)
Toppa med valfria bär, t ex hallon, blåbär, jordgubbar, röda vinbär 

4. Lemon curd + vispgrädde + bär
1 sats hemgjord lemon curd 
4–5 dl vispgrädde 
färska bär

GÖR SÅ HÄR
1. Sätt ugnen på 150 grader. Dela på äggen och separera vitorna och gulorna i olika skålar.

2. Häll äggvitorna och strösockret i en rostfri skål (eller glas).

3. Ställ skålen över ett lätt kokande vattenbad. Rör om hela tiden tills sockerkristallerna smält. Ta bort skålen direkt när de smält.

4. Vispa ägg- och sockerblandningen till en fluffig maräng. Tillsätt majsstärkelse och vitvinsvinäger i slutet. Vispa en stund till.

5. Bred ut marängsmeten på en plåt med bakplåtspapper. Forma marängen till en rund tårtbotten, ca 10 cm hög.

6. Skapa ett mönster på kanten av marängbottnen genom att dra fåror tätt intill varandra runt hela tårtan, med en spatel eller sked, nedifrån botten och snett upp. Forma en grund grop i mitten.

7. Grädda marängbottnen mitt i ugnen i ca 1 tim och 40 min. Sänk värmen till 100 grader direkt när du sätter in bottnen (viktigt för annars blir marängen ljusbrun i färgen!).

8. Garnera tårtan enligt tipsen ovan!

pavlova

Rabarberkaka rabarberkladdkaka med smulor

rabarberkaka

Rabarberkaka rabarberkladdkaka med smulor som är magiskt god!!! Den lagom kladdiga bottnen är en perfekt kombination med den sursöta rabarberns och smuliga toppingen. Den rabarberkakan som får allra högsta betyg!

Tips! Baka en drömgod, klassisk rabarberkladdkaka – klicka här för recept!

Rabarberkaka rabarberkladdkaka med smulor

12 bitar

Ca 12 bitar

150 g smör
2 ½ dl strösocker
½ krm salt
2 tsk vaniljsocker
3 ägg
1 3/4 dl vetemjöl 
(ev. 1 krm kardemummakärnor, malda)

Fyllning
3–4 stjälkar rabarber, skalade & skurna i bitar
2 tsk potatismjöl
2 msk strösocker

Smultopp
100 g smör
2 dl vetemjöl
1 ½ dl strösocker
1 nypa salt

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 180 grader. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt resten av ingredienserna i kastrullen och rör ihop allt till en slät smet.

2. Häll smeten i en smord och bröad springform, ca 24 cm i diameter.

3. Skala rabarbern och skär den i bitar. Strö potatismjöl och strösocker över rabarberbitarna.

5. Lägg ut rabarberbitarna på smeten. Strö eventuellt över kardemumma

6. Smultopp: Nyp ihop alla ingredienser till en smuldeg. Strö den över rdabarbersmeten.

7. Grädda kakan mitt i ugnen i 35–38 min. Låt den svalna i formen. Pudra eventuellt florsocker på kakan före servering. Servera gärna med vaniljsås, vispgrädde eller glass.

TIPS! Följ mig gärna Lindas bakskola på  Instagram (klicka här, eller Facebook (klicka här) så får du alltid alla nya recept direkt i ditt flöde!

rabarberkaka

Aperol Spritz

Skärmavbild 2019-04-27 kl. 22.47.50

 

Aperol Spritz – en lysande orange, mousserande drink som är mycket populär.

TIPS! Följ mig gärna Lindas bakskola på  Instagram (klicka här, eller Facebook (klicka här) så får du alltid alla nya recept direkt i ditt flöde!

Aperol Spritz

is
3 delar mousserande vin, t ex Prosecco eller Cava (t ex 3 dl)
2 delar Aperol (t ex 2 dl)
1 del soda (t ex 1 dl) (kan uteslutas)
apelsinskivor

  1. Fyll vinglas eller champagneglas med hälften is. Häll på 3 delar mousserande vin.
  2. Häll på 2 delar Aperol och 1 del soda. Garnera gärna med en skiva apelsin i varje glas.

Veganfärs recept

veganfärs recept

Laga en riktigt god veganfärssås till middag! Kryddningen kan varieras efter egen smak, men här får ni ett toppenbra grundrecept som alltid funkar och som både barn och vuxna gillar. Vill man ha en starkare kryddning är det bara att vräka på lite extra.

TIPS! Följ mig gärna Lindas bakskola på  Instagram (klicka här, eller Facebook (klicka här) så får du alltid alla nya recept direkt i ditt flöde!

Veganfärs recept / veganfärssås

1 gul lök, hackad
ca 600 g veganfärs
2 klyftor, vitlök (krossad)
2 burkar krossade tomater
3 msk tomatpuré
1 dl ketchup
1–2 dl vatten eller mer om det behövs
oregano
salt
lite svartpeppar

Valfria kryddor:
chiliflakes, curry, chilipulver

GÖR SÅ HÄR

1. Hacka löken och stek den gyllenfärgad i en stekpanna med olja. Ta ut löken ur stekpannan.

2. Stek veganfärsen i olja, mosa den med en gaffel under stekningen. Tillsätt pressad vitlök, krossade tomater, tomatpuré, ketchup, vatten, salt, oregano och peppar samt chiliflakes, curry eller chilipulver.

3. Låt färsen puttra på svag värme i ca 10 minuter. Tillsätt valfri mängd vatten, beroende på hur mycket vatten färsen suger åt sig. Smaka av och tillsätt mer kryddor om du vill ha mer smak.

BRÖDTIPS! Baka enkla, snabba veganfrallor till maten eller frukost – klicka här för recept!