Vitlöksbröd

vitlöksbröd1 vitlöksbröd2

VITLÖKSBRÖD Ett mycket lättbakat, härligt bröd med en underbar vitlökssmak. Bryt loss en bit från den runda kakan till middagen eller buffén. Eller packa ner det i picknickkorgen när du ska på utflykt. Brödet innehåller vanliga ingredienser som man oftast har hemma vilket gör det lätt att snabbt slänga ihop en deg.

Kalljäsning!
Degen kan göras 6–8 timmar innan det är dags att grädda. Baka ut degen på en plåt eller i en form, ställ den i kylen och ta fram den i rumstemperatur ca 30 min innan gräddning.

Följ mig gärna på Instagram: lindasbakskola och på Facebook: lindasbakskola

Vitlöksbröd

2 stora rund bröd

50 g jäst 
5 dl vatten, ljummet


1 ½ tsk salt

2 msk rapsolja
14–16 dl vetemjöl

Garnering
2 vitlöksklyftor
2 msk rapsolja

flingsalt

GÖR SÅ HÄR

1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt vatten och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt salt, olja och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den i några minuter. Låt degen jäsa under bakduk i ca 40 min.

2. Dela degen i två bitar. Tryck ut degen till en rund kaka, ca 2 cm tjock, på en plåt med bakplåtspapper med ena biten och likadant på en annan plåt med den andra degbiten.

3. Dela rundlarna i sexton bitar med en degskrapa eller kniv. Låt dem jäsa under bakduk i ca 20 min. Sätt ugnen på 250 grader.

4. Pressa vitlökslyftorna i en skål och blanda med oljan. Pensla blandningen på degen. Strö över flingsalt.

5. Grädda ett bröd i taget mitt i ugnen i 13–15 min. Låt det svalna på ett galler.

vitlöksbrödstegförsteg

Jordgubbstårta

marängtårta

Drömgod marängtårta med jordgubbsgrädde, choklad och frasiga bottnar! Bottnarna är penslade med choklad vilket gör att de håller sig frasiga när jordgubbsgrädden läggs på dem.

TIPS! Följ mig gärna Lindas bakskola på  Instagram (klicka här, eller Facebook (klicka här) så får du alltid alla nya recept direkt i ditt flöde!

Jordgubbstårta

Ca 12 bitar

2 marängbottnar (färdigköpta eller baka mina spröda lättgjorda bottnar – klicka till receptet här)
ca 100 g mörk choklad, smält (pensla bottnarna med smält choklad och låt den stelna)

Fyllning
2 dl vispgrädde
300 g jordgubbar, mosade

Garnering
3 dl vispgrädde
jordgubbar

florsocker

GÖR SÅ HÄR

1. Lägg två marängbottnar på ett bakplåtspapper. Pensla dem med smält choklad och låt den stelna i kylen.

2. Fyllning: Vispa grädden fluffig och blanda ner mosade jordgubbar.

3. Lägg grädden på ena marängbottnen.

4. Lägg på den andra marängbotten.

5. Garnering: Vispa grädden och bred ut den på tårtan. Garnera med jordgubbar. Pudra över florsocker.

Garneringstips!
Självklart kan man fylla tårta med den fyllning man gillar bäst. Det är gott att garnera tårtan med något crunchigt t ex hackad sötmandel, nötter, strössel eller hackad choklad.

marängtårtastegförsteg

Kolakakor recept

kolakakor

NYGRÄDDADE KOLAKAKOR – även kallade kolasnittar. En segknaprig favoritkaka som bakas väldigt ofta här hemma! Den är enkel att göra och ljuvligt god! Testa gärna detta smarriga recept ni med.

TIPS! Följ mig gärna Lindas bakskola på  Instagram (klicka här, eller Facebook (klicka här) så får du alltid alla nya recept direkt i ditt flöde!

30–34 st

100 g smör, rumsvarmt
1 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
½ tsk bakpulver
2 ½ dl vetemjöl
2 msk ljus sirap 

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 180 grader. Blanda ihop smör och strösocker till en massa. Rör ihop vaniljsocker, bakpulver och vetemjöl och rör ner det ihop med sirapen i smörblandningen. Blanda ihop allt till en deg.

2. Dela degen i tre bitar och rulla dem till längder, 30–34 cm. Lägg dem brett isär på en plåt med bakplåtspapper. Platta till dem något.

3. Grädda längderna mitt i ugnen i 12–14 min.

4. Snitta längderna i sneda bitar direkt när de kommer ut ur ugnen. Låt dem sedan kallna på plåten.

kolakakorstegförsteg

 

Rabarberpaj recept

IMG_4426 IMG_4424 IMG_4430

Smulig rabarberpaj Godaste, läckraste rabarberpajen som man enkelt bakar själv! Ett riktigt toppenrecept som ni kommer älska!

Tips! Blanda även i några jordgubbar eller hallon i rabarbern! Supergott!

Tips! Gör egen vaniljsås – klicka här för recept!

Rabarberpaj

Ca 10 portioner

3–4 stjälkar rabarber (beroende på storlek)
2 msk strösocker
1 msk potatismjöl

Smuldeg
150 g smör, kylskåpskallt
3 dl vetemjöl
1 ½ dl havregryn
1 ½ dl strösocker
1 krm flingsalt eller lite vanligt salt (kan uteslutas, men ger en förhöjd mycket god smak)

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 180 grader. Skala och skär rabarbern i bitar, 2–3 cm.

2. Lägg rabarbern i en pajform, 25–26 cm i diameter. Strö socker och potatismjöl över rabarbern och rör om.

3. Smuldeg: Nyp ihop smöret med övriga ingredienser till en smuldeg.

4. Strö degen över rabarbern.

5. Grädda pajen mitt i ugnen i ca 30 min.  Servera gärna med hemgjord vaniljvisp! Eller hemgjord vaniljsås –  klicka här för recept!

TIPS! Följ mig gärna Lindas bakskola på  Instagram (klicka här, eller Facebook (klicka här) så får du alltid alla nya recept direkt i ditt flöde!

rabarberpajstegförsteg IMG_4429

Rabarberkaka recept

IMG_4420
Servera gärna med hemgjord vaniljvisp!
IMG_4414
Servera gärna med hemgjord vaniljvisp.

IMG_4418

RABARBERKAKA RECEPT Saftig, mjuk, ljuvligt god och härlig rabarberkaka som man snabbt slänger ihop när man vill ha godfika. Tips! Rabarbern kan bytas ut mot hallon, blåbär eller jordgubbar.

Servera gärna med hemgjord vaniljvisp!

Gör hemgjord vaniljsås – recept klicka här!

Rabarberkaka 

Ca 12 bitar

2 ägg
2 dl strösocker
2 tsk bakpulver
1 ½ dl mjölk
50 g smör, smält
3 ½ dl vetemjöl 

Fyllning
ca 2 stjälkar rabarber
strösocker

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 180 grader. Smörj och bröa en rund form ca 24 cm i diameter.

2. Vispa ägg och strösocker pösigt i en bunke. Tillsätt bakpulver, mjölk, smält smör och vetemjöl. Vispa snabbt ihop allt till en slät smet.

3. Fyllning: Skala rabarbern och skär dem i långa, smala bitar, någon centimeter kortare än formens diameter. Dela dem på mitten. 

4. Strö strösocker över rabarberstängerna. 

5. Häll smeten i formen. 

6. Lägg rabarberstängerna i formen av en stjärna på smeten.

7. Grädda kakan längst ner i ugnen i 25–30 min. Servera gärna kakan med vaniljvisp, vaniljsås, vispgrädde eller glass.

rabarberkakastegförsteg