Vitlöksbröd
VITLÖKSBRÖD Ett mycket lättbakat, härligt bröd med en underbar vitlökssmak. Bryt loss en bit från den runda kakan till middagen eller buffén. Eller packa ner det i picknickkorgen när du ska på utflykt. Brödet innehåller vanliga ingredienser som man oftast har hemma vilket gör det lätt att snabbt slänga ihop en deg.
Kalljäsning!
Degen kan göras 6–8 timmar innan det är dags att grädda. Baka ut degen på en plåt eller i en form, ställ den i kylen och ta fram den i rumstemperatur ca 30 min innan gräddning.
Följ mig gärna på Instagram: lindasbakskola och på Facebook: lindasbakskola
Vitlöksbröd
2 stora rund bröd
50 g jäst
5 dl vatten, ljummet
1 ½ tsk salt
2 msk rapsolja
14–16 dl vetemjöl
Garnering
2 vitlöksklyftor
2 msk rapsolja
flingsalt
GÖR SÅ HÄR
1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt vatten och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt salt, olja och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den i några minuter. Låt degen jäsa under bakduk i ca 40 min.
2. Dela degen i två bitar. Tryck ut degen till en rund kaka, ca 2 cm tjock, på en plåt med bakplåtspapper med ena biten och likadant på en annan plåt med den andra degbiten.
3. Dela rundlarna i sexton bitar med en degskrapa eller kniv. Låt dem jäsa under bakduk i ca 20 min. Sätt ugnen på 250 grader.
4. Pressa vitlökslyftorna i en skål och blanda med oljan. Pensla blandningen på degen. Strö över flingsalt.
5. Grädda ett bröd i taget mitt i ugnen i 13–15 min. Låt det svalna på ett galler.