Sockerbullar fyllda med vaniljkräm. Ljuvliga vetebullar med krämig vaniljkräm och doppade i knastrigt strösocker. Oemotståndliga! Bullarna går bra att frysa in, men vänta gärna med att doppa dem i socker tills de ska serveras.
TIPS! Följ mig gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här, eller Facebook (klicka här) så får du alltid alla nya recept direkt i ditt flöde!
Sockerbullar
Ca 26 st
50 g jäst
3 dl mjölk, fingervarm
1 ½ dl strösocker
1 krm salt
½ tsk kardemummakärnor, mortlade
1 ägg
150 g smör, rumsvarmt
11–12 dl vetemjöl
Fyllning
ca 2 dl marsankräm (blandas enligt förpackningen)
Penslig & garnering
1 ägg, uppvispat
50 g smör, smält
strösocker
GÖR SÅ HÄR
1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt strösocker, salt, kardemumma, ägg, smör och vetemjöl. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den i maskin tills glutentrådarna är starka. Låt degen jäsa under bakduk i ca 45 min.
2. Dela degen i ca 26 bitar. Forma dem till släta bullar. Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper.
3. Blanda ihop marsankräm ca 2 dl enligt förpackningen. Den ska inte vara för rinnig. Låt den stå och tjockna en stund.
4. Låt bullarna jäsa under bakduk i ca 15 min. Sätt ugnen på 250 grader. Gör en grop med pekfingret i mitten på varje bulle. Fyll groparna med marsankräm. Pensla degen på bullarna med ägg (pensla inte på vaniljkrämen).
5. Grädda bullarna mitt i ugnen i 9–11 min eller tills de fått fin färg.
6. Pensla kanterna på bullarna (ej vaniljkrämen) med smält smör och doppa dem i strösocker.
Dem här bullarna kallade vi skoleboller när jag var barn och bodde i nordnorge. Vi hade floursockerglasyr på och doppade dem i kokosflingor. Underbart goda. Vi sprang ofta till bagaren på matrasten och köpte i stället för att äta mat från matlådan vi hade med. Därav namnet skoleboler, tror jag