Ugnsbakad blomkål

IMG_2188IMG_2193

 

Ugnsbakad blomkål. Det främre blomkålshuvudet är penslat med olja, vitlök och svartpeppar och det bakre med vitlök, olja och curry. Såååå goda båda två kan jag lova!!! Självklart kan man krydda blomkålen med vilka kryddor man vill.

Tips! Baka veganska snabbfrallor på 15 min – klicka här för recept!

TIPS! Följ mig gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här)Facebook (klicka här)

Den ugnsbakade blomkålen blir helt underbar i konsistensen, mjuk, saftig och den fullkomligt smälter i munnen. En favorit som  görs ofta hemma hos mig! Sååå bra och enkelt recept! Det tar lång tid i ugnen, men då får man passa på att göra något annat under tiden. Tips! Gör två-tre stycken samtidigt, de håller ett par dagar i kylskåpet.

Ugnsbakad blomkål

1 blomkålshuvud
½ dl rapsolja eller olivolja
salt

Smaktips
curry
vitlök
färska kryddor, t ex basilika, timjan, oregano
svartpeppar

Tips! Tillaga stekt avokado med vitlök och flingsalt – klicka här för recept! Det är galet gott!

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 200 grader. Blanda oljan med önskad smaksättare, t ex pressad vitlök, curry eller färska kryddor.

2. Lägg blomkålshuvudet i en ugnsform. Pensla hela blomkålshuvudet med oljan. Strö över lite grovmalen svartpeppar.

3. Baka blomkålshuvudet längst ner i ugnen i ca 80 min (lägg till ca 20 min om blomskålshuvudet är stort).

Tips! Baka veganska snabbfrallor på 15 min – klicka här för recept!

Ugnsbakad hel blomkål1

Scones

scones

 

Mjuka, härliga sconesfrallor som går blixtsnabbt att baka. Degen innehåller bakpulver och behöver därför inte jäsa. På bara 10–15 minuter har du goda frukostfrallor att njuta av.

Tips! Byt ut 2 dl vetemjöl mot rågmjöl eller grahamsmjöl. Det går också bra att tillsätta ca ½ dl blandade frön i degen.

TIPS! Följ mig gärna Lindas bakskola på  Instagram (klicka här, och Facebook (klicka här) så får du alltid alla nya recept direkt i ditt flöde!

Scones

9 st

7 dl vetemjöl
1 tsk salt
1 msk bakpulver
100 g smör, rumsvarmt
3 dl filmjölk

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 250 grader. Blanda vetemjöl, salt och bakpulver i en bunke. Tillsätt smöret och nyp ihop det med mjölblandningen. Häll ner filmjölken i mjölblandningen och blanda ihop allt till en kladdig deg.

2. Dela degen i ca 9 bitar och forma runda bullar med mjölade händer. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper och platta till dem till runda kakor, ca 1 ½ cm tjocka.

3. Grädda bröden mitt i ugnen i 8–9 min. Låt dem svalna på plåten.

scones1

Chokladfudge

chokladfudge

En riktigt läcker, god chokladfudge som är en stor favorit i min familj. Den är så god, så god, så god! Man kan tillsätta mörk, ljus eller mjölkchoklad i smeten.

TIPS! Följ mig gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här)Facebook (klicka här) så får du alltid alla nya recept direkt till ditt flöde!

Tips! Här hittar du massor av läckra julgodisrecept!

Chokladfudge

Ca 40 bitar

3 dl vispgrädde
3 dl strösocker
1 dl ljus sirap
1 msk kakao

50 g smör
200 g mörk eller ljus choklad

GÖR SÅ HÄR

  1. Koka upp vispgrädde, strösocker och sirap i en kastrull och låt det puttra på medelvärme, till 122 grader.
  2. Stäng av värmen och blanda ner smöret, kakao och chokladen. Blanda ordentligt.
  3. Häll upp fudgesmeten i en form klädd med bakplåtspapper, ca 20 x 20 cm. Låt fudge stelna i kylen när den kallnat. Låt den stå i kylen ett par timmar innan du skär den i bitar med en vass kniv.

Chokladfudge

chokladfudge

 

Ljuvligt god fudge gjord på bara 3 ingredienser. Den fullkomligt smälter i munnen och är lätt att göra.

Tips! Gör den allra godaste gräddchokladkolan! Klicka här för recept!

TIPS! Följ mig gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här)Facebook (klicka här) för fler goda recept!

Chokladfudge

Ca 40 bitar

400 g mörk eller ljus choklad
25 g smör
1 burk sötad kondenserad mjölk, 397 g (okokt)

Tips! Tillsätt ett par matskedar hackad sötmandel eller nötter i smeten! Det är supergott!

GÖR SÅ HÄR

1. Smält chokladen och smöret i en skål över vattenbad. Tillsätt den kondenserade mjölken och rör om. Låt det svalna något.

2. Bred ut smeten i en form, 24 x 32 cm, klädd med bakplåtspapper (eller i två mindre formar, ca 12 x 16 cm). Låt den stelna i kylen. Skär fudgen i bitar när den stelnat.

TIPS! Följ mig gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här)Facebook (klicka här) för fler goda recept!

5-minuters fudge

Minilussebullar

IMG_0527

KLICKA HÄR FÖR ATT BESTÄLLA MIN NYA BOK: LINDAS JULBAK!

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är lindas-jul-1024x831.jpg

Mjuka, härliga, små minilussebullar. Självklart kan man baka ut bullarna i normalstor storlek, men då behöver man grädda dem i 9-12 min, beroende på storlek. Ett riktigt toppenrecept som varmt rekommenderas!!!

Tips! Forma bullarna i olika, fina lussebullsformer – klicka här för bild som visar hur man gör!

Minilussebullar

35–40. Antalet beror på vilken storlek man gör bullarna.

25 g jäst
3 dl mjölk, fingervarm
1 påse saffran
75 g smör, rumsvarmt
¾ dl strösocker
½ krm salt
1 tsk kardemummakärnor, mortlade
7–8 dl vetemjöl

Garnering
1 ägg
pärlsocker

GÖR SÅ HÄR

1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölken + saffran rör och rör om tills jästen lösts upp. Tillsätt smör, strösocker, salt, kardemumma och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den i några minuter. Låt degen jäsa under bakduk i ca 45 min.

2. Forma runda, små bollar och lägg dem i små kakformar på en plåt. Låt dem jäsa i ca 20 min. Sätt ugnen på 250 grader.

3. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över pärlsocker.

4. Grädda bullarna mitt i ugnen i 5 min.

Tips! Frys in de bullar som inte äts direkt för då är de fortfarande färska och goda när man tinar dem.

minilussebullar1