Citroncheesecake

CITRONCHEESECAKE
Den här underbart goda, superläckra citroncheesecaken gjorde jag till ett reportage i tidningen Hembakat. Foto: Linda mobilkamera

CITRONCHEESECAKE En fantastiskt god, mycket populär dessert som är helt perfekt när man har kalas, middagar och gäster. Alla älskar den och den får alltid högsta betyg från alla som smakar den!

Citroncheesecake

ca 12 bitar

Botten
250 g digestivekex 
100 g smör, smält

Fyllning
4 gelatinblad
2 ägg
200 g färskost, t ex Philadelphia
2 dl crème fraiche, 34 procent
2 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker
1 citron, rivet skal & saft

Garnering
ev. citronmeliss
ev. citronskivor
ev. florsocker

GÖR SÅ HÄR:

  1. Smula sönder kexen och blanda dem med smöret till en smulig blandning. Tryck ner smuldegen i botten på en springform, ca 1 ½ liter. Ställ formen i kylen i ca 15 min.
  2. Fyllning: Lägg gelatin­bladen i en skål med kallt vatten i ca 5 min. Dela äggen i gulor och vitor i två separata skålar.
  3. Blanda ägggulor, färskosten, crème fraiche, florsocker, vaniljsocker och citronskal till en slät smet. Vispa äggvitorna till ett hårt skum och rör ner dem i smeten.
  4. Värm upp citronsaften snabbt i en kastrull. Ta bort den från värmen och låt gelatinbladen smälta i saften. Låt blandningen svalna något och häll ner den i fyllningen. Blanda samtidigt med en visp.
  5. Bred ut fyllningen på kaksmulorna i formen. Täck över kakan med plastfolie och ställ den i kylen att stelna i några timmar. Garnera eventuellt din citroncheesecake med citronskivor, citronmeliss och florsocker.

Vegansk kladdkaka

vegansk kladdkaka

Vegansk kladdkaka – en ljuvligt god, kladdig chokladdröm gjord på enbart veganska livsmedel. Vegansk kladdkaka är lätt att baka och ett recept som garanterat blir en ny favorit. Ett recept på vegansk kladdkaka som ni gärna får tipsa era vänner om!

Tips! Baka ljuvligt goda veganska havrebollskakor – klicka här för recept!

VEGANSK KLADDKAKA

Ca 12 bitar

125 g mjölkfritt smör/margarin
2 ½ dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
½ krm salt
½ dl kakao

2 dl vetemjöl
1 ½ dl havregrädde

GÖR SÅ HÄR

  1. Sätt ugnen på 180 grader. Smält smöret i en kastrull. Rör ner resten av ingredienserna.
  2. Grädda kakan 21–24 min. Smeten ska vara lite, lätt lös i mitten när man tar ut den ur ugnen. Grädda den inte för länge om du vill ha den kladdig i mitten. Låt kakan kallna i formen och ställ den gärna i kylen i några timmar innan servering så blir den extra seg och god. Servera gärna med uppvispad vegangrädde eller veganglass.

Tips – veganska favoritrecept:
• Vegansk äppelpaj – klicka här för recept!

Veganska semlor – klicka här för recept!

Veganska havregrynsfrallor – klicka här för recept!

Veganska snabbfrallor – klicka här för recept!

Böngryta

böngryta1 böngryta2

BÖNGRYTA En mycket god och mättande böngryta med kokosmjölk, kryddor som curry, vitlök och cayennepeppar i såsen. Den är vegansk och vegetarisk och bönorna innehåller massor av proteiner. En perfekt vardagsrätt som går snabbt och enkelt att tillaga.

Tips! Gör ugnsbakad hel blomkål till middagen – sååå gott! Klicka här för recept!

TIPS! Följ mig gärna Lindas bakskola på  Instagram (klicka här, eller Facebook (klicka här) så får du alltid alla nya recept direkt i ditt flöde!

Här hittar du fler goda matrecept – klicka här!

Böngryta

2 vitlöksklyftor, pressade
1 gul lök, hackad
1 krm cayennepeppar
½ tsk curry
1 burk kokosmjölk
1 burk krossade tomater
2 burkar valfria bönor, avsköljda i sil
3 nävar färsk spenat
salt

GÖR SÅ HÄR

1. Fräs pressad vitlök, en hackad lök och alla kryddor i olja i en stekpanna. 

2. Tillsätt kokosmjölken, de krossade tomaterna och alla bönor. Låt allt puttra i ca 10 min. Salta efter egen smak.

3. Tillsätt spenaten och låt allt puttra tills spenaten mjuknat (tillsätt en näve i taget eftersom spenaten måste mjukna och få plats i stekpannan).

Böngryta3

Tips! Ät stekt avokado istället för kött! Underbart gott! Klicka här för recept!

Här hittar du fler goda matrecept – klicka här!

Sverigekaka-semla

sverigekakasemla1 sverigekakasemla sverigekakasemla2

 

TIPS! Följ mig gärna Lindas bakskola på  Instagram (klicka här, eller Facebook (klicka här) så får du alltid alla nya recept direkt i ditt flöde!

Godaste, läckraste semmeltårtan. En underbart god mjuk kaka som har samma grund som en Sverigekaka, men jag har gjort den till en semla istället. En galet god semla som är perfekt att bjuda på när man har gäster.

Tips! Baka mina drömgoda semmelmuffins – klicka här för recept!

Sverigekaka-semla

Ca 12 bitar

3 st ägg
3 dl strösocker
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 dl kokhett vatten

Fyllning
100 g smör
1 dl mjölk
1 msk vaniljsocker
2 krm kardemumma, mortlad eller 1 krm malen

100 g mandelmassa, riven

Garnering
3 dl vispgrädde
florsocker

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 180 grader. Vispa ägg och strösocker pösigt i en bunke. Blanda vetemjöl och bakpulver och rör ner det ihop med vattnet i smeten. Rör till en slät smet.

2. Häll smeten i en smord och bröad form, ca 23–24 cm i diameter.

3. Grädda kakan längst ner i ugnen  i 32–34 min. Låt den svalna i formen.

4. Smält smöret i en kastrull. Stäng av värmen och blanda ner mjölk, vaniljsocker och kardemumma. Rör om ordentligt.

5. Dela kakan på mitten till två bottnar.

6. Häll hälften av smörfyllningen på ena bottnen och andra hälften på den andra. Bred samtidigt ut det med en spatel.

7. Riv mandelmassa och lägg ut den på den understa bottnen. Lägg den andra botten (med den kladdiga sidan mot bottnen) ovanpå mandelmassan.

8. Vispa grädden fluffig. Spritsa den eller bred ut den på toppen. Pudra över florsocker.

Semmeltårta1

Frukostlimpa

frukostlimpa frukostlimpa2

 

En supersaftig limpa som bara jäser en gång direkt i formen! Tips! Frys in den i skivor och ta fram vid behov.

Tips kalljäsning! Gör degen på kvällen och låt limpan jäsa i kylen hela natten och grädda när du vaknar!

Frukostlimpa

1 st

25 g jäst
3 dl mjölk eller vatten, fingervarm
1 tsk salt
2 msk rapsolja
4 dl vetemjöl
4 dl rågsikt 

Garnering
vatten
sesamfrön

GÖR SÅ HÄR

1. Smula ner jästen i en bunke och lös upp den i mjölk eller vatten. Tillsätt salt, rapsolja, vetemjöl och rågsikt. Blanda ihop allt till en smidig, lätt kladdig deg. Forma den till en limpa (rulla degen i mjöl så det inte kladdar). Lägg den i en limpform med bakplåtspapper.

2. Klipp djupa snitt i degen med en sax eller skär djupa snitt med en kniv.

3. Pensla limpan med vatten och strö över sesamfrön. Låt den jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 250 grader.

5. Grädda brödet längst ner i ugnen i ca 30 min. Sänk värmen till 225 grader när du sätter in brödet. Låt limpan svalna i formen.

frukostlimpa1

Generic filters

Fler resultat...

Generic filters

Fler resultat...

Generic filters