Mikrosockerkaka

IMG_1422

Mikrosockerkaka eller mugcake. På två minuter har du en färdig sockerkaka som blir ljuvligt god och mjuk. Perfekt när du blir sugen på en kaka och du vill äta det på en gång! Sockerkakan gör du enkelt i mikron på bara en till två minuter.

Tips! Så gör du mikrokladdkaka på 1 minut – klicka här!

TIPS! Följ mig gärna Lindas bakskola på  Instagram (klicka här, eller Facebook (klicka här) så får du alltid alla nya recept direkt i ditt flöde!

Mikrosockerkaka

1 tekopp (eller två kaffekoppar)

1 ägg
3 msk strösocker
½ tsk bakpulver
1 msk smör, smält
1 msk kakao
2 msk vetemjöl

GÖR SÅ HÄR

1. Vispa ihop ägg och strösocker i en tekopp. Tillsätt resten av ingredienserna och rör ihop allt till en smet.

2. Kör koppen i mikron i 1 ½–2 min (tiden kan variera lite beroende på mikrovågsugnens styrka). 

Tips! Så gör du mikrokladdkaka på 1 minut – klicka här!

Mikrosockerkaka1

Filmjölksfrallor

IMG_3341 IMG_3355 IMG_3342

 

Filmjölksfrallor – som filmjölkslimpa, men frallor i stället! Snabba, enkla och mycket goda bröd som passar perfekt till frukost. Degen gör man på fem minuter och sedan gräddas de i bara ca 10 min! Underbara bröd!

Filmjölksfrallor

Ca 9 st

4 dl vetemjöl
2 dl grahamsmjöl eller rågmjöl (kan även bytas ut mot vetemjöl)
2 tsk bikarbonat
1 tsk salt
4 ½ dl filmjölk
¾ dl mörk sirap (ljus funkar också bra, men har mildare smak och färg)

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 250 grader. Blanda alla torra ingredienser i en bunke.

2. Tillsätt filmjölk och sirap och rör ihop allt till en kladdig smet.

3. Klicka upp 9 st runda frallor på en plåt med bakplåtspapper. Använd en matsked. 

4. Strö lite vetemjöl på ytan.

5. Grädda bröden mitt i ugnen i 11–13 min. Låt dem svalna på plåten.

TIPS! Följ mig gärna Lindas bakskola på  Instagram (klicka här, eller Facebook (klicka här) så får du alltid alla nya recept direkt i ditt flöde!

Filmjölksfrallor1

Semmelsockerkaka

IMG_3372 IMG_3379 IMG_3365
Semmelsockerkaka – wow vad god den är! En riktigt läcker tårta att bjuda på! Och den är lätt att baka också. En riktig höjdare!

Tips! Baka ljuvligt goda, läckra semmelmuffins – klicka här för recept!

TIPS! Följ mig gärna Lindas bakskola på  Instagram (klicka här, eller Facebook (klicka här) så får du alltid alla nya recept direkt i ditt flöde!

Semmelsockerkaka

Ca 12 bitar

2 ½ dl strösocker
3 ägg
2 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
½ tsk kardemumma, mortlad 
3 dl vetemjöl
75 g smör, smält
1 ½ dl mjölk

Fyllning
100 g mandelmassa
några matskedar mjölk
3 dl vispgrädde
florsocker

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 175 grader. Vispa strösocker och ägg pösigt i en bunke.  Blanda vaniljsocker, bakpulver, kardemumma och vetemjöl och vispa ner det i äggblandningen ihop med smör och mjölk. Blanda ihop allt till en smet.

2. Häll smeten i en smord och bröad sockerkaksform, ca 1 ½ liter.

3. Grädda kakan längst ner i ugnen i 43–45 min. Låt den kallna i formen. Stjälp sedan upp den på en tallrik. Låt den kallna helt.

4. Skär av toppen (ett lock) på sockerkakan med en vass kniv.

5. Gröp ur en cirkel med innan mäta i sockerkaksbotten (se bilden nedan).

6. Mosa ihop mandelmassan med mjölken till en lagom kladdig massa. Använd en gaffel. Fyll mandelmassan i gropen i bottnen.

7. Vispa grädden fluffig och spritsa den på bottnen. Lägg på locket. Pudra över florsocker.

semmelsockerkaka1

Grötbröd som bara jäser en gång

grötbröd1

 

Tips! Baka filmjölkslimpa på 5 minuter + gräddning – klicka här för recept!

Oerhört saftiga, goda grötfrallor som är lätta att baka. Degen trycks ut direkt på plåten och de blir mycket saftiga både av gröten i degen och att den gräddas ihop på en plåt.

TIPS! Följ mig gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här)Facebook (klicka här)

Grötbröd som bara jäser en gång

1 plåt

Gröt

3 dl havregryn
5 dl vatten
1 krm salt

Deg

50 g jäst
5 dl vatten, fingervarmt
2 tsk salt
3 msk rapsolja
7 dl rågsikt
7 dl vetemjöl (eller 14 dl vetemjöl)

GÖR SÅ HÄR

1. Koka ihop havregryn, vatten och salt till en gröt i en kastrull. 

2. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt vatten och blanda tills jästen är upplöst. Tillsätt gröten, salt, rapsolja, rågsikt och vetemjöl, lite i taget. Rör ihop allt till en lite kladdig deg. 

3. Stjälp ut degen på en plåt, täckt med bakplåtspapper. 

4. Strö vetemjöl över degen och platta ut degen med mjölade händer. 

4. Skär degen i rutor (4 x 3 eller 4 x 6 beroende på önskad storlek) med en degskrapa eller kniv. Låt degen jäsa under bakduk i ca 1 tim. Sätt ugnen på 250 grader. 

5. Grädda brödet mitt i ugnen i 16–18 min. Låt brödet svalna på plåten.

Tips! Baka nyttig havregrynslimpa utan mjöl, superenkel och ljuvligt god – klicka här för recept!

grötfrallorilångpanna

Kikärtsgryta

kikärtsgryta

VEGO KIKÄRTSGRYTA Det är enkelt att laga denna underbara vego-kikärtsgryta. Såsig och matig med härlig smak av curry, vitlök och spenat. En gryta som direkt blev en ny favorit av mig!

Tips! Stekt avokado är ljuvligt gott att äta istället för kött – klicka här för recept!

TIPS! Följ mig gärna Lindas bakskola på  Instagram (klicka här, eller Facebook (klicka här) så får du alltid alla nya recept direkt i ditt flöde!

Kikärtsgryta

Ca 4 portioner

2 vitlöksklyftor, pressade
1 krm cayennepeppar
1 tsk gurkmeja
½ tsk curry
1 burk kokosmjölk (ca 400 g)
1 burk krossade tomater (ca 400 g)
2 burkar kikärtor, avsköljda i en sil (ca 400 g styck)

3 nävar färsk spenat
salt

GÖR SÅ HÄR

1. Fräs pressad vitlök och alla kryddor i olja i en stekpanna. 

2. Tillsätt kokosmjölken, de krossade tomaterna och kikärtorna. Låt allt puttra i ca 10 min.

3. Tillsätt spenaten och låt allt puttra tills spenaten mjuknat (tillsätt en näve i taget eftersom spenaten måste mjukna och få plats i stekpannan).

4. Salta efter egen smak. Självklart kan man tillsätta mer curry, vitlök eller cayennepeppar om man vill ha grytan med kryddstark. Servera gärna med ris.

Tips! Stekt avokado är ljuvligt gott att äta istället för kött – klicka här för recept!

kikärtsgrytastegförsteg