STJÄRNPOTATIS En supergod, läcker och snygg potatis som är mycket uppskattad och trevlig att bjuda på. Servera den gärna till en god sallad, tzatziki eller guacamole.
Stjärnpotatis
10 potatisar (eller önskad mängd) olja eller smält smör salt färsk krydda; t ex timjan, vitlök, timjan, oregano
GÖR SÅ HÄR
1. Sätt ugnen på 225 grader. Tvätta potatisen. Skär snitt i potatisen i form av en stjärna. Skär 1–2 cm djupt (ej rakt igenom).
2. Pensla över valfri olja eller smält smör. Salta och strö över valfri färsk krydda.
3. Grädda längst ner i ugnen i 45-60 min (beroende på storlek) tills potatisen fått färg.
Knaprigt, supergott knäckebröd som innehåller massor med nyttiga, fiberrika frön. Fröknäcke är lika gott till frukost som tilltugg till en fördrink. Eller ät det som snacks när du är sugen på något gott. Förvara brödet i en burk med tätslutande lock.
Tips! Byt gärna ut 2 msk valfria frön mot 2 msk chiafrön.
Ca 20 bitar
½ dl solrosfrön ½ dl sesamfrön ½ dl linfrön ½ dl pumpakärnor
1 tsk fiberhusk 2 krm salt 1 ¾ dl vetemjöl, glutenfritt bovetemjöl eller majsmjöl 2 ¾ dl vatten, kokhett 2 msk rapsolja
Garnering flingsalt
GÖR SÅ HÄR
1. Sätt ugnen på 160 grader. Blanda solrosfrön, sesamfrön, linfrön, pumpakärnor, fiberhusk, salt och mjöl i en bunke.
2. Koka upp vattnet och häll ner rapsoljan. Häll vätskan över fröblandningen och blanda ihop allt till en kladdig, lite geléaktig deg.
3. Kavla ut degen mellan två bakplåtspapper, ca 30 x 40 cm. Dra bort det övre papperet och strö över flingsalt. Lägg pappret med degen på en ugnsplåt. Jämna till kanterna på degen.
4. Grädda brödet mitt i ugnen i ca 60 min. Låt det stå kvar i eftervärmen om det inte stelnat i mitten. Låt brödet svalna på plåten och bryt det i bitar när det kallnat.
Hallon i kladdkakan är så vansinnigt gott! En perfekt dessert eller bjud på fika på jobbet, bara att baka och ta med sig hela formen till jobbet. Servera gärna med en klick vaniljsås eller glass. Tips! Tillaga ljuvligt goda hallonpannkakor – klicka här för recept!
Hallonkladdkaka
Ca 12 bitar
150 g smör 2 ¾ dl strösocker ½ krm salt 2 tsk vaniljsocker 3 ägg 1 ¾ dl vetemjöl
1. Sätt ugnen på 180 grader. Smält smöret i en kastrull och rör ner strösockret. Tillsätt resten av ingredienserna och blanda ihop allt till en slät smet.
2. Häll smeten i en smord och bröad springform, cab 24 cm i diameter.
3. Blanda hallonen med potatismjöl och strösocker. Sprid ut hallonen ovanpå smeten i formen. (Potatismjölet är till för att suga åt sig vätskan i hallonen, utan potatismjölet kan kladdkakan bli för blöt).
4. Grädda kakan mitt i ugnen i 20–24 min beroende på hur kladdig du vill ha den. Låt den svalna i formen. Pudra eventuellt över lite florsocker före servering. Servera gärna med vispgrädde.
Smörbullar är bland det godaste som finns. Bullar som bakas av en deg som innehåller smör och är fyllda med en ljuvlig smörfyllning är oemotståndliga. De fullkomligt småler i munnen och har en rykande åtgång.
50 g jäst 6 dl mjölk, fingervarm 150 g smör, rumsvarmt
¾ dl strösocker 1 ägg ½ tsk salt ½ tsk kardemummakärnor, mortlade 15–17 dl vetemjöl
Fyllning 100 g smör 4 msk vaniljsocker ca 1 dl strösocker
Garnering 1 ägg pärlsocker
GÖR SÅ HÄR 1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och rör om tills jästen lösts upp. Tillsätt smör, strösocker, ägg, salt, kardemumma och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den i några minuter.
2. Låt degen jäsa under bakduk i ca 45 min. Dela degen i två bitar. Kavla ut den ena biten till en rektangel, ca 1 cm, tunn.
3. Fyllning: Bred ut hälften av smöret på degplattan och strö över hälften av vaniljsockret och strösockret.
4. Rulla ihop degplattan till en rulle.
5. Skär rullen i bitar, ca 2 cm breda.
6. Lägg bullbitarna i pappersformar på en plåt. Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 250 grader.
7. Pensla bullarna med uppvispat ägg. Strö över pärlsocker. Upprepa från punkt 2 och gör likadant med den andra degbiten.
8. Grädda bullarna mitt i ugnen i 7–9 minuter. Låt dem kallna under bakduk på ett galler.
BACONLINDADE DADLAR När jag smakade baconlindade dadlar första gången blev jag helt såld. Så himla gott! Perfekt till en fördrink, som plockmat eller tillbehör till middagen. De söta dadlarna ihop med salt bacon är en ljuvligt god kombination!
Sätt ugnen på 225 grader. Skär ett snitt i varje dadel och ta ur kärnan.
Dela baconskivorna på tvären. Vira en baconskiva runt varje dadel och lägg dem i en ugnsfast form. Gratinera i mitten av ugnen i ca 15 minuter tills baconet fått fin färg.