Semlor godaste semlorna

lindassemlor4

 

Ljuvligt goda semlor – de här semmelbullarna är fluffiga, luftiga och underbart goda! Ett favoritrecept som jag varmt rekommenderar!

Tips! Baka en superläcker semmelfläta som räcker till många – klicka här för recept!
Tips! Baka en gudomligt god semmelkladdkaka – klicka här för recept!

Semlor

Ca 30 st

50 g jäst
3 dl mjölk, fingervarm
1 ½ dl strösocker
½ tsk kardemummakärnor, mortlade
1 krm salt
3 ägg
225 g smör, rumsvarmt
12–13 dl vetemjöl

Pensling
1 ägg

Fyllning
200–300 g mandelmassa
3–4 msk mjölk

ca 5 dl vispgrädde 

Garnering
florsocker

GÖR SÅ HÄR

1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölk och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt strösocker, kardemumma, salt, ägg, smör och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den i några minuter. Låt degen jäsa under bakduk i ca 45 min.

2. Knåda degen på ett mjölat bakbord och dela den i ca 30 bitar. Forma släta bullar och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 250 grader.

3. Pensla bullarna med uppvispat ägg.

4. Grädda bullarna mitt i ugnen i 8–10 min. Låt dem svalna på ett galler.

5. Montering: Skär av ett lock på varje bulle med en vass kniv. Gröp ur lite inkråm ur bullarna. Blanda ihop mandelmassan med mjölken till en kladdig massa. Lägg en klick av massan i varje bulle.

6. Vispa grädden fluffig och klicka ut eller spritsa den på bullarna.

7. Sätt på ett lock på varje semla. Pudra över florsocker.

Paj pajdeg grundrecept

pajdegGrundrecept på pajdeg - Pajskal i form

Här får ni två recept på pajdeg, till en söt, klassisk bärpaj och till en matig, klassisk matpaj. Fyllningen kan varieras efter egen smak

Här får ni tips på ost- och skinkpaj – klicka för recept!
Här får ni tips på bärpaj – klicka för recept!

Pajdeg (matig paj), recept:
125 g smör, kylskåpskallt
1 nypa salt
3 dl vetemjöl
1 äggula
1–2 msk vatten, iskallt

Söt efterrättspaj, recept:
125 g smör, kylskåpskallt
½ dl strösocker
3 dl vetemjöl
1 äggula
1–2 msk vatten, iskallt

GÖR SÅ HÄR

  1. Skär smöret i småbitar. Tillsätt salt (till matig pajdeg) och strösocker (till söt pajdeg), mjöl och äggula. Nyp ihop allt med fingrarna eller kör blandningen i en matberedare till en smulig massa. Tillsätt vatten, lite i taget, efter behov. Blanda ihop allt till en degboll.
  2. Lägg degen i en plastpåse och låt den vila i kylen i ca 30 min. Sätt ugnen på 200 grader.
  3. Kavla ut degen tunt eller tryck ut den med händerna i en pajform, 24–26 cm i diameter, ända upp på kanterna.
  4. Nagga degbottnen med en gaffel. Förgrädda den mitt i ugnen i 10–15 min. Om du har en blöt fyllning som ska läggas på degen kan du pensla degen med äggvita efter ca 10 min och grädda några minuter till så bildas ett ytskikt som står emot vätskan.
  5. Ta ut pajformen ur ugnen. Lägg i fyllningen och grädda den längst ner i ugnen i 30–35 min eller tills den har fått lagom med färg.

FRÅGOR

Varför naggar man pajdeg?
För att degen inte ska resa sig och bilda stora luftbubblor när man gräddar den i ugnen. Den blir även lite frasigare och spröd.

Hur länge håller en pajdeg i kylen?
En pajdeg som lindas in i plastfolie håller ungefär i fyra-fem dagar.

Varför ska man inte knåda pajdeg länge?
När man knådar en deg som innehåller vetemjöl blir glutentrådarna starka och det gör att bröd och bullar får volym. Men småkakor och pajer ska vara frasiga och spröda, då vill man inte ha starka glutentrådar som håller kvar luftbubblorna i degen.

Chokladsnittar

mjölkchokladsnittar
Foto: Linda Andersson
MJÖLKCHOKLADSNITTAR Både spröda & sega kakor som är helt underbara! Ja, de är galet goda och enkla att baka

Chokladsnittar

Ca 40 st

75 g smör, rumsvarmt
¾ dl strösocker
¾ dl brunt farinsocker
½ ägg
1 ½ tsk vaniljsocker
¼ tsk bikarbonat
1 liten nypa salt
2 dl vetemjöl
50 g choklad (mörk, ljus eller mjölkchoklad), grovhackad

GÖR SÅ HÄR

  1. Sätt ugnen på 180 grader. Rör ihop smör, strösocker, farinsocker, ägg, vaniljsocker, bikarbonat och salt.
  2. Tillsätt mjölet och rör ihop allt till en deg. Knåda till sist snabbt in den hackade chokladen i degen.
  3. Dela degen i två delar. Rulla dem till längder, ca 40 cm långa, och lägg dem brett isär på en plåt med bakplåtspapper. De flyter ut lite under gräddningen.
  4. Grädda längderna mitt i ugnen i 13–14 min.
  5. Skär längderna i sneda snitt direkt när de kommer ut från ugnen. Låt dem kallna och stelna på plåten.

Klassiska frallor

frukostfrallor

 

Det finns inget godare än nybakt bröd. Här får ni ett toppenrecept på enkla, klassiska frukostfrallor! De är ljuvligt goda!

Tips! Byt ut vattnet mot mjölk då blir bröden lite mjukare i konsistensen.

TIPS! Följ mig gärna Lindas bakskola på  Instagram (klicka här, eller Facebook (klicka här) så får du alltid alla nya recept direkt i ditt flöde!

Klassiska frallor

Ca 25 st

50 g jäst
7 dl vatten, fingervarmt

2 tsk salt
½ dl rapsolja
16–17 dl vetemjöl

GÖR SÅ HÄR
1.
 Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt vattnet och rör om tills jästen lösts upp. Tillsätt salt, rapsolja och vetemjöl, lite i taget. Rör ihop allt till en smidig deg och knåda i några minuter. Låt degen jäsa under bakduk i ca 1 tim.

2. Dela degen i ca 25 bitar, för hand, med en sax eller  kniv. Rulla varje bit i lite vetemjöl. De behöver inte formas utan låt formen variera och vara lite slarvig. De blir släta och fina när de jäser och gräddas.

3. Lägg frallorna på en plåt med bakplåtspapper. Låt dem jäsa under bakduk i ca 20 min. Sätt ugnen på 250 grader.

4. Grädda bröden mitt i ugnen i 10–12 min. Låt dem svalna på ett galler.

Tips! Kalljäs degen i kylen över natten – klicka här för recept!

Wokade grönsaker

 

NYTTIG SNABBMAT Det går så snabbt och enkelt att tillaga denna nyttiga, supergoda rätt. Ät de stekta grönsakerna som de är Ät grönsakerna som de är eller servera till en bit kyckling, lax, köttbit, grönsaksbiff, ris eller något annat du gillar.

Alla grönsaker som är hårda går att woka. Gurka och tomater innehåller för mycket vätska och blir blöta och geggiga om man wokar dem. Därför kan man välja grönsaker efter egen smak.

Tips! Gör nyttiga pannkakor utan vetemjöl, supergod och mycket enkla att göra – klicka här för recept!

TIPS! Följ mig gärna Lindas bakskola på  Instagram (klicka här, eller Facebook (klicka här) så får du alltid alla nya recept direkt i ditt flöde!

Wokade grönsaker

ca 500 g valfria färska wokgrönsaker  (läs ovan) (eller 1 påse frysta wokgrönsaker)
1 gul lök, skuren i större bitar
2 vitlöksklyftor, pressade
3–4 msk sötsur sås
salt
ev. färska örter, t ex oregano, basilika

GÖR SÅ HÄR

1. Värm upp en stekpanna och häll i olja. Blanda alla grönsaker i stekpannan. Pressa över vitlöken. Stek på hög värme i några minuter. Rör om då och då. Grönsakerna ska ha lite tuggmotstånd, men ha lite krispig yta och vara varma och lätt mjuka rakt igenom.

2. Strö gärna över färska kryddor och salta i slutet. Rör om. Ät grönsakerna som de är eller servera till en bit kyckling, lax, köttbit, grönsaksbiff, ris eller något annat du gillar.

Tips! Gör nyttiga pannkakor utan vetemjöl, supergod och mycket enkla att göra – klicka här för recept!