Garnering 1 dl strösocker några droppar röd hushållsfärg
GÖR SÅ HÄR
1. Sätt ugnen på 160 grader. Börja med garneringen: Blanda socker och hushållsfärg i en plastpåse så att sockret färgas svagt rosa. Sprid ut sockret på en skärbräda av plast.
2. Deg: Blanda snabbt ihop ingredienserna till en smidig deg.
3. Dela degen i två bitar.
4. Rulla degbitarna till två rullar, 3–4 cm i diameters omkrets.
5. Garnering: Rulla deglängderna i det färgade sockret.
6. Skär degrullarna i skivor, ca 4–5 mm.
7. Lägg kakorna på en plåt med bakplåtspapper.
8. Grädda kakorna mitt i ugnen i 15–16 min. Gräddar du kakorna för länge eller i för hög värme kan sockret på kanterna bli brunt.
I annonssamarbete med Annas Pepparkakor har jag gjort en lyxig, superläcker pepparkaksparfait. En perfekt dessert som passar julens alla helger, julafton och nyårsafton! En efterrätt som både barn och vuxna älskar. Denna fräscha parfait smaksatt med krispiga, goda Annas Pepparkakor är mycket lätt att göra och kan förberedas ett par dagar innan den ska serveras. Smaktips! Tillsätt 1 dl sockrade lingon i smeten istället för apelsinrasp.
En parfait är en slags glass med grädde och äggulor. Vanlig glass fryses under omrörning, men parfait fryser man in direkt stillastående. Parfait kommer från Frankrike och betyder ”perfekt”.
Pepparkaksparfait med vit choklad och apelsinrasp
Ca 12 bitar
Parfait 8 äggulor 2 dl strösocker 8 dl vispgrädde 1 apelsin, rivet skal 200 g vit choklad 20 st grovt krossade Annas Pepparkakor 25 st fint söndersmulade Annas Pepparkakor + 50 g smör, smält
2 äggvitor, uppvispade
Garnering 1 dl vispgrädde 6–7 pepparkakor
GÖR SÅ HÄR
1. Vispa äggulorna och strösockret pösigt.
2. Vispa grädden fluffig och blanda ihop den med äggsmeten.
3. Krossa ca 20 pepparkakor grovt och blanda ner dem i gräddsmeten.
4. Smält chokladen över vattenbad, låt den svalna.
5. Riv apelsinskalet fint. Rör ner den vita chokladen och apelsinskalet i gräddsmeten.
6. Vispa äggvitorna vita, fluffiga och hårda. Blanda sist ner det i gräddsmeten.
7. Täck en pepparkaksform eller en rund glasskål med plastfolié på kanterna. Häll upp smeten i formen.
8. Smula söner ca 25 pepparkakor fint och blanda dem med smält smör. Strö smulorna ovanpå smeten. Ställ formen i frysen i 6–8 timmar eller tills den är genomfryst. Ta fram din parfait 20–30 min före servering. Stjälp upp den på ett tårtfat.
9. Garnering: Vispa grädden fluffig. Spritsa grädden på din parfait och stick ner pepparkakshjärtan i grädden. Smula sönder en pepparkaka och smula den över din parfait.
150 g smör 1 påse saffran 0,5 g 2 ½ dl strösocker ½ krm salt 1 ¾ dl vetemjöl
3 ägg ½ krm kardemummakärnor, mortlade
Tips! Smält ner 100 g vit choklad så blir kakan extra lyxig och läcker!
Garnering florsocker
Tips att servera till kladdkakan:
Hallongrädde 3 dl vispgrädde ca 1 dl hallon, frysta eller färska
GÖR SÅ HÄR
1. Sätt ugnen på 180 grader. Smält smöret i en rymlig kastrull. Tillsätt resten av ingredienserna (förutom kardemumman) i kastrullen och blanda ihop allt till en slät smet.
2. Häll smeten i en smord och bröad (bröa formen med riven kokos eller ströbröd) eller bakplåtspappersklädd form, 23–24 cm i diameter, med löstagbar kant.
3. Strö kardemumman över smeten i formen.
4. Grädda kakan mitt i ugnen i 22–25 min beroende på hur kladdig du vill ha den. Låt den svalna i formen. Pudra ev. kakan med florsocker före servering. Servera den gärna med lättvispad grädde blandad med hallon.
1. Sätt ugnen på 180 grader. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt resten av ingredienserna och blanda snabbt ihop allt till en slät smet.
2. Häll smeten i en smord och bröad springform, 23–24 cm i diameter.
3. Lätt försiktigt ut några pepparkakor ovanpå smeten.
4. Grädda kakan mitt i ugnen i 18–22 min beroende på hur kladdig du vill ha den. Låt den svalna i formen. Servera gärna kakan med vispad grädde eller vaniljglass.