Ett mycket bra, klassiskt muffinsrecept! Supersaftiga, härliga muffins som alla kan bak!
Tips! Smaksätt gärna dina muffins med t ex: – 1 tsk kanel – 1 msk kakao – ½ tsk kanel – ½ tsk kardemumma – rivet citronskal av 1 citron
Muffins
Ca 15 st
2 ägg 2 ½ dl strösocker 2 tsk vaniljsocker 2 tsk bakpulver 100 g smör, smält 3 ½ dl vetemjöl 1 ½ dl mjölk
Garnering florsocker
GÖR SÅ HÄR
1. Sätt ugnen på 200 grader.Vispa ägg och strösocker pösigt i en bunke. Tillsätt vaniljsocker, bakpulver, smör, vetemjöl och mjölk. Vispa snabbt ihop allt snabbt till en slät smet.
2. Häll smeten i ca 15 muffinsformar beroende på storlek. Fyll dem till 2/3. (Jag har ställt formarna i en muffinsplåt för då behåller de formen bättre, men det funkar utan muffinsform också).
3. Grädda muffinsarna mitt i ugnen i 14–16 min. Pudra florsocker över dem före servering.
Nyttiga chokladbollar utan tillsatt socker. Den söta smaken kommer istället från dadlar! Om man inte vill använda kokosolja kan man byta ut det mot smör (eller mjölkfritt margarin om man vill ha de veganska).
1. Ta ut kärnorna ur dadlarna och lägg dem i en skål.
2. Mixa sönder dadlarna ihop med havregrynen till en kladdig massa. Använd en mixerstav eller hushållsmaskin med knivar.
3. Tillsätt kokos, kakao, kokosolja och kaffe, lite i taget (efter smak och lagom konsistens). Fortsätt mixa ihop allt till en kladdig smet som det går att rulla bollar av.
4. Gör bollar av smeten och rulla dem i kokos. Om smeten är för torr kan du tillsätta lite vatten eller mer kaffe så bollarna blir kladdigare och kokosen fäster bättre. Förvara bollarna i kylen eller frys in dem och ta fram vid behov.
I annonssamarbete med Dr. Oetker har jag gjort en kusligt god spöktårta till halloweens alla fester och kalas! Bottnen består av frasiga, chokladmålade marängbottnar med ett täcke av Dr. Oetkers fluffiga, makalöst goda tårtmousse chokladsmak. Innanför den vita sockerpastan gömmer sig en supersmarrig marängsvissfyllning bestående av vispgrädde, chokladsås, banan och maränger. En superläcker spöktårta som både barn och vuxna älskar. Och inte nog med att tårtan är god, den är också mycket enkel att baka. Spöklig halloween!
Garnering 1 pkt vit Dr. Oetker sugar fondant florsocker chokladbollsspindlar (se recept nedan)
GÖR SÅ HÄR 1. Smält chokladen över vattenbad.
2. Pensla chokladen på marängbottnarna. Lägg dem på varandra. Låt chokladen stelna i kylen.
3. Blanda Dr. Oetker tårtmousse enligt anvisningarna på förpackningen.
4. Bred ut chokladmoussen på marängbottnen.
5. Skär bananen i tunna skivor och lägg ut dem ovanpå chokladmoussen.
6. Lägg en hög med maränger ovanpå bananerna. Ringla över chokladsås.
7. Vispa grädden fluffig.
8. Bred ut grädden som en hög kulle ovanpå marängerna. Spackla även kanterna på marängbottnen med vispgrädde.
9. Kavla ut sockerpastan tunt, på ett bord som är pudrat med ett lager florsocker.
10. Lägg försiktigt sockerpastan ovanpå tårtan.
11.Garnering: pudra över lite florsocker och garnera med chokladbollsspindlar.
12. Chokladögon och mun: smält 2 bitar choklad. Måla ögon och mun med chokladen i önskad storlek på ett bakplåtspapper. Använd baksidan på en tesked. Låt chokladen stelna i kylen.
Sött fast ögon och mun på tårtan med en liten klick vispgrädde på baksidan av chokladplattorna.
Spindlar
1 sats chokladbollssmet 100 g mörk choklad 1 påse kolasnören 1 burk Dr. Oetker strössel Black & gold
GÖR SÅ HÄR 1. Forma chokladbollssmeten till spindelkroppar, runda eller avlånga.
2. Smält chokladen över vattenbad.
3. Doppa chokladbollarna, en i taget, i den smälta chokladen. Lägg dem på ett bakplåtspapper.
4. Klipp spindelben, några centimeter långa av kolasnören. Stick in benen i kroppen (Tips! Tryck först hål för benen med en tändsticka). Stick in sex stycken ben i varje kropp.
5. Strö strössel ovanpå spindelns kropp innan chokladen stelnar. Sätt ögon på spindeln. (Ögon: Jag har målat en liten chokladprick med en tändsticka på de stora, runda guldströsslen).
6. Ställ spindlarna i kylen och låt chokladen stelna. Förvara spindlarna i kylen.
5 dl havregryn 100 g smör, rumsvarmt 1 dl kokos 1 msk vaniljsocker 1 msk kakao eller 3 msk Oboy 2 msk kaffe 2 dl florsocker (kan bytas ut mot 1 ½ dl strösocker) ev. några droppar vatten
Garnering kokos
GÖR SÅ HÄR 1. Smula sönder havregrynen med fingrarna. Nyp ihop dem med smöret.
2. Tillsätt resten av ingredienser och blanda ihop allt till en kladdig deg. Tillsätt eventuellt lite vatten om smeten inte blir tillräckligt kladdig (kokosen måste fästa bra när man rullar dem.)
3. Gör runda bollar i önskad storlek och rulla dem i kokos. Förvara dem i en burk med lock i kylen.
1. Smula sönder havregrynen med fingrarna. Nyp ihop dem med smöret.3. Gör runda bollar i önskad storlek och rulla dem i kokos. Förvara dem i en burk med lock i kylen.
Ljus kladdkaka är galet gott! Och att dekorera den med vitt florsocker, svarta ögon och mun är helt perfekt i halloweentider. En spök-kladdkaka att servera på Halloween! Ljuvligt gott och mycket enkelt!
Spökkladdkaka
12 bitar
150 g smör 2 ½dl strösocker 1 msk vaniljsocker ½ krm salt 2 dl vetemjöl 2 ägg
Extra lyxig kladdkaka: Tillsätt 100 g vit choklad i smeten.
Garnering florsocker chokladsåstill ögon och mun
Till formen smör kokos
GÖR SÅ HÄR
1. Sätt ugnen på 180 grader. Smörj en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter, med smör och bröa den med kokos som ger en underbar smak till kakan (eller ströbröd).
2. Smält smöreti en kastrull. Tillsätt resten av ingredienserna och blanda snabbt ihop allt till en slät smet.
3. Häll smeten i formen.
4. Grädda kladdkakanmitt i ugnen i ca 20 min. Anpassa gräddningstiden efter hur kladdig du vill ha kakan.
5. Låt kladdkakan kallna i formen. Pudra över florsocker före servering. Måla ögon och mun med chokladsås. Servera gärna med vispgrädde och extra chokladsås.