Grytbröd

Skarmavbild 2018 09 17 kl 08 47 37 Skarmavbild 2018 09 17 kl 08 47 07

 

LÄTTBAKAT GRYTBRÖD Baka bröd i gryta är både enkelt och supergott! Brödet blir oerhört med en mycket smakrik, knaprig skorpa på toppen. Brödet går bra att frysa in.

TIPS! Följ mig gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här)Facebook (klicka här)

Grytbröd

1 bröd

Locket på grytan gör att fuktigheten bevaras i brödet och en härlig, knaprig yta bildas under gräddningen.

25 g jäst
5 dl vatten, fingervarmt
2 tsk salt
7 dl rågsikt
7–8 dl vetemjöl 

Tips!
Byt ut 2 dl vetemjöl mot grahamsmjöl om du vill ha mer fibrer i brödet.
Tillsätt 1 dl valfria frön i degen (inget mjöl behöver ersättas)
Tillsätt 2 dl russin eller torkade aprikoser i degen.

GÖR SÅ HÄR

1. Smula jästen i en bunke. Tillsätt vatten och lös upp jästen i det. Tillsätt salt, rågsikt och vetemjöl, lite i taget. Knåda den lite lätt kladdiga degen i några minuter.

2. Rulla degen i vetemjöl i en mjölad handduk. Låt degen ligga och jäsa i handduken i ca 40 min.

3. Sätt ugnen på 250 grader. Sätt samtidigt in en tom gjutjärnsgryta utan lock, ca 4 liter, i den varma ugnen i ca 10 min.

4. Ta ut grytan ur ugnen och strö rikligt med vetemjöl i bottnen. Lägg försiktig över degen (formad som en boll) i den heta grytan och lägg på locket. Utan mjöl i botten fastnar brödet.

5. Grädda brödet längst ner i ugnen i 20 min. Ta därefter av locket och sänk temperaturen till 225 grader. Grädda brödet i ytterligare ca 20 min.

Tips! Baka ljuvligt goda stekpannebröd som gräddas direkt i stekpannan – klicka här för recept!

Grytbrod1 5b9f516232863

Tips! Gör nyttiga dadelrutor som smakar chokladboll – klicka här för recept!

Snabba minipizzor

Img 2505 Img 2507

 

Snabba minipizzor – ett perfekt mellanmål, lunch eller liknande som går blixtsnabbt att fixa. Hela familjen älskar dessa enkla, snabba minipizzor och även barnen kan lätt fixa dem själva om de är hungriga.

Tips! Baka snabb bakpulverpizza som inte behöver jäsa. Den är galet god och lätt att göra! Klicka här för recept!

Snabba minipizzor

6 st

6 vetekakor eller polarkakor
1 msk tomatpuré, pizzasås (eller ketchup)
2 dl riven ost
6 skivor skinka
oregano

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 250 grader. Lägg ut bröden på en ugnsplåt. Bred på ett tunt, tunt lager tomatpuré på bröden.

2. Lägg på en skiva skinka på varje bröd.

3. Riv osten och strö över den på skinkan. Strö över lite oregano.

4. Grädda pizzorna mitt i ugnen i några minuter tills osten smälter och börjar bubbla lite. Det går ganska snabbt så håll koll på pizzorna i ugnen.

Img 2508Snabbaminipizzor1

Glasstårta

Img 2603 Img 2602

 

En makalöst god, krämig och mycket lättgjort glasstårta som både vuxna och barn älskar! Den passar som dessert efter en god middag eller som tårta på ett födelsedagskalas. Fyllningen kan varieras efter egen smak. Släng i någon form av choklad som du gillar.

Tips! Baka en ljuvligt god Ballerina glasstårta – klicka här för recept!

Glasstårta

7–10 st valfria kakor, t ex Ballerina, cookies (beroende på storlek på kakorna)
5 dl vispgrädde

1 burk sötad, kondenserad mjölk (ej original)

Fyllning
2 msk kakao
100 g smält choklad eller 1 dl smält Nutella (eller både choklad och Nutella och du vill ha en riktig lyxig glasstårta)

Garnering
strösssel

GÖR SÅ HÄR

  1. Smula gönder kakorna och lägg dem i botten i en form som går bra att frysa, minst 2 liter.
  2. Vispa grädden fluffig. Rör ner den kondenserade mjölken. Blanda ordentligt.
  3. Lägg hälften av gräddsmeten ovanpå kaksmulorna.
  4. Blanda ner 2 msk kakao i resten av gräddsmeten.
  5. Bred försiktigt ut chokladgräddsmeten ovanpå den vita.
  6. Ringla smält choklad eller Nutella ovanpå smeten (den får gärna sjunka ner på vissa ställen).
  7. Strö över strössel.
  8. Ställ formen i frysen i några timmar tills den är genomfryst.
    TIPS!
     Följ mig gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här)Facebook (klicka här)

Krämig avokadosallad med tomat och ruccola

Skarmavbild 2018 09 11 kl 08 36 42 Skarmavbild 2018 09 11 kl 08 36 54

 

Tips! Gör stekt avokado med vitlök och flingsalt – klicka här för recept!

En supergod, läcker sallad med krämig avokado, tomat och ruccola som blandas med vinägrettdressing. Självklart kan man tillsätta fler grönsaker i salladen om man vill. Jag tillsätter gärna rödlök. Det är också gott att blanda ner fetaost i salladen.

Krämig avokadosallad med tomat och ruccola

2 avokado
10 cocktailtomater
två nävar ruccola
2 msk vinägrett
ev. ½ hackad rödlök

GÖR SÅ HÄR

  1. Mosa avokado och cocktailtomater med en gaffel. Blanda ner ruccola och vinägrett och blanda.

Tips! Blanda egen vinägrett – klicka här för recept!

Kramig avokadosallad med tomat och ruccola1

Tips! Servera gärna salladen med en supergod Bacon- och pastagratäng! Klicka här för recept!

Nyttiga dadelrutor

Img 2596 Img 2582

Nyttiga frörutor med choklad & kokos som smakar chokladboll. Underbart godis eller ät dem som energibars när du är sugen på något gott. Jag smakade dessa på ett hotell och ingredienserna stod nedskriva på en skylt (men inte mängden). Jag gick hem och testade att baka dem själv och de blev precis lika goda!

Tips! Gör hel bakad blomkål i ugn – ljuvligt gott! Klicka här för recept!

Tips! Gör nyttiga, runda dadelbollar – klicka här för recept!

TIPS! Följ mig gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här)Facebook (klicka här)

Nyttiga dadelrutor

150 g dadlar
2 dl solroskärnor
2 dl pumpakärnor
2 dl kokos
2 msk kakao
2 msk kallt kaffe
5 msk vatten 

GÖR SÅ HÄR

1. Mixa dadlar, solroskärnor, pumpakärnor och kokos i en hushållsmaskin med knivar. Kör i några minuter till en fint smulad massa.

2. Tillsätt kaffe och vatten och mixa till en kladdig smet. Anpassa mängden vatten om det behöver lite till.

3. Tryck ut smeten på ett bakplåtspapper täckt med kokos, ca 1 cm tjock. Strö över kokos.

4. Skär smeten i bitar. Förvara bitarna i kylen i en burk med lock.

Nyttigachokladkokosbars1

Img 2580