Köttfärs och potatisgryta

Img 2422 Img 2424

Köttfärs- och potatisgryta som hela familjen älskar! Kryddningen kan man variera lite efter egen smak. Vill man ha den kryddstark tillsätter man lite extra vitlök, peppar och en skvätt tabasco. En riktig favoriträtt som alltid är populär att bjuda på, oavsett ålder. Du kan tillaga rätten med vanlig köttfärs eller veganköttfärs.

TIPS! Följ mig gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här)Facebook (klicka här)

Tips! Tillaga en ljuvligt god pastalasagne – klicka här för recept!

Köttfärs och potatisgryta

Ca 6 portioner

10 potatisar
3 morötter
2 gula lökar
10 st färska champinjoner
800 g köttfärs (vanlig eller vegan)
4 klyftor vitlök
2 burkar krossade tomater
1/2 dl tomatpuré
färsk basilika och/eller timjan
1 msk torkad oregano
salt
svartpeppar

ev. 2 tsk chilipulver
5 dl vatten

GÖR SÅ HÄR

1. Koka potatisen mjuk i saltat vatten, ca 20 min. Dela potatisen i mindre bitar

2. Skär morötterna i bitar. Koka dem mjuka i saltat vatten i 10–13 min. 

3. Hacka löken och bryn dem i olja eller smör tills de får en lätt gyllenbrun färg.

4. Skär champinjonerna i mindre bitar och bryn dem i olja eller smör.

5. Häll olja eller lägg en klick smör i en uppvärmd gryta. Pressa i vitlöken och tillsätt köttfärsen. Pressa köttfärsen med en gaffel så den inte klumpar sig under stekningen. 

6. Tillsätt krossade tomater, tomatpuré och alla kryddor. Tillsätt vatten så grytan får en lagom konsistens. Den ska inte vara för torr och inte för rinnig. Smaka av och tillsätt mer kryddor om det behövs.

7. Blanda ner potatis, morötter, lök och champinjoner. Servera med en fräsch sallad och gärna nybakat bröd.

Kottfars och potatisgryta1

TIPS! Följ mig gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här)Facebook (klicka här)

Rengör kylskåpet med bikarbonat

Skarmavbild 2018 08 27 kl 12 23 47

 Städtips!

Rengör kylskåpet med bikarbonat

 

GÖR SÅ HÄR:
–Strö bikarbonat på en fuktig disktrasa.
Torka på väggar, hyllor och galler i kylen. Torka rent efteråt med en trasa med rent vatten. Kylskåpet  blir blankt, rent och fräscht och smutsen släpper från ytorna.

TIPS! Följ mig gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här)Facebook (klicka här)

Äppelpaj

Img 2409 Img 2412 Img 2406

Smulig äppelpaj som är magiskt god! Servera den gärna med vaniljvisp, vaniljsås eller vaniljglass.

Tips! Baka världens godaste äppelkladdkaka – klicka här för recept!

TIPS! Följ mig gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här)Facebook (klicka här)

Här hittar du fler ljuvligt goda recept med äpplen!

Äppelpaj

Fyllning
ca 4 äpplen
1/2 tsk kanel
2 msk strösocker 

Smuldeg
150 g smör, kylskåpskallt
1 ½ dl strösocker (det går bra att minska lite på sockret med ½ dl om man vill)
3 dl vetemjöl
1 dl havregryn
½ tsk flingsalt (eller ½ krm vanligt salt) 

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 220 grader. Skala äpplena och skär dem i skivor.

2. Lägg äppelbitarna i en pajform, ca 26 cm i diameter. Strö över kanel och strösocker.

3. Smuldeg: Nyp ihop smöret med de torra ingredienserna till en smulig deg.

4. Smula degen över äpplena.

5. Grädda pajen längst ner i ugnen i 26–28 min. Låt den svalna i formen. Servera med vaniljvisp, vaniljsås eller vaniljglass.

Appelpaj1

TIPS! Följ mig gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här)Facebook (klicka här)

Här hittar du fler ljuvligt goda recept med äpplen!

Vegansk äppelpaj

Img 2414

 

En underbar vegansk äppelpaj med smuldeg på toppen! Servera den gärna med vegansk vaniljsås eller vegansk vaniljglass.

TIPS! Följ mig gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här)Facebook (klicka här)

Tips! Gör underbara veganska havrebollskakor – klicka här för recept!

Vegansk äppelpaj

Fyllning
ca 4 äpplen
2 msk strösocker
½ tsk kanel

Smuldeg
150 g vegansk margarin, kylskåpskallt
1 ½ dl strösocker (det går bra att minska lite på sockret med ½ dl om man vill)
3 dl vetemjöl
1 dl havregryn
½ tsk flingsalt (eller ½ krm vanligt salt) 

Tips! Baka otroligt goda veganska snabbfrallor – klicka här för recept!

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 220 grader. Skala äpplena och skär dem i skivor.

2. Lägg äppelbitarna i en pajform, ca 26 cm i diameter. Strö över kanel och strösocker.

3. Smuldeg: Nyp ihop margarinet med de torra ingredienserna till en smulig deg.

4. Smula degen över äpplena.

5. Grädda pajen längst ner i ugnen i 26–28 min. Låt den svalna i formen. Servera med vegansk vaniljsås eller vegansk vaniljglass.

Tips! Tillaga ugnsbakad hel blomkål – klicka här för recept!

Img 6127 kopia
Dags att grädda äppelpajen!

Appelpaj4