Vitlökskycklingfilé

 

Oerhört mör kyckling i ugn som fullkomligt smälter i munnen och enkel att tillaga. Den låga värmen i ugnen gör kycklingen oerhört mör och saftig. Rätten passar perfekt både till middag och lunch. Om det blir kycklingfiléer över kan man äta dem kalla i en kycklingsallad.

Vitlökskycklingfilé

4 portioner

4 kycklingfiléer
salt

Garnering
2 msk rapsolja (eller olivolja)
2 pressade vitlöksklyftor
ev. sötsur sås
persilja

GÖR SÅ HÄR
1. Sätt ugnen på 125 grader. Dela kycklingfiléerna i smala remsor, ca 2 cm breda. Salta dem på båda sidorna.

2. Lägg kycklingfiléerna i en ugnsfast form.

3. Blanda olja och vitlök. Pensla blandningen på kycklingfiléerna. Strö över hackad persilja.

4. Grädda kycklingen mitt i ugnen i 20–30 min eller tills de är genomstekta. Den låga värmen i ugnen gör kycklingen oerhört mör och saftig. Servera gärna med ris eller pasta.

Chokladrulltårta

Rulltårtor är festliga och passar både till vardags och högtider. Gör en variant med choklad rakt igenom eller en ljus, men byt då ut alla kakao i receptet mot ½ dl vetemjöl till (det blir totalt 2 dl vetemjöl).

Tips! Baka en drömrulltårta fylld med krämig vaniljsmörkräm – klicka här för recept!

Chokladrulltårta

12–15 bitar

3 ägg
1 ½ dl strösocker
1 ½ dl vetemjöl
½ dl kakao
1 tsk bakpulver
½ dl mjölk

Garnering
¾–1 dl strösocker

Fyllning
1–2 dl valfri sylt

GÖR SÅ HÄR

  1. Sätt ugnen på 250 grader. Vispa ägg och strösocker pösigt. 
  2. Blanda vetemjöl och bakpulver och rör ner det och mjölken i äggsmeten. 
  3. Bred ut smeten på en plåt med bakplåtspapper. 
  4. Grädda bottnen mitt i ugnen i ca 5 min. Lägg under tiden ett bakplåtspapper på bakbordet och strö över ett jämnt lager med strösocker. 
  5. Stjälp upp bottnen på det sockrade bakplåtspappret. Dra av papperet.
  6. Fyllning: Bred ut ett tunt lager sylt på hela bottnen.
  7. Rulla ihop rullen från långsidan. Skär rullen i bitar, ca 2 cm tjocka.

Drömrulltårta

 

 

 

 

LJUVLIGT GOD DRÖMRULLTÅRTA En supergod klassiker fylld med krämig vaniljsmörkräm. Det är viktigt att chokladbottnen ha kallnat helt innan man brer på smörkrämen för annars smälter den på bottnen. Förvara rulltårtan inplastad i kylskåpet.

Drömrulltårta 

12–15 bitar

3 ägg
1 ½ dl strösocker
1 ½ dl vetemjöl
½ dl kakao
1 tsk bakpulver
½ dl mjölk

Garnering
¾–1 dl strösocker

Fyllning
150 g smör, rumsvarmt
2 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker
1 äggula

GÖR SÅ HÄR

  1. Sätt ugnen på 250 grader. Vispa ägg och strösocker pösigt.
  2. Blanda vetemjöl, kakao och bakpulver och rör ner det och mjölken i äggsmeten.
  3. Bred ut smeten på en plåt med bakplåtspapper.
  4. Grädda bottnen mitt i ugnen i ca 5 min. Lägg under tiden ett bakplåtspapper på bakbordet och strö över ett jämnt lager med strösocker.
  5. Stjälp upp bottnen på det sockrade bakplåtspappret. Dra av papperet. Låt den kallna under en bakhandduk.
  6. Fyllning: Vispa smör, florsocker, vaniljsocker och äggula poröst.
  7. Bred ut krämen på kakan och rulla ihop den. Förvara rulltårtan med skarven nedåt inlindad i plastfolie i kylen.

Fröknäcke

nyttigtfröknäcke2

 

Knaprigt knäckebröd proppat med nyttiga, fiberrika frön. Fröknäcke är lika gott till frukost som tilltugg till fördrinken på festen. Eller som snacks framför tv:n på lördagskvällen. Fröna är fullproppade med nyttiga fibrer, mineraler och vitaminer. Förvara brödet i en burk med tätslutande lock.

Fröknäcke

Ca 20 bitar 

½ dl solrosfrön
½ dl sesamfrön
½ dl linfrön
½ dl pumpakärnor
1 tsk fiberhusk
2 msk chiafrön
2 krm salt
1 ¾ dl vetemjöl (eller glutenfritt bovetemjöl eller majsmjöl)
2 ¾ dl vatten
2 msk rapsolja

Garnering
flingsalt

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 160 grader. Blanda solrosfrön, sesamfrön, linfrön, pumpakärnor, chiafrön, fiberhusk, salt och majsmjöl i en bunke.

2. Koka upp vattnet och häll ner rapsoljan. Häll vätskan över fröblandningen och blanda ihop allt till en kladdig, lite geléaktig deg.

3. Kavla ut degen mellan två bakplåtspapper, ca 30 x 40 cm. Dra bort det övre papperet och strö över flingsalt. Lägg pappret med degen på en ugnsplåt. Jämna eventuellt till kanterna på degen.

4. Grädda brödet mitt i ugnen i ca 60 min. Låt det stå kvar i eftervärmen om det inte stelnat i mitten. Låt brödet svalna på plåten och bryt det i bitar när det kallnat.

Tekakor

 

Mjuka, saftiga, ljuvligt goda tekakor. Dessa bröd är riktiga favoriter som man kan äta hur många som helst. De har en rykande åtgång och alla i familjen älskar dem!

Tips! Mjölken gå att byta ut mot vatten, men då blir de lite segare i konsistensen. Men supergoda ändå!

Tekakor

50 g jäst
6 dl mjölk, fingervarm
2 tsk salt
½ dl ljus sirap
150 g smör, rumsvarmt
17–18 dl vetemjöl

GÖR SÅ HÄR

1. Smula ner jästen i en bunke och tillsätt mjölken. Rör om tills jästen lösts upp. Tillsätt salt, sirap, smör och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt ordentligt och knåda degen ordentligt i några minuter. Låt den jäsa under bakduk i ca 45 min.

2. Kavla ut degen ca 1 ½ cm tjock.

3. Stansa ut runda brödkakor i degen, ca 12 cm i diameter med en kakform, ett stort glas eller en rund skål.

4. Lägg degkakorna på en plåt med bakplåtspapper.

5. Strö lite mjöl över degkakorna och nagga dem med en gaffel. Låt dem jäsa under bakduk i ca 20 min. Sätt ugnen på 250 grader.

6. Grädda bröden mitt i ugnen i 7–9 min. Låt dem svalna på ett galler under bakduk.

Tips! Här finns fler recept på goda tekakor – klicka här för recept!
Tips! Baka tekakor med grovt mjöl – klicka här för recept!