Hallonmazarinkaka

 

En lyxig, underbar mazarinkaka med härlig hallonglasyr. En riktig konditorikaka som man lätt bakar själv. En riktig höjdare som garanterat gör succé på fikabordet!

Tips! Baka klassiska mazariner – klicka här för recept!

Hallonmazarinkaka

Ca 12 bitar

Mördeg
5 dl vetemjöl
200 g 
smör, rumsvarmt
1 ½ dl strösocker

Mazarinfyllning
200 g 
mandelmassa
100 g
 smör, rumsvarmt
2 ägg 

Hallonglasyr
ca 20 g hallon, passerade
ca 2 ½ dl florsocker
ev några droppar vatten 

GÖR SÅ HÄR

1. Mördeg: Nyp ihop alla ingredienserna till en deg eller kör dem snabbt i en hushållsmaskin. Ställ degen i kylen i 15–30 min. Sätt ugnen på 180 grader.

2. Kavla ut degen till en cirkel, ca 26 cm i diameter. Lägg rundeln i en form med löstagbar kant, 24 cm i diameter klädd med bakplåtspapper i botten. Degen ska sticka upp några centimeter på kanterna.

3. Mazarinfyllning: Vispa ihop mandelmassa och smör med en elvisp i en bunke. Tillsätt äggen och fortsätt vispa till en slät massa.

4. Bred ut mazarinfyllningen på mördegen. Jämna till mördegskanten så den får ungefär samma höjd som fyllningen.

5. Grädda kakan längst ner i ugnen i 35–40 min. Låt den kallna helt i formen.

6. Glasyr: Passera hallonen genom en sil så kärnorna silas bort.

7. Blanda florsocker och hallonsåsen till en bredbar glasyr. Tillsätt eventuellt någon droppe vatten om hallonsåsen inte räcker.

8. Bred ut glasyren på kakan. Ställ den i kylen en stund så glasyren stelnar.

Tips! Baka klassiska mazariner – klicka här för recept!

Rostad potatis & morötter

 

Potatis- och morötter som är rostade i ugnen är ljuvligt gott! Ett tillbehör som passar till många maträtter. T ex kött, kyckling, köttfärsrätter  m m.

Potatisfakta: Potatis ska tillagas på hög värme. Om den tillagas i låg värme, men under lång tid kan det bli en hård kärna i mitten av potatisen. Temperaturen 50-60 grader måste passeras snabbt för att kärnan i potatisen ska bli mjuk. Om den värms upp för långsamt förblir den hård inuti.

Tips! Pressa 1–2 vitlöksklyftor och blanda den med oljan innan den ringlas över potatisen. Supergott!

Goda tillbehör:
Gör egen tzatziki till potatisen – kicka här för recept!
Servera en härlig guacamole till potatisen – klicka här för recept!

Rostad potatis & morötter

1 plåt

10 potatisar (eller önskat antal som får plats på plåten)
5 morötter
2 msk rapsolja
salt eller flingsalt
några kvistar färsk basilika

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 250 grader. Tvätta potatisen och skala morötterna (och potatisen om det behövs).

2. Skär potatisen och morötterna i klyftor. Lägg dem på en ugnsplåt. Ringla över olja och blanda. Strö över salt.

3. Klipp eller skär basilikabladen i bitar. Strö dem över potatisen och morötterna. Grädda mitt i ugnen i ca 40 min eller tills den fått lagom med färg och är genomgräddad. Rör om två gånger, men öppna luckan snabbt så inte värmen försvinner ut.

Goda tillbehör:
Gör egen tzatziki till potatisen – klicka här för recept!
Servera en härlig guacamole till potatisen – klicka här för recept!

Knådfria frallor 

 

Enkla frallor som är gudomligt goda att äta nygräddade. De är lättbakade och passar perfekt att slänga ihop när man enkelt vill ha nybakat bröd! Ett lättgjort bröd för barn som vill lära sig baka bröd.

Tips! Pensla degen med vatten och strö över solroskärnor, linfrön eller sesamfrön på bröden före gräddning.

Knådfria frallor 

ca 20 st

50 g jäst
6 dl vatten, fingervarmt
2 msk rapsolja
2 tsk salt
14–15 dl vetemjöl

GÖR SÅ HÄR

1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt vattnet och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt rapsolja, salt och vetemjöl. Blanda ihop allt till en deg. Spola upp 10 cm varmt vatten i diskhon. Ställ ner bunken i vattnet, lägg på ett lock (t  ex en tallrik) och låt den jäsa under bakduk i ca 30 min.

2. Rulla degen i vetemjöl. Forma ca 20 frallor av degen. Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper. Låt dem jäsa i ca 30 min under en bakduk. Sätt ugnen på 250 grader.

3. Grädda frallorna mitt i ugnen i 9–10 min. Låt dem svalna på ett galler. 

Bacon och pastagratäng

 

Bacon och pastagratäng – en riktigt god, lättlagad vardagsrätt till hela familjen. Både vuxna och barn gillar denna enkla vardagsrätt. Använd valfri pasta och det går bra att byta ut bacon mot valfri korv.

Fler middagstips! Tillaga kycklingfilé i sötsur sås, en riktig god vardagsrätt! Klicka här för recept!

Bacon och pastagratäng

4–6 portioner

ca 2 liter färdigkokt pasta (av valfri sort)
2 pkt bacon
2 dl majs

Äggstanning
3 ägg
6 dl mjölk
1 krm salt
en nypa svartpeppar

ev. färsk timjan

GÖR SÅ HÄR

1. Koka pastan enligt förpackningen. 

2. Stek baconen knaprig.

3. Sätt ugnen på 200 grader. Häll pastan i en ugnsfast form. Blanda dem med bacon och majs. 

4. Äggstanning: Vispa upp äggen i en skål. Tillsätt mjölken och vispa ihop allt med lite salt och svartpeppar.

4. Häll äggstanningen över pastablandningen.

5. Grädda pastagratängen längst ner i ugnen i 20–25 min eller tills den stelnat. Servera gärna med en fräsch sallad.

Fler middagstips! Tillaga kycklingfilé i sötsur sås, en riktig god vardagsrätt! Klicka här för recept!

Marängtårta

 

Frasig marängtårta med fluffig bärgrädde och choklad ringlad på toppen! Magiskt god tårta som passar alla sommarens kalas, fester, avslutningar, midsommar och middagsbjudningar. Hallonen kan bytas ut mot valfria bär och frukt.

Tips! Baka en gudomligt god marängtårta i långpanna – klicka här för recept!

Marängtårta

10–12 bitar

Marängbotten:
4 äggvitor

2 ½ dl strösocker
1 msk majsstärkelse
1 tsk vitvinsvinäger

 

6 tips på olika fyllningar:

1. Hallongrädde (på bilden ovan)
5 dl vispgrädde
2 dl vaniljkräm

hallon
florsocker

2. Blåbärsgrädde
ca 5 dl vispgrädde
2 dl vaniljkräm
blåbär
florsocker

3. Drottninggrädde
ca 5 dl vispgrädde eller vit chokladmousse
2 dl vaniljkräm

blåbär + hallon
florsocker

5. Vit chokladmousse + bär
vit chokladmousse (klicka för recept)
Toppa med valfria bär, t ex hallon, blåbär, jordgubbar, röda vinbär
2 dl vaniljkräm

6. Lemon curd + vispgrädde + bär
1 sats hemgjord lemon curd 
4–5 dl vispgrädde
2 dl vaniljkräm

färska bär

GÖR SÅ HÄR
1. Sätt ugnen på 150 grader. Dela på äggen och separera vitorna och gulorna i olika skålar.

2. Häll äggvitorna och strösockret i en rostfri skål (eller glas).

3. Ställ skålen över ett lätt kokande vattenbad. Rör om hela tiden tills sockerkristallerna smält. Ta bort skålen direkt när de smält.

4. Vispa ägg- och sockerblandningen till en fluffig maräng. Tillsätt majsstärkelse och vitvinsvinäger i slutet. Vispa en stund till.

5. Bred ut marängsmeten på en plåt med bakplåtspapper. Forma marängen till en rund tårtbotten, ca 10 cm hög.

6. Skapa ett mönster på kanten av marängbottnen genom att dra fåror tätt intill varandra runt hela tårtan, med en spatel eller sked, nedifrån botten och snett upp. Forma en grund grop i mitten.

7. Grädda marängbottnen mitt i ugnen i ca 1 tim och 40 min. Sänk värmen till 100 grader direkt när du sätter in bottnen (viktigt för annars blir marängen ljusbrun i färgen!).

8. Garnera marängbottnen med någon av fyllningarna ovan!