Ugnsbakad blomkål

ugnsbakad blomkål

Det främre blomkålshuvudet är penslat med olja, vitlök och svartpeppar och det bakre med vitlök, olja och curry. Såååå goda båda två!

Tips! Baka veganska snabbfrallor på 15 min – klicka här för recept!

TIPS! Följ mig gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här)Facebook (klicka här)

Den ugnsbakade blomkålen blir verkligen underbar i konsistensen, mjuk, saftig och den fullkomligt smälter i munnen. En ny favorit som kommer göras ofta hemma hos mig! Sååå bra och enkelt recept! Det tar lång tid i ugnen, men då får man passa på att göra något annat undertiden. Tips! Gör två-tre stycken samtidigt, de håller ett par dagar i kylskåpet.

Ugnsbakad blomkål

1 blomkålshuvud
½ dl rapsolja eller olivolja
salt

Smaktips
curry
vitlök
färska kryddor, t ex basilika, timjan, oregano
svartpeppar

Tips! Tillaga stekt avokado med vitlök och flingsalt – klicka här för recept! Det är galet gott!

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 200 grader. 

2. Blanda oljan med önskad smaksättare, t ex pressad vitlök, curry eller färska kryddor. 

3. Lägg blomkålshuvudet i en ugnsform. Pensla hela blomkålshuvudet med oljan. Strö över lite grovmalen svartpeppar.

4. Baka blomkålshuvudet längst ner i ugnen i ca 80 min (lägg till ca 20 min om blomskålshuvudet är stort).

Tips! Baka veganska snabbfrallor på 15 min – klicka här för recept!

TIPS! Följ gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här!)

Grötfrallor i långpanna

Grotfrallorilangpanna2 Grotfrallorilangpanna3 Grotfrallorilangpanna4

Tips! Baka filmjölkslimpa på 5 minuter + gräddning – klicka här för recept!

Oerhört saftiga, goda grötfrallor som är mycket lätta att baka. Degen trycks ut direkt på plåten och de blir mycket saftiga både av gröten i degen och att den gräddas ihop på en plåt.

TIPS! Följ mig gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här)Facebook (klicka här)

Grötfrallor i långpanna

2 plåtar

Gröt
3 dl havregryn
5 dl vatten
1 krm salt

Deg
50 g jäst
5 dl vatten, fingervarmt
2 tsk salt
3 msk rapsolja
13–14 dl vetemjöl

GÖR SÅ HÄR

1. Koka ihop havregryn, vatten och salt till en gröt i en kastrull. 

2. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt vatten och blanda tills jästen är upplöst. Tillsätt gröten, salt, rapsolja och vetemjöl, lite i taget. Knåda ihop allt till en smidig deg. Låt den jäsa under bakduk i ca 45 min.

3. Dela degen i två delar. Platt ut dem på var sin plåt täckt med bakplåtspapper (vänta med den ena degen i ca 20 min så den inte blir överjäst eftersom den gräddas sist) med mjölade händer. 

4. Skär degen i rutor (4 x 3 eller 4 x 6 beroende på önskad storlek) med en degskrapa eller kniv. Låt dem jäsa under bakduk i ca 20 min. Sätt ugnen på 250 grader. 

5. Grädda bröden (en plåt i taget) längst ner i ugnen i 16–18 min. Låt bröden svalna på plåten.

Tips! Baka nyttig havregrynslimpa utan mjöl, superenkel och ljuvligt god – klicka här för recept!

Grotfrallorilangpanna1

Tips! Baka filmjölkslimpa på 5 minuter + gräddning – klicka här för recept!

Grötfrallor

Grotfrallor3 Grotfrallor2

 

GRÖTFRALLOR Underbart saftiga, goda frallor med havregrynsgröt i degen. Gröten gör dem extra saftiga och läckra!

Tips! Baka kalljästa grötfrallor där degen jäser i kylen över natten – klicka här för recept!

Degen kan kalljäsa (jäsa i kylskåpet i 5-10 timmar). Gör degen, ställ den i kylen och ta fram den när frallorna ska bakas ut. Eller forma frallor, lägg dem på plåtar och ställ plåtarna i kylen i ett par timmar. Ta fram plåtarna ca 20 min före gräddning. (Du behöver inte jäsa degen i bunken). Degen jäser mycket långsamt i kylen och därför behöver den står där i ett par timmar. Täck över degen.

TIPS! Följ mig gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här)

Här hittar du fler goda, enkla bröd – klicka här!

Grötfrallor

Ca 24 st

Gröt
3 dl havregryn
5 dl vatten
1 krm salt

Deg
50 g jäst
5 dl vatten, fingervarmt
2 tsk salt
3 msk rapsolja
14–16 dl vetemjöl

GÖR SÅ HÄR

1. Koka ihop havregryn, vatten och salt till en gröt i en kastrull. 

2. Smula ner jästen i en stor bunke. Tillsätt vatten och blanda tills jästen är upplöst. Tillsätt gröten, salt, rapsolja och vetemjöl, lite i taget. Knåda ihop allt till en smidig deg. Låt den jäsa under bakduk i ca 45 min.

3. Dela degen i ca 24 bitar. Forma dem till bollar och lägg dem på plåtar, klädda med bakplåtspapper. Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 250 grader. 

4. Grädda bröden (en plåt i taget) mitt i ugnen i ca 11–14 min. Låt dem svalna på plåten.

Tips! Baka saftiga, mjuka morotsfrallor som är ljuvligt goda – klicka här för recept!

Grotfrallor1

Här hittar du fler goda, enkla bröd – klicka här!

Kanelkrans

 

Ljuvligt god vetebulle med klassisk kanelfyllning som dessutom är väldigt snygg. Favoritbulle nummer 1!!!

TIPS! Följ mig gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här)Facebook (klicka här)

Tips! Baka snabba saftiga bullar som inte behöver jäsa – klicka här för recept!

Kanelsnurra

1 st

25 g jäst
2 ½ dl mjölk, fingervarm
½ dl strösocker
1 krm salt
75 g smör, rumsvarmt
7–8 dl vetemjöl

Fyllning
50 g smör, rumsvarmt
ca 2 msk vaniljsocker
¾ dl strösocker
2 tsk kanel

Garnering
1 ägg
pärlsocker

GÖR SÅ HÄR

1. Smula jästen i en bunke. Tillsätt mjölk och blanda tills jästen lösts upp.

2. Tillsätt strösocker, salt, smör och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den i några minuter.

3. Låt degen jäsa under bakduk i ca 45 min. Blanda under tiden ihop alla ingredienserna till fyllningen i en skål.

4. Knåda igenom degen på ett mjölat bakbord. Kavla ut den till en rektangel, ca 35 x 40 cm. Bred ut fyllningen.

5. Rulla ihop rektangeln från långsidan till en rulle. Dela hela degen på längden med en vass kniv.

6. Snurra ihop längderna med snittytan utåt och forma den till en krans. Kläm ihop ändarna ordentligt.

7. Lägg kransen på en plåt med bakplåtspapper. Låt den jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 200 grader.

8. Pensla kransen med uppvispat ägg och strö över pärlsocker.

9. Grädda snurran längst ner i ugnen i 25–30 min. Låt den svalna under bakduk på plåten.

Tips! Baka snabba saftiga bullar som inte behöver jäsa – klicka här för recept!

TIPS! Följ mig gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här)Facebook (klicka här)

Sötsur grönsakswok

 

NYTTIG SNABBMAT Det går så snabbt och enkelt att tillaga denna nyttiga, supergoda rätt. Ät de stekta grönsakerna som de är Ät grönsakerna som de är eller servera till en bit kyckling, lax, köttbit, grönsaksbiff, ris eller något annat du gillar.

Alla grönsaker som är hårda går att woka. Gurka och tomater innehåller för mycket vätska och blir blöta och geggiga om man wokar dem. Därför kan man välja grönsaker efter egen smak.

Tips! Gör nyttiga pannkakor utan vetemjöl, supergod och mycket enkla att göra – klicka här för recept!

Sötsur grönsakswok

ca 500 g valfria färska wokgrönsaker (eller 1 påse wokade grönsaker)
1 gul lök, skuren i större bitar
2 vitlöksklyftor, pressade
3–4 msk sötsur sås
salt
färsk basilika

GÖR SÅ HÄR

1. Värm upp en stekpanna och häll i olja. Blanda alla grönsaker i stekpannan. Pressa över vitlöken. Stek på hög värme i några minuter. Rör om då och då. Grönsakerna ska ha lite tuggmotstånd, men ha lite krispig yta och vara varma och lätt mjuka rakt igenom.

2. Strö gärna över färska kryddor och salta i slutet. Rör om. Ät grönsakerna som de är eller servera till en bit kyckling, lax, köttbit, grönsaksbiff, ris eller något annat du gillar.

Tips! Gör nyttiga pannkakor utan vetemjöl, supergod och mycket enkla att göra – klicka här för recept!