KRÄMIG KIKÄRTSCURRY

VEGO GRYTA MED KOKOSMJÖLK Det är enkelt att laga denna underbara vego-kikärtscurry. Krämig och matig med härlig smak av curry, vitlök och spenat. En gryta som direkt blev en ny favorit av mig!

TIPS! Följ mig gärna Lindas bakskola på  Instagram (klicka här, eller Facebook (klicka här) så får du alltid alla nya recept direkt i ditt flöde!

Tips! Baka ett härligt lantbröd till maten – klicka till receptet här!

Tips! Här hittar du fler goda matrecept – klicka här!

KRÄMIG KIKÄRTSCURRY

6–8 portioner

2 gula lökar, finhackade
2 vitlöksklyftor, pressade
2 krm chiliflakes eller cayennepeppar
1 tsk curry
salt
4 burkar kikärtor, avsköljda i en sil (ca 400 g styck)
2 burkar kokosmjölk (ca 400 g styck)
1 näve färsk spenat
cocktailtomater
sugar snaps (sallads ärtor)

GÖR SÅ HÄR

1. Hacka löken och fräs den med pressad vitlök och alla kryddor i olja i en stekpanna. 

2. Tillsätt kikärtorna och stek några minuter på medelvärme. Tillsätt kokosmjölk och spenat. Låt allt puttra i ca 10 min. Lägg i cocktailtomaterna och sugar snaps efter ca 5 minuter.

3. Salta och krydda extra efter egen smak. Servera gärna med ris.

Tips! Stekt avokado är ljuvligt gott att äta istället för kött – klicka här för recept!

Tips! Här hittar du fler goda matrecept – klicka här!

Här hittar du massor av goda, enkla brödrecept – klicka här!

SNABBA KESOFRALLOR

NYTTIGT BRÖD MED HAVREGRYN, KESO OCH ÄGG ISTÄLLET FÖR MJÖL Baka bröd utan vetemjöl. Keso och havregryn är grunden i dessa otroligt saftiga och goda bröd. Och degen behöver inte jäsa. Mycket enkla frallor att baka och de går bra att frysa in.

Tips! Baka en nyttig Kesolimpa med havregryn istället för vetemjöl – klicka till receptet här!

Snabba kesofrallor

8 st

5 dl havregryn
1 tsk salt 
1 msk bakpulver 
5 ägg 
250 g keso, valfri fetthalt

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 250 grader. Blanda havregryn, salt och bakpulver i en bunke. Rör om ordentligt. 

2. Tillsätt ägg och Keso och rör om ordentligt.

3. Klicka ut runda frallor på en plåt med bakplåtspapper, använd två matskedar.

4. Grädda bröden mitt i ugnen i ca 20 min. Sänk värmen till 225 grader efter halva gräddningstiden. Låt dem svalna på plåten. Låt bröden kallna helt innan du skär isär dem med en kniv.

Tips! Här hittar du fler enkla, goda brödrecept – klicka här!

Tips! Här hittar du fler enkla, goda brödrecept – klicka här!

LINDAS LANTBRÖD

Med bara fyra ingredienser bakar dessa frasiga, rustika och supergoda lantbröd! De är väldigt enkla att baka. Tänk på att knåda degen ordentligt för i dessa bröd är det viktigt att glutentrådarna blir starka så att brödet jäser och reser sig ordentligt under gräddningen.

Brödet har en frasig yta när det är nygräddat och ett saftigt, lite segt innanmäte. Ett riktigt favoritbröd!

Tips! I min bok Lindas matbröd hittar du 50 av mina favorit-bröd-recept! En suverän bok och alla recept har steg-för-stegbilder! Klicka här för att beställa!

BAKTIPS! Baka mjuka, härliga POLARFRALLOR – klicka här för recept!

LINDAS LANTBRÖD

2 bröd

50 g jäst
5 dl vatten, fingervarmt
2 tsk salt
11–12 dl vetemjöl

GÖR SÅ HÄR

1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt vatten och rör om ordentligt.

2. Tillsätt salt och vetemjöl, lite i taget och blanda till en deg. Knåda den lätt kladdiga degen i några minuter. Låt den jäsa under en bakduk i en bunke i ca 1 timme.

3. Rulla degen i mjöl om den är kladdig. Dela den i två delar och forma dem till runda bröd på ett mjölat bakbord.

4. Lägg de runda bröden på en plåt med bakplåtspapper. Bröd 1: Borsta av mjölet på ytan och pensla den med vatten och strö över sesamfrön (eller vallmofrön). Bröd 2: Strö över lite mer mjöl. Man kan strö över vetemjöl och det blir lite brunt under jäsningen, om man vill ha ett vitt mjöl på ytan kan man strö över rismjöl. Låt bröden jäsa i 30 min. Sätt ugnen på 250 grader.

4. När degen har jäst: Skär ett snitt i mitten på båda bröden med en vass kniv.

5. Grädda brödet längst ner i ugnen i ca 30 minuter. Låt bröden kallna innan du skär dem i skivor. Brödet har en frasig skorpa när den är nygräddad. Förvara dem i en papperspåse om du vill bevara skorpan. När du lägger brödet i en plastpåse blir skorpan mjuk.

Brödet bör frysas in inom ett par timmar för hembakat bröd är alltid som godast när det är nygräddat.

Här hittar du fler goda, enkla brödrecept – klicka här!

Här hittar du fler goda, enkla brödrecept – klicka här!

Här hittar du fler goda, enkla brödrecept – klicka här!

Kycklingfilé i sås och ugn

En väldigt smakrik och underbart god kycklingmiddag med krämig sås! Hela familjen älskar denna maträtt och den är enkel att tillaga. Perfekt att göra som matlådor också! Passar lika bra vardags som helg! Tips: Baka baguetter till maten – klicka till receptet här!

TIPS! Gör matlådor med kyckling i sås + ris för hela veckan – klicka här!

Kycklingfilé i sås och ugn

4 portioner

2 nävar färsk spenat
4 kycklingfiléer
salt
peppar
chiliflakes eller curry

Sås:
3 dl vispgrädde

2 vitlöksklyftor
3 msk kycklingfond (eller 1 tärning kycklingbuljong
)

1 näve cocktailtomater
2 morötter, skurna i stavar

GÖR SÅ HÄR
1. Sätt ugnen på 225 grader. Lägg den färska spenaten i botten på en ugnsform. Lägg kycklingfiléerna ovanpå. Krydda dem med salt, peppar och chiliflakes eller curry.

2. Sås: Blanda vispgrädde, pressad vitlök och kycklingfond i en skål. Häll såsen över kycklingfiléerna.

3. Lägg cocktailtomater och morotsstavar på sidorna av kycklingfiléerna.

4. Ställ in ugnsformen längst ner i ugnen i ca 30 minuter eller tills kycklingen är genomstekt. Sänk värmen till 200 grader efter halva tiden.

Servera med ris, bulgur, pasta eller potatis och en fräsch sallad.

TIPS! Följ gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här!) så får du alla nya recept i ditt flöde!

Matlådor: Kyckling i god sås & ris

Gör matlådor till veckan och ställ i kylskåpet eller frysen. Det är så skönt att kunna ta fram och värma när man snabbt vill äta god mat. Ta med en låda till jobbet eller låt barnen värma en låda snabbt innan träningen. Riset kan bytas ut med bulgur, pasta eller potatis. KLICKA TILL RECEPTET HÄR!

KLICKA TILL RECEPTET HÄR!

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är IMG_6728-1-683x1024.jpg

KLICKA TILL RECEPTET HÄR!

KYCKLING I GOD SÅS I UGNEN + RIS – KLICKA TILL RECEPTET HÄR!