Dadelbollar

dadelbollardadelbollar6

Nyttiga chokladbollar utan socker. Den söta smaken kommer från dadlar! Om man inte vill använda kokosolja kan man byta ut det mot smör (eller mjölkfritt margarin om man vill ha de veganska).
Tips! Gör nyttig, krämig, supergod äppelglass på frukt – klicka här för recept! Tid 5 min!

 

TIPS! Följ mig gärna lindasbakskola på Instagram (klicka här)Facebook (klicka här)

Dadelbollar

Ca 20 st

16 dadlar
4 dl havregryn
1 dl kokos
2 msk kakao
1 dl kokosolja 
3–4 msk kaffe (ev lite vatten)

Garnering
kokos

GÖR SÅ HÄR

1. Ta ut kärnorna ur dadlarna och lägg dem i en skål.

2. Mixa sönder dadlarna ihop med havregrynen till en kladdig massa. Använd en mixerstav eller hushållsmaskin med knivar.

3. Tillsätt kokos, kakao, kokosolja, salt och kaffe, lite i taget (efter smak och lagom konsistens). Fortsätt mixa ihop allt till en kladdig smet som det går att rulla bollar av.

4. Gör bollar av smeten och rulla dem i kokos. Om smeten är för torr kan du tillsätta lite vatten eller mer kaffe så bollarna blir kladdigare och kokosen fäster bättre. Förvara bollarna i kylen eller frys in dem och ta fram vid behov.

Tips! Gör nyttig, krämig, supergod äppelglass på frukt – klicka här för recept! Tid 5 min!

1. Ta ut kärnorna ur dadlarna och lägg dem i en skål.
1. Ta ut kärnorna ur dadlarna och lägg dem i en skål.
2. Mixa sönder dadlarna ihop med havregrynen till en kladdig massa. Använd en mixerstav eller hushållsmaskin med knivar.
2. Mixa sönder dadlarna ihop med havregrynen till en kladdig massa. Använd en mixerstav eller hushållsmaskin med knivar.
3. Tillsätt kakao, kokosolja, salt och kaffe, lite i taget (efter smak och lagom konsistens). Fortsätt mixa ihop allt till en kladdig smet som det går att rulla bollar av.
3. Tillsätt kakao, kokosolja, salt och kaffe, lite i taget (efter smak och lagom konsistens). Fortsätt mixa ihop allt till en kladdig smet som det går att rulla bollar av.
4. Gör bollar av smeten och rulla dem i kokos. Om smeten är för torr kan du tillsätta lite vatten eller mer kaffe så bollarna blir kladdigare och kokosen fäster bättre. Förvara bollarna i kylen eller frys in dem och ta fram vid behov.
4. Gör bollar av smeten och rulla dem i kokos. Om smeten är för torr kan du tillsätta lite vatten eller mer kaffe så bollarna blir kladdigare och kokosen fäster bättre. Förvara bollarna i kylen eller frys in dem och ta fram vid behov.

dadelbollar5dadelbollar7dadelbollar9
dadelbollar6

Citronpaj med marängtäcke

citronpajmarängtäcke15

SÖTSUR, LJUVLIG DESSERT En superläcker frasig pajbotten med krämig, sötsur citronfyllning och en fluffig maräng på toppen! En underbar dessert som är lätt att göra!

TIPS! Följ mig gärna lindasbakskola på Instagram (klicka här)Facebook (klicka här)

Citronpaj med marängtäcke

Pajdeg

Ca 12 bitar

Pajdeg
1 dl strösocker
1 ägg
125 g smör, rumstempererat
4 dl vetemjöl

Citronkräm
2 citroner
3 äggulor (spar äggvitorna till marängen)
125 g smör
2 dl strösocker

Marängtäcke
3 äggvitor
2 dl strösocker

GÖR SÅ HÄR

1. Pajdeg: Vispa ihop strösocker, ägg och smör (skuret i tärningar) i en bunke. Tillsätt vetemjölet och rör ihop allt snabbt till en deg. Låt den vila i kylen i ca 30 min. Sätt ugnen på 225 grader.

2. Ta fram en pajform, ca 26 cm i diameter. Kavla ut degen till en rundel, några centimeter större än pajformen. Kavla gärna på ett bakplåtspapper så är det enklare att vända degen över pajformen.

3. Vänd degen över pajformen och snygga till hörn och kanter.

4. Nagga bottnen med en gaffel (så det inte blir luftbubblor i bottnen under gräddningen).

5. Grädda pajskalet längst ner i ugnen i ca 20 min. Låt det kallna i formen.

6. Citronkräm: Tvätta citronerna. Riv skalet fint på ett rivjärn. Pressa ur all citronsaft ur citronerna.

7. Vispa ihop citronskal, citronsaft och äggulor i en skål.

8. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt strösocker och citronblandningen. Låt det koka ihop och puttra tills det tjocknar, 15–20 min. Låt det svalna.

9. Häll citronkrämen över pajskalet. Låt den stelna i kylen i ett par timmar.

10. Marängtäcke: Vispa äggvitorna till ett skum. Tillsätt strösocker, lite i taget och fortsätt vispa till en tjock, glansig maräng. Sätt ugnen på 250 grader (bara övervärme!)

11. Bred ut marängen på pajen. Strö ev. över mandelflarn.

12. Grädda marängen högt upp i ugnen i några minuter tills den får färg. Håll koll på den hela tiden så den inte bränns.

1. Pajdeg: Vispa ihop strösocker, ägg och smör (skuret i tärningar) i en bunke. Tillsätt vetemjölet och rör ihop allt snabbt till en deg. Låt den vila i kylen i ca 30 min. Sätt ugnen på 225 grader.
1. Pajdeg: Vispa ihop strösocker, ägg och smör (skuret i tärningar) i en bunke. Tillsätt vetemjölet och rör ihop allt snabbt till en deg. Låt den vila i kylen i ca 30 min. Sätt ugnen på 225 grader.
2. Ta fram en pajform, ca 26 cm i diameter. Kavla ut degen till en rundel, några centimeter större än pajformen. Kavla gärna på ett bakplåtspapper så är det enklare att vända degen över pajformen.
2. Ta fram en pajform, ca 26 cm i diameter. Kavla ut degen till en rundel, några centimeter större än pajformen. Kavla gärna på ett bakplåtspapper så är det enklare att vända degen över pajformen.
3. Vänd degen över pajformen och snygga till hörn och kanter.
3. Vänd degen över pajformen och snygga till hörn och kanter.
4. Nagga bottnen med en gaffel (så det inte blir luftbubblor i bottnen under gräddningen).
4. Nagga bottnen med en gaffel (så det inte blir luftbubblor i bottnen under gräddningen).
5. Grädda pajskalet längst ner i ugnen i ca 20 min. Låt det kallna i formen.
5. Grädda pajskalet längst ner i ugnen i ca 20 min. Låt det kallna i formen.
6. Citronkräm: Tvätta citronerna. Riv skalet fint på ett rivjärn. Pressa ur all citronsaft ur citronerna.
6. Citronkräm: Tvätta citronerna. Riv skalet fint på ett rivjärn. Pressa ur all citronsaft ur citronerna.
7. Vispa ihop citronskal, citronsaft och äggulor i en skål.
7. Vispa ihop citronskal, citronsaft och äggulor i en skål.
8. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt strösocker och citronblandningen. Låt det koka ihop och puttra tills det tjocknar, 15–20 min. Låt det svalna.
8. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt strösocker och citronblandningen. Låt det koka ihop och puttra tills det tjocknar, 15–20 min. Låt det svalna.
9. Häll citronkrämen över pajskalet. Låt den stelna i kylen i ett par timmar.
9. Häll citronkrämen över pajskalet. Låt den stelna i kylen i ett par timmar.
10. Marängtäcke: Vispa äggvitorna till ett skum. Tillsätt strösocker, lite i taget och fortsätt vispa till en tjock, glansig maräng. Sätt ugnen på 250 grader (bara övervärme!)
10. Marängtäcke: Vispa äggvitorna till ett skum. Tillsätt strösocker, lite i taget och fortsätt vispa till en tjock, glansig maräng. Sätt ugnen på 250 grader (bara övervärme!)
11. Bred ut marängen på pajen. Strö ev. över mandelflarn.
11. Bred ut marängen på pajen. Strö ev. över mandelflarn.
12. Grädda marängen högt upp i ugnen i några minuter tills den får färg. Håll koll på den hela tiden så den inte bränns.
12. Grädda marängen högt upp i ugnen i några minuter tills den får färg. Håll koll på den hela tiden så den inte bränns.

citronpajmarängtäcke14 citronpajmarängtäcke16

3 bröd av 1 deg

3brodav1deg20dragare

TIPS! Följ mig gärna lindasbakskola på Instagram (klicka här)Facebook (klicka här)

I min brödkurs ”Lär dig baka bröd från grunden” lär jag ur hur man gör 3 bröd av 1 deg. En en grunddeg bakar vi ut den till morotsfrallor, hamburgerbröd och en baguette.

3 bröd av 1 deg

4 hamburgerbröd, 6 morotsfrallor, 1 baguette

Matbröd – grundrecept

50 g jäst
6 dl vatten, fingervarmt
2 tsk salt
2 msk rapsolja
13–15 dl vetemjöl

Fyllning & garnering
½ dl riven morot
sesamfrön
solrosfrön

GÖR SÅ HÄR

1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt vatten och blanda tills jästen lösts upp.

2. Tillsätt salt, rapsolja och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den ordentligt i några minuter.

3. Låt degen jäsa underbakduk i ca 45 min.

4. Dela degen i 3 bitar.

Morotsfrallor

1. Blanda i ca ½ dl rivna morötter i degen.

2. Forma runda bollar av degen. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 250 grader.

3. Pensla dem med uppvispat ägg. Strö över solrosfrön. Sätt ugnen på 250 grader.

4. Grädda bröden mitt i ugnen i 10–12 min.

Hamburgerbröd

1. Forma runda bollar av degen. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Platta till dem, ca 1 1/2 tjocka. Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 250 grader.

2. Pensla bröden med vatten eller ägg. Strö över sesamfrön.

3. Grädda bröden mitt i ugnen i 10–12 min.

Baguette

1. Forma degen till en längd, ca 25 cm. Lägg den på en plåt med bakplåtspapper.

2. Strö lite mjöl över deglängden. Skär sneda snitt i baguetten, ca 2 cm mellanrum. Låt den jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ungen på 250 grader.

3. Grädda baguetten mitt i ugnen i ca 15 min.

3brodav1deg 3brodav1deg2 3brodav1deg3 3brodav1deg4 3brodav1deg5 3brodav1deg6 3brodav1deg7 3brodav1deg8 3brodav1deg9 3brodav1deg10 3brodav1deg11 3brodav1deg12 3brodav1deg13 3brodav1deg14 3brodav1deg15 3brodav1deg16 3brodav1deg17 3brodav1deg18 3brodav1deg19 3brodav1deg20 3brodav1deg21hamburgerbröd

Kärleksmumskladdkaka

kärleksmumskladdkaka7 kärleksmumskladdkaka6

 

Kladdkaka + kärleksmums = kärleksmumskladdkaka. Det bästa av två världar! Två favoriter i ett!

TIPS! Följ mig gärna lindasbakskola på Instagram (klicka här)Facebook (klicka här)

Kärleksmumskladdkaka

Ca 12 bitar

150 g smör
3 dl strösocker

¾ dl kakao
1 nypa salt
1 ¾ dl vetemjöl
3 ägg

Glasyr
30 g smör, smält

1 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
3 dl florsocker
2–4 tsk starkt kaffe
ev. lite vatten

Garnering
kokos

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 180 grader. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt resten av ingredienserna och blanda snabbt ihop allt till en slät smet.

2. Häll smeten i en smord och bröad springform, 23–24 cm i diameter.

3. Grädda kakan mitt i ugnen i 22–30 min beroende på hur kladdig du vill ha den. Låt den kallna i formen.

4. Glasyr: Blanda ihop alla ingredienserna till glasyren i en skål. Anpassa mängden vätska så den blir lagom bredbar.

5. Bred ut glasyren över kakan.

6. Strö kokos över glasyren. Låt den stelna. Skär kakan i rutor med en vass kniv.

1. Sätt ugnen på 180 grader. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt resten av ingredienserna och blanda snabbt ihop allt till en slät smet.
1. Sätt ugnen på 180 grader. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt resten av ingredienserna och blanda snabbt ihop allt till en slät smet.
2. Häll smeten i en smord och bröad springform, 23–24 cm i diameter.
2. Häll smeten i en smord och bröad springform, 23–24 cm i diameter.
3. Grädda kakan mitt i ugnen i 22–30 min beroende på hur kladdig du vill ha den. Låt den svalna i formen. Pudra eventuellt över kakao eller florsocker före servering.
3. Grädda kakan mitt i ugnen i 22–30 min beroende på hur kladdig du vill ha den. Låt den kallna i formen. Pudra eventuellt över kakao eller florsocker före servering.

kärleksmumskladdkaka1

5. Bred ut glasyren över kakan.
5. Bred ut glasyren över kakan.
6. Strö kokos över glasyren. Låt den stelna. Skär kakan i rutor med en vass kniv.
6. Strö kokos över glasyren. Låt den stelna. Skär kakan i rutor med en vass kniv.

kärleksmumskladdkaka4 kärleksmumskladdkaka5 kärleksmumskladdkaka8 kärleksmumskladdkaka10 kärleksmumskladdkaka9

 

Chokladbollstårta i tre lager

chokladbollstårta9 chokladbollstårta14

Chokladbollstårta i tre lager. Superläcker, underbart god chokaldbollstårta som garanterat gör succé på kalaset, både hos vuxna och barn! Alla som gillar chokladbollar kommer älska den här tårtan!

Superläckra, saftiga muffins fyllda med choklad! Klicka på bilden för recept!
Superläckra, saftiga muffins fyllda med choklad! Klicka på bilden för recept!

TIPS! Följ mig gärna lindasbakskola på Instagram (klicka här)Facebook (klicka här)

Chokladbollstårta i tre lager

15–20 bitar

15 dl havregryn
4 dl kokos
4 dl florsocker
1 msk vaniljsocker
250 g smör, rumsvarmt
½ dl kaffe
ev. lite vatten

Lager 2:
1 msk kakao

Lager 3:
1 msk kakao

Garnering
100–150 g choklad, mörk eller ljus
kokos

GÖR SÅ HÄR

1. Blanda de torra ingredienserna i en bunke och nyp ihop dem med smöret. Tillsätt kaffe och blanda ihop till en lagom kladdig smet. Tillsätt lite vatten om det behövs.

2. Ta upp 1/3 av smeten. Tryck försiktigt ut den i en springform eller skål, 15–18 cm i diameter.

3. Blanda ner 1 msk kakao i smeten som finns kvar i bunken.

4. Ta upp hälften av smeten som är kvar och sprid ut den ovanpå den ljusa smeten i formen. Tryck till lite lätt så ytan blir slät.

5. Blanda ner ytterligare 1 msk kakao i den sista smeten i bunken. Sprid ut den ovanpå den ljusabruna smeten i formen. Jämna till ytan. Ställ den i frysen en stund.

6. Smält chokladen över vattenbad.

7. Pensla chokladen på ovansidan av chokladbollstårtan. Strö över kokos och låt den stelna i kylen.

1. Blanda de torra ingredienserna i en bunke och nyp ihop dem med smöret. Tillsätt kaffe och blanda ihop till en lagom kladdig smet. Tillsätt lite vatten om det behövs.
1. Blanda de torra ingredienserna i en bunke och nyp ihop dem med smöret. Tillsätt kaffe och blanda ihop till en lagom kladdig smet. Tillsätt lite vatten om det behövs.
2. Ta upp 1/3 av smeten. Tryck försiktigt ut den i en springform eller skål, 15–18 cm i diameter.
2. Ta upp 1/3 av smeten. Tryck försiktigt ut den i en springform eller skål, 15–18 cm i diameter.
3. Blanda ner 1 msk kakao i smeten som finns kvar i bunken.
3. Blanda ner 1 msk kakao i smeten som finns kvar i bunken.
4. Ta upp hälften av smeten som är kvar och sprid ut den ovanpå den ljusa smeten i formen. Tryck till lite lätt så ytan blir slät.
4. Ta upp hälften av smeten som är kvar och sprid ut den ovanpå den ljusa smeten i formen. Tryck till lite lätt så ytan blir slät.
5. Blanda ner ytterligare 1 msk kakao i den sista smeten i bunken. Sprid ut den ovanpå den ljusabruna smeten i formen. Jämna till ytan. Ställ den i frysen en stund.
5. Blanda ner ytterligare 1 msk kakao i den sista smeten i bunken. Sprid ut den ovanpå den ljusabruna smeten i formen. Jämna till ytan. Ställ den i frysen en stund.

chokladbollstårta6

6. Smält chokladen över vattenbad.
6. Smält chokladen över vattenbad.
7. Pensla chokladen på ovansidan av chokladbollstårtan. Strö över kokos och låt den stelna i kylen.
7. Pensla chokladen på ovansidan av chokladbollstårtan. Strö över kokos och låt den stelna i kylen.

chokladbollstårta10 chokladbollstårta15 chokladbollstårta16 chokladbollstårta17