Rostade grönsaker

Rostade grönsaker i ugn är så enkelt att göra och gudomligt gott! Jag älskar rostade grönsaker. Och man kan variera med de grönsaker man gillar bäst.

Rostade grönsaker kan serveras till en bit kött, kyckling, lax eller ät dem som de är med en klick tzatziki, ajvar eller guacamole.

TIPS! Följ mig gärna lindasbakskola på Instagram (klicka här)Facebook (klicka här)

Rostade grönsaker

1 plåt

3 morötter
½ blomkålshuvud
1 zucchini
2 gula lökar
10 champinjoner

rapsolja eller olivolja
salt
färska kryddor, t ex timjan, basilika, oregano

GÖR SÅ HÄR
1.
Sätt ugnen på 250 grader. Tvätta och skala grönsakerna. Skär dem i stora bitar och lägg dem på en ugnsplåt. Ringla över olja, strö över salt och färska kryddor av valfri sort (jag har använt timjan).

2. Rosta grönsakerna mitt i ugnen i ca 30 min eller tills de är krispiga på ytan och lite lätt mjuka inuti med ett visst tuggmotstånd. Rör om då och då. Sänk värmen till 200 grader om grönsakerna får mycket färg.

Västkustrutor i långpanna

Ljuvligt goda, mjuka och lättbakade bröd som bakas ut direkt på plåten. Mycket enkelt och mycket gott! Vetemjölet

Tips! Gör en halv sats deg om du vill göra en plåt med bröd.

Västkustrutor i långpanna

2 st

50 g jäst
7 dl vatten, fingervarmt
2 tsk salt
1/2 dl rapsolja
16–17 dl vetemjöl (rågsikt går också bra)

GÖR SÅ HÄR

1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt vatten och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt salt, rapsolja och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den i några minuter. Låt degen jäsa under bakduk i ca 45 min.

2. Dela degen i två bitar. Platta ut dem med mjölade händer på var sin plåt med bakplåtspapper. Kavla sista varvet med en kruskavel eller nagga med en gaffel. Låt degen jäsa under bakduk i ca 20 min. Sätt ugnen på 250 grader.

3. Grädda bröden, ett i taget, mitt i ugnen i ca 15 min. Låt dem svalna på ett galler.

Snabb ost och skinkpizza

Underbart god pizzabotten som inte behöver jäsa!

Dubbla eller trippla degen om du vill ha flera plåtar med pizza. Fyllningen kan varieras helt efter egen smak.

Snabb ost och skinkpizza

1 plåt

5 dl vetemjöl
¾ tsk salt
2 tsk bakpulver
½ dl rapsolja
2 ½ dl mjölk 

Fyllning
1 dl  pizzatomatsås 
200 g skinka
ca 300 g ost, riven
oregano 

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 250 grader. Blanda vetemjöl, salt och bakpulver i en bunke. Tillsätt rapsolja och mjölk och rör snabbt ihop allt till en lite kladdig deg. (Ska inte knådas för då blir pizzabottnen seg).

2. Tryck ut degen till en rektangel på en plåt med bakplåtspapper.

3. Bred eventuellt ut ett tunt lager pizzatomatsås. Strö över skinkbitar, riven ost och oregano.

4. Grädda pizzan mitt i ugnen i 12–14 min. Tänk på att värmen i olika ugnar kan variera så håll koll på gräddningen mot slutet.

Dumlepraliner

Mycket lättgjorda, drömgoda praliner med segmjuk Dumlekola i mitten! Innehåller bara 2 ingredienser!

Dumlepraliner

40 st

100 g mörk choklad
20 Dumle

GÖR SÅ HÄR

1. Ställ ut små pappers- eller aluminiumformar på en bricka.
2. Smält chokladen över vattenbad.
3. Spritsa eller häll ner chokladen (med en kanna) i formarna.
4. Stick ner en Dumlekola i varje form. Låt chokladen stelna i kylen.

 

Skagenröra

skagenrora2skagenrora1

Festlig, ljuvligt god skagenröra! Den är t ex  god att äta som förrätt på en rostad brödskiva eller som fyllning i en baguette. Smaka av och tillsätt kryddor, citron och dill efter egen smak.
Tips! Baka eget rostbröd/formfranska till Toast skagen – klicka här för recept!

Skagenröra

500 g räkor, skalade
¾ dl majonäs
1 dl créme fraiche (valfri fetthalt)
2 msk röd ishavsrom (kan uteslutas)
färsk dill
1 citron
salt
svartpeppar

Tips! Det är jättegott att tillsätta 1 msk pepparrot i skagenröra och några matskedar hackad rödlök.

GÖR SÅ HÄR

1. Skagenröra: Grovhacka räkorna (spara några till garnering). Blanda räkorna med majonäs, créme fraîche, ishavsrom och hackad dill. Krydda med lite pressad citron, salt och svartpeppar.

skagenrora3

TIPS! Följ mig gärna lindasbakskola på Instagram (klicka här)Facebook (klicka här)
Tips! Baka eget rostbröd/formfranska till Toast skagen –
klicka här för recept!