Nyttiga chokladbollar utan socker. Den söta smaken kommer från dadlar! Om man inte vill använda kokosolja kan man byta ut det mot smör (eller mjölkfritt margarin om man vill ha de veganska). Tips! Gör nyttig, krämig, supergod äppelglass på frukt – klicka här för recept! Tid 5 min!
1. Ta ut kärnorna ur dadlarna och lägg dem i en skål.
2. Mixa sönder dadlarna ihop med havregrynen till en kladdig massa. Använd en mixerstav eller hushållsmaskin med knivar.
3. Tillsätt kokos, kakao, kokosolja, salt och kaffe, lite i taget (efter smak och lagom konsistens). Fortsätt mixa ihop allt till en kladdig smet som det går att rulla bollar av.
4. Gör bollar av smeten och rulla dem i kokos. Om smeten är för torr kan du tillsätta lite vatten eller mer kaffe så bollarna blir kladdigare och kokosen fäster bättre. Förvara bollarna i kylen eller frys in dem och ta fram vid behov.
SÖTSUR, LJUVLIG DESSERT En superläcker frasig pajbotten med krämig, sötsur citronfyllning och en fluffig maräng på toppen! En underbar dessert som är lätt att göra!
Citronkräm 2 citroner 3 äggulor (spar äggvitorna till marängen) 125 g smör 2 dl strösocker
Marängtäcke 3 äggvitor 2 dl strösocker
GÖR SÅ HÄR
1. Pajdeg: Vispa ihop strösocker, ägg och smör (skuret i tärningar) i en bunke. Tillsätt vetemjölet och rör ihop allt snabbt till en deg. Låt den vila i kylen i ca 30 min. Sätt ugnen på 225 grader.
2. Ta fram en pajform, ca 26 cm i diameter. Kavla ut degen till en rundel, några centimeter större än pajformen. Kavla gärna på ett bakplåtspapper så är det enklare att vända degen över pajformen.
3. Vänd degen över pajformen och snygga till hörn och kanter.
4. Nagga bottnen med en gaffel (så det inte blir luftbubblor i bottnen under gräddningen).
5. Grädda pajskalet längst ner i ugnen i ca 20 min. Låt det kallna i formen.
6. Citronkräm: Tvätta citronerna. Riv skalet fint på ett rivjärn. Pressa ur all citronsaft ur citronerna.
7. Vispa ihop citronskal, citronsaft och äggulor i en skål.
8. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt strösocker och citronblandningen. Låt det koka ihop och puttra tills det tjocknar, 15–20 min. Låt det svalna.
9. Häll citronkrämen över pajskalet. Låt den stelna i kylen i ett par timmar.
10. Marängtäcke: Vispa äggvitorna till ett skum. Tillsätt strösocker, lite i taget och fortsätt vispa till en tjock, glansig maräng. Sätt ugnen på 250 grader (bara övervärme!)
11. Bred ut marängen på pajen. Strö ev. över mandelflarn.
12. Grädda marängen högt upp i ugnen i några minuter tills den får färg. Håll koll på den hela tiden så den inte bränns.
I min brödkurs ”Lär dig baka bröd från grunden” lär jag ur hur man gör 3 bröd av 1 deg. En en grunddeg bakar vi ut den till morotsfrallor, hamburgerbröd och en baguette.
3 bröd av 1 deg
4 hamburgerbröd, 6 morotsfrallor, 1 baguette
Matbröd – grundrecept
50 g jäst 6 dl vatten, fingervarmt 2 tsk salt 2 msk rapsolja 13–15 dl vetemjöl
Fyllning & garnering ½ dl riven morot sesamfrön solrosfrön
GÖR SÅ HÄR
1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt vatten och blanda tills jästen lösts upp.
2. Tillsätt salt, rapsolja och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den ordentligt i några minuter.
3. Låt degen jäsa underbakduk i ca 45 min.
4. Dela degen i 3 bitar.
Morotsfrallor
1. Blanda i ca ½ dl rivna morötter i degen.
2. Forma runda bollar av degen. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 250 grader.
3. Pensla dem med uppvispat ägg. Strö över solrosfrön. Sätt ugnen på 250 grader.
4. Grädda bröden mitt i ugnen i 10–12 min.
Hamburgerbröd
1. Forma runda bollar av degen. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Platta till dem, ca 1 1/2 tjocka. Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 250 grader.
2. Pensla bröden med vatten eller ägg. Strö över sesamfrön.
3. Grädda bröden mitt i ugnen i 10–12 min.
Baguette
1. Forma degen till en längd, ca 25 cm. Lägg den på en plåt med bakplåtspapper.
2. Strö lite mjöl över deglängden. Skär sneda snitt i baguetten, ca 2 cm mellanrum. Låt den jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ungen på 250 grader.
Chokladbollstårta i tre lager. Superläcker, underbart god chokaldbollstårta som garanterat gör succé på kalaset, både hos vuxna och barn! Alla som gillar chokladbollar kommer älska den här tårtan!
15 dl havregryn 4 dl kokos 4 dl florsocker 1 msk vaniljsocker 250 g smör, rumsvarmt ½ dl kaffe ev. lite vatten
Lager 2: 1 msk kakao
Lager 3: 1 msk kakao
Garnering 100–150 g choklad, mörk eller ljus kokos
GÖR SÅ HÄR
1. Blanda de torra ingredienserna i en bunke och nyp ihop dem med smöret. Tillsätt kaffe och blanda ihop till en lagom kladdig smet. Tillsätt lite vatten om det behövs.
2. Ta upp 1/3 av smeten. Tryck försiktigt ut den i en springform eller skål, 15–18 cm i diameter.
3. Blanda ner 1 msk kakao i smeten som finns kvar i bunken.
4. Ta upp hälften av smeten som är kvar och sprid ut den ovanpå den ljusa smeten i formen. Tryck till lite lätt så ytan blir slät.
5. Blanda ner ytterligare 1 msk kakao i den sista smeten i bunken. Sprid ut den ovanpå den ljusabruna smeten i formen. Jämna till ytan. Ställ den i frysen en stund.
6. Smält chokladen över vattenbad.
7. Pensla chokladen på ovansidan av chokladbollstårtan. Strö över kokos och låt den stelna i kylen.