Fyllda saffransbullar

EXTRA SAFTIGA SAFFRANSBULLAR Saffransbullar är underbart gott! Och de här bullarna är så himla saftiga och goda! Jag har gett förslag på tre olika fyllningar som jag gillar, men självklart kan du fylla dem med vad du vill. Bara fantasin och smaken sätter gränser!

TIPS! Följ mig gärna lindasbakskola på Instagram (klicka här)Facebook (klicka här) & Snapchat för mer inspiration & flera recept!

Kolla igenom alla recept i Lindas bakskola – klicka här!

Crispy road – julens enklaste, men kanske godaste julgodis! Klicka här för recept!
Crispy road – julens enklaste, men kanske godaste julgodis! Klicka här för recept!
Extremt saftiga lussebullar med vaniljsmörkräm – klicka här eller på bilden för recept!
Extremt saftiga lussebullar med vaniljsmörkräm – klicka här eller på bilden för recept!

Här finns fler goda saffransrecept – klicka här!

Fyllda saffransbullar

Ca 30 st

50 g jäst
6 dl mjölk, fingervarm
2 påsar saffran (1 påse funkar också beroende på hur mycket saffranssmak man vill ha)
150 g smör, rumsvarmt
¾ dl strösocker
1 ägg
½ tsk salt
½ tsk kardemummakärnor, mortlade
15–17 dl vetemjöl

Fyllning alternativ 1
75–100 g smör
ca ¾ dl strösocker
200 g mandelmassa, riven

Fyllning alternativ 2
75–100 g smör
ca 1 dl strösocker
4 msk vaniljsocker

Fyllning alternativ 3
75–100 g smör
ca ¾ dl strösocker
200 g vit choklad, riven

Garnering
1 ägg
florsocker (eller pärlsocker)

GÖR SÅ HÄR

1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölken + saffran rör och rör om tills jästen lösts upp. Tillsätt smör, strösocker, ägg, salt, kardemumma och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den i några minuter. Låt degen jäsa under bakduk i ca 45 min.

2. Dela degen i två bitar. Kavla ut den ena biten till en rektangel, ca 1 cm, tunn.

3. Fyllning 1: Riv mandelmassan grovt (eller gör fyllning 2 eller 3).

4. Bred ut hälften av smöret på degplattan och strö över hälften av strösockret och vaniljsockret. Strö över mandelmassan (eller vaniljsocker/vit choklad).

5. Rulla ihop degplattan till en rulle.

6. Skär rullen i bitar, ca 2 cm breda.

7. Lägg bullbitarna i pappersformar på en plåt. Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min. Pensla bullarna med uppvispat ägg. Sätt ugnen på 250 grader. (Upprepa punkt 4–7 med den andra degbiten).

8. Grädda bullarna mitt i ugnen i 7–9 minuter. Låt dem kallna under bakduk på ett galler.

1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölken + saffran rör och rör om tills jästen lösts upp. Tillsätt smör, strösocker, ägg, salt, kardemumma och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den i några minuter. Låt degen jäsa under bakduk i ca 45 min.
1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölken + saffran rör och rör om tills jästen lösts upp. Tillsätt smör, strösocker, ägg, salt, kardemumma och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den i några minuter. Låt degen jäsa under bakduk i ca 45 min.
2. Dela degen i två bitar. Kavla ut den ena biten till en rektangel, ca 1 cm, tunn.
2. Dela degen i två bitar. Kavla ut den ena biten till en rektangel, ca 1 cm, tunn.
3. Fyllning 1: Riv mandelmassan grovt (eller gör fyllning 2 eller 3).
3. Fyllning 1: Riv mandelmassan grovt (eller gör fyllning 2 eller 3).
4. Bred ut hälften av smöret på degplattan och strö över hälften av strösockret och vaniljsockret. Strö över mandelmassan (eller vaniljsocker/vit choklad).
4. Bred ut hälften av smöret på degplattan och strö över hälften av strösockret och vaniljsockret. Strö över mandelmassan (eller vaniljsocker/vit choklad).
5. Rulla ihop degplattan till en rulle.
5. Rulla ihop degplattan till en rulle.
6. Skär rullen i bitar, ca 2 cm breda.
6. Skär rullen i bitar, ca 2 cm breda.

fylldasaffransbullar5

7. Lägg bullbitarna i pappersformar på en plåt. Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min. Pensla bullarna med uppvispat ägg. Sätt ugnen på 250 grader. (Upprepa punkt 4–7 med den andra degbiten). (Valfritt att strö över pärlsocker eller inte).
7. Lägg bullbitarna i pappersformar på en plåt. Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min. Pensla bullarna med uppvispat ägg. Sätt ugnen på 250 grader. (Upprepa punkt 4–7 med den andra degbiten).
(Valfritt att strö över pärlsocker eller inte).
8. Grädda bullarna mitt i ugnen i 7–9 minuter. Låt dem kallna under bakduk på ett galler. Strö över florsocker om du inte använd pärlsocker.
8. Grädda bullarna mitt i ugnen i 7–9 minuter. Låt dem kallna under bakduk på ett galler. Strö över florsocker om du inte använd pärlsocker.

fylldasaffransbullar8 fylldasaffransbullar9 fylldasaffransbullar11

 

Saffransbullar med vaniljsmörkräm

saffransbullarvaniljsmörkräm4

saffransbullarvaniljsmörkräm6

Extremt saftiga, goda saffransbullar som bakas ut på samma sätt som vanliga kanelbullar. Välj mellan tre olika fyllning; vanilj, mandelmassa eller vit choklad. Självklart kan man fylla bullarna med andra smaker också. Bara fantasin och smaken sätter gränser.

[caption id="attachment_54213" align="alignnone" width="374"]saffransbullar Lussebullar i 27 olika former – klicka på bilden eller här på texten för att titta och inspirerar![/caption]

 

TIPS! Följ mig gärna lindasbakskola på Instagram (klicka här)Facebook (klicka här) & Snapchat för mer inspiration & flera recept!

Här finns fler goda saffransrecept - klicka här!

Saffransbullar med vaniljsmörkräm

Ca 30 st

50 g jäst
6 dl mjölk, fingervarm
2 påsar saffran (1 påse funkar också beroende på hur mycket saffranssmak man vill ha)
150 g smör, rumsvarmt
¾ dl strösocker
1 ägg
½ tsk salt
½ tsk kardemummakärnor, mortlade
15–17 dl vetemjöl

Fyllning
75–100 g smör
ca 1 dl strösocker
4 msk vaniljsocker

Garnering
1 ägg
pärlsocker
mandelspån

GÖR SÅ HÄR

1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölken + saffran rör och rör om tills jästen lösts upp. Tillsätt smör, strösocker, ägg, salt, kardemumma och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den i några minuter. Låt degen jäsa under bakduk i ca 45 min.

2. Dela degen i två bitar. Kavla ut den ena biten till en rektangel, ca 1 cm, tunn.

3. Fyllning: Bred ut hälften av smöret på degplattan och strö över hälften av strösockret och vaniljsockret.

4. Rulla ihop degplattan till en rulle.

5. Skär rullen i bitar, ca 2 cm breda.

6. Lägg bullbitarna i pappersformar på en plåt. Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 250 grader.

7. Pensla bullarna med uppvispat ägg.

8. Strö över pärlsocker och mandelspån. Upprepa från punkt 2 och gör likadant med den andra degbiten.

9. Grädda bullarna mitt i ugnen i 7–9 minuter. Låt dem kallna under bakduk på ett galler.

[caption id="attachment_53583" align="alignnone" width="860"]1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölken + saffran rör och rör om tills jästen lösts upp. Tillsätt smör, strösocker, ägg, salt, kardemumma och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den i några minuter. Låt degen jäsa under bakduk i ca 45 min. 1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölken + saffran rör och rör om tills jästen lösts upp. Tillsätt smör, strösocker, ägg, salt, kardemumma och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den i några minuter. Låt degen jäsa under bakduk i ca 45 min.[/caption] [caption id="attachment_53584" align="alignnone" width="860"]2. Dela degen i två bitar. Kavla ut den ena biten till en rektangel, ca 1 cm, tunn. 2. Dela degen i två bitar. Kavla ut den ena biten till en rektangel, ca 1 cm, tunn.[/caption] [caption id="attachment_53586" align="alignnone" width="860"]3. Fyllning: Bred ut hälften av smöret på degplattan och strö över hälften av strösockret och vaniljsockret. 3. Fyllning: Bred ut hälften av smöret på degplattan och strö över hälften av strösockret och vaniljsockret.[/caption] [caption id="attachment_53587" align="alignnone" width="860"]4. Rulla ihop degplattan till en rulle. 4. Rulla ihop degplattan till en rulle.[/caption] [caption id="attachment_53588" align="alignnone" width="860"]5. Skär rullen i bitar, ca 2 cm breda. 5. Skär rullen i bitar, ca 2 cm breda.[/caption] [caption id="attachment_53589" align="alignnone" width="860"]6. Lägg bullbitarna i pappersformar på en plåt. Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 250 grader. 6. Lägg bullbitarna i pappersformar på en plåt. Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 250 grader.[/caption] [caption id="attachment_53590" align="alignnone" width="860"]7. Pensla bullarna med uppvispat ägg. 7. Pensla bullarna med uppvispat ägg.[/caption] [caption id="attachment_53591" align="alignnone" width="860"]8. Strö över pärlsocker och mandelspån. Upprepa från punkt 2 och gör likadant med den andra degbiten. 8. Strö över pärlsocker och mandelspån. Upprepa från punkt 2 och gör likadant med den andra degbiten.[/caption] [caption id="attachment_54227" align="alignnone" width="860"]9. Grädda bullarna mitt i ugnen i 7–9 minuter. Låt dem kallna under bakduk på ett galler. 9. Grädda bullarna mitt i ugnen i 7–9 minuter. Låt dem kallna under bakduk på ett galler.[/caption]

saffransbullarvaniljsmörkräm2 saffransbullarvaniljsmörkräm3 saffransbullarvaniljsmörkräm5

Baka ljuvliga saffransbullar (se bilden nedan) – klicka här för recept!

Crispy road

crispyroad8

LJUVLIGT GOTT & LÄTTGJORT JULGODIS Det här godiset liknar Rocky road, men innehåller marshmallows och cornflakes istället för nötter & Dumle. Cornflakes-flingorna gör godiset krispigt. Ett nytt favoritgodis i vår familj.

Lyxig Rocky Road som är ljuvligt god – klicka här eller på länken för recept!
Lyxig Rocky Road som är ljuvligt god – klicka här eller på länken för recept!

TIPS! Följ mig gärna lindasbakskola på Instagram (klicka här)Facebook (klicka här) & Snapchat för mer inspiration & flera recept!

Kolla igenom alla recept i Lindas bakskola – klicka här!

Crispy road

Ca 40 bitar

200 g mjölkchoklad
200 g mörk choklad
5 dl minimarshmallows
3 dl cornflakes

GÖR SÅ HÄR

1. Bryt chokladen i bitar och smält dem i en stor skål över vattenbad.

2. Låt chokladen svalna något. Blanda ner choklad, minimarshmallows och cornflakes.

3. Bred ut smeten i en form ca 18 x 24 cm, klädd med bakplåtspapper. Låt den stelna i kylen.

4. Skär chokladen i bitar med en vass kniv. Förvara dem i kylen i en burk med lock.

1. Bryt chokladen i bitar och smält dem i en stor skål över vattenbad.
1. Bryt chokladen i bitar och smält dem i en stor skål över vattenbad.

2. Låt chokladen svalna något. Blanda ner choklad, minimarshmallows och cornflakes.
2. Låt chokladen svalna något. Blanda ner choklad, minimarshmallows och cornflakes.

3. Bred ut smeten i en form ca 18 x 24 cm, klädd med bakplåtspapper. Låt den stelna i kylen.
3. Bred ut smeten i en form ca 18 x 24 cm, klädd med bakplåtspapper. Låt den stelna i kylen.

4. Skär chokladen i bitar med en vass kniv. Förvara dem i kylen i en burk med lock.
4. Skär chokladen i bitar med en vass kniv. Förvara dem i kylen i en burk med lock.

crispyroad6 crispyroad12 crispyroad11 crispyroad9 crispyroad7

Saffrans-florsockerbullar med smörkrämsfyllning

saffransflorsockerbullar2 saffransflorsockerbullar10 saffransflorsockerbullar5 saffransflorsockerbullar3

Makalöst goda och saftiga saffransbullar med smörkrämsfyllning som gräddas i folieformar (pappersformar går också bra). Äggen i degen gör bullarna extra luftiga, saftiga och mjuka.

Baka en snygg, supersaftig saffranskrans – klicka här för recept!
Baka en snygg, supersaftig saffranskrans – klicka här för recept!

Följ mig gärna på Instagram: lindasbakskola och på Facebook: lindasbakskola

Saffrans-florsockerbullar med smörkrämsfyllning

Ca 30 st

Fyllning
150 g smör, rumsvarmt
1 ½ dl florsocker
1 msk vaniljsocker

Deg
½ g saffran + 1 tsk strösocker
50 g jäst
3 dl mjölk, fingervarm
1 ½ dl strösocker
½ tsk kardemummakärnor, mortlade
1 krm salt
3 ägg
225 g smör, rumsvarmt
12–14 dl vetemjöl

Dekorering
1 ägg

GÖR SÅ HÄR

1. Fyllning: Blanda ihop smör, florsocker och vaniljsocker till fyllningen i en skål. Klicka ut ca 30 små högar på en tallrik och ställ den i frysen i ca 1 tim.

2. Mortla saffran och strösocker. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt saffran, strösocker, kardemumma, salt, ägg, smör och vetemjöl, lite i taget. Knåda degen kraftigt i några minuter. Låt den jäsa under bakduk i ca 45 min.

3. Knåda igenom degen på ett mjölat bakbord och dela den i ca 30 bitar. Forma släta bullar och lägg dem i aluminiumformar ställda på en plåt (vanliga pappersformar funkar också).

4. Ta ut smörklickarna ur frysen och tryck ner en bit i varje bulle. Låt bullarna jäsa i ca 25 min. Sätt ugnen på 250 grader.

5. Pensla bullarna med uppvispat ägg.

6. Grädda bullarna mitt i ugnen i 7–9 min. Låt dem svalna på ett galler.

7. Pudra florsocker över bullarna.

1. Fyllning: Blanda ihop som, florsocker och vaniljsocker till fyllningen i en skål. Klicka ut ca 30 små högar på en tallrik och ställ den i frysen i ca 1 tim.
1. Fyllning: Blanda ihop smör, florsocker och vaniljsocker till fyllningen i en skål. Klicka ut ca 30 små högar på en tallrik och ställ den i frysen i ca 1 tim.

2. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt strösocker, salt, ägg, smör och mjöl, lite i taget. Knåda degen kraftigt i några minuter. Låt den jäsa under bakduk i ca 45 min.
2. Mortla saffran och strösocker. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt saffran, strösocker, kardemumma, salt, ägg, smör och vetemjöl, lite i taget. Knåda degen kraftigt i några minuter. Låt den jäsa under bakduk i ca 45 min.

3. Knåda igenom degen och dela den i ca 30 bitar. Forma släta bullar och lägg dem i aluminiumformar ställda på en plåt (vanliga pappersformar funkar också).
3. Knåda igenom degen på ett mjölat bakbord och dela den i ca 30 bitar. Forma släta bullar och lägg dem i aluminiumformar ställda på en plåt (vanliga pappersformar funkar också).

4. Ta ut smörklickarna ur frysen och tryck ner en bit i varje bulle. Låt bullarna jäsa i ca 25 min. Sätt ugnen på 250 grader.
4. Ta ut smörklickarna ur frysen och tryck ner en bit i varje bulle. Låt bullarna jäsa i ca 25 min. Sätt ugnen på 250 grader.

5. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över pärlsocker.
5. Pensla bullarna med uppvispat ägg.

6. Grädda bullarna mitt i ugnen i 7–9 min. Låt dem svalna på ett galler.
6. Grädda bullarna mitt i ugnen i 7–9 min. Låt dem svalna på ett galler.

7. Pudra florsocker över bullarna.
7. Pudra florsocker över bullarna.

 

saffransflorsockerbullar10 saffransflorsockerbullar7
saffransflorsockerbullar4 saffransflorsockerbullar1 saffransflorsockerbullar2 

 

 

 

 

Franska pepparkakor som inte behöver kavlas

franska-pepparkakor3 franska-pepparkakor4

Franska, skurna pepparkakor är ett perfekt alternativ till vanliga pepparkakor som kavlas ut. Den här varianten är ännu godare och går otroligt snabbt att göra också, eftersom man slipper både att kavla och stansa ut figurer i degen. Ett bra recept för den som vill att bakningen ska gå snabbt och smidigt!

Extremt saftiga, goda pepparkakskärleksmums – klicka på bilden för recept!
Extremt saftiga, goda pepparkakskärleksmums – klicka på bilden för recept!

JULGODIS Ljuvligt god wienerchokladbräck med 2 ingredienser – klicka på bilden för recept!
JULGODIS Ljuvligt god wienerchokladbräck med 2 ingredienser – klicka på bilden för recept!

TIPS! Följ mig gärna lindasbakskola på Instagram (klicka här)Facebook (klicka här) & Snapchat för mer inspiration & flera recept!

Kolla igenom alla recept i Lindas bakskola – klicka här!

Skurna pepparkakor

50–60 st

50 g sötmandel
1 dl strösocker
1 tsk kanel
1 tsk pepparkakskrydda
½ tsk bikarbonat
3 dl vetemjöl
½ dl ljus sirap
100 g smör, rumsvarmt

GÖR SÅ HÄR

1. Hacka sötmandel grovt.

2. Blanda ihop de torra ingredienserna i en bunke. Tillsätt sirap och smör och nyp ihop allt till en deg.

3. Knåda snabbt in mandeln i degen.

4. Forma degen till en rull. Lägg den i frysen i ca 30 min så den blir lättare att skära i tunna skivor. Sätt ugnen på 180 grader.

5. Skär degen i tunna skivor, 2–3 mm med en vass kniv.

6. Lägg kakorna på en plåt med bakplåtspapper.

7. Grädda kakorna mitt i ugnen i 10–12 min. Låt dem svalna och stelna på plåten.

1. Hacka sötmandel grovt.
1. Hacka sötmandel grovt.

2. Blanda ihop de torra ingredienserna i en bunke. Tillsätt sirap och smör och nyp ihop allt till en deg.
2. Blanda ihop de torra ingredienserna i en bunke. Tillsätt sirap och smör och nyp ihop allt till en deg.

3. Knåda snabbt in mandeln i degen.
3. Knåda snabbt in mandeln i degen.

4. Forma degen till en rull. Lägg den i frysen i ca 30 min så den blir lättare att skära i tunna skivor. Sätt ugnen på 180 grader.
4. Forma degen till en rull. Lägg den i frysen i ca 30 min så den blir lättare att skära i tunna skivor. Sätt ugnen på 180 grader.

5. Skär degen i tunna skivor, 2–3 mm med en vass kniv.
5. Skär degen i tunna skivor, 2–3 mm med en vass kniv.

6. Lägg kakorna på en plåt med bakplåtspapper.
6. Lägg kakorna på en plåt med bakplåtspapper.

7. Grädda kakorna mitt i ugnen i 10–12 min. Låt dem svalna och stelna på plåten.
7. Grädda kakorna mitt i ugnen i 10–12 min. Låt dem svalna och stelna på plåten.

franska-pepparkakor1 franska-pepparkakor2