Enkla morgonlimpor

enklamorgonlimpor5

ENKLA MORGONLIMPOR Med bara 5 ingredienser gör man dessa härliga limpor som är knapriga på ytan med ett saftigt innanmäte. Busenkla att göra!

Kalljäsning! Degen kan kalljäsa i kylen över natten. Grädda direkt när du vaknar! Gör så här: Skippa jäsningen i bunken. Baka ut limporna till tre längder och lägg dem på en ugnsplåt, klädd med bakplåtspapper. Låt dem jäsa övertäckta i kylen över natten

Tips! Byt ut 2 dl rågsikt mot grahamsmjöl eller grovt rågmjöl om du vill ha mer fibrer i brödet.

Enkla morgonlimpor

3 st

50 g jäst
8 dl vatten, fingervarmt
2 tsk salt
2 msk rapsolja
15–17 dl rågsikt (kan bytas ut mot vetemjöl)

GÖR SÅ HÄR

1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt vatten och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt salt, rapsolja och rågsikt, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den i några minuter. Spola upp 15 cm varmt vatten i diskhon och ställ ner degbunken för att jäsa (den jäser snabbare i det varma vattnet) i ca 30 min. Lägg en tallrik ovanpå bunken som lock.

2. Dela degen i 3 lika stora delar.

3. Forma degbitarna till längder (lika långa som kortsidan på din ugnsplåt). Rulla dem i lite vetemjöl och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Låt limporna jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 250 grader.

4. Grädda limporna mitt i ugnen i 20–25 min. Låt dem svalna på ett galler.

1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt vatten och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt salt, rapsolja och rågsikt, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den i några minuter. Spola upp 15 cm varmt vatten i diskhon och ställ ner degbunken för att jäsa (den jäser snabbare i det varma vattnet) i ca 30 min. Lägg en tallrik ovanpå bunken som lock.
1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt vatten och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt salt, rapsolja och rågsikt, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den i några minuter. Spola upp 15 cm varmt vatten i diskhon och ställ ner degbunken för att jäsa (den jäser snabbare i det varma vattnet) i ca 30 min. Lägg en tallrik ovanpå bunken som lock.
2. Dela degen i 3 lika stora delar.
2. Dela degen i 3 lika stora delar.
3. Forma degbitarna till längder (lika långa som kortsidan på din ugnsplåt). Rulla dem i lite vetemjöl och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Låt limporna jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 250 grader.
3. Forma degbitarna till längder (lika långa som kortsidan på din ugnsplåt). Rulla dem i lite vetemjöl och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Låt limporna jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 250 grader.
4. Grädda limporna mitt i ugnen i 20–25 min. Låt dem svalna på ett galler.
4. Grädda limporna mitt i ugnen i 20–25 min. Låt dem svalna på ett galler.

enklamorgonlimpor6

Nyttig jordgubbssmoothie

jordgubbssmoothie1

Nyttig jordgubbssmoothie. Den går blixtsnabbt att fixa i ordning i en smoothie och den är god, mättande och fräsch. En bra frukost, mellis eller gott på kvällen när man är sugen på något sött.

Nyttig jordgubbssmoothie

Ca 2 portioner

250 g frysta (eller färska) jordgubbar
1 banan
2–3 dl mjölk

GÖR SÅ HÄR

1. Tina jordgubbarna så de blir halvtinade (går även bra med helt tinade). Skär bananen i bitar (det är lättare att mixa om man skär den i bitar). Mät upp jordgubbarna och mjölken.

2. Lägg bananen och jordgubbarna i en mixer. Mixa frukten lite lätt. Tillsätt mjölken, lite i taget och mixa allt till en lagom krämig smoothie. Drick den smoothien direkt.

2. Lägg bananen och jordgubbarna i en mixer. Mixa frukten lite lätt. Tillsätt mjölken, lite i taget och mixa allt till en lagom krämig glass. Den är allra godast och krämigast när den är nygjord. Tänk på att den smälter snabbt! Täck glassen den med plastfolié om du fryser in den.
1. Lägg bananen och jordgubbarna i en mixer. Mixa frukten lite lätt. Tillsätt mjölken, lite i taget och mixa allt till en lagom krämig smoothie. Drick den direkt.

jordgubbssmoothie2 jordgubbssmoothie3

Nyttig Mangoglass med 2 ingredienser

mangoglass1 mangoglass4

Nyttig, krämig fruktglass med bara 2 ingredienser! På bara några minuter gör man denna ljuvligt goda, nyttiga glass! Den är allra godast att äta direkt eftersom den då är oerhört krämig. Om man ställer den i frysen blir den hård i konsistensen.

Nyttig Mangoglass med 2 ingredienser

2 portioner

1 banan, fryst i bitar
ca 200 g fryst mango
(ev. några droppar mjölk så blir det lättare att mixa)

GÖR SÅ HÄR

1. Mixa bananen och mangon i en hushållsmaskin med knivar till en glass. Låt frukten tina lite om det är svårt att mixa. Ät den direkt, då är den allra krämigast och godast!

1. Mixa bananen och mangon i en hushållsmaskin med knivar till en glass. Låt bananen tina lite om det är svårt att mixa. Ät direkt eller förvara glassen i frysen.1. Mixa bananen och mangon i en hushållsmaskin med knivar till en glass. Låt bananen tina lite om det är svårt att mixa. Ät direkt eller förvara glassen i frysen.

mangoglass3 mangoglass2

Kalljästa frukostfrallor

kalljästafrukostfrallor1

KALLJÄSTA FRUKOSTFRALLOR Ett mycket lättgjord bröd som passar perfekt till frukost eller som måltidsbröd till en sallad eller soppa. Gör degen på kvällen och grädda när du vaknar!

Tips! Byt ut 2 dl vetemjöl mot grahamsmjöl eller rågmjöl om du vill ha ett fiberrikare bröd. Det går också bra att tillsätta ca 1 dl valfria frön i degen.

Tips! Pensla bröden med vatten och strö över solrosfrön eller vallmofrön.

Enkla limpan i papper – klicka här eller på bilden för recept!
Enkla limpan i papper – klicka här eller på bilden för recept!

Kalljästa frukostfrallor

Tips! Om du inte vill kalljäsa frallorna så kan du jäsa degen i ca 40 min i bunken (på vanligt sätt). Baka ut bröden enligt punkt 2-3. Låt dem sedan jäsa ca 30 min på plåten. Grädda därefter!

Ca 20 st

50 g jäst
7 dl mjölk, fingervarm

2 tsk salt
½ dl rapsolja
16–17 dl vetemjöl

GÖR SÅ HÄR
1.
 På kvällen: Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och rör om tills jästen lösts upp. Tillsätt salt, rapsolja och vetemjöl, lite i taget. Rör ihop allt till en smidig deg. Kör den i en hushållsmaskin i i några minuter eller knåda den för hand.

2. Dela degen i ca 20 bitar, för hand eller med en sax eller kniv. Rulla varje bit i lite vetemjöl. De behöver inte formas utan låt formen variera och vara lite slarvig. De blir släta och fina när de jäser och gräddas.

3. Lägg frallorna på en plåt med bakplåtspapper. Låt dem jäsa övertäckta i kylen över natten.

4. På morgonen: Ta fram bröden ur kylen. Sätt ugnen på 250 grader. Grädda bröden mitt i ugnen i 12–15 min. Låt dem svalna på ett galler.

1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och rör om tills jästen lösts upp. Tillsätt salt, rapsolja och vetemjöl, lite i taget. Rör ihop allt till en smidig deg. Kör den i en hushållsmaskin i ca 5 min eller knåda den kraftigt för hand. Låt degen jäsa under bakduk i ca 1 tim.
1. På kvällen: Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och rör om tills jästen lösts upp. Tillsätt salt, rapsolja och vetemjöl, lite i taget. Rör ihop allt till en smidig deg. Kör den i en hushållsmaskin i några minuter eller knåda den för hand.
2. Dela degen i ca 20 bitar, för hand, med en sax eller kniv. Rulla varje bit i lite vetemjöl. De behöver inte formas utan låt formen variera och vara lite slarvig. De blir släta och fina när de jäser och gräddas.
2. Dela degen i ca 20 bitar, för hand eller med en sax eller kniv. Rulla varje bit i lite vetemjöl. De behöver inte formas utan låt formen variera och vara lite slarvig. De blir släta och fina när de jäser och gräddas.
3. Lägg frallorna på en plåt med bakplåtspapper. Låt dem jäsa under bakduk i ca 20 min. Sätt ugnen på 250 grader.
3. Lägg frallorna på en plåt med bakplåtspapper. Låt dem jäsa övertäckta i kylen över natten.
4. På morgonen: Ta fram bröden ur kylen. Sätt ugnen på 250 grader. Grädda bröden mitt i ugnen i 12–15 min. Låt dem svalna på ett galler.
4. På morgonen: Ta fram bröden ur kylen. Sätt ugnen på 250 grader. Grädda bröden mitt i ugnen i 12–15 min. Låt dem svalna på ett galler.

kalljästafrukostfrallor2 kalljästafrukostfrallor3

Dumlekakor

Dumlekakor7

HANNAH & WILMAS DUMLEKAKOR De här supersmarriga Dumlekakorna har två tjejer som heter Hannah och Wilma bakat. De är tvillingar, vänner till hela min familj och jag har känt dem sedan de föddes. I dag fick de baka dessa godingar på sin hemkunskap i skolan och de blev så grymt goda så de åkte direkt ner till affären och köpte Dumlekolor för att själva kunna baka dem hemma. Och här har ser ni resultatet! Jag blev så sugen att jag direkt köpte hem Dumlekolor jag med…

Dumlekakor10
Hannah & Wilma, 14 år,  har bakat dessa smarriga Dumlekakor!

– Jag tycker att kakorna blev supergoda. Dumlen i kakan vart riktig krämig och kakan knaprig. Jag tipsar verkligen om dessa kakor! /Hannah

– Jag tycker de är supergoda! Och de är superenkla att göra. Kakorna har en knaprig  och god konsistens. Jag rekommenderar också verkligen om dessa kakor!❤️ /Wilma

Hannah & Wilmas Dumlekakor

30 st

125 g smör, rumsvarmt
1 dl farinsocker
2 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
¾ tsk salt
2 ägg
5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 ½ dl kakao

Fyllning
30 Dumlekolor

Garnering
strösocker

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 200 grader. Blanda smör och farinsocker till en massa. Tillsätt strösocker, vaniljsocker, salt och ägg. Blanda ihop allt ordentligt.

2. Blanda vetemjöl, bakpulver och kakao. Rör ner det i smörsmeten. Nyp snabbt ihop allt till en deg.

3. Dela degen i 30 bitar. Rulla dem till bollar. Tryck ner en Dumle i varje boll och nyp ihop hålet ordentligt. Lägg dem på en plåt.

4. Strö strösocker över kakorna och platta till kakorna lite lätt.

5. Grädda kakorna mitt i ugnen i 6–8 min. Låt dem svalna på plåten.

1. Sätt ugnen på 200 grader. Blanda smör och farinsocker till en massa. Tillsätt strösocker, vaniljsocker, salt och ägg. Blanda ihop allt ordentligt. 2. Blanda vetemjöl, bakpulver och kakao. Rör ner det i smörsmeten. Nyp snabbt ihop allt till en deg.
1. Sätt ugnen på 200 grader. Blanda smör och farinsocker till en massa. Tillsätt strösocker, vaniljsocker, salt och ägg. Blanda ihop allt ordentligt.
2. Blanda vetemjöl, bakpulver och kakao. Rör ner det i smörsmeten. Nyp snabbt ihop allt till en deg.
3. Dela degen i 30 bitar. Rulla dem till bollar. Tryck ner en Dumle i varje boll och nyp ihop hålet ordentligt. Lägg dem på en plåt.
3. Dela degen i 30 bitar. Rulla dem till bollar. Tryck ner en Dumle i varje boll och nyp ihop hålet ordentligt. Lägg dem på en plåt.
4. Strö strösocker över kakorna och platta till kakorna lite lätt.
4. Strö strösocker över kakorna och platta till kakorna lite lätt.
5. Grädda kakorna mitt i ugnen i 6–8 min. Låt dem svalna på plåten.
5. Grädda kakorna mitt i ugnen i 6–8 min. Låt dem svalna på plåten.

Dumlekakor9 Dumlekakor8