Fyllda saffransbullar
EXTRA SAFTIGA SAFFRANSBULLAR Saffransbullar är underbart gott! Och de här bullarna är så himla saftiga och goda! Jag har gett förslag på tre olika fyllningar som jag gillar, men självklart kan du fylla dem med vad du vill. Bara fantasin och smaken sätter gränser!
TIPS! Följ mig gärna lindasbakskola på Instagram (klicka här), Facebook (klicka här) & Snapchat för mer inspiration & flera recept!
Kolla igenom alla recept i Lindas bakskola – klicka här!
Här finns fler goda saffransrecept – klicka här!
Fyllda saffransbullar
Ca 30 st
50 g jäst
6 dl mjölk, fingervarm
2 påsar saffran (1 påse funkar också beroende på hur mycket saffranssmak man vill ha)
150 g smör, rumsvarmt
¾ dl strösocker
1 ägg
½ tsk salt
½ tsk kardemummakärnor, mortlade
15–17 dl vetemjöl
Fyllning alternativ 1
75–100 g smör
ca ¾ dl strösocker
200 g mandelmassa, riven
Fyllning alternativ 2
75–100 g smör
ca 1 dl strösocker
4 msk vaniljsocker
Fyllning alternativ 3
75–100 g smör
ca ¾ dl strösocker
200 g vit choklad, riven
Garnering
1 ägg
florsocker (eller pärlsocker)
GÖR SÅ HÄR
1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölken + saffran rör och rör om tills jästen lösts upp. Tillsätt smör, strösocker, ägg, salt, kardemumma och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den i några minuter. Låt degen jäsa under bakduk i ca 45 min.
2. Dela degen i två bitar. Kavla ut den ena biten till en rektangel, ca 1 cm, tunn.
3. Fyllning 1: Riv mandelmassan grovt (eller gör fyllning 2 eller 3).
4. Bred ut hälften av smöret på degplattan och strö över hälften av strösockret och vaniljsockret. Strö över mandelmassan (eller vaniljsocker/vit choklad).
5. Rulla ihop degplattan till en rulle.
6. Skär rullen i bitar, ca 2 cm breda.
7. Lägg bullbitarna i pappersformar på en plåt. Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min. Pensla bullarna med uppvispat ägg. Sätt ugnen på 250 grader. (Upprepa punkt 4–7 med den andra degbiten).
8. Grädda bullarna mitt i ugnen i 7–9 minuter. Låt dem kallna under bakduk på ett galler.