Citronshot

Citronshoot

Det sägs att en citronshoot med ingefära och vitlök varje morgon är bra för hälsan! Det finns kanske inga vetenskapliga bevis för detta, men jag tror att vitaminerna i citronen och styrkan i ingefäran och vitlöken är bra för både det ena och det andra. Jag är ingen hälsodoktor, men har läst många artiklar om att man blir piggare, får starkare immunförsvar, bättre balans i magen samt diverse andra positiva hälsoeffekter. Jag tror på det och här får ni mitt recept på en nyttig citronshoot som jag själv kommer att dricka varje morgonen från och med nu.

Smaken är stark och kan spädas ut med lite kallt vatten om man vill. Skölj munnen med vatten när du svalt eftersom citron fräter på tänderna.

Till en shot varje morgon:

½ citron
½ vitlöksklyfta
lite riven ingefära
ev. ½ dl vatten

GÖR SÅ HÄR

1. Pressa citronsaften i ett glas.

2. Pressa ner vitlöksklyftan.

3. Riv ner lite ingefära och rör om allt ordentligt. Drick det som en shoot eller blanda det med några matskedar vatten om det smakar för starkt.

Drick gärna en citronshoot varje morgon när du vaknar.

Glassbomb med tre smaker

glassbombtresmaker13 glassbombtresmaker9

GLASSBOMB med tre smaker – vanilj, hallon och choklad. Ljuvligt god och lätt att göra! Passar både vuxna och barn. Om man inte orkar vänta på att varje lager ska frysa kan man hälla varje smet ovanpå varandra. Det blir ett vackert mönster, men inte lika jämnt som när man låter varje lager stelna i frysen. Tips! Tillsätt maränger i smeten!

Tips! Spola skålen i varmt vatten innan du stjälper upp den på en tallrik. Om ytan blir smält kan man ställa den i frysen en stund till.

Tips! Om du har bråttom kan du använda färdigköpt vaniljglass och smaksätta 1/3 med hallon och 1/3 med choklad!

Tips! Stjälp upp bottnen på en marängbotten vid servering (färdigköpt eller hembakad).

glaceaufour
Glace au four är en klassisk dessert som är gudomligt god! Klicka på bilden för recept!

hallonglassbakelse
Hallonglassbakelse med Noblesse – ljuvligt god dessert! Klicka på bilden för recept!

TIPS! Följ mig gärna lindasbakskola på Instagram (klicka här)Facebook (klicka här) & Snapchat för mer inspiration & flera recept!

Kolla igenom alla recept i Lindas bakskola – klicka här!

Tips! Servera glassbomben med t ex mosade hallon, chokladsås, maränger eller färska bär.

Glassbomb tre smaker

12–15 portioner

8 dl vispgrädde
1 burk sötad kondenserad mjölk (397 g, sweetened, okokt) 
2 dl frysta hallon
50 g mörk choklad
1 msk kakao

Tips! Tillsätt maränger i skålen med glassmet innan den fryses in! Jättegott!

GÖR SÅ HÄR

  1. Vispa grädden fluffig. Blanda ner den kondenserade mjölken. Rör om ordentligt.
  2. Häll 1/3 av smeten i en rund, frystålig skål, ca 2 liter. Låt den stå i frysen i ca 1 tim. Dela upp resten av smeten i två skålar (ungefär lika mycket i varje). Ställ dem i kylen.
  3. Låt hallonen tina och mosa dem i en skål. Hacka chokladen.
  4. Rör ner hallonen i den ena skålen med glassmet.
  5. Rör ner den hackade chokladen och kakao i den andra skålen med glassmet.
  6. Bred ut hallonsmeten försiktigt ovanpå den vita smeten. Låt den stå i frysen i ca 1 tim.
  7. Bred ut chokladsmeten ovanpå hallonsmeten. Låt det frysa i frysen. (Om man inte orkar vänta på att varje lager ska frysa kan man hälla varje smet ovanpå varandra. Det blir ett vackert mönster ändå, men inte lika jämna lager som när man låter varje lager frysa).

Tips! Spola yttersidan på skålen i varmt vatten innan du stjälper upp den på en tallrik. Om ytan blir smält kan man ställa glassen på en tallrik i frysen en stund till.

1. Vispa grädden fluffig. Blanda ner den kondenserade mjölken. Rör om ordentligt.
1. Vispa grädden fluffig. Blanda ner den kondenserade mjölken. Rör om ordentligt.

2. Häll 1/3 av smeten i en rund, frystålig skål, ca 2 liter. Låt den stå i frysen i ca 1 tim. Dela upp resten av smeten i två skålar (ungefär lika mycket i varje). Ställ dem i kylen.
2. Häll 1/3 av smeten i en rund, frystålig skål, ca 2 liter. Låt den stå i frysen i ca 1 tim. Dela upp resten av smeten i två skålar (ungefär lika mycket i varje). Ställ dem i kylen.

3. Låt hallonen tina och mosa dem i en skål. Hacka chokladen.
3. Låt hallonen tina och mosa dem i en skål. Hacka chokladen.

4. Rör ner hallonen i den ena skålen med glassmet.
4. Rör ner hallonen i den ena skålen med glassmet.

5. Rör ner den hackade chokladen och kakao i den andra skålen med glassmet.
5. Rör ner den hackade chokladen och kakao i den andra skålen med glassmet.

6. Bred ut hallonsmeten försiktigt ovanpå den vita smeten. Låt den stå i frysen i ca 1 tim.
6. Bred ut hallonsmeten försiktigt ovanpå den vita smeten. Låt den stå i frysen i ca 1 tim.

Bred ut chokladsmeten ovanpå hallonsmeten. Låt det frysa i frysen. (Om man inte orkar vänta på att varje lager ska frysa kan man hälla varje smet ovanpå varandra. Det blir ett vackert mönster ändå, men inte lika jämna lager som när man låter varje lager frysa). Ta fram glassen ca 15 min före servering.
7. Bred ut chokladsmeten ovanpå hallonsmeten. Låt det frysa i frysen. (Om man inte orkar vänta på att varje lager ska frysa kan man hälla varje smet ovanpå varandra. Det blir ett vackert mönster ändå, men inte lika jämna lager som när man låter varje lager frysa). Tips! Spola yttersidan på skålen i varmt vatten innan du stjälper upp den på en tallrik. Om ytan blir smält kan man ställa glassen på en tallrik i frysen en stund till.

glassbombtresmaker10 glassbombtresmaker8 glassbombtresmaker14 glassbombtresmaker11 glassbombtresmaker12 glassbombtresmaker13

Chokladmousse med 2 ingredienser

chokladmousse4 chokladmousse2

Fluffig chokladmousse med 2 ingredienser! När du vill bjuda på en dessert som både går snabbt att göra och är gudomligt god, då är den här chokladmoussen helt perfekt! Den är krämig, luftig och fantastiskt god! Den är lättgjord och tar bara 5 min att göra. Gör den samma dag som den ska ätas och förvara den i kylen tills den ska serveras.

Ljuvligt god glassbomb med hallon & choklad – klicka på bilden för recept!
Ljuvligt god glassbomb med hallon & choklad – klicka på bilden för recept!

Ljuvligt god chokladpaj med en frasig pajbotten – klicka på bilden för recept!
Ljuvligt god chokladpaj med en frasig pajbotten – klicka på bilden för recept!

Chokladmousse med 2 ingredienser

6 portioner

3 dl vispgrädde (1 ½ + 1 ½ dl)
150 g mörk choklad
ca 50 g mörk choklad, hackad

GÖR SÅ HÄR

1. Värm upp hälften av vispgrädden (1 ½ dl) i en kastrull. Bryt ner den mörka chokladen i bitar (150 g) och smält den i grädden. Stäng av värmen direkt när det börjar bubbla. Låt blandningen kallna helt.

2. Vispa andra hälften av grädden (1 ½ dl) fluffig.

3. Häll ner den kalla chokladgrädden i den vispade grädden. Vispa till en mousse, men inte för länge för då blir moussen gryning.

4. Grovhacka den mörka chokladen (50 g).

5. Fördela moussen i 6 glas. Strö över den hackade chokladen.

1. Värm upp hälften av vispgrädden (1 ½ dl) i en kastrull. Bryt ner den mörka chokladen i bitar (150 g) och smält den i grädden. Stäng av värmen direkt när det börjar bubbla. Låt blandningen kallna helt.
1. Värm upp hälften av vispgrädden (1 ½ dl) i en kastrull. Bryt ner den mörka chokladen i bitar (150 g) och smält den i grädden. Stäng av värmen direkt när det börjar bubbla. Låt blandningen kallna helt.

2. Vispa andra hälften av grädden (1 ½ dl) fluffig.
2. Vispa andra hälften av grädden (1 ½ dl) fluffig.

3. Häll ner den kalla chokladgrädden i den vispade grädden. Vispa till en mousse, men inte för länge för då blir moussen gryning.
3. Häll ner den kalla chokladgrädden i den vispade grädden. Vispa till en mousse, men inte för länge för då blir moussen gryning.

4. Grovhacka den mörka chokladen (50 g).
4. Grovhacka den mörka chokladen (50 g).

5. Fördela moussen i 6 glas. Strö över den hackade chokladen.
5. Fördela moussen i 6 glas. Strö över den hackade chokladen.

chokladmousse3 utvald chokladmousse1

Mazarinkaka

mazarinkaka mazarinkaka4
LJUVLIGT GOD MAZARINKAKA En oslagbart läcker kaka som består av tre olika lager; en mördegsbotten, mazarinfyllning och på toppen en vit glasyr. Alla tre delarna är enkla och går relativt snabbt att göra.

Superläcker Oreo- kola & chokladpaj – klicka här för recept!
Superläcker Oreo- kola & chokladpaj – klicka på bilden för recept!

TIPS! Följ mig gärna lindasbakskola på Instagram (klicka här)Facebook (klicka här) & Snapchat för mer inspiration & flera recept!

Kolla igenom alla recept i Lindas bakskola – klicka här!

Mazarinkaka

12–14 bitar

Mördeg
5 dl vetemjöl
200 g smör, rumsvarmt
1 ½ dl strösocker 

Mazarinfyllning
200 g  mandelmassa
100 g  smör, rumsvarmt
2 ägg  

Glasyr
3 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker
4–5 tsk vatten

GÖR SÅ HÄR

1. Mördeg: Nyp ihop alla ingredienserna till en deg eller kör dem snabbt i en hushållsmaskin. Ställ degen i kylen i 15–30 min. Sätt ugnen på 180 grader.

2. Tryck ut degen i en form med löstagbar kant, 23–24 cm i diameter klädd med bakplåtspapper i botten. Degen ska sticka upp några centimeter på kanterna.

3. Mazarinfyllning: Vispa ihop mandelmassa och smör med en elvisp i en bunke. Tillsätt äggen och fortsätt vispa till en slät massa.

4. Bred ut mazarinfyllningen på mördegen.

5. Grädda kakan längst ner i ugnen i 38–40 min. Låt den kallna helt i formen.

6. Blanda florsocker, vaniljsocker och vatten till en bredbar glasyr. Anpassa mängden vatten så att glasyren blir lagom bredbar.

7. Bred ut glasyren på kakan. Låt den stelna i kylen.

1. Mördeg: Nyp ihop alla ingredienserna till en deg eller kör dem snabbt i en hushållsmaskin. Ställ degen i kylen i 15–30 min. Sätt ugnen på 180 grader.
1. Mördeg: Nyp ihop alla ingredienserna till en deg eller kör dem snabbt i en hushållsmaskin. Ställ degen i kylen i 15–30 min. Sätt ugnen på 180 grader.

2. Tryck ut degen i en form med löstagbar kant, 23–24 cm i diameter klädd med bakplåtspapper i botten. Degen ska sticka upp några centimeter på kanterna.
2. Tryck ut degen i en form med löstagbar kant, 23–24 cm i diameter klädd med bakplåtspapper i botten. Degen ska sticka upp några centimeter på kanterna.

Riv mandelmassan.
Riv mandelmassan.

3. Mazarinfyllning: Vispa ihop mandelmassa och smör med en elvisp i en bunke. Tillsätt äggen och fortsätt vispa till en slät massa.
3. Mazarinfyllning: Vispa ihop mandelmassa och smör med en elvisp i en bunke. Tillsätt äggen och fortsätt vispa till en slät massa.

4. Bred ut mazarinfyllningen på mördegen.
4. Bred ut mazarinfyllningen på mördegen.

5. Grädda kakan längst ner i ugnen i 38–40 min. Låt den kallna helt i formen.
5. Grädda kakan längst ner i ugnen i 38–40 min. Låt den kallna helt i formen.

6. Blanda florsocker och vatten till en bredbar glasyr. Anpassa mängden vatten så att glasyren blir lagom bredbar.
6. Blanda florsocker och vatten till en bredbar glasyr. Anpassa mängden vatten så att glasyren blir lagom bredbar.

7. Bred ut glasyren på kakan. Låt den stelna i kylen.
7. Bred ut glasyren på kakan. Låt den stelna i kylen.

mazarinkaka3

mazarinkaka1

Snöpraliner

snöpraliner2 snöpraliner5

Läckra chokladpraliner täckta med florsocker. De fullkomligt smälter i munnen! Använd en favoritchoklad som du gillar!

Tips! Om man vill ha lite crunch i tryfflarna kan man blanda i ½ dl hackad sötmandel eller nötter. Den mörka chokladen kan bytas ut mot ljus choklad.

TIPS! Följ mig gärna lindasbakskola på Instagram (klicka här)Facebook (klicka här) & Snapchat för mer inspiration & flera recept!

Kolla igenom alla recept i Lindas bakskola – klicka här!

Snöpraliner

30–40 st 

200 g mörk choklad
¾ dl vispgrädde
25 g smör

GÖR SÅ HÄR
1. 
Ställ ut små pappers- eller aluminiumformar på en bricka.

2. Smält chokladen över vattenbad. Smält ner smöret och rör ihop.

3. Blanda ner vispgrädden och rör om till en slät chokladsmet.

4. Spritsa eller häll ner chokladen (med en kanna) i formarna. Låt chokladen stelna i kylen. Pudra över florsocker före servering.

1. Ställ ut små pappers- eller aluminiumformar på en bricka.
1. Ställ ut små pappers- eller aluminiumformar på en bricka.

2. Smält chokladen över vattenbad. Smält ner smöret och rör ihop.
2. Smält chokladen över vattenbad. Smält ner smöret och rör ihop.

3. Blanda ner vispgrädden och rör om till en slät chokladsmet.
3. Blanda ner vispgrädden och rör om till en slät chokladsmet.

4. Spritsa eller häll ner chokladen (med en kanna) i formarna. Låt chokladen stelna i kylen.Pudra över florsocker före servering.
4. Spritsa eller häll ner chokladen (med en kanna) i formarna. Låt chokladen stelna i kylen. Pudra över florsocker före servering.

snöpraliner1 snöpraliner4 snöpraliner3 snöpraliner6