Kycklingfilé & bönsallad

kycklingfilebönsallad1

Lunch- & middagstips: Kycklingfilé & bönsallad. En både enkel, god och nyttig måltid som går snabbt att laga. Bönsalladen kan bytas ut mot en fräsch Mangosalsa – klicka här för recept!

Kycklingfilé & bönsallad

kycklingfilé (valfritt antal)
salt
svartpeppar
chilikrydda
vitlök

bönsallad

GÖR SÅ HÄR
1. Gör en bönsallad – klicka här för recept!.

2. Krydda kycklingfilén med salt, svartpeppar och chilikrydda.

3. Värm upp en stekpanna på högsta. Lägg en klick smör eller häll olja i stekpannan. Pressa ner en vitlöksklyfta.

4. Fräs kycklingfilén tills den får en fin stekyta på båda sidor. Sänk värmen. Lägg ett lock på stekpannan och låt kycklingen tillagas på låg värme tills den är genomstekt. Tips! När man först steker kycklingen på hög värme får man en god smak på stekytan. Den låga värmen gör att kycklingen blir oerhört saftig och vätskan stannar kvar i kycklingen på grund av stekytan.

Bönsallad! Klicka här eller på bilden nedan för recept!

Fräsch, nyttig och mättande bönsallad! Klicka på bilden för recept!
Fräsch, nyttig och mättande bönsallad! Klicka på bilden för recept!

 

Tips! Byt ut bönsalladen mot en fräsch Mangosalsa – klicka här för recept!

Gör en fräsch, nyttig mangosalsa med vinägrett. Klicka på bilden för recept!
Gör en fräsch, nyttig mangosalsa med vinägrett. Klicka på bilden för recept!

 

kycklingfilebönsallad2

Köttfärssås & spagetti

köttfärssåsspagetti1 köttfärssåsspagetti2

Köttfärssås och spagetti är en av de populäraste och vanligaste maträtterna i detta land. Här får ni ett recept på en smakrik, supergod köttfärssås! Rivna morötter gör köttfärssåsen ännu godare, nyttigare och saftigare (men kan uteslutas om man vill). Om man vill göra köttfärssåsen krämigare tillsätts ca 1 dl crème fraiche med valfri fetthalt, men det går lika bra utan.

Tips! Kryddningen kan varieras efter egen smak!

Köttfärssås

6–8 personer

1 gul lök
1–2 morötter (kan uteslutas)
1 vitlöksklyfta, pressad
800 g köttfärs
2 tsk torkad oregano
salt
svartpeppar
3 msk tomatpuré
400 g passerade eller krossade tomater
1 dl ketchup (eller chilisås)
ev. 1 dl crème fraiche, valfri fetthalt (kan uteslutas, men gör den krämigare)
ev. vatten

GÖR SÅ HÄR

  1. Skala och skär löken i småbitar. Skala moroten och skär den i tunna, korta stavar. Fräs löken, morötterna och vitlök i en klick smör eller olja i en stekpanna. Lägg över det på en tallrik när det är klart.
  2. Fräs köttfärsen i en stekpanna. Mosa med en gaffel och rör om tills den är genomstekt. Krydda med oregano, salt och svartpeppar.
  3. Tillsätt tomatpuré, passerade eller krossade tomater, ketchup och eventuellt crème fraiche. Blanda ner lök- och morotsblandingen. Låt allt puttra på svag värme i ca 10–15 min. Späd köttfären med vatten om du vill ha den lite tunnare.

Spagetti

valfri spagetti eller annan pasta
salt

GÖR SÅ HÄR

  1. Koka upp vatten i en stor kastrull. Tillsätt ca 1 tsk salt.

2. Koka spagettin enligt tiden som står på förpackningen.

3. Häll pastan i ett durkslag och låt den rinna av. Tips! Det är gott att smälta ner en klick smör i pasten!

TIPS! Följ mig gärna lindasbakskola på Instagram (klicka här)Facebook (klicka här)!

 

Tips! Servera en fräsch, ljuvligt god Mangosalsa till köttfärssåsen! Klicka här för recept!

Gör en fräsch, nyttig mangosalsa med vinägrett. Klicka på bilden för recept!

Gör en fräsch, nyttig mangosalsa med vinägrett. Klicka på bilden för recept!

Middagstips! Pulled pork gryta! Klicka här för recept!

Pulled pork gryta – klicka på bilden för recept!
Pulled pork gryta – klicka på bilden för recept!

köttfärssåsspagetti3

Köttfärssås & bönsallad

Lunch- & middagstips! Köttfärssås & bönsallad – ljuvligt gott och nyttigt.
Lunch- & middagstips! Köttfärssås & bönsallad – ljuvligt gott och nyttigt.

Nyttigt middagstips! Köttfärssås & bönsallad är en supergod, proteinrik kombination! Klicka på bilderna nedan för recept på bönsallad och köttfärssås!

Bönsallad! Klicka här eller på bilden nedan för recept!

Fräsch, nyttig och mättande bönsallad! Klicka på bilden för recept!
Fräsch, nyttig och mättande bönsallad! Klicka på bilden för recept!

Köttfärssåsklicka här eller på bilden nedan för recept!

Läcker, smakrik köttfärssås med rivna morötter – klicka på bilden för recept!
Läcker, smakrik köttfärssås med rivna morötter – klicka på bilden för recept!

 

Tips! Mangosalsa – supergott till en köttbit, fisk, köttfärssås, lax m m. Klicka här eller på bilden för recept!

Gör en fräsch, nyttig mangosalsa med vinägrett. Klicka på bilden för recept!
Gör en fräsch, nyttig mangosalsa med vinägrett. Klicka på bilden för recept!

 

 

Köttfärssås med rivna morötter

köttfärssåsrivnamorötter2

Smakrik, supergod köttfärssås! Rivna morötter gör rätten ännu godare, nyttigare och saftigare (men kan uteslutas om man vill). Om man vill göra köttfärssåsen krämigare tillsätts ca 1 dl crème fraiche med valfri fetthalt, men det går lika bra utan.

Tips! Kryddningen kan varieras efter egen smak!

Här hittar du fler goda matrecept – klicka här!

Köttfärssås med rivna morötter

6–8 personer

1 gul lök
1–2 morötter
1 vitlöksklyfta, pressad
800 g köttfärs
2 tsk torkad oregano
salt
svartpeppar
3 msk tomatpuré
400 g passerade eller krossade tomater
1 dl ketchup (eller chilisås)
ev. 1 dl crème fraiche, valfri fetthalt (kan uteslutas, men gör den krämigare)
ev. vatten

GÖR SÅ HÄR

  1. Skala och skär löken i småbitar. Skala moroten och riv den grovt eller skär den i tunna, korta stavar. Fräs löken, morötterna och vitlök i en klick smör eller olja i en stekpanna. Lägg över grönsakerna på en tallrik när det är klart.
  2. Fräs köttfärsen i en stekpanna. Mosa med en gaffel och rör om tills den är genomstekt. Krydda med oregano, salt och svartpeppar.
  3. Tillsätt tomatpuré, passerade eller krossade tomater, ketchup och eventuellt crème fraiche. Blanda ner lök- och morotsblandingen. Låt allt puttra på svag värme i ca 10–15 min. Späd köttfären med vatten om du vill ha den lite tunnare.

TIPS! Följ mig gärna lindasbakskola på Instagram (klicka här)Facebook (klicka här)!

Här hittar du fler goda matrecept – klicka här!

Tips! Servera en fräsch, ljuvligt god Mangosalsa till köttfärssåsen! Klicka här för recept!

Gör en fräsch, nyttig mangosalsa med vinägrett. Klicka på bilden för recept!
Gör en fräsch, nyttig mangosalsa med vinägrett. Klicka på bilden för recept!

Middagstips! Pulled pork gryta! Nyttig, smakrik och underbart god! Klicka här för recept!

pulledpork6
Pulled pork gryta – klicka på bilden eller här för recept!

Här hittar du fler goda matrecept – klicka här!

Semmelwraps

semmelwraps7 semmelwraps12

SEMMELWRAPS Den klassiska semlan har fått en konkurrent och det är denna nyskapade semmelwrap. Jag tycker den är fantastiskt god. Egentligen är det samma ingredienser som i vanliga semlor men grädden & mandelmassan är inlindad i ett tunt, luftigt, läckert wrapsbröd istället.

Extra fluffiga, läckra semlor – klicka på bilden för recept!
Extra fluffiga, läckra semlor – klicka på bilden för recept!
semmeltårta
Superläcker semmeltårta – klicka på bilden för recept!

TIPS! Följ mig gärna lindasbakskola på Instagram (klicka här)Facebook (klicka här)!

Semmelwraps

Ca 12 st

25 g jäst
2 ½ dl mjölk, fingervarm
½ tsk kardemummakärnor, mortlade
¾ dl strösocker
1 nypa salt
50 g smör, rumsvarmt
6–7 dl vetemjöl

Fyllning
300 g mandelmassa
1 dl mjölk
5–6 dl vispgrädde

GÖR SÅ HÄR

1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt kardemumma, strösocker, salt, smör och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den i några minuter. Låt degen jäsa under bakduk i ca 45 min.

2. Knåda igenom degen på ett mjölat bakbord. Dela den i ca 12 bitar.

3. Kavla ut degbitarna till rundlar, ca 2 mm tunna.

4. Lägg dem på plåtar (två och två) med bakplåtspapper. Nagga dem med en gaffel och låt dem jäsa i ca 15 min. Sätt ugnen på 225 grader.

5. Grädda bröden mitt i ugnen i 3–5 min. De ska vara bleka och inte gräddas för hårt för då blir de hårda. Lägg dem på hög på en tallrik. Låt dem svalna inlindade i en handduk.

5. Fyllning: Mosa mandelmassan ihop med mjölken till en krämig massa.

6. Vispa grädden fluffig.

7. Bred ut mandelmassa på rundlarna och spritsa på grädde. Vik först upp bottnen en bit upp över grädden. Vik därefter in kanterna mot mitten. Vira gärna en bit bakplåtspapper runt wrapsen och knyt ett snöre runt så den håller ihop.

1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt kardemumma, strösocker, salt, smör och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den i några minuter. Låt degen jäsa under bakduk i ca 45 min.
1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt kardemumma, strösocker, salt, smör och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den i några minuter. Låt degen jäsa under bakduk i ca 45 min.
2. Knåda igenom degen på ett mjölat bakbord. Dela den i ca 12 bitar.
2. Knåda igenom degen på ett mjölat bakbord. Dela den i ca 12 bitar.
3. Kavla ut degbitarna till rundlar, ca 2 mm tunna.
3. Kavla ut degbitarna till rundlar, ca 2 mm tunna.
4. Lägg dem på plåtar (två och två) med bakplåtspapper. Nagga dem med en gaffel och låt dem jäsa i ca 15 min. Sätt ugnen på 225 grader.
4. Lägg dem på plåtar (två och två) med bakplåtspapper. Nagga dem med en gaffel och låt dem jäsa i ca 15 min. Sätt ugnen på 225 grader.
5. Grädda bröden mitt i ugnen i 3–5 min. De ska vara bleka och inte gräddas för hårt för då blir de hårda. Lägg dem på hög på en tallrik. Låt dem svalna inlindade i en handduk.
5. Grädda bröden mitt i ugnen i 3–5 min. De ska vara bleka och inte gräddas för hårt för då blir de hårda. Lägg dem på hög på en tallrik. Låt dem svalna inlindade i en handduk.

semmelwraps6

semmelwraps8
5. Fyllning: Mosa mandelmassan ihop med mjölken till en krämig massa. 6. Vispa grädden fluffig. 7. Bred ut mandelmassa på rundlarna och spritsa på grädde. Vik först upp bottnen en bit upp över grädden. Vik därefter in kanterna mot mitten. Vira gärna en bit bakplåtspapper runt wrapsen och knyt ett snöre runt så den håller ihop.

semmelwraps11 semmelwraps9 semmelwraps10