KOLASOCKERKAKA

Den här kolasockerkakan med farinsocker i smeten är en guldbrun dröm som är enkel att baka men smakar som rena rama lyxen!
Här hittar du fler recept med ljuvligt goda, enkla mjuka kakor – klicka här!

KOLASOCKERKAKA

12 bitar

2 dl strösocker
2 ägg
1 dl farinsocker
2 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
3 dl vetemjöl
100 g smör, smält
1 dl mjölk

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 180 grader. Vispa strösocker och ägg pösigt i en bunke. Tillsätt resten av ingredienserna och blanda ihop allt till en slät smet.

3. Häll smeten i en smord och bröad sockerkaksform, ca 1 ½ liter.

4. Grädda kakan längst ner i ugnen i ca 40 min. Låt den svalna i formen innan du stjälper upp den.

Här hittar du fler recept med ljuvligt goda, enkla mjuka kakor – klicka här!

ÄPPELSOCKERKAKA

Sockerkaka fylld med tre lager tunt skivade äpplen, kanel och strösocker. Den är gudomligt god och perfekt att bjuda på till fikat. Servera gärna med vaniljsås eller vispgrädde!

Baka en härlig äppelpaj med mördeg – klicka till receptet här!

Här hittar du fler goda kakrecept som är enkla att baka – klicka här!

LINDAS ÄPPELSOCKERKAKA

ca 12 bitar

2 1/2 dl strösocker
2 ägg
2 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
3 dl vetemjöl
100 g smör, smält
1 dl mjölk

Fyllning
2 äpplen, skalade
kanel
strösocker

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 180 grader. Vispa strösocker och ägg pösigt i en bunke.  Blanda vaniljsocker, bakpulver och vetemjöl. Rör ner det i äggblandningen ihop med smör och mjölk. Rör ihop allt till en slät smet.

2. Skala och skiva äpplena väldigt tunt.

3. Häll 1/3 i av smeten i en smord och bröad sockerkaksform, ca 1 ½ liter. Lägg ut ett lager tunt skivade äpplen på smeten. Strö över kanel och strösocker. Ringla sedan ut ytterligare 1/3 smet på äpplena, lägg ytterligare ett lager skivade äpplen och strö över kanel och strösocker. Upprepa ytterligare en gång (totalt 3 lager äpplen med smet emellan).

4. Grädda kakan längst ner i ugnen i ca 45 min. Låt den svalna i formen innan du stjälper upp den. Servera gärna med vispgrädde eller vaniljsås och bär.

Här hittar du fler ljuvligt goda recept med äpplen!

Här hittar du fler ljuvligt goda recept med äpplen!

Här tipsar jag om en annan äppelkaka som också är magiskt god – klicka här!

KÖTTBULLAR I GRÄDDSÅS

Hemlagade köttbullar i krämig gräddsås är svensk husmanskost när den är som allra bäst – en oemotståndlig smakupplevelse som väcker både barndomsminnen och en djup känsla av välbehag. Varje tugga är en ljuvlig kombination av saftiga köttbullar och den lena, fylliga såsen som bara måste upplevas.
Servera gärna med hemgjort potatismos – recept klicka här!
Gör inlagd gurka på 5 minuter till pannbiffen – klicka till receptet här!

KÖTTBULLAR I GRÄDDSÅS

ca 30 stycken

1 dl ströbröd
1 dl vispgrädde
1 ägg
1 msk dijonsenap
1 msk kalvfond
1 gul lök, riven
600 g köttfärs
salt
svartpeppar

Gräddsås
5 dl vispgrädde (eller 3 dl vispgrädde + 2 dl mjölk)
ca 1 msk vetemjöl
1 msk kalvfond
25 g smör
några teskedar kinesisk soja
ev. salt & lite peppar

Servera gärna med hemgjort potatismos – recept klicka här!

Gör inlagd gurka på 5 minuter till pannbiffen – klicka till receptet här!

GÖR SÅ HÄR

1. Blanda ströbröd, vispgrädde, ägg, dijonsenap, kalvfond och riven lök i en bunke. Rör om ordentligt och låt blandningen stå i några minuter. 

2. Tillsätt köttfärs, salt och svartpeppar och blada ihop allt ordentligt.

3. Dela färsen i ca 30 bitar och rulla dem till runda bollar.

4. Stek köttbullarna i en stekpanna med smör på medelvärme. Rör om regelbundet. Sänk värmen när de fått färg och stek på låg värme tills de är genomstekta.

5. Ta upp köttbullarna och låt smöret och resterna ligga kvar i stekpannan. 

6. Gräddsås: Vispa ihop vispgrädde, vetemjöl och kalvfond i en bunke. Vispa ordentligt med en visp så att vetemjölet finfördelas i grädden.

7. Sätt stekpannan på medelvärme (med resterna från köttbullarna kvar i stekpannan), tillsätt smöret och låt det smälta. 

8. Häll ner blandningen med vispgrädde. Vispa hela tiden med en visp och låt såsen puttra på låg värme tills den tjocknar. Tillsätt soja och ev. lite salt och peppar. Sojan är salt i sig och smaka därför av och tillsätt salt om du vill ha mer sälta.
Om såsen inte tjocknar: blanda ihop vetemjöl med lite kallt vatten eller kalla mjölk och vispa ner det i såsen och låt det puttra i några minuter till.
Tips! Späd såsen med lite mjölk om den blir för tjock.

Här hittar du fler goda matrecept – klicka här!

Servera gärna med hemgjort potatismos – recept klicka här!

Här hittar du fler goda matrecept – klicka här!

Gör inlagd gurka på 5 minuter till pannbiffen – klicka till receptet här!

Servera gärna med hemgjort potatismos – recept klicka här!
Gör inlagd gurka på 5 minuter till pannbiffen – klicka till receptet här!

Inlagd gurka

Krispig inlagd gurka är en ren fröjd för smaklökarna – den perfekta blandningen av syrligt, sött och krispigt som lyfter varje måltid till nya höjder. Det är helt enkelt ett oslagbart tillbehör som gör maten lite godare!

Inlagd gurka

1 1/2 dl vatten
1/2 dl vitvinsvinäger
1 dl strösocker
1/2 gurka, tunt skivad

GÖR SÅ HÄR

1. Blanda vatten, vitvinsvinäger och strösocker i en rymlig skål. Blanda tills sockret är upplöst.

2. Skiva gurkan tunt med en osthyvel.

3. Lägg ner gurkan i vätskan och låt det stå i någon timme före servering. Gurkan håller ca 2 dagar i kylen.

BAGUETTER

Få saker slår doften och smaken av nybakade baguetter – med sin oemotståndliga krispiga skorpa och luftigt mjuka inre blir varje tugga en ren njutning. De är helt enkelt den perfekta grunden för allt från frukostmackan till kvällens ostbricka!

Här hittar du fler goda, enkla bröd – klicka här!

BAGUETTER 

3 st

25 g jäst
6 dl vatten, fingervarmt
2 tsk salt
3/4 dl rapsolja
13–14 dl vetemjöl 

GÖR SÅ HÄR

1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt vatten och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt salt, olja och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg. Knåda degen i 5 min så att glutentrådarna blir starka.

2. Låt degen jäsa under bakduk i ca 45 min.

3. Dela degen i tre delar. Rulla ut dem till baguetter, ca 35 cm långa på ett mjölat bakbord. Lägg dem på en ugnsplåt täckt med bakplåtspapper.

4. Skär sneda snitt i ytan på bröden med en vass kniv. Pensla med vatten och strö över lite flingsalt och vetemjöl.

5. Låt bröden jäsa under bakduk i 25–30 min. Sätt ugnen på 250 grader.

6. Grädda bröden mitt i ugnen i ca 20 min. Låt bröden svalna på ett galler utan bakduk för att behålla den knapriga skorpan.