Smashed potatoes pie / krossad potatis paj

Krossad potatis paj. Bottnen består av krossad potatis och fyllningen av en härlig, klassisk pajfyllning. Självklart kan man fylla pajen med vilka grönsaker eller proteiner som man vill.

Tips! Servera nybakade baguetter till pajen – klicka till receptet här!

Potatisbotten:
5 stora potatisar (eller flera små)
salt
olja

Äggfyllning:
3 ägg
3 dl mjölk
salt
svartpeppar
2 dl riven ost

Fyllning:
broccoli
cocktailtomat
kyckling (eller skinka eller annan valfri produkt)

Här hittar du fler goda, lättbakade pajrecept – klicka här!

GÖR SÅ HÄR
1. Botten: Sätt ugnen på 250 grader.

2. Dela de stora potatisarna på mitten (om du har flera mindre potatisar behöver de inte delas). Koka potatisarna i ca 15 minuter i saltat vatten.

3. Mosa potatisarna i botten på en pajform och tryck upp dem lite på kanterna. Pensla bottnen med olja och strö över salt.

4. Förgrädda bottnen mitt i ugnen i ca 30 minuter eller tills de fått en lätt gyllenbrun färg på ytan. Sänk värmen till 200 grader när potatisbottnen är klar.

5. Vispa ihop ägg, mjölk, salt och svartpeppar. Riv osten.

6. Strö hälften av osten på potatisbottnen. Lägg på bitar av broccoli, cocktailtomater och kyckling (eller annan fyllning). Strö över resten osten. Häll över äggfyllningen.

7. Grädda pajen längst ner i ugnen i ca 30 min i 200 grader. Servera gärna med en fräsch sallad.

Mörk sirapslimpa

En lättbakad, supersaftig limpa som inte behöver jäsa. Den innehåller bara 5 ingredienser och är väldigt enkelt att göra! Ett favoritbröd som är makalöst gott!
Bikarbonaten kan bytas ut till 1 msk bakpulver, men resultatet blir inte exakt detsamma. Men det blir gott och bra, men på ett annat sätt! 😊 Bikarbonat är mer koncentrerat än bakpulver, därav större mängd. Bikarbonat ger mer smak och en mörkare färg i brödet.
Här hittar du fler goda, enkla brödrecept – klicka här!

Tips! Baka härliga, mjuka källarfrallor – klicka till receptet här!

MÖRK SIRAPSLIMPA

1 limpa

6 dl rågsikt
2 tsk bikarbonat
1 tsk salt
3 dl filmjölk
2 dl mörk sirap

GÖR SÅ HÄR
1. Sätt ugnen på 180 grader.

2. Blanda rågsikt, bikarbonat och salt i en bunke. Tillsätt filmjölk och sirpa och rör om till en smet (degen ska inte knådas utan bara röras ihop).

3. Häll smeten i en limpform, ca 1 1/2 liter, klädd med bakplåtspapper.

4. Grädda limpan mitt i ugnen i ca 55 minuter. Ta ut limpan ur formen och låt kallna helt innan du skär den i skivor.

Tips! Baka en ljus bakpulverlimpa som är ljuvligt god och enkel – recept klicka här!

Här hittar du fler goda, enkla brödrecept – klicka här!

Här hittar du fler goda, enkla brödrecept – klicka här!

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är image-1.png

Tips! I min bok Lindas matbröd hittar du 50 av mina favorit-bröd-recept! En suverän bok och alla recept har steg-för-stegbilder! Klicka här för att beställa!

Tips! Baka grötfrallor – supergoda, saftiga frallor – klicka här för recept!

Lindas frallor

LINDAS FRALLOR Ett favoritbröd som jag bakar väldigt ofta! Klassiska, mjuka, saftiga frallor som kan ätas till frukost, mellis eller som tillbehör till en god middag. Bröden blir allra mjukast om de bakas på mjölk, men vatten funkar också men då blir bröden lite rustikare i konsistensen.

Tips! Tillsätt 1 dl mörk eller ljus sirap om du vill ha mer sötma i brödet.

Tips! Baka mina grötfrallor – också ett underbart gott bröd – recept klicka här!

Tips! Baka mina polarfrallor i springform – ljuvliga, mjuka bröd – recept klicka här!

Lindas frallor

12 st stora frallor

8 dl vatten, fingervarmt
50 g jäst 
1/2 dl rapsolja (eller 50 g smör, rumstempererat)
1 msk salt
8 dl rågsikt
10–12 dl vetemjöl

GÖR SÅ HÄR

1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt vatten och rör om tills jästen lösts upp. Tillsätt salt, rapsolja, rågsikt och vetemjöl, lite i taget mot slutet. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den i några minuter, gärna i hushållsmaskin. Låt degen jäsa under bakduk i ca 45 min.

2. Dela degen i 12 bitar. Rulla dem till bollar. 

3. Lägg frallorna på en plåt med bakplåtspapper. Låt dem jäsa under bakduk i ca 25 min. Sätt ugnen på 250 grader.

4. Grädda bröden mitt i ugnen i 12–15 min. Låt dem svalna på ett galler.

Tips! I min bok Lindas matbröd hittar du 50 av mina favorit-bröd-recept! En suverän bok och alla recept har steg-för-stegbilder! Klicka här för att beställa!

Tips! Baka grötfrallor – supergoda, saftiga frallor – klicka här för recept!

Rutiga sesamfrallor

Mjuka, saftiga och fantastiskt goda frallor med sesamfrön på toppen. Självklart kan man baka bröden utan frön om man vill det eller byta ut sesamfröna till vallmofrön eller solroskärnor. Bröden går bra att frysa in.

RUTIGA FRALLOR

16 st

50 g jäst
6 dl vatten
2 tsk salt
1/2 dl rapsolja
13–15 dl vetemjöl

Garnering
1 dl naturell yoghurt
sesamfrön (ljusa och lite mörka)

GÖR SÅ HÄR

1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt vattnet och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt salt, olja, vetemjöl, lite i taget mot slutet. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda degen i några minuter.

2. Strö lite vetemjöl över degen och låt den jäsa i ca 45 min.

3. Forma ca 16 stycken runda frallor. Lägg dem på ugnsplåtar, klädda med bakplåtspapper. Pensla frallorna med naturell yoghurt och gör ett rutmönster i frallorna med fingrarna. Strö över sesamfrön.

4. Låt frallorna jäsa utan bakduk i ca 25 min. Sätt ugnen på 250 grader.

5. Grädda frallorna mitt i ugnen i ca 15 minuter. Njut av nybakat bröd. Går bra att frysa in.

TORSK I UGN

En väldigt smakrik och underbart god kycklingmiddag med krämig sås! Hela familjen älskar denna maträtt och den är enkel att tillaga. Perfekt att göra som matlådor också! Passar lika bra vardags som helg! Tips: Baka baguetter till maten – klicka till receptet här!

Tips! Gör pannkakor med havregryn istället för vetemjöl – klicka till receptet här!

TORSK I UGN

4 portioner

4 torskfiléer (eller annan valfri fisk)
salt
citronpeppar

Sås:
3 dl grädde (valfri fetthalt)
3 msk fiskfond

dill

Garnering:
1 näve cocktailtomater
1 näve sugar snaps
citron

GÖR SÅ HÄR
1. Sätt ugnen på 200 grader. Lägg torskfiléerna ovanpå. Krydda dem med salt och citronpeppar.

2. Sås: Blanda vispgrädde, fiskfond och hackad dill i en skål. Häll såsen i ugnsformen.

3. Lägg cocktailtomater och sugar snaps på sidorna av fiskfiléerna. Lägg citronskivor på fisken.

4. Ställ in ugnsformen mitt i ugnen i ca 30 minuter.

Servera med potatismos, kokt potatis, ris eller bulgur.

TIPS! Följ gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här!) så får du alla nya recept i ditt flöde.

Tips! Gör en ljuvligt god fiskgratäng – klicka till receptet här!

Tips! Gör en ljuvligt god fiskgratäng – klicka till receptet här!