Kesoplättar med kanel & rivet äpple

kesoplättaräpple5 kesoplättaräpple3

Nyttiga, supergoda plättar gjorda på Keso och ägg (helt utan mjöl). Servera dem gärna med mosade hallon eller andra bär och eventuellt en klick Keso eller vispgrädde.

Här hittar du fler goda matrecept – klicka här!

Fiberhusk består av malda psylliumfrön och tillsätts i smeten för att den ska få en bra konsistens och inte bli blaskig.

Tips! Pudra lite kanel eller kardemumma över plättarna vid servering.

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är Skarmavbild-2020-10-11-kl.-09.00.07.png

Vill du ha fler bra recept från Lindas bakskola – köp Lindas bakböcker med nya, härliga recept som också har steg-för-stegbilder som visar hur man göra! Klicka här och beställ!

TIPS! Följ mig gärna lindasbakskola på InstagramFacebook för mer inspiration & flera recept!

Kesoplättar med kanel & rivet äpple

8–10 st

2 ägg
250 g Keso (3 eller 1,5-procent fett)
1 nypa salt
1 msk fiberhusk 

Tillbehör
kanel
1 rivet äpple

GÖR SÅ HÄR

1. Vispa upp äggen lite lätt i en skål.

2. Blanda ner Keso och salt och rör om. Blanda sist ner fiberhusken och blanda ordentligt. Låt blandningen stå och tjockna i 3–5 min.

3. Värm upp ett plättlagg eller en stekpanna. Stek plättarna i smör på medelvärme i 2–3 min på första sidan. Börja steka på medelvärme och sänk sedan till svag värme när de fått färg.

4. Vänd plättarna och stek dem något kortare på andra sidan. Reglera värmen. Servera med kanel & rivet äpple.

Här hittar du fler goda matrecept – klicka här!

1. Vispa upp äggen lite lätt i en skål.
1. Vispa upp äggen lite lätt i en skål.
2. Blanda ner Keso och salt och rör om. Blanda sist ner fiberhusken och blanda ordentligt. Låt blandningen stå i 3–5 min.
2. Blanda ner Keso och salt och rör om. Blanda sist ner fiberhusken och blanda ordentligt. Låt blandningen stå och tjockna i 3–5 min.
3. Värm upp ett plättlagg eller en stekpanna. Stek plättarna i smör på medelvärme i 2–3 min på första sidan. Börja stek på medelvärme och sänk sedan till svag värme när de fått färg.
3. Värm upp ett plättlagg eller en stekpanna. Stek plättarna i smör på medelvärme i 2–3 min på första sidan. Börja steka på medelvärme och sänk sedan till svag värme när de fått färg.
4. Vänd plättarna och stek dem något kortare på andra sidan. Reglera värmen.
4. Vänd plättarna och stek dem något kortare på andra sidan. Reglera värmen. Servera med kanel & rivet äpple.

kesoplättaräpple5 kesoplättaräpple3 kesoplättaräpple1 kesoplättaräpple2 kesoplättaräpple4 kesoplättaräpple6

Nyttig melonsmoothie

melonsmoothie2 melonsmoothie1

Ljuvligt god, mättande & fräsch smoothie baserad på vattenmelon & banan! Mycket god i smaken och passar bra när man är sugen på något som både mättar och är gott. Om man vill söta den kan man tillsätta några teskedar strösocker, men jag tycker den är fantastiskt god utan socker – och nyttigare.

Nyttiga bananchokladbollar som är underbart goda! Klicka här för recept!
Nyttiga bananchokladbollar som är underbart goda! Klicka här för recept!

Fler nyttiga recept hittar du här!

Tips!
Vattnet kan bytas ut mot mjölk för en krämigare konsistens. Det går också bra att tillsätta några teskedar strösocker om man vill söta glassen!

TIPS! Följ mig gärna lindasbakskola på InstagramFacebook & Snapchat för mer inspiration & flera recept!

Nyttig melonsmoothie

ca 350 g vattenmelon, fryst i bitar
1 banan, fryst i skivor
2–3 dl mjölk

GÖR SÅ HÄR

1. Mixa fryst vattenmelon, banan och mjölk i en köksmaskin med knivar (tillsätt lite mjölk i taget).

1. Mixa fryst vattenmelon, banan och mjölk eller yoghurt till en krämig glass i en köksmaskin med knivar (häll på lite mjölk i taget och anpassa mängden till hur krämig du vill ha den).
1. Mixa fryst vattenmelon, banan och mjölk i en köksmaskin med knivar (tillsätt lite mjölk i taget).

melonsmoothie3 melonsmoothie4utvald

 

Bakpulver – fakta

Bakpulver

Allt du behöver veta om bakpulver

Bakpulver är ett kemiskt jäsmedel som inte behöver jäsa innan gräddning. Det består av syra, bikarbonat och stärkelse (majs eller vete). När syra och bikarbonat förenas i vätska reagerar de med varandra och bildar koldioxid. Koldioxiden är en gas som ger luftbubblor i smeten eller degen, dvs ett luftigare bakverk.

En smet som innehåller bakpulver ska inte vispas länge, utan det räcker med att man snabbt blandar ihop allt till en slät smed. Om man vispar för länge blir kakan seg eftersom glutentrådarna blir för starka i kakan och då blir kakan/brödet inte lika luftig och hög i ugnen.

En bröddeg eller bulldeg som innehåller bakpulver ska inte knådas för då blir glutentrådarna starka och motståndet för hårt för att brödet ska kunna jäsa ordentligt och bli luftigt. Blanda bara snabbt ihop en bakpulverdeg utan onödig knådning eller blandning.

Matbröd som innehåller bakpulver är allra godast när de är nybakade (gäller inte sockerkakor och småkakor!). På bara några timmar kan de blir torra och tråkiga. Om du vill frysa in brödet ska det göras direkt de kallnat på plåten. De smakar nybakat om du tinar dem snabbt i mikron innan du ska äta dem. Scones är ett exempel på ett populärt bakpulverbröd.

Byta ut bakpulvret
Om brödet innehåller en syra kan bakpulvret ersättas med bikarbonat. Ta då hälften så mycket bikarbonat som bakpulver. Bikarbonat innehåller ingen syra som bakpulverblandningen gör och därför behöver man istället tillsätta något surt för att jäsningen ska fungera, t ex filmjölk, gräddfil eller lingon. Bikarbonat kan dock ge brödet en mörkare färg pågrund av att den så kallade maillardreaktionen drar igång (en kemisk reaktion som ger mörkare färg och en lite salt, speciell smak) .

Fördel: Det går snabbt att baka med bakpulver och brödet behöver inte jäsa.

Nackdel: Brödet bör ätas direkt eftersom det blir torrt snabbt.

Läs mer om att byta ut bakpulver mot bikarbonat – klicka här!

Melonglass utan socker

melonsorbet2 melonsorbet1

En fruktig, fräsch och ljuvligt god glass baserad på vattenmelon och banan. Bananen ger glassen en härlig sötma och gör den oerhört krämig. En härlig favorit som både barn och vuxna gillar!

TIPS! Följ mig gärna lindasbakskola på InstagramFacebook & Snapchat för mer inspiration & flera recept!

Melonsorbet utan socker

ca 350 g vattenmelon, fryst i bitar
1 banan, fryst i skivor
ca 1 dl vatten eller mjölk (mjölk gör den krämigare)

GÖR SÅ HÄR

1. Mixa fryst vattenmelon, banan och vatten till en krämig sorbet i en köksmaskin med knivar (häll på lite vatten i taget).

1. Mixa fryst vattenmelon, banan och mjölk eller yoghurt till en krämig glass i en köksmaskin med knivar (häll på lite mjölk i taget och anpassa mängden till hur krämig du vill ha den).
1. Mixa fryst vattenmelon, banan och vatten till en krämig sorbet i en köksmaskin med knivar (häll på lite vatten i taget).

melonsorbet3 melonsorbet4 melonsorbet5

Nyttig mikrokladdkaka

mikrochokladkaka6 mikrochokladkaka10

När sötsuget sätter in är den här kakan perfekt att göra! Den tar drygt 1 minut att göra i mikron och innehåller bara ägg, banan och kakao. Den har en mjuk härlig konsistens, god chokladsmak och mättar bra. Perfekt när man är sötsugen, men vill vara nyttig! Min 6-åriga dotter åt kakan med god aptit och passar barn och vuxna lika bra.

Tips! 
Servera gärna chokladkakan med bär, t ex hallon, blåbär eller jordgubbar. Supergott och hälsosamt!

Nyttiga, sockerfria dadelbollar – klicka här för recept!
Nyttiga, sockerfria dadelbollar – klicka här för recept!
Nyttig sockerfri mangoglass, klar på 5 min! Klicka här för recept!
Nyttig sockerfri mangoglass, klar på 5 min! Klicka här för recept!

Fler nyttiga recept hittar du genom att klicka här!

Nyttig mikrokladdkaka

2 portioner

1 banan (normalstor)
1 ägg
1 ½–2 msk kakao
ev. 1 nypa salt 

Garnering
kokos
ev. hallon

GÖR SÅ HÄR

1. Bryt bananen i bitar och blanda den med ägg och kakao. Tillsätt ev. en nypa salt för att framhäva smaken. Mixa ihop alla ingredienser med en stavmixer eller i en mixer med knivar, till en slät smet.

2. Häll smeten i två mindre skålar, ca 12 cm i diameter (eller i en större). Strö över kokos.

3. Kör en skål i taget i mikron på högsta värmen i 1–1 ½ minut. Stäng av värmen (om formen har låg kant) och det håller på att koka över. Sätt på värmen direkt när smeten sjunkit ner igen. Kör den inte för länge för då blir kakan för fast och hård i konsistensen. Servera gärna med bär, t ex hallon, blåbär eller jordgubb.

1. Bryt bananen i bitar och blanda den med ägg och kakao. Tillsätt ev. en nypa salt för att framhäva smaken. Mixa ihop alla ingredienser med en stavmixer eller i en mixer med knivar, till en slät smet.
1. Bryt bananen i bitar och blanda den med ägg och kakao. Tillsätt ev. en nypa salt för att framhäva smaken. Mixa ihop alla ingredienser med en stavmixer eller i en mixer med knivar, till en slät smet.
2. Häll smeten i två mindre skålar, ca 12 cm i diameter (eller i en större). Strö över kokos.
2. Häll smeten i två mindre skålar, ca 12 cm i diameter (eller i en större). Strö över kokos.
3. Kör en skål i taget i mikron på högsta värmen i 1–1 ½ minut. Stäng av värmen (om formen har låg kant) och det håller på att koka över. Sätt på värmen direkt när smeten sjunkit ner igen. Kör den inte för länge för då blir kakan för fast och hård i konsistensen. Servera gärna med bär, t ex hallon, blåbär eller jordgubb.
3. Kör en skål i taget i mikron på högsta värmen i 1–1 ½ minut. Stäng av värmen (om formen har låg kant) och det håller på att koka över. Sätt på värmen direkt när smeten sjunkit ner igen. Kör den inte för länge för då blir kakan för fast och hård i konsistensen. Servera gärna med bär, t ex hallon, blåbär eller jordgubb.

mikrochokladkaka5

 

mikrochokladkaka9 mikrochokladkaka7

mikrochokladkaka8