1. Lägg ett bakplåtspapper på en stor tallrik eller på den runa plattan i mikron. Pensla det med ett tunt lager olja.
2. Tvätta potatisarna noga och torka dem torra. Skiva potatisarna tunt med en osthyvel.
3. Lägg ut potatisarna på bakplåtspappret (de får inte överlappa varandra). Strö över salt.
4. Kör potatisarna i mikron i 5–9 min tills de får en gulbrun färg. Tiden varierar beroende på hur många potatisskivor du har och vilken styrka din mikro har. Om du har en liten mikro och bara får plats med en vanlig måltidstallrik får du köra en potatis i taget. Då tar det 3–4 minuter i mikron. Låt potatisarna kallna på pappret.
1. Lägg ett bakplåtspapper på en stor tallrik eller på den runa plattan i mikron. Pensla det med ett tunt lager olja.2. Tvätta potatisarna noga och torka dem torra. Skiva potatisarna tunt med en osthyvel.3. Lägg ut potatisarna på bakplåtspappret (de får inte överlappa varandra). Strö över salt.4. Kör potatisarna i mikron i 5–9 min tills de får en gulbrun färg. Tiden varierar beroende på hur många potatisskivor du har och vilken styrka din mikro har. Om du har en liten mikro och bara får plats med en vanlig måltidstallrik får du köra en potatis i taget. Då tar det 3–4 minuter i mikron. Låt potatisarna kallna på pappret.
TIPS! Följ mig gärna lindasbakskola på Instagram, Facebook & Snapchat för mer inspiration & flera recept!
Frozen yoghurt jordgubb (sockerfri)
ca 1 portion
2 dl mild yoghurt naturell (eller t ex vaniljyoghurt), halvfryst ca 150 g jordgubbar, frysta
GÖR SÅ HÄR
1. Ställ yoghurten i frysen i 1–2 timmar så den blir halvfryst (det är svårt att mixa den om den är genomfryst).
2. Mixa yoghurt och jordgubbar till en glass. Ät och njut direkt!
1. Ställ yoghurten i frysen i 1–2 timmar så den blir halvfryst (det är svårt att mixa den om den är genomfryst).2. Mixa yoghurt och jordgubbar till en glass. Ät och njut direkt!
Det är supergott att göra smoothie med apelsin! Jag gör ofta denna svalkande, mättande dryck som har en konsistens lite som smält glass. Jag brukar också göra supergod, sockerfri, nyttig apelsinglass (den innehåller samma ingredienser, men smoothies innehåller mer vätska.)
1 apelsin, fryst ½ banan, fryst 1–1 ½ dl dl mjölk eller mild yoghurt
GÖR SÅ HÄR
1. Mixa apelsin och banan i en hushållsmaskin med knivar till en krämig glass.
2. Tillsätt mjölk (eller yoghurt), lite i taget till en lagom smoothiekonsistens.
1. Mixa apelsin och banan i en hushållsmaskin med knivar till en krämig glass.2. Tillsätt mjölken (eller yoghurt), lite i taget till en lagom smoothiekonsistens.
Fruktig, nyttig och sockerfri glass som är gudomligt god och svalkande. Se till att ha frysta apelsiner och bananer i frysen så kan du när som helst fixa denna smarriga glass på några minuter!
2 apelsiner, frysta 1 banan, fryst lite vatten, kallt (eller mjölk, då blir glassen mer krämig)
GÖR SÅ HÄR
1. Mixa apelsin och banan i en hushållsmaskin med knivar till en krämig glass.
2. Tillsätt vatten, lite i taget till en lagom krämig konsistens.
Om du tillsätter lite mjölk istället för vatten blir det inte längre en sorbet, utan en mer krämig glass. Båda är goda, smaken är som baken, delad… 🙂
1. Mixa apelsin och banan i en hushållsmaskin med knivar till en krämig glass.2. Tillsätt vatten, lite i taget och mixa till en lagom glassig konsistens.
LYXFIKA! Det här är en gudomligt god kaka som jag verkligen älskar! Den består av tre lager; en frasig mördegsbotten, en krämig härlig mandelmassfyllning och en läcker glasyr! Dessa smaker och konsistenser är oslagbar! En grym kaka man kan bjuda på med stolthet. Och den är väldigt enkelt att göra!
Läs igenom receptet innan du börjar & gör därefter dessa tre steg: 1. Mördegsbotten 2. Fyllning 3. Glasyr
Mördeg 5 dl vetemjöl 200 g smör, rumsvarmt 1 ½ dl strösocker
Mazarinfyllning 200 g mandelmassa 100 g smör, rumsvarmt 2 ägg
Blåbärsglasyr ca ¾ dl blåbär, passerade 3 dl florsocker ev. några droppar vatten
GÖR SÅ HÄR
1. Mördeg: Nyp ihop alla ingredienserna till en deg eller kör dem snabbt i en hushållsmaskin. Ställ degen i kylen i 15–30 min. Sätt ugnen på 180 grader.
2. Kavla ut degen till en cirkel, ca 26 cm i diameter. Lägg rundeln i en form med löstagbar kant, 23–24 cm i diameter klädd med bakplåtspapper i botten. Degen ska sticka upp några centimeter på kanterna.
3. Mazarinfyllning: Vispa ihop mandelmassa och smör med en elvisp i en bunke. Tillsätt äggen och fortsätt vispa till en slät massa.
4. Bred ut mazarinfyllningen på mördegen. Jämna till mördegskanten så den får ungefär samma höjd som fyllningen.
5. Grädda kakan i 35–40 min. Låt den kallna helt i formen.
6. Glasyr: Passera blåbären genom en sil så att skalet silas bort. Spara vätskan i en skål under silen.
7. Blanda florsocker och blåbärssåsen till en bredbar glasyr. Tillsätt eventuellt någon droppe vatten om det behövs för att glasyren ska bli bredbar.
8. Bred ut glasyren på kakan. Låt den stelna.
1. Mördeg: Nyp ihop alla ingredienserna till en deg eller kör dem snabbt i en hushållsmaskin. Ställ degen i kylen i 15–30 min. Sätt ugnen på 180 grader.2. Kavla ut degen till en cirkel, ca 26 cm i diameter. Lägg rundeln i en form med löstagbar kant, 23–24 cm i diameter klädd med bakplåtspapper i botten. Degen ska sticka upp några centimeter på kanterna.3. Mazarinfyllning: Vispa ihop mandelmassa och smör med en elvisp i en bunke. Tillsätt äggen och fortsätt vispa till en slät massa.4. Bred ut mazarinfyllningen på mördegen. Jämna till mördegskanten så den får ungefär samma höjd som fyllningen.5. Grädda kakan i 35–40 min. Låt den kallna helt i formen.6. Glasyr: Passera blåbären genom en sil så att skalet silas bort. Spara vätskan i en skål under silen.7. Blanda florsocker och blåbärssåsen till en bredbar glasyr. Tillsätt eventuellt någon droppe vatten om det behövs för att glasyren ska bli bredbar.8. Bred ut glasyren på kakan. Låt den stelna.