Västerbottenspaj

vasterbottenspaj12

Ingen MIDSOMMAR ELLER KRÄFTSKIVA utan Västerbottenspaj! Det här receptet är väl beprövat och ett av de bästa i sin genre! Även flera stjärnkockar har samma ingredienser i sina pajer. Pajskalet är oerhört frasigt, ja helt perfekt! Och fyllningen är superkrämig, saftig och smakrik.

Tips! Vispgrädden gör fyllningen extra krämig & god, men om man vill byta ut den mot mjölk så funkar det också!

Tips! Tillsätt kräftstjärtar, lök, svamp eller cocktailtomater i fyllningen.

Desserttips! Avsluta middagen med en superläcker, god hallonkladdkaka!
Desserttips! Avsluta middagen med en superläcker, god hallonkladdkaka!
Baka de allra godaste baguetterna med flingsalt till pajen!
Baka de allra godaste baguetterna med flingsalt till pajen – klicka här för recept!

TIPS! Följ mig gärna lindasbakskola på InstagramFacebook & Snapchat för mer inspiration & flera recept!

Kolla in alla mina enkla och goda steg-för-stegrecept på bloggen här!

Västerbottenspaj

Ca 12 bitar

Pajdeg
3 dl vetemjöl
½ krm salt
150 g smör, rumsvarmt
1 msk vatten

Fyllning
3 ägg
2 ½ dl vispgrädde
ca 200 g västerbottensost (4–5 dl)
salt
svartpeppar

GÖR SÅ HÄR

1. Pajdeg: Sätt ugnen på 200 grader. Nyp ihop alla ingredienserna till en deg.

2. Tryck ut degen i en pajform, 24–25 cm i diameter (även på kanterna). Nagga degen i botten med en gaffel och ställ den i kylen i ca 30 min.

3. Förgrädda pajskalet mitt i ugnen i ca 15 min.

4. Fyllning: Vispa upp äggen lite halvfluffiga och blanda dem med vispgrädden. Tillsätt lite salt och svartpeppar.

5. Strö osten över pajbottnen.

6. Häll ägg- & gräddblandningen jämnt över osten.

7. Grädda pajen tills den stelnar, ca 35 min.

1. Pajdeg: Sätt ugnen på 200 grader. Nyp ihop alla ingredienserna river till en deg.
1. Pajdeg: Sätt ugnen på 200 grader. Nyp ihop alla ingredienserna till en deg.
2. Tryck ut degen i en pajform, 24–25 cm i diameter (även på kanterna). Nagga degen i botten med en gaffel och ställ den i kylen i ca 30 min.
2. Tryck ut degen i en pajform, 24–25 cm i diameter (även på kanterna). Nagga degen i botten med en gaffel och ställ den i kylen i ca 30 min.
3. Förgrädda pajskalet mitt i ugnen i ca 15 min.
3. Förgrädda pajskalet mitt i ugnen i ca 15 min.
4. Fyllning: Vispa upp äggen lite halvfluffiga och blanda dem vispgrädden. Tillsätt lite salt och svartpeppar.
4. Fyllning: Vispa upp äggen lite halvfluffiga och blanda dem med vispgrädden. Tillsätt lite salt och svartpeppar.
5. Strö osten över pajbottnen.
5. Strö osten över pajbottnen.
6. Häll ägg- & gräddblandningen jämnt över osten.
6. Häll ägg- & gräddblandningen jämnt över osten.
7. Grädda pajen tills den stelnar, ca 35 min.
7. Grädda pajen tills den stelnar, ca 35 min.


vasterbottenspaj11 vasterbottenspaj14 vasterbottenspaj15

Schweizernöttryffeltårta

fudgetårtaschweizernöt4 fudgetårtaschweizernöt5

VILKEN CHOKLADDRÖM Superläcker, god chokladtårta med ett lager krämig tryffel och hackad schweizernötchoklad på toppen. En helt underbar tårta! Den har en rykande åtgång och gör succé på vilket kalas som helst! Det går bra att frysa in den om det skulle bli något kvar ;-).

Underbar banoffeepaj med maräng, kolakräm, vispgrädde & banan! Klicka här för recept!
Underbar banoffeepaj med maräng, kolakräm, vispgrädde & banan! Klicka här för recept!
Gjutna chokladformar fyllda med jordgubbar & vispgrädde – klicka här för recept!
Gjutna chokladformar fyllda med jordgubbar & vispgrädde – klicka här för recept!

 

TIPS! Följ mig gärna lindasbakskola på InstagramFacebook & Snapchat för mer inspiration & flera recept!

Schweizernöttryffeltårta

Ca 12 bitar

200 g smör, smält
5 dl strösocker
1 dl kakao
1 krm salt
1 msk vaniljsocker
4 ägg
3 dl vetemjöl 

Tryffel
1 ½ dl vispgrädde
250 g mörk choklad
20 g smör 

Garnering
100 g schweizernötchoklad, hackad (eller annan valfri choklad)

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 180 grader. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt strösocker, kakao, salt och vaniljsocker. Blanda ordentligt. Tillsätt ägg och vetemjöl och blanda ihop allt till en slät smet.

2. Häll smeten i en smord och bröad rund form med avtagbar kant, 23–24 cm i diameter (bröa med ströbröd eller kokos).

3. Grädda kakan längst ner i ugnen i 32–35 min. Låt den kallna i formen.

4. Tryffel: Värm upp vispgrädden i en kastrull. Bryt chokladen i bitar och smält ner den i grädden. Tillsätt smöret och rör om till en slät smet.

5. Bred ut chokladtryffeln på chokladbottnen.

6. Hacka schweizernötchokladen. Strö den över chokladtryffeln. Ställ den i kylen och låt den stelna. Skär den i bitar när tryffeln stelnat.

1. Sätt ugnen på 180 grader. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt strösocker, kakao, salt och vaniljsocker. Blanda ordentligt. Tillsätt ägg och vetemjöl och blanda ihop allt till en slät smet.
1. Sätt ugnen på 180 grader. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt strösocker, kakao, salt och vaniljsocker. Blanda ordentligt. Tillsätt ägg och vetemjöl och blanda ihop allt till en slät smet.
2. Häll smeten i en smord och bröad rund form med avtagbar kant, 23–24 cm i diameter (bröa med ströbröd eller kokos). 3. Grädda kakan längst ner i ugnen i 30–34 min. Låt den kallna i formen.
2. Häll smeten i en smord och bröad rund form med avtagbar kant, 23–24 cm i diameter (bröa med ströbröd eller kokos).
3. Grädda kakan längst ner i ugnen i 32–35 min. Låt den kallna i formen.
4. Tryffel: Värm upp vispgrädden i en kastrull. Bryt chokladen i bitar och smält ner den i grädden. Tillsätt smöret och rör om till en slät smet.
4. Tryffel: Värm upp vispgrädden i en kastrull. Bryt chokladen i bitar och smält ner den i grädden. Tillsätt smöret och rör om till en slät smet.
5. Bred ut chokladtryffeln på chokladbottnen. Ställ den i kylen och låt den stelna. Skär den i bitar när tryffeln stelnat.
5. Bred ut chokladtryffeln på chokladbottnen. Ställ den i kylen och låt den stelna. Skär den i bitar när tryffeln stelnat.
6. Hacka schweizernötchokladen. Strö den över chokladtryffeln. Ställ den i kylen och låt den stelna. Skär den i bitar när tryffeln stelnat.
6. Hacka schweizernötchokladen. Strö den över chokladtryffeln. Ställ den i kylen och låt den stelna. Skär den i bitar när tryffeln stelnat.

fudgetårtaschweizernöt3 fudgetårtaschweizernöt2 fudgetårtaschweizernöt6

 

Sesamlimpa

sesamlimpa9

LÄTT ATT BAKA En oerhört saftig & god frukostlimpa! Sesamfröna på toppen ger en mycket god, härlig smak. De kan bytas ut mot vallmofrön

Pensling
Om man penslar brödet med mjölk får ytan en brunare färg än om man penslar med vatten. Det beror på att mjölk innehåller fett och det ger brödet en mörkare gräddning.

Baka enkla limpan i papper – klicka här för recept!
Baka enkla limpan i papper – klicka här för recept!

TIPS! Följ mig gärna lindasbakskola på InstagramFacebook & Snapchat för mer inspiration & flera recept!

Kolla in alla mina enkla och goda steg-för-stegrecept på bloggen här!

Här finns fler recept på limpor!

Sesamlimpa

1 st

25 g jäst
3 dl mjölk, fingervarm
1 tsk salt
2 msk rapsolja
4 dl rågsikt
ca 3–4 dl vetemjöl

Garnering
mjölk (eller vatten)
sesamfrön

GÖR SÅ HÄR

1. Smula ner jästen i en bunke och lös upp den i mjölken. Tillsätt salt, rapsolja, rågsiktoch vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den i några minuter så att glutentrådarna blir starka. Låt degen jäsa under bakduk i ca 45 min.

2. Forma degen till en limpa. Lägg den i en limpform, ca 1 ½ liter, klädd med bakplåtspapper.

3. Klipp djupa snitt i degen med en sax eller skär djupa snitt med en kniv.

4. Pensla limpan med mjölk (eller vatten).

5. Strö över sesamfrön. Låt den jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 250 grader.

6. Grädda brödet längst ner i ugnen i 25–30 min. Sänk värmen till 225 grader när du sätter in brödet. Låt limpan svalna i formen.

1. Smula ner jästen i en bunke och lös upp den i mjölken. Tillsätt salt, rapsolja, rågsiktoch vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den i några minuter så att glutentrådarna blir starka. Låt degen jäsa under bakduk i ca 45 min.
1. Smula ner jästen i en bunke och lös upp den i mjölken. Tillsätt salt, rapsolja, rågsiktoch vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den i några minuter så att glutentrådarna blir starka. Låt degen jäsa under bakduk i ca 45 min.
2. Forma degen till en limpa. Lägg den i en limpform, ca 1 ½ liter, klädd med bakplåtspapper.
2. Forma degen till en limpa. Lägg den i en limpform, ca 1 ½ liter, klädd med bakplåtspapper.
3. Klipp djupa snitt i degen med en sax eller skär djupa snitt med en kniv.
3. Klipp djupa snitt i degen med en sax eller skär djupa snitt med en kniv.

sesamlimpa3

5. Strö över sesamfrön. Låt den jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 250 grader.
5. Strö över sesamfrön. Låt den jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 250 grader.
6. Grädda brödet längst ner i ugnen i 25–30 min. Sänk värmen till 225 grader när du sätter in brödet. Låt limpan svalna i formen.
6. Grädda brödet längst ner i ugnen i 25–30 min. Sänk värmen till 225 grader när du sätter in brödet. Låt limpan svalna i formen.

sesamlimpa6 sesamlimpa7 sesamlimpa8 sesamlimpa10

 

Mockarutor

kärleksmums11

Mockarutor är bland de godaste kakorna som finns. Chokladbottnen är supersaftig och luftig och glasyren är magiskt god. Och kokosflingorna på toppen är pricken över i!

TIPS! Följ mig gärna lindasbakskola på InstagramFacebook & Snapchat för mer inspiration & flera recept!

kärleksmumsmuffins

Baka läckra kärleksmumsmuffins (se bilden ovan) – recept finns här!

Kolla in alla mina enkla och goda steg-för-stegrecept på bloggen här!

Mockarutor

Ca 12 bitar

3 ägg
2 ½ dl strösocker
½ dl kakao
3 ½ dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
125 g smör, smält
1 dl mjölk 

Glasyr
50 g smör, smält

2 msk kakao
2 tsk vaniljsocker
3 ½ dl florsocker
ca 1 msk starkt kaffe
ev. lite vatten

Garnering
kokosflingor

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 180 grader. Vispa ägg och strösocker pösigt i en bunke. Blanda kakao, vetemjöl och bakpulver. Rör ner det i äggblandningen ihop med smör och mjölk. Vispa ihop allt till en slät smet.

2. Häll smeten i en form klädd med bakplåtspapper (eller smord och bröad), ca 20 x 30 cm.

3. Grädda kakan mitt i ugnen i 22–24 min. Låt den kallna i formen.

4. Glasyr: Blanda ihop alla ingredienserna till glasyren i en skål. Anpassa mängden vätska så den blir lagom bredbar.

5. Bred ut glasyren över kakan och strö över kokos. Låt glasyren stelna. Skär kakan i rutor med en vass kniv.

1. Sätt ugnen på 180 grader. Vispa ägg och strösocker pösigt i en bunke. Blanda kakao, vetemjöl och bakpulver. Rör ner det i äggblandningen ihop med smör och mjölk. Vispa ihop allt till en slät smet.
1. Sätt ugnen på 180 grader. Vispa ägg och strösocker pösigt i en bunke. Blanda kakao, vetemjöl och bakpulver. Rör ner det i äggblandningen ihop med smör och mjölk. Vispa ihop allt till en slät smet.
2. Häll smeten i en form klädd med bakplåtspapper (eller smord och bröad), ca 20 x 30 cm.
2. Häll smeten i en form klädd med bakplåtspapper (eller smord och bröad), ca 20 x 30 cm.
3. Grädda kakan mitt i ugnen i 22–24 min. Låt den kallna i formen.
3. Grädda kakan mitt i ugnen i 22–24 min. Låt den kallna i formen.
4. Glasyr: Blanda ihop alla ingredienserna till glasyren i en skål. Anpassa mängden vätska så den blir lagom bredbar.
4. Glasyr: Blanda ihop alla ingredienserna till glasyren i en skål. Anpassa mängden vätska så den blir lagom bredbar.
5. Bred ut glasyren över kakan och strö över kokos. Låt glasyren stelna. Skär kakan i rutor med en vass kniv.
5. Bred ut glasyren över kakan och strö över kokos. Låt glasyren stelna. Skär kakan i rutor med en vass kniv.

kärleksmums6 kärleksmums7 kärleksmums10

 

Mördeg / Mördegskakor

hallongrottor1

Grunddeg! En mördeg kan bakas ut på många olika sätt. Bara fantasin sätter gränser. Gör diverse småkakor som t ex syltkakor, gaffelkakor, strö över pärlsocker, strösocker, hackad mandel, kokos, nötter osv… Använd fantasin och forma kakorna precis som du vill!

TIPS! Följ mig gärna lindasbakskola på InstagramFacebook & Snapchat för mer inspiration & flera recept!

Kolla in alla mina enkla och goda steg-för-stegrecept på bloggen här!

Här hittar du recept på syltkakor!

Obs! Gräddningstiden i detta recept är baserat på att degen delas i 30 bitar. Om man vill göra kakorna mindre (eller större) ändras gräddningstiden. En större kaka kräver några minuter längre gräddningstid och mindre kakor gräddas något kortare.

Mördegskakor

Grundrecept
1 dl strösocker
5 dl vetemjöl 
½ krm salt 
200 g smör, rumsvarmt 

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 200 grader. Blanda strösocker, vetemjöl och salt i en bunke. Nyp ihop smöret med de torra ingredienserna till en deg. Eller kör ihop degen snabbt i en hushållsmaskin. Låt den vila inplastad i kylen i ca 30 min.

2. Dela degen i ca 30 lika stora bitar. Rulla dem till bollar och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.

3. Baka ut kakorna till valfri form. (Alla kakor som gräddas på samma plåt måste vara ungefär lika stora så gräddningstiden är densamma).

4. Grädda kakorna mitt i ugnen i 14–15 min. Låt dem svalna på plåten.

1. Sätt ugnen på 200 grader. Blanda strösocker, vetemjöl och salt i en bunke. Nyp ihop smöret med de torra ingredienserna till en deg. Eller kör ihop degen snabbt i en hushållsmaskin.
1. Sätt ugnen på 200 grader. Blanda strösocker, vetemjöl och salt i en bunke. Nyp ihop smöret med de torra ingredienserna till en deg. Eller kör ihop degen snabbt i en hushållsmaskin.
2. Dela degen i ca 30 lika stora bitar. Rulla dem till bollar och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.
2. Dela degen i ca 30 lika stora bitar. Rulla dem till bollar och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.