12–14 bitarMördeg5 dl vetemjöl200 g smör, rumsvarmt1 ½ dl strösocker Mazarinfyllning200 g mandelmassa100 g smör, rumsvarmt2 ägg Glasyr3 dl florsocker2 tsk vaniljsocker4–5 tsk vattenGÖR SÅ HÄR1. Mördeg: Nyp ihop alla ingredienserna till en deg eller kör dem snabbt i en hushållsmaskin. Ställ degen i kylen i 15–30 min. Sätt ugnen på 180 grader.
2. Tryck ut degen i en form med löstagbar kant, 23–24 cm i diameter klädd med bakplåtspapper i botten. Degen ska sticka upp några centimeter på kanterna.
3. Mazarinfyllning: Vispa ihop mandelmassa och smör med en elvisp i en bunke. Tillsätt äggen och fortsätt vispa till en slät massa.
4. Bred ut mazarinfyllningen på mördegen.
5. Grädda kakan längst ner i ugnen i 38–40 min. Låt den kallna helt i formen.
6. Blanda florsocker, vaniljsocker och vatten till en bredbar glasyr. Anpassa mängden vatten så att glasyren blir lagom bredbar.
7. Bred ut glasyren på kakan. Låt den stelna i kylen.
[caption id="attachment_54430" align="" width="860"] 1. Mördeg: Nyp ihop alla ingredienserna till en deg eller kör dem snabbt i en hushållsmaskin. Ställ degen i kylen i 15–30 min. Sätt ugnen på 180 grader.[/caption]
[caption id="attachment_54431" align="" width="860"] 2. Tryck ut degen i en form med löstagbar kant, 23–24 cm i diameter klädd med bakplåtspapper i botten. Degen ska sticka upp några centimeter på kanterna.[/caption]
[caption id="attachment_54433" align="" width="860"] 3. Mazarinfyllning: Vispa ihop mandelmassa och smör med en elvisp i en bunke. Tillsätt äggen och fortsätt vispa till en slät massa.[/caption]
[caption id="attachment_54434" align="" width="860"] 4. Bred ut mazarinfyllningen på mördegen.[/caption]
[caption id="attachment_54435" align="" width="860"] 5. Grädda kakan längst ner i ugnen i 38–40 min. Låt den kallna helt i formen.[/caption]
[caption id="attachment_54436" align="" width="860"] 6. Blanda florsocker och vatten till en bredbar glasyr. Anpassa mängden vatten så att glasyren blir lagom bredbar.[/caption]
[caption id="attachment_54437" align="" width="860"] 7. Bred ut glasyren på kakan. Låt den stelna i kylen.[/caption]
Saftig saffransäppelkaka som är ljuvligt god! Den är verkligen supersaftig, fluffig och extremt god! Servera gärna med vaniljsås, vispgrädde eller ät den som den är som en sockerkaka. Tips! Gör en drömgod hemgjord vaniljvisp – recept klicka här! Här hittar du fler julrecept – klicka här! Saftig saffransäppelkaka 12 bitar2 dl strösocker3 ägg1 påse saffran (1/2 …
Det går lika bra att grädda kakan i en vanlig rund springform, ca 23 cm i diameter. SAFFRANSKAKA MED MANDELMASSGÖMMA En ljuvligt god julig saffranskaka med mandelmassgömmor i. Den är makalöst god, denna saffranskaka! Ät den som den är eller servera med en klick vispgrädde eller glass om du vill servera den som en lyxigare …