Snabb chokladkaka

snabbfikakaka8 snabbfikakaka11

SNABB & ENKEL – OCH LJUVLIGT GOD! Hallon, kakao och pärlsocker är smarriga smaksättare i denna mjuka, saftiga, lättgjorda kaka. Den går blixtsnabbt att slänga ihop när man ska ut på picknick eller får oväntat fikabesök. Eller när chokladsuget blir extra stort och akut. Pärlsockret på toppen knastrar härligt mellan tänderna, men kan såklart utslutas om man vill dra ner på sockret.

Snabb, supergod picknickkaka – klicka här för recept!
Snabb, supergod picknickkaka – klicka här för recept!

TIPS! Följ mig gärna lindasbakskola på InstagramFacebook & Snapchat för mer inspiration & flera recept!

Här hittar du fler enkla, goda recept!

Snabb chokladkaka

Ca 10 bitar

1 ägg
1 dl strösocker
1 ½ tsk bakpulver
1 dl mjölk
½ dl kakao
50 g smör, smält
2 dl vetemjöl  

Garnering
½–1 dl hallon, frysta (eller färska)
pärlsocker  

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 175 grader. Klä en rund form, 20–22 cm i diameter med bakplåtspapper.

2. Vispa ägg och socker pösigt i en bunke. Tillsätt resten av ingredienserna och rör ihop allt till en slät smet.

3. Bred ut smeten i formen.

4. Smula sönder hallonen och strö dem över smeten.

5. Strö över pärlsocker.

6. Grädda kakan mitt i ugnen i ca 25 min. Låt den svalna i formen. Lyft upp kakan med papperet och vik ihop den i papperet. Packa ner den i picknickkorgen!

1. Sätt ugnen på 175 grader. Klä en rund form, 20–22 cm i diameter med bakplåtspapper.
1. Sätt ugnen på 175 grader. Klä en rund form, 20–22 cm i diameter med bakplåtspapper.
2. Vispa ägg och socker pösigt i en bunke. Tillsätt resten av ingredienserna och rör ihop allt till en slät smet.
2. Vispa ägg och socker pösigt i en bunke. Tillsätt resten av ingredienserna och rör ihop allt till en slät smet.
3. Bred ut smeten i formen.
3. Bred ut smeten i formen.
4. Smula sönder hallonen och strö dem över smeten.
4. Smula sönder hallonen och strö dem över smeten.
5. Strö över pärlsocker.
5. Strö över pärlsocker.
6. Grädda kakan mitt i ugnen i ca 25 min. Låt den svalna i formen. Lyft upp kakan med papperet och vik ihop den i papperet. Packa ner den i picknickkorgen!
6. Grädda kakan mitt i ugnen i ca 25 min. Låt den svalna i formen. Lyft upp kakan med papperet och vik ihop den i papperet. Packa ner den i picknickkorgen!

snabbfikakakautvald snabbfikakaka8 snabbfikakaka9 snabbfikakaka11

Kladdkakebakelser

kladdkakebakelser2 kladdkakebakelser4

Det är enkelt & ljuvligt gott att göra bakelser av kladdkaka. De är mycket uppskattade och en perfekt dessert till fester och  kalas. Duka upp dem på en fikabuffé eller servera dem efter en härlig middag.

Den här kladdkakan innehåller en massor av riktig mörk choklad och florsocker. Det gör ytan på kladdkakan oerhört spröd och härlig med ett lagom kladdigt innanmäte. En superlyxiga kladdkaka som passar lika bra på finare fester som vardagligt fika.

Nyttig mikrokladdkaka gjord på banan, ägg & kakao – supergod! Klicka här för recept!
Nyttig mikrokladdkaka gjord på banan, ägg & kakao – supergod! Klicka här för recept!

Kladdkakebakelser

Ca 12 bitar

225 g smör
250 g mörk choklad
3 dl florsocker
1 krm salt
1 ¾ dl vetemjöl
3 ägg 

Garnering
florsocker
vispgrädde
hallon eller jordgubbar

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 180 grader. Smält smöret i en rymlig kastrull.

2. Bryt chokladen i bitar och låt dem smälta i det varma smöret. Rör om tills allt smält.

3. Tillsätt florsocker, salt och vetemjöl. Rör om ordentligt. Tillsätt äggen, ett i taget och blanda till en slät smet.

4. Häll smeten i en smord och bröad form (bröa med kokos eller ströbröd).

5. Grädda kakan mitt i ugnen i 32–35 min. Låt den kallna helt i formen. Skär kakan i tårtbitar, ca 12 st. Spritsa en klick grädde på varje bit och dekorera med hallon eller jordgubbar.

1. Sätt ugnen på 180 grader. Smält smöret i en rymlig kastrull.
1. Sätt ugnen på 180 grader. Smält smöret i en rymlig kastrull.
2. Bryt chokladen i bitar och låt dem smälta i det varma smöret. Rör om tills allt smält.
2. Bryt chokladen i bitar och låt dem smälta i det varma smöret. Rör om tills allt smält.
3. Tillsätt florsocker, salt och vetemjöl. Rör om ordentligt. Tillsätt äggen, ett i taget och blanda till en slät smet.
3. Tillsätt florsocker, salt och vetemjöl. Rör om ordentligt. Tillsätt äggen, ett i taget och blanda till en slät smet.
4. Häll smeten i en smord och bröad form (bröa med kokos eller ströbröd).
4. Häll smeten i en smord och bröad form (bröa med kokos eller ströbröd).
5. Grädda kakan mitt i ugnen i 32–35 min. Låt den kallna helt i formen.
5. Grädda kakan mitt i ugnen i 32–35 min. Låt den kallna helt i formen.

Kladdkakalyx9 kladdkakebakelser1 kladdkakebakelser3 kladdkakebakelser2

 

Kladdkaka lyx

Kladdkakalyx8 Kladdkakalyx10

SPRÖD YTA MED KLADDIGT INNANMÄTE Läckraste, godaste kladdkakan med riktig choklad och florsocker i smeten! En extra lyxig variant som garanterat gör succé. Alla som gillar kladdkaka kommer älska den här varianten som är snäppet godare och lyxigare än de vanliga recepten med kakao som smaksättare.

Den här kladdkakan blir mycket sprödare på ytan än en vanlig och spricker lättare. Men det spröda skalet är en ljuvligt god kombination till det kladdiga innanmätet och gör kakan extra läcker och god!

Obs! Den här kladdkakan innehåller mer smör och mer choklad i förhållande till mängden vetemjöl än många kladdkakor och därför är räddningstiden lite längre. Men om ni vill ha den riktigt, riktigt kladdig nästan rinnande kan man grädda den i ca 25 min.

Jag har fått kommentarer om bilden att den inte ser kladdig ut, men den blir härligt kladdig och fantastiskt saftig och härlig! Den är kladdig, jag lovar! En av de godaste kladdkakor jag ätit!

Kladdkaka lyx

Ca 12 bitar

225 g smör
250 g mörk choklad
3 dl florsocker
1 krm salt
1 ¾ dl vetemjöl
3 ägg 

Garnering
florsocker

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 180 grader. Smält smöret i en rymlig kastrull.

2. Bryt chokladen i bitar och låt dem smälta i det varma smöret. Rör om tills allt smält.

3. Tillsätt florsocker, salt och vetemjöl. Rör om ordentligt. Tillsätt äggen, ett i taget och blanda till en slät smet.

4. Häll smeten i en smord och bröad form (bröa med kokos eller ströbröd).

5. Grädda kakan mitt i ugnen i 30–35 min. Låt den kallna helt i formen.

1. Sätt ugnen på 180 grader. Smält smöret i en rymlig kastrull.
1. Sätt ugnen på 180 grader. Smält smöret i en rymlig kastrull.
2. Bryt chokladen i bitar och låt dem smälta i det varma smöret. Rör om tills allt smält.
2. Bryt chokladen i bitar och låt dem smälta i det varma smöret. Rör om tills allt smält.
3. Tillsätt florsocker, salt och vetemjöl. Rör om ordentligt. Tillsätt äggen, ett i taget och blanda till en slät smet.
3. Tillsätt florsocker, salt och vetemjöl. Rör om ordentligt. Tillsätt äggen, ett i taget och blanda till en slät smet.
4. Häll smeten i en smord och bröad form (bröa med kokos eller ströbröd).
4. Häll smeten i en smord och bröad form (bröa med kokos eller ströbröd).
5. Grädda kakan mitt i ugnen i 32–35 min. Låt den kallna helt i formen.
5. Grädda kakan mitt i ugnen i 30–35 min. Låt den kallna helt i formen.

Kladdkakalyx8 Kladdkakalyx6

Müslirutor

müslirutor13

müslirutor8

müslirutor15Müsli i brödet gör det extra gott, mättande och smakrikt! Frys gärna in bröden till veckans frukostar. Ta fram och tina önskat antal bröd i mikron så smakar det som nybakat!

Tips!
Baka ut degen till vanliga frallor om du vill. Dela degen i 16–20 bitar och rulla dem till runda bullar. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper och låt dem jäsa i 30 min. Grädda mitt i ugnen i 250 grader, 10–12 min.

Nyttiga kesoplätta utan mjöl! Klicka här för recept!
Nyttiga kesoplätta utan mjöl! Klicka här för recept!

TIPS! Följ mig gärna lindasbakskola Instagram (klicka här)Facebook (klicka här) & Snapchat för mer inspiration & flera recept!

Kolla in alla mina enkla och goda steg-för-stegrecept på bloggen här!

Müslirutor

Ca 12 st

25 g jäst
5 dl mjölk, fingervarm
2 msk rapsolja
1 ½ tsk salt
3 dl müsli, valfri sort
11–12 dl vetemjöl 

Garnering
müsli

GÖR SÅ HÄR

1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt rapsolja, salt och müsli och rör om. Blanda ner mjölet, lite i taget och blanda ihop allt till en smidig deg. Knåda den i några minuter. Låt degen jäsa under bakduk i ca 1 tim.

2. Tryck ut degen i en långpanna, ca 25 x 35 cm klädd med bakplåtspapper (en vanlig ugnsplåt går också bra) med mjölade händer.

3. Skär degen i rutor, ca 12 st med en degskrapa eller kniv. Låt det jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 250 grader.

4. Pensla brödrutorna med vatten. Strö över müsli.

5. Grädda brödet längst ner i ugnen i ca 20 min. Låt det svalna i formen.

1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt rapsolja, salt och müsli och rör om. Blanda ner mjölet, lite i taget och blanda ihop allt till en smidig deg. Knåda den i några minuter. Låt degen jäsa under bakduk i ca 1 tim.
1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt rapsolja, salt och müsli och rör om. Blanda ner mjölet, lite i taget och blanda ihop allt till en smidig deg. Knåda den i några minuter. Låt degen jäsa under bakduk i ca 1 tim.
2. Tryck ut degen i en långpanna, ca 25 x 35 cm klädd med bakplåtspapper (en vanlig ugnsplåt går också bra) med mjölade händer.
2. Tryck ut degen i en långpanna, ca 25 x 35 cm klädd med bakplåtspapper (en vanlig ugnsplåt går också bra) med mjölade händer.

3. Skär degen i rutor, ca 12 st med en degskrapa eller kniv. Låt det jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 250 grader.

4. Pensla brödrutorna med vatten. Strö över müsli.
4. Pensla brödrutorna med vatten. Strö över müsli.
5. Grädda brödet längst ner i ugnen i ca 20 min. Låt det svalna i formen.
5. Grädda brödet längst ner i ugnen i ca 20 min. Låt det svalna i formen.

müslirutor6 müslirutor7 müslirutor8 müslirutor9 müslirutor10 müslirutor11 müslirutor12 müslirutor14 müslirutorutvald

 

 

Frallor med pizzasmak

ostbrödmuffinsform11 ostbrödmuffinsform8

Goda, läckra frallor som passar bra att servera till en god middag, sallad, på buffén eller att ta med på utflykten. De har ett mjukt, lite segt innanmäte och knaprig yta. Testa gärna också mitt recept på supergoda, härliga vitlöksfrallor!

Tips 1!
Vatten i degen ger ett lite segare innanmäte som påminner om baguette. Byt ut vattnet mot mjölk om du vill ha ett mjukare, saftigare innanmäte med mindre luftbubblor. Båda är lika goda, men konsistensen blir lite olika.

Tips 2!

Dubbla degen om ni är många och vill ha fler frallor!

Läckert, underbart gott vitlöksbröd – klicka här för recept!
Läckert, underbart gott vitlöksbröd – klicka här för recept!

Frallor med pizzasmak

Ca 16 st

¼ pkt jäst (12 gram)
2 dl vatten, fingervarmt
1 msk rapsolja
2 tsk torkad oregano
¾ tsk salt
4–5 dl vetemjöl
ca 75 g ost, grovt riven 

Garnering
oregano

GÖR SÅ HÄR

1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölk och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt olja, oregano, salt och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den kraftigt i några minuter. Knåda sist i osten. Låt degen jäsa under bakduk i ca 50 min.

2. Dela degen i ca 16 bitar. Forma runda bollar och lägg dem i muffinsformar av porslin (behöver mjölas) eller papper. Ställ formarna på en ugnsplåt. Låt bröden jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 250 grader.

3. Pensla bröden med vatten.

4. Strö över oregano.

5. Grädda bröden mitt i ugnen i 9–10 min. Håll koll på dem mot slutet av gräddningen för det går snabbt på slutet i den höga ugnsvärmen. Låt bröden svalna på ett galler.

1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölk och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt olja, oregano, salt och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den kraftigt i några minuter. Knåda sist i osten. Låt degen jäsa under bakduk i ca 50 min.
1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölk och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt olja, oregano, salt och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den kraftigt i några minuter. Knåda sist i osten. Låt degen jäsa under bakduk i ca 50 min.
2. Dela degen i ca 16 bitar. Forma runda bollar och lägg dem i muffinsformar av porslin (behöver mjölas) eller papper. Ställ formarna på en ugnsplåt. Låt bröden jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 250 grader.
2. Dela degen i ca 16 bitar. Forma runda bollar och lägg dem i muffinsformar av porslin (behöver mjölas) eller papper. Ställ formarna på en ugnsplåt. Låt bröden jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 250 grader.
2. Dela degen i ca 16 bitar. Forma runda bollar och lägg dem i muffinsformar av porslin (behöver mjölas) eller papper. Ställ formarna på en ugnsplåt. Låt bröden jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 250 grader.
3. Dela degen i ca 16 bitar. Forma runda bollar och lägg dem i muffinsformar av porslin (behöver mjölas) eller papper. Ställ formarna på en ugnsplåt. Låt bröden jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 250 grader.
4. Pensla bröden med vatten.
4. Pensla bröden med vatten.
5. Strö över oregano.
5. Strö över oregano.
6. Grädda bröden mitt i ugnen i 9–10 min. Håll koll på dem mot slutet av gräddningen för det går snabbt på slutet i den höga ugnsvärmen. Låt bröden svalna på ett galler.
6. Grädda bröden mitt i ugnen i 9–10 min. Håll koll på dem mot slutet av gräddningen för det går snabbt på slutet i den höga ugnsvärmen. Låt bröden svalna på ett galler.

ostbrödmuffinsform7 ostbrödmuffinsform9 ostbrödmuffinsform10 ostbrödmuffinsform11 ostbrödmuffinsform13