Ljuvligt spröda småkakor doppade i härlig choklad! Förvara kakorna i en burk med tätslutande lock.
Spröda strösselstrass
Ca 20 st
125 g smör, rumsvarmt ½ dl florsocker 1 msk vaniljsocker 1 dl potatismjöl 1 ¼ dl vetemjöl
Garnering ca 75 g mörk choklad, smält (ljus går också bra)
strössel
GÖR SÅ HÄR
1. Sätt ugnen på 175 grader. Blanda ihop smör, florsocker och vaniljsocker i en bunke. Tillsätt potatismjöl och vetemjöl, lite i taget, och blanda ihop allt till en smidig deg.
2. Dela degen i ca 20 bitar. Rulla dem till bollar.
3. Lägg bollarna på en plåt med bakplåtspapper och platta till dem.
4. Grädda kakorna mitt i ugnen i 14–15 min. Låt dem svalna på plåten.
5. Bred ut smält choklad på kakan med en tesked. Strö över strössel. Låt chokladen stelna (gärna i kylen).
125 g smör, rumsvarmt ½ dl florsocker 1 msk vaniljsocker 1 dl potatismjöl 1 ¼ dl vetemjöl
Garnering ca 75 g mörk choklad, smält (ljus går också bra)
GÖR SÅ HÄR
1. Sätt ugnen på 175 grader. Blanda ihop smör, florsocker och vaniljsocker i en bunke. Tillsätt potatismjöl och vetemjöl, lite i taget, och blanda ihop allt till en smidig deg.
2. Dela degen i ca 20 bitar. Rulla dem till bollar.
3. Lägg bollarna på en plåt med bakplåtspapper och platta till dem.
4. Grädda kakorna mitt i ugnen i 14–15 min. Låt dem svalna på plåten.
5. Doppa halva kakan i smält choklad. Lägg dem på ett bakplåtspapper och låt chokladen stelna (gärna i kylen). Förvara kakorna i en burk med tätslutande lock.
NYTTIG FRÖ- & NÖTLIMPA Rustik, hållbar limpa fullproppad med massor av nyttiga fröer, nötter & mandlar. Den går bra att förvara i en plastpåse i rumstemperatur i ca 1 vecka. I frysen håller den 1–2 månader. Skär den gärna i skivor och ta fram vid behov.
Konsistens
Limpan är lite ”hård” i konsistensen och det ska den vara (den innehåller bara hårda frön, nötter och mandlar + ägg och kan inte bli mjuk). Jag älskar konsistensen på brödet och det är ljuvligt gott att avnjuta brödet med smör, ost och en skiva paprika. Eller något annat pålägg man gillar.
Mjölfri hälsolimpa
1 st
75 g hasselnötter 125 g sötmandel 2 ½ dl linfrön 2 dl solroskärnor 1 dl pumpakärnor
1 dl havregryn 1 ½ dl sesamfrön ¾ tsk salt 5 ägg
GÖR SÅ HÄR
1. Sätt ugnen på 180 grader. Blanda alla nötter, mandlar, frön, havregryn och salt i en skål.
2. Vispa äggen fluffiga med en elvisp.
3. Blanda ihop fröblandningen med äggsmeten.
4. Häll brödsmeten i en limpform, ca 1 ½ liter, klädd med bakplåtspapper.
5. Grädda limpan längst ner i ugnen i ca 50 min. Låt den kallna i formen.
Inbakad pizza är fantastiskt gott! Jag älskar den smälta osten i kombination med tacoköttfärsen – superläckert och lätt att baka själv. Använd gärna tacoresterna som blir över efter tacomiddagen.
Tips!
Blanda ner tacosås (tomatsås) i köttfärsen! Det ger en härlig tacosmak!
Fyllning 2–3 dl färdigstekt tacoköttfärs 200–300 g ost, riven några cocktailtomater (kan uteslutas) oregano
Garnering (kan uteslutas) rapsolja oregano
GÖR SÅ HÄR
1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt vattnet och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt salt, rapsolja och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den i några minuter. Låt degen jäsa under bakduk i ca 40 min.
2. Dela degen i två bitar. Kavla ut dem till rundlar, ½–1 cm tjocka, på ett mjölat bakbord. Lägg dem på varsin plåt med bakplåtspapper.
3. Lägg på riven ost, tacoköttfärs och cocktailtomater. Strö ev. över oregano.
4. Vik ihop pizzan på mitten genom att lyfta upp pappret och lägga det över pizzan. Nyp ihop kanterna ordentligt så fyllningen inte läcker ut. Låt pizzan jäsa på en plåt, under bakduk i ca 20 min. Sätt ugnen på 250 grader varmluft.
5. Grädda pizzan mitt i ugnen i ca 10 min. Håll koll så att den inte bränns på ytan.
6. Pensla pizzan med olja och strö över oregano (kan uteslutas).
Drömgod glass med kakbitar i! Den är ljuvligt god och lyxig. Den går fort att göra och ingen glassmaskin behövs. Använd dina favoritcookies! Om ska ha gäster och vill bjuda på en läcker dessert är det här ett perfekt recept! Gör den några dagar i förväg så slipper du stressa samma dag som de kommer.
2. Häll ner den kondenserade mjölken i grädden och blanda ordentligt.
3. Skär kakorna i mindre bitar. Blanda ner dem i glassmeten (spar lite till garnering).
4. Häll glassmeten i en skål eller limpform, ca 1 ½ liter eller portionera den i muggar/glass. Strö över lite kaksmulor. Täck glassen med plast och ställ den i frysen tills den är genomfryst. Garnera eventuellt med en kaka nedstucken i glassen. Ta fram glassen en stund före servering.