Oreokladdkaka

oreokladdkaka4 oreokladdkaka8 oreokladdkaka3

En riktigt härlig kladdkaka med Oreokakor i både smeten och på toppen! Ljuvligt god och läcker! Den blir garanterat festens höjdpunkt och en älskad kaka som alla vill ha receptet på.

Oreokladdkaka

Ca 12 bitar

175 g smör 
2 ½ dl strösocker
2 msk ljus sirap
1 tsk vaniljsocker
¾ dl kakao
1 ¾ dl vetemjöl
3 ägg
100 g mörk choklad, hackad
1 pkt Oreo cookies 

Garnering
florsocker 

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 180 grader. Smält smöret i en medelstor kastrull. Ta bort den från värmen. Rör ner strösocker, sirap, vaniljsocker, kakao, vetemjöl och ägg. Blanda ihop allt till en slät smet. Blanda i chokladen.

2. Häll smeten i en smord och bröad springform, ca 23 cm i diameter.

3. Dela kakorna på mitten med en vass kniv.

4. Stick ner kakhalvorna i smeten med den skurna sidan upp.

5. Grädda kakan mitt i ugnen i 23–28 min, tills den är lagom kladdig. Pudra ev. över lite florsocker. Servera gärna med en klick vispgrädde.

1. Sätt ugnen på 180 grader. Smält smöret i en medelstor kastrull. Ta bort den från värmen. Rör ner strösocker, sirap, vaniljsocker, kakao, vetemjöl och ägg. Blanda ihop allt till en slät smet. Blanda i chokladen.
1. Sätt ugnen på 180 grader. Smält smöret i en medelstor kastrull. Ta bort den från värmen. Rör ner strösocker, sirap, vaniljsocker, kakao, vetemjöl och ägg. Blanda ihop allt till en slät smet. Blanda i chokladen.
2. Häll smeten i en smord och bröad springform, ca 23 cm i diameter.
2. Häll smeten i en smord och bröad springform, ca 23 cm i diameter.
3. Dela kakorna på mitten med en vass kniv.
3. Dela kakorna på mitten med en vass kniv.
4. Stick ner kakhalvorna i smeten med den skurna sidan upp.
4. Stick ner kakhalvorna i smeten med den skurna sidan upp.
5. Grädda kakan mitt i ugnen i 23–28 min, tills den är lagom kladdig. Pudra ev. över lite florsocker. Servera gärna med en klick vispgrädde.
5. Grädda kakan mitt i ugnen i 23–28 min, tills den är lagom kladdig. Pudra ev. över lite florsocker. Servera gärna med en klick vispgrädde.

oreokladdkaka6 oreokladdkaka9 oreokladdkaka7 oreokladdkaka5 oreokladdkaka1 oreokladdkaka2

 

Igelkottkakor

igelkottkakorB igelkottkakorG utvald

Kreativ bakning! Roliga, spröda & goda mördegskakor i form av igelkottar! Kul att baka med barnen eller bjuda på till fikat på ett barnkalas. Kakorna grädda i låg värme, ca 160 grader för att de ska bli genomgräddade och inte få någon färg.

Här hittar du fler goda kakrecept som är enkla att baka – klicka här!

Skärmavbild 2016-03-15 kl. 13.51.20
Spröda, lättbakade strasskakor – klicka här för recept!

Igelkottkakor

Ca 20 st

200 g smör, kallt
1 nypa salt
1 dl florsocker
4 ½ dl vetemjöl

Garnering
ca 100 g mörk choklad, smält
kokos

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 160 grader. Nyp ihop smöret med salt, florsocker och vetemjöl till en deg.

2. Dela degen i ca 20 bitar. Forma dem till igelkottar med en smal nos och rund kropp, enligt bilden.

3. Lägg igelkottskakorna på en plåt med bakplåtspapper.

4. Grädda kakorna mitt i ugnen i ca 20 min. Låt dem kallna på plåten.

5. Doppa kroppen (bakre halvan av kakan) i smält choklad.

6. Strö kokos över kroppen. Doppa även nosen i chokladen. Lägg kakan på ett bakplåtspapper.

7. Doppa baksidan på en tesked i smält choklad och gör ögon på kakorna. Låt chokladen stelna (eventuellt i kylen). Förvara kakorna i en burk med tätslutande lock.

1. Sätt ugnen på 160 grader. Nyp ihop smöret med salt, florsocker och vetemjöl till en deg.
1. Sätt ugnen på 160 grader. Nyp ihop smöret med salt, florsocker och vetemjöl till en deg.
2. Dela degen i ca 20 bitar. Forma dem till igelkottar med en smal nos och rund kropp, enligt bilden.
2. Dela degen i ca 20 bitar. Forma dem till igelkottar med en smal nos och rund kropp, enligt bilden.
3. Lägg igelkottskakorna på en plåt med bakplåtspapper.
3. Lägg igelkottskakorna på en plåt med bakplåtspapper.
4. Grädda kakorna mitt i ugnen i ca 20 min. Låt dem kallna på plåten.
4. Grädda kakorna mitt i ugnen i ca 20 min. Låt dem kallna på plåten.
5. Doppa kroppen (bakre halvan av kakan) i smält choklad.
5. Doppa kroppen (bakre halvan av kakan) i smält choklad.
6. Strö kokos över kroppen. Doppa även nosen i chokladen. Lägg kakan på ett bakplåtspapper.
6. Strö kokos över kroppen. Doppa även nosen i chokladen. Lägg kakan på ett bakplåtspapper.
7. Doppa baksidan på en tesked i smält choklad och gör ögon på kakorna. Låt chokladen stelna (eventuellt i kylen). Förvara kakorna i en burk med tätslutande lock.
7. Doppa baksidan på en tesked i smält choklad och gör ögon på kakorna. Låt chokladen stelna (eventuellt i kylen). Förvara kakorna i en burk med tätslutande lock.

igelkottkakor8igelkottkakorE igelkottkakorA igelkottkakorF igelkottkakorD

Fryst citron- & passionsfruktscheesecake

citronpassionscheesecake3 citronpassionscheesecake4

Baka utan ugn! Frisk, fräsch & krämig fyllning smaksatt med citron & passionsfrukt. En perfekt kombination till den smuliga bottnen. En perfekt efterrätt som kan förberedas och göras ett par dagar innan servering.

marängpassionsmoussetarta12
Superläcker marängtårta med passionsmousse – klicka här för recept!

Citron- & passionsfruktscheesecake

Botten
100 g smör
250 g digestivekex, söndersmulade

Fyllning
5 dl vispgrädde
1 burk kondenserad mjölk, sötad (ej original)
200 g färskost, t ex Philadelphia
4 passionsfrukter
1 citron, rivet skal

Garnering
passionsfrukt

GÖR SÅ HÄR

1. Smält smöret och rör ihop det med de smulade digestivekexen i en bunke.

2. Tryck ut smuldegen i en pajform, ca 24 cm i diameter, klädd med bakplåtspapper.

3. Vispa grädden fluffig. Blanda ner den kondenserade mjölken, färskosten och citronskal. Gröp ur passionsfrukterna och blanda dem i gräddblandningen (spar lite till garnering).

4. Bred ut gräddblandningen på smulbottnen. Garnera med passionsfrukt. Ställ tårtan i frysen i ett par timmar och ta fram den minst 20 min före servering. Låt den mjukna något innan den äts.

1. Smält smöret och rör ihop det med de smulade digestivekexen i en bunke.
1. Smält smöret och rör ihop det med de smulade digestivekexen i en bunke.
2. Tryck ut smuldegen i en pajform, ca 24 cm i diameter, klädd med bakplåtspapper.
2. Tryck ut smuldegen i en pajform, ca 24 cm i diameter, klädd med bakplåtspapper.
3. Vispa grädden fluffig. Blanda ner den kondenserade mjölken, färskosten och citronskal. Gröp ur passionsfrukterna och blanda dem i gräddblandningen (spar lite till garnering).
3. Vispa grädden fluffig. Blanda ner den kondenserade mjölken, färskosten och citronskal. Gröp ur passionsfrukterna och blanda dem i gräddblandningen (spar lite till garnering).
4. Bred ut gräddblandningen på smulbottnen. Garnera med passionsfrukt. Ställ tårtan i frysen i ett par timmar och ta fram den en stund innan servering. Låt den mjukna något innan den äts.
4. Bred ut gräddblandningen på smulbottnen. Garnera med passionsfrukt. Ställ tårtan i frysen i ett par timmar och ta fram den en stund innan servering. Låt den mjukna något innan den äts.

citronpassionscheesecake5 citronpassionscheesecake1 citronpassionscheesecake2 citronpassionscheesecake6

Socker i bröddegen förbättrar jäsningen

Vid jäsning av bröddegar använder man ofta jäst (jästsvampar) och någon form av kolhydrater, t ex en liten mängd socker eller sirap (1–2 msk) för att påskynda att jästen sätter igång med kolsyrebildning. Sockret fungerar som näring och jästens enzymer omvandlar sockret till alkohol och koldioxid (det bildas luftbubblor som gör degen porös och luftig).
Jäsningsprocessen gör att sockret förbränns helt och i det färdiga brödet finns det inte längre kvar något socker (förutsatt att man bara tillsätter 1–2 msk i en bröddeg med ca 5 dl degvätska).
Det fungerar att jäsa degar utan socker för då används glukos (socker) från nedbrytningen av stärkelsen i mjölet, men det tar längre tid och jäsningen blir inte lika effektiv.
Obs! I t ex bulldegar där man tillsätter 1–2 deciliter socker förbränns bara en liten, liten del av sockret.

Mjölfria Kesobröd

mjölfrittkesobröd2 mjölfrittkesobröd7

Oerhört mjukt gott bröd fyllt med nyttiga frön, ägg och Keso. Innehåller inte en gnutta mjöl och går bra att frysa in! Brödet är supergott och är lätt att göra. Perfekt för den som inte äter mjöl och vill vara hälsosam. Brödet är väldigt mättande och innehåller bara nyttigheter!

Mjölfria Kesobröd

Ca 15 st

500 g Keso
4 ägg
2 tsk bakpulver
1 msk fiberhusk
¾ tsk salt
1 dl linfrön
1 dl sesamfrön
¾ dl solroskärnor
¾ dl pumpakärnor
2 msk chiafrön

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 225 grader. Vispa upp äggen lite fluffiga. Rör ner keson.

2. Blanda alla torra ingredienser och tillsätt dem i äggröran. Rör om ordentligt.

3. Bred ut smeten till en rektangel på en ugnsplåt med bakplåtspapper, ca 1 cm tunn.

4. Grädda brödet mitt i ugnen i 18–20 min. Låt det svalna på plåten. Skär brödet i rutor med en vass kniv eller klipp med en sax. Brödet går bra att frysa in.

1. Sätt ugnen på 225 grader. Vispa upp äggen lite fluffiga. Rör ner keson.
1. Sätt ugnen på 225 grader. Vispa upp äggen lite fluffiga. Rör ner keson.
2. Blanda alla torra ingredienser och tillsätt dem i äggröran. Rör om ordentligt.
2. Blanda alla torra ingredienser och tillsätt dem i äggröran. Rör om ordentligt.
3. Bred ut smeten till en rektangel på en ugnsplåt med bakplåtspapper, ca 1 cm tunn.
3. Bred ut smeten till en rektangel på en ugnsplåt med bakplåtspapper, ca 1 cm tunn.
4. Grädda brödet mitt i ugnen i 18–20 min. Låt det svalna på plåten. Skär brödet i rutor med en vass kniv eller klipp med en sax. Brödet går bra att frysa in.
4. Grädda brödet mitt i ugnen i 18–20 min. Låt det svalna på plåten. Skär brödet i rutor med en vass kniv eller klipp med en sax. Brödet går bra att frysa in.

mjölfrittkesobröd6 mjölfrittkesobröd5 mjölfrittkesobröd4 mjölfrittkesobröd3 mjölfrittkesobrödutvald