Smoothies är en god, fräsch & nyttig energidrink som passar bra till frukost, mellanmål eller när man bara är sugen på något. Mixa mjölk (eller yoghurt) med banan och frysta bär – och du har snabbt en mättande smoothie!
Bärsmoothie
2 portioner
300 g blandade frysa bär, t ex jordgubbar, hallon, blåbär, svarta vinbär, röda vinbär 1 banan ca 2 dl mjölk eller yoghurt
GÖR SÅ HÄR
1. Skär bananen i bitar och lägg dem tillsammans med de andra bären i en mixer.
2. Mixa alla bären. Tillsätt mjölken, lite i taget tills smoothien är lagom i konsistensen. Drick den med sugrör eller ät med sked direkt när den är klar.
Frisk, fräsch och ljuvligt god bärglass! När man är sugen på något sött och gott är den helt underbar och du kan äta med gott samvete eftersom den är nyttig! Det går bra att använda frysta bär från butiken, men på sommaren kan du passa på att frysa in färska bär för de har mer smak än frysta. Men på vintern funkar de frysta kanon!
Glassen är supernyttig och innehåller inget tillsatt socker så man kan äta en stor portion med gott samvete
Tips: laktosfri glass!
Byt ut yoghurten mot bubbelvatten (t ex Ramlösa eller Loka). Glassen blir då mer lik sorbet, men också jättegod!
Nyttig bärglass
2 portioner
300 g blandade frysa bär, t ex jordgubbar, hallon, blåbär, svarta vinbär, röda vinbär 1 fryst banan ca 1 dl mjölk (eller mild yoghurt naturell)
GÖR SÅ HÄR
1. Skär bananen i bitar och lägg dem tillsammans med de andra bären i en mixer.
2. Mixa alla ingredienserna till en slät glass. Tillsätt mjölken, lite i taget tills glassen är lagom tjock och slät. Ät glassen direkt eller täck den med plastfolié om du fryser in den. Den är allra godast och krämigast när den är nygjord. Tänk på att den smälter snabbt!
Knapriga, lövtunna chips med salt & peppar som är mycket godare och nyttigare än köpta!
Jag trodde knappt det var sant när jag fick reda på att man kunde göra chips i mikron, men det funkar helt perfekt! Jag tycker de blir mycket godare och känns fräschare än köpta. Dessa chips innehåller minimalt med fett och rapsoljan man använder är hälsosam för kroppen. Så dessa chips kan du med njuta av med gott samvete!
2 potatisar ca 1 tsk rapsolja salt
grovmalen svartpeppar
1. Lägg ett bakplåtspapper på en stor tallrik eller på den runa plattan i mikron. Pensla det med ett tunt lager olja.
2. Tvätta potatisarna noga och torka dem torra. Skiva potatisarna tunt med en osthyvel.
3. Lägg ut potatisarna på bakplåtspappret (de får inte överlappa varandra). Strö över salt och grovmalen peppar.
4. Kör potatisarna i mikron i 5–9 min tills de får en gulbrun färg. Tiden varierar beroende på hur många potatisskivor du har och vilken styrka din mikro har. Om du har en liten mikro och bara får plats med en vanlig måltidstallrik får du köra en potatis i taget. Då tar det 3–4 minuter i mikron. Låt potatisarna kallna på pappret.
Knapriga, tunna chips med salt en härlig vitlökssmak! Mycket godare och nyttigare än köpta!
Jag trodde knappt det var sant när jag fick reda på att man kunde göra chips i mikron, men det funkar helt perfekt! Jag tycker de blir mycket godare och känns fräschare än köpta. Dessa chips innehåller minimalt med fett och rapsoljan man använder är hälsosam för kroppen. Så dessa chips kan du med njuta av med gott samvete!
Hemgjorda chips i mikron
2 potatisar ca 1 tsk rapsolja
1 vitlöksklyfta salt
1. Lägg ett bakplåtspapper på en stor tallrik eller på den runa plattan i mikron. Pressa vitlöksklyftan och blanda med oljan. Pensla pappret med ett tunt lager vitlöksolja.
2. Tvätta potatisarna noga och torka dem torra. Skiva potatisarna tunt med en osthyvel.
3. Lägg ut potatisarna på bakplåtspappret (de får inte överlappa varandra). Strö över salt.
4. Kör potatisarna i mikron i 5–9 min tills de får en gulbrun färg. Tiden varierar beroende på hur många potatisskivor du har och vilken styrka din mikro har. Om du har en liten mikro och bara får plats med en vanlig måltidstallrik får du köra en potatis i taget. Då tar det 3–4 minuter i mikron. Låt potatisarna kallna på pappret.
Knapriga, lövtunna chips som är mycket godare och nyttigare än köpta!
Jag trodde knappt det var sant när jag fick reda på att man kunde göra chips i mikron, men det funkar helt perfekt! Jag tycker de blir mycket godare och känns fräschare än köpta. Dessa chips innehåller minimalt med fett och rapsoljan man använder hälsosam för kroppen. Så dessa chips kan du med njuta av med gott samvete!
1. Lägg ett bakplåtspapper på en stor tallrik eller på den runa plattan i mikron. Pensla det med ett tunt lager olja.
2. Tvätta potatisarna noga och torka dem torra. Skiva potatisarna tunt med en osthyvel.
3. Lägg ut potatisarna på bakplåtspappret (de får inte överlappa varandra). Strö över salt.
4. Kör potatisarna i mikron i 5–9 min tills de får en gulbrun färg. Tiden varierar beroende på hur många potatisskivor du har och vilken styrka din mikro har. Om du har en liten mikro och bara får plats med en vanlig måltidstallrik får du köra en potatis i taget. Då tar det 3–4 minuter i mikron. Låt potatisarna kallna på pappret.
[caption id="attachment_40078" align="alignnone" width="860"] 1. Lägg ett bakplåtspapper på en stor tallrik eller på den runa plattan i mikron. Pensla det med ett tunt lager olja.[/caption]
[caption id="attachment_40074" align="alignnone" width="860"] 2. Tvätta potatisarna noga och torka dem torra. Skiva potatisarna tunt med en osthyvel.[/caption]
[caption id="attachment_40075" align="alignnone" width="860"] 3. Lägg ut potatisarna på bakplåtspappret (de får inte överlappa varandra). Strö över salt.[/caption]
[caption id="attachment_40076" align="alignnone" width="860"] 4. Kör potatisarna i mikron i 5–9 min tills de får en gulbrun färg. Tiden varierar beroende på hur många potatisskivor du har och vilken styrka din mikro har. Om du har en liten mikro och bara får plats med en vanlig måltidstallrik får du köra en potatis i taget. Då tar det 3–4 minuter i mikron. Låt potatisarna kallna på pappret.[/caption]