Oerhört spröda småkakor med ett täcke av choklad och kokos! Strasskakor består av en kakdeg som blir oerhört spröd och fullkomligt smälter i munnen. Potatismjölet i degen gör att konsistensen blir så härlig. Förvara kakorna i en burk med tätslutande lock.
Strasskakor med choklad & kokos
Ca 20 st
125 g smör, rumsvarmt ½ dl florsocker 1 msk vaniljsocker 1 dl potatismjöl 1 ¼ dl vetemjöl
Garnering ca 75 g mörk choklad, smält (ljus går också bra)
kokos
GÖR SÅ HÄR
1. Sätt ugnen på 175 grader. Blanda ihop smör, florsocker och vaniljsocker i en bunke. Tillsätt potatismjöl och vetemjöl, lite i taget, och blanda ihop allt till en smidig deg.
2. Dela degen i ca 20 bitar. Rulla dem till bollar.
3. Lägg bollarna på en plåt med bakplåtspapper och platta till dem.
4. Grädda kakorna mitt i ugnen i 14–15 min. Låt dem svalna på plåten.
5. Bred ut smält choklad på kakan med en tesked. Strö över kokos. Låt chokladen stelna (gärna i kylen).
1. Sätt ugnen på 175 grader. Blanda ihop smör, florsocker och vaniljsocker i en bunke. Tillsätt potatismjöl och vetemjöl, lite i taget, och blanda ihop allt till en smidig deg.2. Dela degen i ca 20 bitar. Rulla dem till bollar.3. Lägg bollarna på en plåt med bakplåtspapper och platta till dem.4. Grädda kakorna mitt i ugnen i 14–15 min. Låt dem svalna på plåten.5. Bred ut smält choklad på kakan med en tesked. Strö över kokos. Låt chokladen stelna (gärna i kylen).
Knaprigt knäckebröd proppat med nyttiga, fiberrika frön.
Älskade fröknäcke! Lika gott till frukost som tilltugg till förerinken på festen. Eller som snacks framför tv:n på lördagskvällen. Fröna är fullproppade med nyttiga fibrer, mineraler och vitaminer. Förvara brödet i en burk med tätslutande lock.
½ dl solrosfrön ½ dl sesamfrön ½ dl linfrön ½ dl pumpakärnor 2 msk chiafrön1 tsk fiberhusk 2 krm salt 1 ¾ dl mandelmjöl, majsmjöl, havremjöl, vetemjöl eller bovetemjöl 2 ¾ dl vatten 2 msk rapsolja
Garnering flingsalt
GÖR SÅ HÄR
1. Sätt ugnen på 160 grader. Blanda solrosfrön, sesamfrön, linfrön, pumpakärnor, chiafrön, fiberhusk, salt och majsmjöl i en bunke.
2. Koka upp vattnet och häll ner rapsoljan. Häll vätskan över fröblandningen och blanda ihop allt till en kladdig, lite geléaktig deg.
3. Kavla ut degen mellan två bakplåtspapper, ca 30 x 40 cm. Dra bort det övre papperet och strö över flingsalt. Lägg pappret med degen på en ugnsplåt. Jämna eventuellt till kanterna på degen.
4. Grädda brödet mitt i ugnen i ca 60 min. Låt det stå kvar i eftervärmen om det inte stelnat i mitten. Låt brödet svalna på plåten och bryt det i bitar när det kallnat.
1. Sätt ugnen på 160 grader. Blanda solrosfrön, sesamfrön, linfrön, pumpakärnor, chiafrön, fiberhusk, salt och majsmjöl i en bunke.2. Koka upp vattnet och häll ner rapsoljan. Häll vätskan över fröblandningen och blanda ihop allt till en kladdig, lite geléaktig deg.3. Kavla ut degen mellan två bakplåtspapper, ca 30 x 40 cm. Dra bort det övre papperet och strö över flingsalt. Lägg pappret med degen på en ugnsplåt. Jämna eventuellt till kanterna på degen.4. Grädda brödet mitt i ugnen i ca 60 min. Låt det stå kvar i eftervärmen om det inte stelnat i mitten. Låt brödet svalna på plåten och bryt det i bitar när det kallnat.
6 dl havregryn 150 g smör, rumsvarmt 1 ½ dl kokos 2 tsk vaniljsocker 1 ½ msk kakao ½ dl starkt kaffe 2 ½ dl florsocker 1–2 msk vatten
Garnering 200 g mörk eller ljus choklad kokos
GÖR SÅ HÄR 1. Blanda alla ingredienserna i en bunke. Vispa ihop allt med en elvisp så att smeten blir riktigt kladdig.
2. Smält chokladen över vattenbad.
3. Rulla runda bollar i önskad storlek. Doppa dem i smält choklad och rulla dem därefter i kokos. Lägg dem på en tallrik i kylen så chokladen stelnar. Förvara bollarna i kylen.
1. Blanda alla ingredienserna i en bunke. Vispa ihop allt med en elvisp så att smeten blir riktigt kladdig.2. Smält chokladen över vattenbad.3. Rulla runda bollar i önskad storlek. Doppa dem i smält choklad och därefter i kokos. Lägg dem på en tallrik i kylen så chokladen stelnar. Förvara bollarna i kylen.
De allra läckraste och lyxigaste havrebollarna man kan tänka sig! Kokosen i smeten, chokladdoppet och det knapriga strösslet är en fantastisk kombination som gör dem helt outstanding! De får 12 av 10 möjlig poäng 😉
6 dl havregryn 150 g smör, rumsvarmt 2 dl kokos 2 tsk vaniljsocker 1 ½ msk kakao ½ dl starkt kaffe 2 ½ dl florsocker 1–2 msk vatten
Garnering 200 g mörk choklad chokladströssel
GÖR SÅ HÄR 1. Blanda alla ingredienserna i en bunke. Vispa ihop allt med en elvisp så att smeten blir riktigt kladdig.
2. Smält chokladen över vattenbad.
3. Rulla runda bollar i önskad storlek. Doppa dem i smält choklad och därefter i strössel. Lägg dem på en tallrik i kylen så chokladen stelnar. Förvara bollarna i kylen.
1. Blanda alla ingredienserna i en bunke. Vispa ihop allt med en elvisp så att smeten blir riktigt kladdig.2. Smält chokladen över vattenbad.3. Rulla runda bollar i önskad storlek. Doppa dem i smält choklad och därefter i strössel. Lägg dem på en tallrik i kylen så chokladen stelnar. Förvara bollarna i kylen.
En gudomligt god kaka som garanterat blir en ny favorit! Servera den gärna med en klick vispgrädde eller glass, men den lika gärna avnjutas som den är. Kakdegen är farligt god och risken är att man äter upp halva degen innan kakan är gräddad ;-). Farinsockret i degen ger en kolaaktig, härlig smak.
200 g schweizernötschokladkaka (spar ca 4 bitar till garneringen) 175 g smör, rumsvarmt 1 dl strösocker 2 dl farinsocker 1 ägg 1 ½ tsk bikarbonat 2 tsk vaniljsocker 1 krm salt 1 dl havregryn 3 ¾ dl vetemjöl
Garnering ca 4 bitar schweizernötschoklad, grovhackad
GÖR SÅ HÄR
1. Sätt ugnen på 175 grader. Hacka chokladen grovt.
2. Vispa smör, socker och farinsocker pösigt i en bunke. Blanda ner ägget. Tillsätt bikarbonat, vaniljsocker, salt, havregryn och vetemjöl. Blanda ihop allt till en deg.
3. Blanda ner chokladen i degen (spar lite till garnering).
4. Smula ner degen i en smord och bröad springform, 22–23 cm i diameter. Strö över resten av den grovhackade chokladen.
5. Grädda kakan längst ner i ugnen i 30–32 min. Låt den svalna i formen. Ät kakan som den är eller servera med vispgrädde eller glass.
2. Vispa smör, socker och farinsocker pösigt i en bunke. Blanda ner ägget. Tillsätt bikarbonat, vaniljsocker, salt, havregryn och vetemjöl. Blanda ihop allt till en deg.3. Blanda ner chokladen i degen (spar lite till garnering).4. Smula ner degen i en smord och bröad springform, 22–23 cm i diameter. Strö över resten av den grovhackade chokladen.5. Grädda kakan längst ner i ugnen i 30–32 min. Låt den svalna i formen. Pudra över lite florsocker före servering. Ät kakan som den är eller servera med vispad grädde eller vaniljglass.