Smarrig havrebollstårta som passar lika bra på ett barnkalas som efter en god middag eller som fredagsmys framför tv:n. Den går fort att göra och håller ett par dagar i kylen. Den går också bra att frysa in.
Chokladbollstårta
12–15 bitar
8 dl havregryn 2 ½ dl florsocker 2 tsk vaniljsocker 2 msk kakao 2 dl kokos 2 msk kaffe, kallt 150 g smör, rumsvarmt
ca ½ dl mjölk (vatten funkar också bra)
Garnering kokos
GÖR SÅ HÄR
1. Häll havregrynen i en bunke. Smula sönder dem lite grann med händerna. Tillsätt florsocker, vaniljsocker, kakao och kokos i en bunke. Nyp ihop smöret med det torra ingredienserna. Tillsätt kaffe och rör ihop. Häll i mjölk (eller vatten), lite i taget och blanda ihop allt till en lite kladdig smet.
2. Gör en stor boll av degen och rulla den i kokos. Förvara den i kylen.
Bjud på en superläcker, snygg semmeltårta som också är gudomligt god! Den är enkel att göra och räcker till många. Det är perfekt att själv välja hur stor bit man vill ha – en tunn skiva eller en rejäl jättebit!
Tips! Tänk på att hålla i locket lite med ena handen när du skär semlan i bitar. Bottnen är det inga problem att skära i, men om man håller i locket är det inga problem att skära snygga, jämna bitar. Använd en vass kniv!
Lyxig semmeltårta
10–14 bitar
25 g jäst
1 ¼ dl mjölk, fingervarm
1 ägg
3/4 dl strösocker
1 nypa salt
½ tsk kardemummakärnor, mortlade
50 g smör, rumsvarmt
4–5 dl vetemjöl
Pensling 1 ägg
Fyllning 200 g mandelmassa 2–3 msk mjölk 6–7 dl vispgrädde
Garnering florsocker
GÖR SÅ HÄR
1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölk och rör om tills jästen lösts upp. Tillsätt ägg, strösocker, salt, kardemumma, smör och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den i några minuter. Låt degen jäsa under bakduk i 50–60 min.
2. Knåda igenom degen på ett mjölat bakbord och forma den till en boll. Tryck ut bollen på en plåt, klädd med bakplåtspapper, ca 25 cm i diameter (degen ska vara lite rundad som en kulle). Låt degen jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 225 grader.
3. Pensla degen med uppvispat ägg. Grädda semlan mitt i ugnen i 23–26 min. Sänk värmen till 200 grader efter 5 min. Låt den kallna på ett galler.
4. Montering: Skär ett lock på semlan.
5. Gröp ur en del inkråm i bottnen till en grund grop.
6. Blanda ihop mandelmassa och mjölk till en kladdig massa och lägg fyllningen på bottnen.
7. Vispa grädden fluffig och bred ut den, eller spritsa ut den över hela bottnen. Lägg på locket. Pudra över florsocker före servering.
Krämig, mjukglassliknande chokladglass med frysta bananer, mjölk och kakao – nyttigt, gott och enkelt. Den är klar på bara några minuter (om bananerna redan är infrysta). Den här glassen är perfekt när man är sugen på något gott på kvällskvisten, eller till frukost eller mellis. Det funkar perfekt det med.
Nyttig bananglass med chokladsmak
1–2 portioner
2 bananer, frysta i skivor 1–2 tsk kakao ev. ½ dl mjölk eller vatten (eller kaffe)
GÖR SÅ HÄR
1. Skiva bananerna och frys in dem.
2. Mixa bananerna och eventuellt mjölk eller vatten (så blir det lättare att mixa), tillsätt lite i taget, i en mixer. Tillsätt kakao och smaka av att kakaohalten är lagom. Om glassen hinner bli för mjuk och smälta under mixningen så ställer man in glassen i frysen en stund. Rör om då och då så den blir jämnt frusen. Ät glassen när den frusit till en krämig mjukglasskonsistens.
Oerhört krämig bananglass som bara består av 2 ingredienser – fryst banan och kall mjölk. Supergod kan jag lova! Konsistensen blir som mjukglass och den är gudomligt god. Mycket, mycket godare än man kanske tror! Pudra gärna över lite kanel före servering.
Bananmjukglass med 2 ingredienser
1–2 portioner
2 bananer, frysta i skivor ½–1 dl mjölk
Garnering ev. kanel
GÖR SÅ HÄR
1. Skiva bananerna och frys in dem.
2. Mixa bananerna och mjölk, tillsätt lite i taget, i en mixer. Om glassen hinner bli för mjuk och smälta under mixningen så ställer man in glassen i frysen en stund. Rör om då och då så den blir jämnt frusen. Ät glassen direkt när den frusit till en krämig mjukglasskonsistens. Pudra eventuellt över lite kanel före servering.
Frisk, fräsch och ljuvligt god bärglass! När man är sugen på något sött och gott är den helt underbar och du kan äta med gott samvete eftersom den är nyttig! Det går bra att använda frysta bär från butiken, men på sommaren kan du passa på att frysa in färska bär för de har mer smak än frysta. Men på vintern funkar de frysta kanon!
Nyttig bärglass utan socker
2 portioner
150 g hallon
50 g blåbär 1 fryst banan ca 1 dl mjölk (eller mild yoghurt naturell)
GÖR SÅ HÄR
1. Skär bananen i bitar och lägg dem tillsammans med hallonen och blåbären i en mixer. Mixa alla ingredienserna till en slät glass. Tillsätt mjölken, lite i taget tills glassen är lagom tjock och slät. Ät glassen direkt eller täck den med plastfolié om du fryser in den. Den är allra godast och krämigast när den är nygjord. Tänk på att den smälter snabbt!