En underbar fluffig mousse smaksatt med Nutella. Toppa den gärna med friska bär så har du världens bästa efterrätt. Den går blixtsnabbt att göra och innehåller bara 2 ingredienser. En riktig tiopoängare!
Serveringsförslag!
– Färska bär, t ex hallon, jordgubbar eller blåbär.
– Rostade hasselnötter eller sötmandlar, hackade
Rostade hasselnötter/mandlar – Hacka nötterna grovt. Hetta upp en gjutjärnspanna och rosta dem på medelvärme i några minuter. Rör om då och då.
Följ mig gärna på Instagram: lindasbakskola och på Facebook: lindasbakskola
Fluffig Nutellamousse med 2 ingredienser
8–10 portioner
3 dl vispgrädde 200 g Nutella
GÖR SÅ HÄR
1. Vispa grädden fluffig, men inte får hårt för då blir moussen grynig.
2. Blanda ner Nutellan och rör om försiktigt till en jämn mousse.
3. Portionera moussen i glas. Servera gärna med färska bär och rostade, hackade hasselnötter eller sötmandlar.
Du behöver: 3 dl vispgrädde och 200 g Nutella.
1. Vispa grädden fluffig, men inte får hårt för då blir moussen grynig.
3. Portionera moussen i glas. Servera gärna med färska bär och rostade, hackade hasselnötter eller sötmandlar
3. Portionera moussen i glas. Servera gärna med färska bär och rostade, hackade hasselnötter eller sötmandlar.
Lyxiga & mumsiga marshmallowsrutor med krossad choklad! En lätt kladdig browniebottnen med ett segmjukt marshmallowstäcke med krossad choklad. Makalöst gott!
Följ mig gärna på Instagram: lindasbakskola och på Facebook: lindasbakskola
Marshmallowsbrownies
Ca 16 bitar
100 g smör
3 dl strösocker ½ dl kakao 2 tsk vaniljsocker 1 ½ krm salt 1 ¾ dl vetemjöl 3 ägg
1 påse minimarshmallows, ca 150 g
Garnering 50–75 g mörk choklad (eller mjölkchoklad), hackad
GÖR SÅ HÄR
1. Sätt ugnen på 180 grader. Smält smöret i en kastrull. Stäng av värmen och rör ner resten av ingredienserna. Blanda ihop allt till en slät smet.
2. Häll ut smeten i en form, ca 20 x 20 cm, klädd med bakplåtspapper.
3. Grädda kakan mitt i ugnen i ca 25 min. (Ta ut kakan och grädda sedan ytterligare 5 min enligt punkt 4).
4. Ta ut kakan och sprid ut en påse minimarshmallows över den. Grädda kakan i ytterligare 5 min. Låt den svalna i formen.
5. Strö över hackad choklad när kakan fortfarande är ljummen så chokladen smälter fast på marshmallowsen. Låt kakan stå övertäckt i kylskåpet i några timmar. Det är lättare att skära snygga bitar om kakan är kylskåpskall.
1. Sätt ugnen på 180 grader. Smält smöret i en kastrull. Stäng av värmen och rör ner resten av ingredienserna. Blanda ihop allt till en slät smet.2. Häll ut smeten i en form, ca 20 x 20 cm, klädd med bakplåtspapper.3. Grädda kakan mitt i ugnen i ca 25 min. (Ta ut kakan och grädda sedan ytterligare 5 min enligt punkt 4).4. Ta ut kakan och sprid ut en påse minimarshmallows över den. Grädda kakan i ytterligare 5 min. Låt den svalna i formen.5. Strö över hackad choklad när kakan fortfarande är ljummen så chokladen smälter fast på marshmallowsen. Låt kakan stå övertäckt i kylskåpet i några timmar. Det är lättare att skära snygga bitar om kakan är kylskåpskall.
Jag har sommarställe i Trosa och det här är ett underbart gott semesterbröd som jag ofta bakar när jag är där. När jag är ledig vill jag alltid äta gott, hembakat bröd till frukost. Mina fem barn älskar också brödet och det är enkelt att baka! Jag fryser in några brödkakor så att man lätt kan ta fram och tina i mikron efter behov. Om vi ska på utflykt så är det bara att packa ner några brödkakor i picknickkorgen!
Kalljäsning!
Alternativ 1: Låt degen jäsa övertäckt i bunken i kylen över natten. På morgonen fortsätter du baka ut degen från och med punkt 2.
Alternativ 2: Baka ut brödkakorna och lägga dem på plåten och låta dem kalljäsa övertäckta i kylen över natten. (Kan bli trångt att få in plåten i kylen, men man kan lägga bröden på skärbrädor eller brickor så länge.)
50 g jäst 6 dl mjölk, fingervarm 75 g smör, smält 2 tsk salt ¾ dl ljus sirap 7 dl rågsikt ca 7 dl vetemjöl
GÖR SÅ HÄR
1. Smula ner jästen i en bunke och tillsätt mjölken. Rör om tills jästen lösts upp. Tillsätt smör, salt, sirap, rågsikt och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda degen kraftigt i några minuter. Låt degen jäsa under bakduk i ca 1 tim.
2. Dela degen i 8 bitar.
3. Kavla ut varje deg till en rundel, 18–19 cm i diameter.
4. Strö över lite mjöl och lägg degkakorna på en plåt med bakplåtspapper. Nagga dem med en gaffel. Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 250 grader.
5. Grädda bröden mitt i ugnen i 8–10 min. Låt dem svalna på ett galler under bakduk.
1. Smula ner jästen i en bunke och tillsätt mjölken. Rör om tills jästen lösts upp. Tillsätt smör, salt, sirap, rågsikt och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda degen kraftigt i några minuter. Låt degen jäsa under bakduk i ca 1 tim.2. Dela degen i 8 bitar.3. Kavla ut varje deg till en rundel, 18–19 cm i diameter.4. Strö över lite mjöl och lägg degkakorna på en plåt med bakplåtspapper. Nagga dem med en gaffel. Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 250 grader.5. Grädda bröden mitt i ugnen i 8–10 min. Låt dem svalna på ett galler under bakduk.
Nyttig och ljuvligt god, len glass helt utan tillsatt socker. Den går snabbt att göra och är perfekt när man är sugen på något sött och gott, men som samtidigt ska vara nyttigt.
Mild yoghurt i glassen gör den lite krämigare, men det går lika bra med mjölk med valfri fettprocent.
Tips!
Pudra gärna över lite kardemumma på den färdiga glassen – supergott!
Laktosfri glass!
Man kan tillsätta iskallt bubbelvatten (t ex Ramlösa, Loka) istället för yoghurt eller mjölk, men då blir glassen mer som sorbet. Supergott det med!
225 g frysta mangobitar (1 paket) ½ fryst banan ½–1 dl naturell mild yoghurt (eller mjölk)
GÖR SÅ HÄR
1. Blanda alla ingredienserna i en mixer och kör tills du har en krämig glass. Ibland får man stanna mixern och trycka ner ingredienserna igen. Ät direkt eller förvara glassen i frysen. Täck glassen med plastfolie om den förvaras i frysen så det inte bildas skinn på glassen. Tips! Det är supergott med lite kardemumma på toppen på glassen.
Du behöver: 225 g frysta mangobitar, 1/2 banan & 1/2–1 dl mild youghurt (eller mjölk).1. Blanda alla ingredienserna i en mixer och kör tills du har en krämig glass. Ibland får man stanna mixern och trycka ner ingredienserna igen. Ät direkt eller förvara glassen i frysen. Täck glassen med plastfolie om den förvaras i frysen så det inte bildas skinn på glassen.
Riktigt läckra godiskakor med en frasig kakbotten, en krämig kolafyllning och ett ljuvligt täcke av choklad. Sååå himla goda!!! Kakorna påminner om Twix-godiset du kan köpa i butikerna.
Följ mig gärna på Instagram: lindasbakskola och på Facebook: lindasbakskola
Twixkakor
Ca 20 st
125 g smör, rumsvarmt ¾ dl strösocker 1 nypa salt 4 dl vetemjöl
Fyllning 1 burk karamelliserad mjölk, 397 g (färdigkokt kolakräm)
Garnering ca 400 g mörk eller ljus choklad, smält 1 msk rapsolja
GÖR SÅ HÄR
1. Sätt ugnen på 180 grader. Nyp ihop smöret med strösocker, salt och vetemjöl till en deg.
2. Kavla ut degen ca 30 x 40 cm på ett bakplåtspapper och lägg det i en form med samma storlek.
3. Grädda kakan mitt i ugnen i ca 20 min. Lyft upp pappret och låt kakan kallna. Ställ den på en skärbräda eller en bricka så kakan inte spricker.
4. Bred ut den karamelliserade mjölken på kakan. Ställ den i frysen i 30–45 min.
5. Smält chokladen över vattenbad och tillsätt rapsoljan. Blanda ordentligt.
6. Bred ut den smälta chokladen på kolakrämen. Skär kakan i rutor när chokladen stelnat. Förvara kakorna på en inplastad tallrik i kylen.
1. Sätt ugnen på 180 grader. Nyp ihop smöret med strösocker, salt och vetemjöl till en deg.2. Kavla ut degen ca 30 x 40 cm på ett bakplåtspapper och lägg det i en form med samma storlek.3. Grädda kakan mitt i ugnen i ca 20 min. Lyft upp pappret och låt kakan kallna. Ställ den på en skärbräda eller en bricka så kakan inte spricker.4. Bred ut den karamelliserade mjölken på kakan. Ställ den i frysen i 30–45 min.5. Smält chokladen över vattenbad och tillsätt rapsoljan. Blanda ordentligt.6. Bred ut den smälta chokladen på kolakrämen. Skär kakan i rutor när chokladen stelnat. Förvara kakorna på en inplastad tallrik i kylen.