Oreo–, kola- och chokladpaj

DAGENSRECEPToreopaj2 fboreopaj5

En riktigt läcker paj med Oredokakor, kolasås och en krämig chokladfyllning. Den har en rykande åtgång och innehåller bara sex ingredienser. Förbered den gärna någon dag i förväg så slipper du tänka på desserten samma dag som gästerna kommer!

Läcker Daim & kolapaj – klicka här för recept!
Läcker Daim & kolapaj – klicka här för recept!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Följ mig gärna på Instagram: lindasbakskola
och på Facebook: lindasbakskola

Oreo–, kola- och chokladpaj

12–14 bitar

Du behöver bara sex ingredienser för att göra den här läckra pajen: Oreokakor, Digestivekex, smör, vispgrädde, farinsocker och mörk choklad.

Botten
125 g Oreokakor
125 g Digestivekex
75 g smör, rumsvarmt

Kolafyllning
100 g smör, rumsvarmt
1 ½ dl farinsocker
¾ dl vispgrädde

Chokladfyllning
2 ½ dl vispgrädde
350 g mörk choklad

Garnering
ev. flingsalt

GÖR SÅ HÄR

1. Botten: Krossa och smula sönder Oreokakor och Digestivekex fint. Arbeta ihop smulorna dem med smöret.

2. Tryck ut smulorna i en smord form, 23–24 cm, med löstagbar kant. Ställ bottnen i frysen i 15–20 min.

3. Kolafyllning: Smält smöret i en kastrull och koka ihop det med farinsockret i ca 1 min. Tillsätt vispgrädden och låt det puttra i 8–10 min.

4. Häll kolasmeten på pajbottnen. Ställ den i frysen i ca 20 min.

5. Chokladfyllning: Koka upp grädden i en kastrull. Stäng av värmen och låt chokladen smälta i grädden. Blanda ihop allt ordentligt till en kräm och bred ut den på kolasåsen. Låt den stelna i kylen och strö eventuellt på lite flingsalt. Servera pajen med en klick vispgrädde.

1. Botten: Krossa och smula sönder Oreokakor och Digestivekex fint. Arbeta ihop smulorna dem med smöret.
1. Botten: Krossa och smula sönder Oreokakor och Digestivekex fint. Arbeta ihop smulorna dem med smöret.
2. Tryck ut smulorna i en smord form, 23–24 cm, med löstagbar kant. Ställ bottnen i frysen i 15–20 min.
2. Tryck ut smulorna i en smord form, 23–24 cm, med löstagbar kant. Ställ bottnen i frysen i 15–20 min.
3. Kolafyllning: Smält smöret i en kastrull och koka ihop det med farinsockret i ca 1 min. Tillsätt vispgrädden och låt det puttra i 8–10 min.
3. Kolafyllning: Smält smöret i en kastrull och koka ihop det med farinsockret i ca 1 min. Tillsätt vispgrädden och låt det puttra i 8–10 min.
4. Häll kolasmeten på pajbottnen. Ställ den i frysen i ca 20 min.
4. Häll kolasmeten på pajbottnen. Ställ den i frysen i ca 20 min.
5. Chokladfyllning: Koka upp grädden i en kastrull. Stäng av värmen och låt chokladen smälta i grädden. Blanda ihop allt ordentligt till en kräm och bred ut den på kolasåsen. Låt den stelna i kylen och strö eventuellt på lite flingsalt. Servera pajen med en klick vispgrädde.
5. Chokladfyllning: Koka upp grädden i en kastrull. Stäng av värmen och låt chokladen smälta i grädden. Blanda ihop allt ordentligt till en kräm och bred ut den på kolasåsen. Låt den stelna i kylen och strö eventuellt på lite flingsalt. Servera pajen med en klick vispgrädde.

steg6

oreopaj4Jag fick inspiration från det här receptet, men har gjort en egen variant: http://www.kevinandamanda.com/recipes/dessert/dark-chocolate-salted-caramel-oreo-pie.html

Nutellakulor

Dagensreceptnutellakulor3 nutellakulor1

Snabbt och enkelt godis som är gudomligt gott. Förvara dem i kylen! Det går också bra att frysa in Nutellakulorna och ta fram dem när du får oväntat besök.

Baka ljuvliga fudge brownies – klicka här för recept!
Baka ljuvliga fudge brownies – klicka här för recept!

Följ mig gärna på Instagram: lindasbakskola och Facebook: Lindas bakskola (klicka här) så får du länkar skickade till alla nya recept jag gör!

Nutellakulor

20–25 st

100 g smör, rumsvarmt
1 dl florsocker
1 msk kakao
2 dl Nutella, rumsvarm
1 ½ dl kokos
ca 3 dl havregryn
ev. lite vatten

Garnering
hasselnötter, hackade eller krossade
alt kokos

GÖR SÅ HÄR

1. Blanda ihop alla ingredienserna till en lite kladdig smet. Tillsätt lite vatten om det behövs.

2. Gör bollar av smeten och rulla dem i krossade hasselnötter eller kokos. Förvara bollarna i kylen.

1. Blanda ihop alla ingredienserna till en lite kladdig smet. Tillsätt lite vatten om det behövs.
1. Blanda ihop alla ingredienserna till en lite kladdig smet. Tillsätt lite vatten om det behövs.
2. Gör bollar av smeten och rulla dem i krossade hasselnötter eller kokos. Förvara bollarna i kylen.
2. Gör bollar av smeten och rulla dem i krossade hasselnötter eller kokos. Förvara bollarna i kylen.

 

steg3 utvald

Klassisk kavring

dagensreceptkavring4 kavring5

Klassisk kavring som är enkel att göra och ljuvligt god till julskinka och ost. Rör ihop degen på några minuter, in i ugnen = nybakad kavring!

Hembakad kavring är lyxigt och gott att servera på julbordet. Den här limpan är en favorit som jag bakar varje år och som har en rykande åtgång. Alla i släkten älskar brödet och den håller sig färsk och god i flera dagar.

Det finns mängder av olika recept på kavring men den här varianten är en favorit som är både superlätt att göra och ljuvligt god. Brödet passar bra till frukost med en skiva ost och till julskinkan.

LJuvligt god After Eight-tryffel – klicka här för recept!
LJuvligt god After Eight-tryffel – klicka här för recept!

Följ mig gärna på Instagram: lindasbakskola

Klassisk kavring

2 limpor

9 dl filmjölk
2 dl mörk sirap
75 g smör, smält
1 msk malda brödkryddor
1 msk salt
4 tsk bikarbonat
15 dl rågsikt

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 180 grader. Häll filmjölk, sirap och smör i en bunke. Blanda brödkrydda, salt, bikarbonat och rågsikt. Tillsätt det i filmjölksblandningen och rör ihop allt till en kladdig deg.

2. Fördela degen i två limpformar, ca 1 ½ liter, smorda eller klädda med bakplåtspapper.

3. Grädda bröden längst ner i ugnen i ca 1 tim. Låt dem svalna i formarna. Limporna håller sig färska och goda ett par dagar i en plastpåse i rumstemperatur.

1. Sätt ugnen på 180 grader. Häll filmjölk, sirap och smör i en bunke. Blanda brödkrydda, salt, bikarbonat och rågsikt. Tillsätt det i filmjölksblandningen och rör ihop allt till en kladdig deg.
1. Sätt ugnen på 180 grader. Häll filmjölk, sirap och smör i en bunke. Blanda brödkrydda, salt, bikarbonat och rågsikt. Tillsätt det i filmjölksblandningen och rör ihop allt till en kladdig deg.
2. Fördela degen i två limpformar, ca 1 ½ liter, smorda eller klädda med bakplåtspapper.
2. Fördela degen i två limpformar, ca 1 ½ liter, smorda eller klädda med bakplåtspapper.
3. Grädda bröden längst ner i ugnen i ca 1 tim. Låt dem svalna i formarna. Limporna håller sig färska och goda ett par dagar i en plastpåse i rumstemperatur.
3. Grädda bröden längst ner i ugnen i ca 1 tim. Låt dem svalna i formarna. Limporna håller sig färska och goda ett par dagar i en plastpåse i rumstemperatur.

 

kavring3 kavring6 kavring2

Pepparkaksglass med vit choklad & hallon

dagensreceptpepparkaksbakelser7 pepparkaksbakelser4 pepparkaksbakelser5

En lagom stor munsbit som får plats i magen efter middagen.

En ljuvligt god, fryst och lättgjord dessert som kan förberedas ett par dagar i förväg och uppskattas av både barn och vuxna. Gör dubbel sats om ni är många runt bordet.

Bjud på en superläcker, god After Eight-mousse – klicka här för recept!
Bjud på en superläcker, god After Eight-mousse – klicka här för recept!

Tips! Följ mig gärna på Instagram: lindasbakskola och på Facebook: lindasbakskola

Pepparkaksglass med vit choklad & hallon

Ca 10 st

Enkla glassbakelser med pepparkakor som kan förberedas ett par dagar innan servering.

Glass
2 dl vispgrädde
½ dl kesella
1 msk florsocker
150 g vit choklad, smält
ca 75 g hallon, frysta + florsocker

Garnering
ca 20 pepparkakor

GÖR SÅ HÄR

1. Vispa grädden fluffig. Blanda ner kesella och florsocker och sist den smälta chokladen.

2. Smula sönder de frysta hallonen och strö över lite florsocker. Rör ner dem i smeten.

3. Sätt ihop pepparkakorna två och två med en stor klick glasskräm emellan. Jämna till kanterna med en sked eller kniv. Frys in bakelserna i några timmar och ta fram dem precis före servering.

1. Vispa grädden fluffig. Blanda ner kesella och florsocker och sist den smälta chokladen.
1. Vispa grädden fluffig. Blanda ner kesella och florsocker och sist den smälta chokladen.
2. Smula sönder de frysta hallonen och strö över lite florsocker. Rör ner dem i smeten.
2. Smula sönder de frysta hallonen och strö över lite florsocker. Rör ner dem i smeten.
3. Sätt ihop pepparkakorna två och två med en stor klick glasskräm emellan. Jämna till kanterna med en sked eller kniv. Frys in bakelserna i några timmar och ta fram dem precis före servering.
3. Sätt ihop pepparkakorna två och två med en stor klick glasskräm emellan. Jämna till kanterna med en sked eller kniv. Frys in bakelserna i några timmar och ta fram dem precis före servering.

steg4pepparkaksbakelser2 pepparkaksbakelser5 pepparkaksbakelser7

Mintkakor

DAGENSRECEPTmintkakor9

mintkakor11

Förstklassiga, chokladdoppade mintkakor som fullkomligt smälter i munnen. Jag dekorerade mina mintkakor med strössel i form av ätbara silverstjärnor, men det kan man skippa om eller dekorera med något annat fint strössel.

Nutellafudge – magiskt god! Klicka här för recept!
Nutellafudge – magiskt god! Klicka här för recept!

Tips! Följ mig gärna på Instagram: lindasbakskola och på Facebook: lindasbakskola

Mintkakor

26–30 st

1 äggvita
3–4 droppar pepparmintsarom
1 tsk vaniljsocker
5 dl florsocker
200 g mörk choklad

Garnering
ev strössel

GÖR SÅ HÄR

1. Vispa äggvitan till ett skum. Droppa i pepparmintsolja.

2. Tillsätt vanilj- och florsocker. Blanda ihop allt till en fast men smidig massa. Degen ska gå att kavla ut.

3. Strö florsocker på bakbordet och kavla ut massan, ca ¾ cm tjock. Gör den inte för tunn för då blir kakorna svåra att doppa i chokladen.

4. Stansa ut runda kakor, ca 3 cm i diameter med t ex en tyll, ett litet glas eller liknande. Knåda ihop resterna av degen och kavla ut den på nytt. Lägg mintkakorna på ett bakplåtspapper och låt dem stelna en stund.

5. Smält chokladen över vattenbad. Doppa mintkakorna i chokladen och lägg dem på en skärbräda täckt med ett bakplåtspapper. Strö ev. över lite strössel. Låt chokladen stelna. Förvara dem i kylen i en burk med tätslutande lock.

1. Vispa äggvitan till ett skum. Droppa i pepparmintsolja.
1. Vispa äggvitan till ett skum. Droppa i pepparmintsolja.
2. Tillsätt vanilj- och florsocker. Blanda ihop allt till en fast men smidig massa. Degen ska gå att kavla ut.
2. Tillsätt vanilj- och florsocker. Blanda ihop allt till en fast men smidig massa. Degen ska gå att kavla ut.
3. Strö florsocker på bakbordet och kavla ut massan, ca ¾ cm tjock. Gör den inte för tunn för då blir kakorna svåra att doppa i chokladen.
3. Strö florsocker på bakbordet och kavla ut massan, ca ¾ cm tjock. Gör den inte för tunn för då blir kakorna svåra att doppa i chokladen.
4. Stansa ut runda kakor, ca 3 cm i diameter med t ex en tyll, ett litet glas eller liknande. Knåda ihop resterna av degen och kavla ut den på nytt. Lägg mintkakorna på ett bakplåtspapper och låt dem stelna en stund.
4. Stansa ut runda kakor, ca 3 cm i diameter med t ex en tyll, ett litet glas eller liknande. Knåda ihop resterna av degen och kavla ut den på nytt. Lägg mintkakorna på ett bakplåtspapper och låt dem stelna en stund.
5. Smält chokladen över vattenbad. Doppa mintkakorna i chokladen och lägg dem på en skärbräda täckt med ett bakplåtspapper. Strö ev. över lite strössel. Låt chokladen stelna. Förvara dem i kylen i en burk med tätslutande lock.
5. Smält chokladen över vattenbad. Doppa mintkakorna i chokladen och lägg dem på en skärbräda täckt med ett bakplåtspapper. Strö ev. över lite strössel. Låt chokladen stelna. Förvara dem i kylen i en burk med tätslutande lock.

mintkakor10 mintkakor7mintkakor3