Den knapriga Daimen är en perfekt, supergod kombination till den krämiga fudgen! Ska du bara göra en fudge denna jul så rekommenderar jag denna! Den går snabbt att göra och innehåller få ingredienser.
Följ mig gärna på Instagram: lindasbakskola och på Facebook: lindasbakskola
Daimfudge bars
Ca 40 bitar
400 g mörk choklad 25 g smör 1 burk sötad kondenserad mjölk, 397 g (okokt) använd inte den sorten som heter original eller karamalliserad) 2 dubbel-Daim, hackad
GÖR SÅ HÄR
1. Smält chokladen och smöret i en skål över vattenbad.
2. Tillsätt den kondenserade mjölken och rör om. Låt smeten svalna något så Daimen inte smälter i smeten (men inte för länge för då börjar smeten stelna).
3. Blanda försiktigt ner Daimbitarna (spar lite till garnering).
4. Bred ut smeten i en form, 24 x 32 cm, klädd med bakplåtspapper (eller i två mindre formar, ca 12 x 16 cm). Strö över resten av Daimbitarna. Skär fudgen i avlånga bitar.
1. Smält chokladen och smöret i en skål över vattenbad.2. Tillsätt den kondenserade mjölken och rör om. Låt det svalna något.
3. Blanda försiktigt ner Daimbitarna (spar lite till garnering).4. Bred ut smeten i en form, 24 x 32 cm, klädd med bakplåtspapper (eller i två mindre formar, ca 12 x 16 cm). Strö över resten av Daimbitarna. Skär fudgen i avlånga bitar.
4. Grädda kakan mitt i ugnen i 22–30 min beroende på hur kladdig du vill ha den. Låt den svalna i formen. Pudra kakan med florsocker före servering. Servera gärna med vispad grädda eller vaniljglass.
En ljuvligt god kladdkaka med smak av kanel! Mina barn varit helt lyriska när de fick smaka. Även jag och min väninna var supernöjda och åt två stora bitar var! Den funkar bra året runt, men till jul kan man med fördel baka den och få en härlig julkänsla! En enkel kaka som funkar i alla lägen – och den är grymt god!!! Innehåller ingredienser man oftast har hemma.
150 g smör
2 ½ dl strösocker
1 msk vaniljsocker 1 nypa salt 3 ägg 1 ¾ dl vetemjöl ca 1 tsk kanel
Garnering florsocker
GÖR SÅ HÄR
1. Sätt ugnen på 180 grader. Smält smöret i en kastrull och stäng sedan av värmen. Tillsätt strösocker, vaniljsocker och salt. Rör om ordentligt. Rör ner äggen och mjölet och blanda ihop allt till en slät smet.
2. Häll smeten i en smord och bröad springform, ca 23 cm i diameter, med löstagbar kant.
3. Pudra kanelen över smeten i formen.
4. Grädda kakan mitt i ugnen i 22–30 min beroende på hur kladdig du vill ha den. Låt den svalna i formen. Pudra kakan med florsocker före servering. Servera gärna med vispad grädda eller vaniljglass.
1. Sätt ugnen på 180 grader. Smält smöret i en kastrull och stäng sedan av värmen. Tillsätt strösocker, vaniljsocker och salt. Rör om ordentligt. Rör ner äggen och mjölet och blanda ihop allt till en slät smet.2. Häll smeten i en smord och bröad springform, ca 23 cm i diameter, med löstagbar kant. Pudra över kanelen.3. Pudra kanelen över smeten i formen.4. Grädda kakan mitt i ugnen i 22–30 min beroende på hur kladdig du vill ha den. Låt den svalna i formen. Pudra kakan med florsocker före servering. Servera gärna med vispad grädda eller vaniljglass.
Makalöst goda saffransbullar med en härlig smörkrämsfyllning. En saffransfavorit som kommer bakas många gånger innan julen är här! Om du bara ska baka en sorts saffransbullar så rekommenderas dessa varmt! Äggen i degen gör bullarna extra luftiga, saftiga och mjuka.
Fyllning 150 g smör, rumsvarmt 1 ½ dl florsocker 1 msk vaniljsocker
Deg ½ g saffran + 1 tsk strösocker 50 g jäst 3 dl mjölk, fingervarm 1 ½ dl strösocker ½ tsk kardemummakärnor, mortlade 1 krm salt 3 ägg 225 g smör, rumsvarmt 12–14 dl vetemjöl
Dekorering 1 ägg pärlsocker
GÖR SÅ HÄR
1. Fyllning: Blanda ihop smör, florsocker och vaniljsocker till fyllningen i en skål. Klicka ut ca 30 små högar på en tallrik och ställ den i frysen i ca 1 tim.
2. Mortla saffran och strösocker. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt saffran, strösocker, kardemumma, salt, ägg, smör och vetemjöl, lite i taget. Knåda degen kraftigt i några minuter. Låt den jäsa under bakduk i ca 45 min.
3. Knåda igenom degen och dela den i ca 30 bitar. Forma släta bullar och lägg dem i aluminiumformar ställda på en plåt (vanliga pappersformar funkar också).
4. Ta ut smörklickarna ur frysen och tryck ner en bit i varje bulle. Låt bullarna jäsa i ca 25 min. Sätt ugnen på 250 grader.
5. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över pärlsocker.
6. Grädda bullarna mitt i ugnen i 7–9 min. Låt dem svalna på ett galler.
[caption id="attachment_36387" align="alignnone" width="860"] 1. Fyllning: Blanda ihop smör, florsocker och vaniljsocker till fyllningen i en skål. Klicka ut ca 30 små högar på en tallrik och ställ den i frysen i ca 1 tim.[/caption]
[caption id="attachment_36388" align="alignnone" width="860"] 2. Mortla saffran och strösocker. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt saffran, strösocker, kardemumma, salt, ägg, smör och vetemjöl, lite i taget. Knåda degen kraftigt i några minuter. Låt den jäsa under bakduk i ca 45 min.[/caption]
[caption id="attachment_36389" align="alignnone" width="860"] 3. Knåda igenom degen och dela den i ca 30 bitar. Forma släta bullar och lägg dem i aluminiumformar ställda på en plåt (vanliga pappersformar funkar också).[/caption]
[caption id="attachment_36390" align="alignnone" width="860"] 4. Ta ut smörklickarna ur frysen och tryck ner en bit i varje bulle. Låt bullarna jäsa i ca 25 min. Sätt ugnen på 250 grader.[/caption]
[caption id="attachment_36391" align="alignnone" width="860"] 5. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över pärlsocker.[/caption]
[caption id="attachment_36392" align="alignnone" width="860"] 6. Grädda bullarna mitt i ugnen i 7–9 min. Låt dem svalna på ett galler.[/caption]
Extra snabbgjorda Bounty med få ingredienser som är himmelskt goda! Bounty är en av mina favoritgodisar. De passar bra som julgodis, men själv tycker jag att de funkar lika bra året runt. Kokos och choklad är en ljuvlig kombinations som jag aldrig får nog av! Den sötade kondenserade mjölken ger innehållet en härlig, söt konsistens.
Garnering 200 g mörk choklad kokos (kan uteslutas)
GÖR SÅ HÄR
1. Blanda ihop kokos, kondenserad mjölk och florsocker i en skål.
2. Rulla bollar av degen och lägg dem i en plåt eller på en tallrik med bakplåtspapper. Ställ bollarna i frysen i ca 30 min, tills de är ordentligt kalla.
3. Smält chokladen över vattenbad.
4. Doppa kokosbollarna i chokladen och lägg tillbaka dem på bakplåtspappret.
5. Strö över lite kokos och låt chokladen stelna i kylen. Förvara bollarna i kylen.
1. Blanda ihop kokos, kondenserad mjölk och florsocker i en skål.
2. Rulla bollar av degen och lägg dem i en plåt eller på en tallrik med bakplåtspapper. Ställ bollarna i frysen i ca 30 min, tills de är ordentligt kalla.
3. Smält chokladen över vattenbad.
4. Doppa kokosbollarna i chokladen och lägg tillbaka dem på bakplåtspappret.
5. Strö över lite kokos och låt chokladen stelna i kylen. Förvara bollarna i kylen.
Så grymt goda och lättbakade lakritssnittar. De är knapriga i kanterna och lite segmjuka i mitten. De krossade Turkisk-papparkaramellerna är galet goda på kakorna! En riktig favoritkaka som bakas om och om igen hemma hos mig.
1. Sätt ugnen på 180 grader. Blanda ihop smör och strösocker till en mjuk massa i en skål. Blanda ihop de torra ingredienserna och rör ner dem och sirapen i smörblandningen. Arbeta snabbt ihop allt till en deg.
2. Dela degen i två delar och rulla dem till längder, ca 30 cm. Lägg dem brett isär på en plåt med bakplåtspapper. Platta till dem något.
3. Krossa turkisk peppar-karamellerna och strö över hälften av bitarna på längderna.
4. Grädda längderna mitt i ugnen i ca 15 min. Skär längderna i sneda snitt och strö över resten av godiskrosset medan de fortfarande är varma. Låt dem kallna på plåten före servering.
1. Sätt ugnen på 180 grader. Blanda ihop smör och strösocker till en mjuk massa i en skål. Blanda ihop de torra ingredienserna och rör ner dem och sirapen i smörblandningen. Arbeta snabbt ihop allt till en deg.
2. Dela degen i två delar och rulla dem till längder, ca 30 cm. Lägg dem brett isär på en plåt med bakplåtspapper. Platta till dem något.
3. Krossa turkisk peppar-karamellerna och strö över hälften av bitarna på längderna.
4. Grädda längderna mitt i ugnen i ca 15 min. Skär längderna i sneda snitt och strö över resten av godiskrosset medan de fortfarande är varma. Låt dem kallna på plåten före servering.