När du snabbt vill servera lättgjorda bakelser så är ett bra tips att baka mina drottningrutor och göra läckra bakelser av dem. De är lite lätt kladdiga och fyllda med goda blåbär och hallon. Ljuvligt gott ihop med en klick grädde. Perfekt kaka att göra snabba bakelser av!
Följ mig gärna på Instagram: lindasbakskola och på Facebook: lindasbakskola
Drömgod marängtårta fylld med vit chokladmousse, jordgubbar och choklad. Vanliga ingredienser som tillsammans blir en superläcker, perfekt tårta. Enkelt är gott! Tårtan passar vid alla tillfällen och älskas av både barn och vuxna.
Följ mig gärna på Instagram: lindasbakskola och på Facebook: lindasbakskola
Marängtårta med jordgubbar & vit chokladmousse
16–20 bitar
Marängbotten 6 äggvitor 3 dl strösocker
Vit chokladmousse 7 dl vispgrädde 300 g vit choklad, smält 2 äggulor
Fyllning & garnering ca 1 liter jordgubbar (eller efter eget önskemål) 200 g mörk choklad, smält
GÖR SÅ HÄR
1. Marängbotten: Sätt ugnen på 100 grader. Vispa äggvitorna till ett vitt skum. Tillsätt strösockret och fortsätt vispa till ett hårt skum.
2. Bred ut marängsmeten på en ugnsplåt med bakplåtspapper, ca 30 x 38 cm. Grädda bottnen i nedre delen av ugnen i 100–110 min. Låt den kallna på plåten.
3. Vit chokladmousse: Vispa grädden fluffig, men inte för fast för då blir moussen grynig. Tillsätt den vita, smälta chokladen samt äggulorna. Blanda försiktigt ihop allt till en slät mousse.
4. Dela marängbottnen på mitten och lägg ena delen på en bricka. Ringla smält choklad över bottnen. Låt den stelna.
5. Bred ut hälften av grädden på bottnen. Skär hälften av jordgubbarna i småbitar och strö dem över grädden.
6. Lägg på den andra bottnen ovanpå grädden och jordgubbarna. Ringla smält choklad över den översta marängbottnen. Låt den stelna. Bred ut grädde. Ringla choklad över grädden och garnera med jordgubbar. Förvara tårtan i kylen.
Korv i bröd är jättegott och uppskattat att servera till både barn och vuxna. Det går bra att grilla dem på grillen i stället för att grädda dem i ugnen. Men tänk på att inte ha för varm glöd som brinner för hårt för då bränns bröden och korvarna blir inte varma inuti.
Följ mig gärna på Instagram: lindasbakskola och på Facebook: lindasbakskola
1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt vattnet och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt salt, rapsolja och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den i några minuter. Låt degen jäsa under bakduk i ca 40 min.
2. Dela degen i ca 10 bitar.
3. Rulla ut degbitarna till smala längder, något längre än korven.
4. Snurra degen runt korven och avsluta med ändarna under korven.
5. Lägg korvarna på en plåt med bakplåtspapper. Låt dem jäsa under bakduk i ca 20 min. Sätt ugnen på 230 grader.
6. Pensla degen med ägg (kan uteslutas, men då blir bröden matta i stället för blanka).
En av de godaste kladdkakor jag ätit!!! Mina barn var helt lyriska när de fick smaka och den tog slut på stående fot. Jag har ju fem barn och de är vana med att det ständigt bakas i köket, men den här kakan blev en favorit som de vill ha mer av. Det är ett bra betyg!
Följ mig gärna på Instagram: lindasbakskola och på Facebook: lindasbakskola
Jordgubbskladdkaka
Ca 12 bitar
150 g smör 2 dl strösocker 1 nypa salt 1 msk vaniljsocker 3 ägg 2 ½ dl vetemjöl
Garnering ca 300 g jordgubbar, färska eller fryst florsocker
GÖR SÅ HÄR
1. Sätt ugnen på 180 grader. Smält smöret i en kastrull. Ta bort den från värmen och låt det svalna något. Tillsätt resten av ingredienserna i kastrullen och rör ihop allt till en slät smet.
2. Häll smeten i en smord och bröad form (bröa gärna med kokos) med löstagbar kant, ca 23 cm i diameter.
3. Dela jordgubbarna på mitten och lägg ut dem över hela smeten.
4. Grädda kakan mitt i ugnen i 25–30 min beroende på hur kladdig du vill ha den. Låt den svalna i formen.
5. Pudra kakan med florsocker. Servera gärna med lättvispad grädde.
[caption id="attachment_32537" align="alignnone" width="860"] 2. Häll smeten i en smord och bröad form (bröa gärna med kokos) med löstagbar kant, ca 23 cm i diameter.[/caption]
[caption id="attachment_32536" align="alignnone" width="860"] 3. Dela jordgubbarna på mitten och lägg ut dem över hela smeten.[/caption]
[caption id="attachment_32534" align="alignnone" width="860"] 5. Pudra kakan med florsocker. Servera gärna med lättvispad grädde.[/caption]
Förvandla kladdkakan till en superläcker bakelse! Baka min fantastiskt goda jordgubbskladdkaka och gör busenkla, men ljuvligt goda bakelser av dem. Det enda du behöver göra är att spritsa en gräddtopp på varje bit – och vips så har du läckra bakelser att bjuda på! Svårare än så behöver det inte vara!