Vit chokladpannacotta med pepparkaka

pannacottapepparkaka2 pannacottapepparkaka4 pannacottapepparkaka5

En ljuvligt god juldessert! Ett lyxigt recept på pannacotta smaksatt med härlig, vit choklad. Panacotta är en klassisk Italiensk dessert. Den består av uppvärmd grädde som blandas med gelatin och kyls ner. Konsistensen är mycket len, krämig och god.

Ljuvligt god sötsalt chokladkolapaj – klicka här för recept!
Ljuvligt god sötsalt chokladkolapaj – klicka här för recept!

Tips! Följ mig gärna på Instagram: lindasbakskola och på Facebook: lindasbakskola

Vit chokladpannacotta med pepparkaka

Ca 6 portioner

1 ½ gelatinblad
3 dl vispgrädde
½ dl mjölk
150 g vit choklad 

Garnering
några pepparkakor

GÖR SÅ HÄR

1. Lägg gelatinbladen i kallt vatten i 5–8 min.

2. Koka upp vispgrädde och mjölk i en kastrull. Ta bort den från värmen. Krama ur gelatinet så överflödigt vatten försvinner. Rör ner gelatinet i gräddmjölken och blanda ordentligt. Tillsätt den vita chokladen i bitar och rör om till en jämn smet.

3. Häll upp gräddblandningen i ca 6 dessertglas. Låt dem stå i kylen och stelna i ca 2 tim.

4. Garnering: Bryt sönder några pepparkakor i bitar.

5. Strö pepparkaksbitarna över pannacottan i glasen. Garnera med en hel pepparkaka.

1. Lägg gelatinbladen i kallt vatten i 5–8 min.
1. Lägg gelatinbladen i kallt vatten i 5–8 min.
2. Koka upp vispgrädde och mjölk i en kastrull. Ta bort den från värmen. Krama ur gelatinet så överflödigt vatten försvinner. Rör ner gelatinet i gräddmjölken och blanda ordentligt. Tillsätt den vita chokladen i bitar och rör om till en jämn smet.
2. Koka upp vispgrädde och mjölk i en kastrull. Ta bort den från värmen. Krama ur gelatinet så överflödigt vatten försvinner. Rör ner gelatinet i gräddmjölken och blanda ordentligt. Tillsätt den vita chokladen i bitar och rör om till en jämn smet.
3. Häll upp gräddblandningen i ca 6 dessertglas. Låt dem stå i kylen och stelna i ca 2 tim.
3. Häll upp gräddblandningen i ca 6 dessertglas. Låt dem stå i kylen och stelna i ca 2 tim.
4. Garnering: Bryt sönder några pepparkakor i bitar.
4. Garnering: Bryt sönder några pepparkakor i bitar.
5. Strö pepparkaksbitarna över pannacottan i glasen. Garnera med en hel pepparkaka.
5. Strö pepparkaksbitarna över pannacottan i glasen. Garnera med en hel pepparkaka. pannacottapepparkaka7 pannacottapepparkaka1 pannacottapepparkaka3 utvald pannacottapepparkaka6

 

Saffranmazarinkaka

saffranmazarinkaka14

xxx

Ljuvligt goda, saftiga saffranssmörbullar – klicka här eller på länken för recept!
Ljuvligt goda, saftiga saffranssmörbullar – klicka här eller på länken för recept!
Saffrankärleksmums – klicka här eller på länken för recept!
Saffrankärleksmums – klicka här eller på länken för recept!

Saffranmazarinkaka

12–14 bitar

Mördeg
5 dl vetemjöl
200 g smör, rumsvarmt
1 ½ dl strösocker 

Mazarinfyllning
200 g  mandelmassa
1 påse saffran (0,5 gram)

100 g  smör, rumsvarmt
2 ägg  

Glasyr
3 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker
4–5 tsk vatten

GÖR SÅ HÄR

1. Mördeg: Nyp ihop alla ingredienserna till en deg eller kör dem snabbt i en hushållsmaskin. Ställ degen i kylen i 15–30 min. Sätt ugnen på 180 grader.

2. Tryck ut degen i en form med löstagbar kant, 23–24 cm i diameter klädd med bakplåtspapper i botten. Degen ska sticka upp några centimeter på kanterna.

3. Mazarinfyllning: Vispa ihop mandelmassa, saffran och smör med en elvisp i en bunke. Tillsätt äggen och fortsätt vispa till en slät massa.

4. Bred ut mazarinfyllningen på mördegen.

5. Grädda kakan i 38–40 min. Låt den kallna helt i formen.

6. Blanda florsocker och vatten till en bredbar glasyr. Anpassa mängden vatten så att glasyren blir lagom bredbar.

7. Bred ut glasyren på kakan. Låt den stelna i kylen.

1. Mördeg: Nyp ihop alla ingredienserna till en deg eller kör dem snabbt i en hushållsmaskin. Ställ degen i kylen i 15–30 min. Sätt ugnen på 180 grader.
1. Mördeg: Nyp ihop alla ingredienserna till en deg eller kör dem snabbt i en hushållsmaskin. Ställ degen i kylen i 15–30 min. Sätt ugnen på 180 grader.
2. Tryck ut degen i en form med löstagbar kant, 23–24 cm i diameter klädd med bakplåtspapper i botten. Degen ska sticka upp några centimeter på kanterna.
2. Tryck ut degen i en form med löstagbar kant, 23–24 cm i diameter klädd med bakplåtspapper i botten. Degen ska sticka upp några centimeter på kanterna.
3. Mazarinfyllning: Vispa ihop mandelmassa och smör med en elvisp i en bunke. Tillsätt äggen och fortsätt vispa till en slät massa.
3. Mazarinfyllning: Vispa ihop mandelmassa och smör med en elvisp i en bunke. Tillsätt äggen och fortsätt vispa till en slät massa.
4. Bred ut mazarinfyllningen på mördegen.
4. Bred ut mazarinfyllningen på mördegen.
5. Grädda kakan i 38–40 min. Låt den kallna helt i formen.
5. Grädda kakan i 38–40 min. Låt den kallna helt i formen.

saffranmazarinkaka6

6. Blanda florsocker och vatten till en bredbar glasyr. Anpassa mängden vatten så att glasyren blir lagom bredbar.
6. Blanda florsocker och vatten till en bredbar glasyr. Anpassa mängden vatten så att glasyren blir lagom bredbar.
7. Bred ut glasyren på kakan. Låt den stelna i kylen.
7. Bred ut glasyren på kakan. Låt den stelna i kylen.

saffranmazarinkaka15 saffranmazarinkaka16 saffranmazarinkaka14

Sötsalt chokladkolapaj

utvald chokladkolapaj7 chokladkolapaj5 chokladkolapaj3

Den allra läckrase chokladpajen med en fantastiskt god, krämig kolafyllning. Och som grädde på moset ett ljuvligt lager av chokladganache på toppen! Den här pajen slår det mesta! Kolan blir ganska mjuk och lite halvlös i rumstemperatur. Det ska den vara, men förvara den i kylen och skär den lättast i bitar när den är kylskåpskall. Servera med en klick vispgrädde eller vaniljglass.

Ljuvligt god, fryst Daimcheesecake – klicka här för recept!
Ljuvligt god, fryst Daimcheesecake – klicka här för recept!
Gör drömgoda Daimfudge-bars – klicka här för recept!
Gör drömgoda Daimfudge-bars – klicka här för recept!

Tips! Följ mig gärna på Instagram: lindasbakskola och på Facebook: lindasbakskola

Sötsalt chokladkolapaj

Ca 12 bitar

Pajdeg
2 ½ dl vetemjöl
¾ dl kakao
¾ dl strösocker
¼ tsk salt
110 g smör, rumsvarmt
ev. 1–2 tsk kallt vatten (om det behövs för att få ihop degen)

Kolasås (karamellsås)
3 dl strösocker
1 dl vatten
2 ½ dl vispgrädde
2 tsk kakao
70 g smör
½ tsk salt

Chokladganache
150 g mörk choklad
1 ¼ dl vispgrädde

Garnering
flingsalt

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 180 grader. Blanda ihop de torra ingredienserna i en bunke. Nyp ihop dem ordentligt med smöret. Arbeta snabbt ihop allt till en deg. Tillsätt eventuellt lite vatten om det behövs för att arbeta ihop degen.

2. Kavla ut degen något större än pajformen.

3. Lägg degen över pajformen, 24–25 cm i diameter och tryck ut den i hörnet. Jämna till kanterna.

4. Grädda bottnen mitt i ugnen i 25–30 min. Låt den kallna i formen.

5. Kolasås: Koka upp strösocker och vatten. Låt det puttra i ca 5 min. Tillsätt vispgrädde och kakao och låt blandningen koka till ca 122 grader. Stäng av värmen och rör ner smör och salt. Blanda ordentligt.

6. Häll kolasåsen på pajbottnen när den kallnat. Låt den stelna i frysen i ca 1 tim.

7. Chokladganache: Smält chokladen över vattenbad. Ta bort tallriken från kastrullen och rör ner vispgrädden. Blanda ordentligt till en slät chokladsmet.

8. Häll chokladganachen över kolasåsen. Låt den stelna i kylen i ett par timmar.

9. Strö över flingsalt före servering. Servera pajen i kylen då kolakrämen snabbt mjukar i rumsvärme. Det ska den göra, men den är lättare att skära om kolan är kylskåpskall.

1. Sätt ugnen på 180 grader. Blanda ihop de torra ingredienserna i en bunke. Nyp ihop dem ordentligt med smöret. Arbeta snabbt ihop allt till en deg. Tillsätt eventuellt lite vatten om det behövs för att arbeta ihop degen.
1. Sätt ugnen på 180 grader. Blanda ihop de torra ingredienserna i en bunke. Nyp ihop dem ordentligt med smöret. Arbeta snabbt ihop allt till en deg. Tillsätt eventuellt lite vatten om det behövs för att arbeta ihop degen.
2. Kavla ut degen något större än pajformen.
2. Kavla ut degen något större än pajformen.
3. Lägg degen över pajformen, 24–25 cm i diameter och tryck ut den i hörnet. Jämna till kanterna.
3. Lägg degen över pajformen, 24–25 cm i diameter och tryck ut den i hörnet. Jämna till kanterna.
4. Grädda bottnen mitt i ugnen i 25–30 min. Låt den kallna i formen.
4. Grädda bottnen mitt i ugnen i 25–30 min. Låt den kallna i formen.
5. Kolasås: Koka upp strösocker och vatten. Låt det puttra i ca 5 min. Tillsätt vispgrädde och kakao och låt blandningen koka till ca 120 grader. Stäng av värmen och rör ner smör och salt. Blanda ordentligt.
5. Kolasås: Koka upp strösocker och vatten. Låt det puttra i ca 5 min. Tillsätt vispgrädde och kakao och låt blandningen koka till ca 122 grader. Stäng av värmen och rör ner smör och salt. Blanda ordentligt.
6. Häll kolasåsen på pajbottnen när den kallnat. Låt den stelna i frysen i ca 1 tim.
6. Häll kolasåsen på pajbottnen när den kallnat. Låt den stelna i frysen i ca 1 tim.
7. Chokladganache: Smält chokladen över vattenbad. Ta bort tallriken från kastrullen och rör ner vispgrädden. Blanda ordentligt till en slät chokladsmet.
7. Chokladganache: Smält chokladen över vattenbad. Ta bort tallriken från kastrullen och rör ner vispgrädden. Blanda ordentligt till en slät chokladsmet.
8. Häll chokladganachen över kolasåsen. Låt den stelna i kylen i ett par timmar.
8. Häll chokladganachen över kolasåsen. Låt den stelna i kylen i ett par timmar.
9. Strö över flingsalt före servering. Servera pajen i kylen då kolakrämen snabbt mjukar i rumsvärme. Det ska den göra, men den är lättare att skära om kolan är kylskåpskall.
9. Strö över flingsalt före servering. Servera pajen i kylen då kolakrämen snabbt mjukar i rumsvärme. Det ska den göra, men den är lättare att skära om kolan är kylskåpskall. utvald2 chokladkolapaj8 chokladkolapaj6 chokladkolapaj1 chokladkolapaj4 chokladkolapaj2

 

Rostad mandelbräck

rostadmandelbrack5 rostadmandelbrack1 rostadmandelbrack3 rostadmandelbrack6

Bräck är det perfekta godiset – det är enkelt att göra och gudomligt gott! Enkelt är bäst! Använd en choklad av god kvalitet som du gillar (inte blockchoklad). Det går bra med både ljus och mörk choklad. Sötmandeln kan bytas ut mot hasselnötter, jordnötter eller cashewnötter. Om man inte vill ha kokos kan man strunta i det, men personligen älskar jag det!

Tips! Följ mig gärna på Instagram: lindasbakskola och på Facebook: lindasbakskola

Rostad mandelbräck med kokos

1 stor kaka

ca 75 g sötmandlar
200 g mörk choklad (eller mjölkchoklad)

Garnering
1–2 msk hackad sötmandel
1–2 msk kokos

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 180 grader. Rosta sötmandlarna mitt i ugnen i ca 10 min.

2. Hacka mandlarna grovt med en vass kniv.

3. Smält chokladen i en skål över vattenblad.

4. Blanda ner sötmandlarna i chokladen (spar 1–2 msk till garnering).

5. Bred ut chokladen till en stor rund platta på ett bakplåtspapper.

6. Strö över resten av de hackade mandlarna och kokos.

7. Låt chokladen stelna i kylen. Förvara bräcken i kylen för den kan mjukna i rumsvärme.

1. Sätt ugnen på 180 grader. Rosta sötmandlarna mitt i ugnen i ca 10 min.
1. Sätt ugnen på 180 grader. Rosta sötmandlarna mitt i ugnen i ca 10 min.
2. Hacka mandlarna grovt med en vass kniv.
2. Hacka mandlarna grovt med en vass kniv.
3. Smält chokladen i en skål över vattenblad.
3. Smält chokladen i en skål över vattenblad.
4. Blanda ner sötmandlarna i chokladen (spar 1–2 msk till garnering).
4. Blanda ner sötmandlarna i chokladen (spar 1–2 msk till garnering).
5. Bred ut chokladen till en stor rund platta på ett bakplåtspapper.
5. Bred ut chokladen till en stor rund platta på ett bakplåtspapper.
6. Strö över resten av de hackade mandlarna och kokos.
6. Strö över resten av de hackade mandlarna och kokos.
7. Låt chokladen stelna i kylen. Förvara bräcken i kylen för den kan mjukna i rumsvärme.
7. Låt chokladen stelna i kylen. Förvara bräcken i kylen för den kan mjukna i rumsvärme.

rostadmandelbrack7 rostadmandelbrack4 rostadmandelbrack2

 

 

 

Lättgjord fudge med florsocker

fudge2 utvald

Favoritfudge! Den här fudgen är superlätt att göra och har en strykande åtgång! Använd en choklad av god kvalitet (inte blockchoklad). Blanda ihop smält choklad, smör och kondenserad mjöl (obs! det måste vara den sötade varianten)! Låt en stelna i kylen och skär den i bitar. Klart!

schweizernotbrack4
Gör drömgod schweizernötsbräck – klicka här för recept!

Tips! Följ mig gärna på Instagram: lindasbakskola och på Facebook: lindasbakskola

Lättgjord fudge med florsocker

Ca 40 bitar

400 g mörk choklad
25 g smör
1 burk sötad kondenserad mjölk, 397 g (okokt)

Garnering
florsocker

GÖR SÅ HÄR

1. Smält chokladen och smöret i en skål över vattenbad.

2. Tillsätt den kondenserade mjölken och rör om. Låt det svalna något.

3. Bred ut smeten i en form, 24 x 32 cm, klädd med bakplåtspapper (eller i två mindre formar, ca 12 x 16 cm). Låt den stelna i kylen. Skär fudgen i bitar när den stelnat. Pudra över florsocker.

1. Smält chokladen och smöret i en skål över vattenbad.
1. Smält chokladen och smöret i en skål över vattenbad.
2. Tillsätt den kondenserade mjölken och rör om. Låt det svalna något.
2. Tillsätt den kondenserade mjölken och rör om. Låt det svalna något.
3. Bred ut smeten i en form, 24 x 32 cm, klädd med bakplåtspapper (eller i två mindre formar, ca 12 x 16 cm). Låt den stelna i kylen. Skär fudgen i bitar när den stelnat.
3. Bred ut smeten i en form, 24 x 32 cm, klädd med bakplåtspapper (eller i två mindre formar, ca 12 x 16 cm). Låt den stelna i kylen. Skär fudgen i bitar när den stelnat. Pudra över florsocker.

fudge1