Enkel focaccia

focaccia6
På bilden är det en sats deg. Om du vill göra focaccian på en hel plåt, ända ut i kanterna gör du en dubbel sats deg.

dagensrecept

Lättbakat, saftigt och ljuvligt gott buffébröd som bara behöver jäsa en gång. Det är allra godast när det är nybakat men kan också frysas in direkt när det kallnat och tas fram och tinas före servering. Tina brödet på låg värme i mikron eller i ugnen.

Variera smaken!
Egentligen kan du lägga vad du vill på degen t ex oliver, salami, vitlök eller något annat du gillar. Lägger du även på några skivor ost har du en läcker panpizza!

Tips! Gör degen på morgonen och låt den jäsa i kylen tills det är dags att baka ut den. Låt den jäsa på plåten i ca 50–60. Om den stått många timmar i kylen kan jäsningstiden förkortas till 30–40 min.

Följ mig gärna på Instagram: lindasbakskola och Facebook: Lindasbakskola 

Enkel focaccia

På bilden är det en sats deg. Om du vill göra focaccian på en hel plåt, ända ut i kanterna gör du en dubbel sats deg.

12–15 bitar

25 g jäst
2 dl vatten, fingervarmt
2 msk olivolja (eller rapsolja)
1 tsk salt
5–6 dl vetemjöl

Garnering
olivolja (eller rapsolja)
flingsalt
14–18 cocktailtomater
färsk basilika (eller rosmarin)
½–1 rödlök

GÖR SÅ HÄR

1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt vatten, olivolja och salt (eventuell honung) och vetemjöl, lite i taget. Knåda degen kraftigt i några minuter så att glutentrådarna blir starka.

2. Tryck ut degen på en plåt med bakplåtspapper, 1 1/2–2 cm tjock. Låt den jäsa under bakduk i 50–60 min. Sätt ugnen på 230 grader.

3. Tryck 20–24 hål i degen med pekfingret. Pensla på olivolja och strö över flingsalt.

4. Tryck ner cocktailtomater i några av hålen och strö över färsk basilika. Skala löken och skär den i skivor och strö över degen.

5. Grädda brödet mitt i ugnen i 12–15 min eller tills det fått fin färg. Låt det svalna på ett galler.

1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt vatten, olivolja och salt (eventuell honung) och vetemjöl, lite i taget. Knåda degen kraftigt i några minuter så att glutentrådarna blir starka.
1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt vatten, olivolja och salt (eventuell honung) och vetemjöl, lite i taget. Knåda degen kraftigt i några minuter så att glutentrådarna blir starka.
2. Tryck ut degen på en plåt med bakplåtspapper, 1 1/2–2 cm tjock. Låt den jäsa under bakduk i 50–60 min. Sätt ugnen på 230 grader.
2. Tryck ut degen på en plåt med bakplåtspapper, 1 1/2–2 cm tjock. Låt den jäsa under bakduk i 50–60 min. Sätt ugnen på 230 grader.
3. Tryck 20–24 hål i degen med pekfingret. Pensla på olivolja och strö över flingsalt.
3. Tryck 20–24 hål i degen med pekfingret. Pensla på olivolja och strö över flingsalt.
4. Tryck ner cocktailtomater i några av hålen och strö över färsk basilika. Skala löken och skär den i skivor och strö över degen.
4. Tryck ner cocktailtomater i några av hålen och strö över färsk basilika. Skala löken och skär den i skivor och strö över degen.
5. Grädda brödet mitt i ugnen i 12–15 min eller tills det fått fin färg. Låt det svalna på ett galler.
5. Grädda brödet mitt i ugnen i 12–15 min eller tills det fått fin färg. Låt det svalna på ett galler.

focaccia1 focaccia3 focaccia6

Ananaskärleksmums

dagensrecept ananaskarleksmums9 ananaskarleksmums7

Kärleksmums är en älskad klassiker som jag ofta bakar, men oftast med choklad. Den här gången har jag gjort en riktigt god variant med ananas både i kakan och glasyren. Och kakan är så makalöst god! Det blev en riktig succé kan jag lova! Kakan har en fräsch, söt och härlig smak som gillas av både vuxna och barn.

Följ mig gärna på Instagram: lindasbakskola och Facebook: Lindas bakskola

Ananaskärleksmums

20–24 bitar

6 ananasringar i konservburk (spar spadet i ett glas)
3 ägg
2 ¾ dl strösocker
1 tsk kardemummakärnor, mortlade (kan bytas mot ½ tsk malen kardemumma)
1 tsk vaniljsocker
2 ½ tsk bakpulver
100 g smör, smält
4 ½ dl vetemjöl
1 dl filmjölk
1 dl ananasspad

Glasyr
1 msk vaniljsocker
4 dl florsocker
40 g smör, smält
4–5 tsk ananasspad
riven kokos

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 180 grader. Häll av ananasspadet i ett glas (används både till smeten och glasyren). Skär ananasringarna i mindre bitar.

2. Vispa ägg och socker pösigt i en bunke. Blanda kardemumma, vaniljsocker, bakpulver och vetemjöl. Rör ner smör, mjölblandningen, filmjölk, 1 dl ananasspad och ananasbitarna i smeten.

3. Häll smeten i en smord och bröad form, ca 21 x 31 cm i diameter.

4. Grädda kakan längst ner i ugnen i ca 30 min. Låt den kallna i formen.

5. Glasyr: Rör ihop alla ingredienserna till glasyren i en skål. Anpassa mängden ananasspad så att konsistensen blir lagom bredbar.

6. Bred ut glasyren över kakan och strö över kokos. Låt glasyren stelna innan du skär kakan i bitar med en vass kniv. Jämna gärna till ytterkanterna.

Jag håller på med headern nu, blir klar imorgon. Förhoppningsvis är vi redo på tisdag. Tänkte ha allt live på torsdag nästa vecka. Då kör vi pressrelease. Super om hon gör klart två inlägg. Kan hon komma in till oss på fredag, alt måndag nästa vecka?1. Sätt ugnen på 180 grader. Häll av ananasspadet i ett glas (används både till smeten och glasyren). Skär ananasringarna i mindre bitar.

2. Vispa ägg och socker pösigt i en bunke. Blanda kardemumma, vaniljsocker, bakpulver och vetemjöl. Rör ner mjölblandningen, filmjölken, ananasspadet och ananasbitarna i smeten.
2. Vispa ägg och socker pösigt i en bunke. Blanda kardemumma, vaniljsocker, bakpulver och vetemjöl. Rör ner smör, mjölblandningen, filmjölk, 1 dl ananasspad och ananasbitarna i smeten.
3. Häll smeten i en smord och bröad form, 21 x 31 cm i diameter.
3. Häll smeten i en smord och bröad form, 21 x 31 cm i diameter.
4. Grädda kakan längst ner i ugnen i ca 40 min. Låt den kallna i formen.
4. Grädda kakan längst ner i ugnen i ca 30 min. Låt den kallna i formen.
5. Glasyr: Rör ihop alla ingredienserna till glasyren i en skål. Anpassa mängden ananasspad så att konsistensen blir lagom bredbar.
5. Glasyr: Rör ihop alla ingredienserna till glasyren i en skål. Anpassa mängden ananasspad så att konsistensen blir lagom bredbar.
6. Bred ut glasyren över kakan och strö över kokos. Låt glasyren stelna innan du skär kakan i bitar med en vass kniv. Jämna gärna till ytterkanterna.
6. Bred ut glasyren över kakan och strö över kokos. Låt glasyren stelna innan du skär kakan i bitar med en vass kniv. Jämna gärna till ytterkanterna.

 

ananaskarleksmums8 ananaskarleksmums5 ananaskarleksmums10 ananaskarleksmums2 ananaskarleksmums3

Krispig mjölkchokladkladdkaka

dagensreceptchokladcrisp8 chokladcrisp1

En supersmarrig, chokladig, mjuk, kladdig kaka med en krispig chokladganache på toppen. Godare än godast kan jag lova! Bjud på den till fikat, som en efterätt med en klick grädde eller ät den som den är i stället för lördagsgodis. 

Obs! Tänk på att inte tillsätta Rice Krispies-flingorna i mjölkchokladganachen innan den kallnat helt och är på gränsen till att stelna lite. Om du tillsätter dem för tidigt kan de bli mjuka av den blöta chokladen!

Fransk chokladtårta med vaniljkräm
Baka fransk chokladtårta med vaniljkräm – klicka här!

Följ mig gärna på Instagram: lindasbakskola och Facebook: Lindas bakskola

Krispig mjölkchokladkladdkaka

Ca 12 bitar

125 g smör

2 ¾ dl strösocker

3 ägg

4 msk kakao

1 nypa salt

1 tsk vaniljsocker

1 ½ dl vetemjöl


Krispig mjölkchokladganache

1 dl vispgrädde
200 g mjölkchoklad, bruten i bitar
2–3 dl Rice Krispies

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 180 grader. 
Smält smöret i en kastrull. Tillsätt resten av ingredienserna och blanda snabbt ihop allt till en slät smet.

2. Häll smeten i en smord och bröad form, 22–23 cm i diameter, med löstagbar kant. Bröa formen med kokos eller ströbröd.

3. Grädda kakan mitt i ugnen i 22–25 min beroende på hur kladdig du vill ha den. Låt den kallna helt i formen.

4. Krispig mjölkchokladganache: Koka upp vispgrädden i en kastrull. Stäng av värmen och låt chokladen smälta i eftervärmen. Rör om till en slät smet.

5. Låt chokladganachen svalna helt och stelna något innan du rör ner Rice Krispies-flingorna. Om du rör ner dem för tidigt kan de bli sega av den blöta chokladen. Bred ut ganachen på kladdkakan och låt den stelna helt. Skär kakan i bitar med en vass kniv.

1. Sätt ugnen på 180 grader. 
Smält smöret i en kastrull. Tillsätt resten av ingredienserna och blanda snabbt ihop allt till en slät smet.
1. Sätt ugnen på 180 grader. 
Smält smöret i en kastrull. Tillsätt resten av ingredienserna och blanda snabbt ihop allt till en slät smet.
2. Häll smeten i en smord och bröad form, 22–23 cm i diameter, med löstagbar kant. Bröa formen med kokos eller ströbröd.
2. Häll smeten i en smord och bröad form, 22–23 cm i diameter, med löstagbar kant. Bröa formen med kokos eller ströbröd.
3. Grädda kakan mitt i ugnen i 22–25 min beroende på hur kladdig du vill ha den. Låt kakan kallna helt i formen.
3. Grädda kakan mitt i ugnen i 22–25 min beroende på hur kladdig du vill ha den. Låt den kallna helt i formen.
4. Krispig mjölkchokladganache: Koka upp vispgrädden i en kastrull. Stäng av värmen och låt chokladen smälta i eftervärmen. Rör om till en slät smet.
4. Krispig mjölkchokladganache: Koka upp vispgrädden i en kastrull. Stäng av värmen och låt chokladen smälta i eftervärmen. Rör om till en slät smet.
5. Låt chokladen svalna helt och stelna något innan du rör ner Rice Krispies. Om du rör ner flingorna för tidigt kan de bli sega av den blöta chokladen. Bred ut chokladkrispen på kladdkakan och låt den stelna helt. Skär kakan i bitar med en vass kniv.
5. Låt chokladganachen svalna helt och stelna något innan du rör ner Rice Krispies-flingorna. Om du rör ner dem för tidigt kan de bli sega av den blöta chokladen. Bred ut ganachen på kladdkakan och låt den stelna helt. Skär kakan i bitar med en vass kniv.

chokladcrisp2 chokladcrisp7 chokladcrisp5 chokladcrisp3

Mjölkchokladscheesecake med maränger

DAGENS-RECEPT mjolkchokladcheesecake5 mjolkchokladcheesecake3

En gudomligt god, fryst cheesecake fylld med både smält och hackad mjölkchoklad & frasiga maränger på en frasig Digestivebotten. En riktig läckerbit som har en rykande åtgång kan jag lova! En perfekt dessert efter en god middag, passar bra som tårta på födelsedagskalaset eller till fikat på jobbet. Den är lätt att göra och är omtyckt av alla åldrar.

Tips!
Det går bra att byta ut mjölkchokladen mot mörk choklad eller någon smaksatt sort man gillar. Täck cheesecaken med plastfolie när den står i frysen. Kakan serveras fryst, men ta fram den 15–20 min före servering så att det går att skära den i bitar. Den kan förvaras i två–tre veckor i frysen.

Baka en superläcker Bountykladdkaka – klicka här för recept!
Baka en superläcker Bountykladdkaka – klicka här för recept!

Följ mig gärna på Instagram: lindasbakskola och Facebook: Lindas bakskola

Mjölkchokladscheesecake med maränger

10–12 bitar

Botten
100 g smör
250 g digestivekex

Fyllning
200 g mjölkchoklad
5 dl vispgrädde

200 g färskost, t ex Philadelphia
2 ägg (delade i vitor och gulor)

1 msk florsocker
10–14 maränger

Garnering

några maränger
ca 25 g mjölkchoklad, smält

GÖR SÅ HÄR
1. Smält smöret och rör ihop det med söndersmulade digestivekex.

2. Tryck ut smuldegen i en limpform, ca 2 liter, klädd med bakplåtspapper. (En rund form 24–26 cm i diameter går också bra).

3. Smält ca 100 g av chokladen över vattenbad och grovhacka resten. Vispa grädden, men inte för hårt. Vispa ihop färskost och äggulor. Rör ner dem i grädden. Vispa upp äggvitorna till ett hårt skum. Rör ner dem också i grädden. Blanda ner chokladen (både smält och hackad) och florsocker i grädden.

4. Häll smeten ovanpå smulbottnen. Tryck ner marängerna i smeten.

5. Ställ tårtan i frysen i ett par timmar tills den är genomfryst. Ta fram den ca 15 min innan servering. Garnera med maränger och ringla över smält choklad. Förvara tårtan i frysen.

1. Smält smöret och rör ihop det med söndersmulade digestivekex.
1. Smält smöret och rör ihop det med söndersmulade digestivekex.
2. Tryck ut smuldegen i en limpform, ca 2 liter, klädd med bakplåtspapper. (En rund form 24–26 cm i diameter går också bra).
2. Tryck ut smuldegen i en limpform, ca 2 liter, klädd med bakplåtspapper. (En rund form 24–26 cm i diameter går också bra).
3. Smält ca 100 g av chokladen över vattenbad och grovhacka resten. Vispa grädden, men inte för hårt. Vispa ihop färskost och äggulor. Rör ner dem i grädden. Vispa upp äggvitorna till ett hårt skum. Rör ner dem också i grädden. Blanda ner chokladen (både smält och hackad) och florsocker i grädden.
3. Smält ca 100 g av chokladen över vattenbad och grovhacka resten. Vispa grädden, men inte för hårt. Vispa ihop färskost och äggulor. Rör ner dem i grädden. Vispa upp äggvitorna till ett hårt skum. Rör ner dem också i grädden. Blanda ner chokladen (både smält och hackad) och florsocker i grädden.
4. Häll smeten ovanpå smulbottnen. Tryck ner marängerna i smeten.
4. Häll smeten ovanpå smulbottnen. Tryck ner marängerna i smeten.
5. Ställ tårtan i frysen i ett par timmar tills den är genomfryst. Ta fram den ca 15 min innan servering. Garnera med maränger och ringla över smält choklad. Förvara tårtan i frysen.
5. Ställ tårtan i frysen i ett par timmar tills den är genomfryst. Ta fram den ca 15 min innan servering. Garnera med maränger och ringla över smält choklad. Förvara tårtan i frysen.

 

5. Ställ tårtan i frysen i ett par timmar tills den är genomfryst. Ta fram den ca 15 min innan servering. Garnera med maränger och ringla över smält choklad. Förvara tårtan i frysen.
5. Ställ tårtan i frysen i ett par timmar tills den är genomfryst. Ta fram den ca 15 min innan servering. Garnera med maränger och ringla över smält choklad. Förvara tårtan i frysen.

mjolkchokladcheesecake4 mjolkchokladcheesecake6mjolkchokladcheesecake1 utvald

 

Vitlöksbröd med flingsalt

dagensrecept Vitlöksbröd9

Luftiga och saftiga frallor med en ljuvlig vitlökssmak! Tar man en vill man ha två… Servera dem gärna till en festlig måltid, en sallad eller på buffén. Eller varför inte till fördrinken på festen!

Ljuvliga fudge brownies som ingen kan motstå – klicka här för recept! 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Följ mig gärna på Instagram: lindasbakskola och på Facebook: Lindas bakskola

Vitlöksbröd med flingsalt

30–34 små bröd (kan göras större)

25 g jäst

4 dl vatten
, fingervarmt
2 msk rapsolja
1 ½ tsk salt

8–10 dl vetemjöl

Garnering
ca 50 g smör, smält
ca 2 vitlöksklyftor
flingsalt
färsk persilja, hackad

GÖR SÅ HÄR

1. Smula jästen i en bunke. Tillsätt vatten och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt olja, salt och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den kraftigt i några minuter. Låt degen jäsa under bakduk i ca 50 min.

2. Dela degen i 30–34 bitar. Forma runda bullar och skär ett kryss i dem. Lägg dem i muffinsformar av porslin (behöver smörjas) eller papper (behöver inte smörjas). Ställ formarna på en ugnsplåt. Det går också bra att lägga bullarna direkt på en plåt med bakplåtspapper. Låt bröden jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 250 grader.

3. Blanda smör och pressad vitlök i en skål. Pensla bröden med blandningen. Strö över flingsalt och hackad persilja.

4. Grädda bröden mitt i ugnen i 7–10 min. Håll koll på dem mot slutet av gräddningen för det går snabbt på slutet i den höga ugnsvärmen. Låt bröden svalna på ett galler.

1. Smula jästen i en bunke. Tillsätt vatten och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt olja, salt och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den kraftigt i några minuter. Låt degen jäsa under bakduk i ca 50 min.
1. Smula jästen i en bunke. Tillsätt vatten och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt olja, salt och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den kraftigt i några minuter. Låt degen jäsa under bakduk i ca 50 min.
2. Dela degen i 30–34 bitar. Forma runda bullar och skär ett kryss i dem. Lägg dem i muffinsformar av porslin (behöver smörjas) eller papper (behöver inte smörjas). Ställ formarna på en ugnsplåt. Det går också bra att lägga bullarna direkt på en plåt med bakplåtspapper. Låt bröden jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 250 grader.
2. Dela degen i 30–34 bitar. Forma runda bullar och skär ett kryss i dem. Lägg dem i muffinsformar av porslin (behöver smörjas) eller papper (behöver inte smörjas). Ställ formarna på en ugnsplåt. Det går också bra att lägga bullarna direkt på en plåt med bakplåtspapper. Låt bröden jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 250 grader.
3. Blanda smör och pressad vitlök i en skål. Pensla bröden med blandningen. Strö över flingsalt och hackad persilja.
3. Blanda smör och pressad vitlök i en skål. Pensla bröden med blandningen. Strö över flingsalt och hackad persilja.

 

4. Grädda bröden mitt i ugnen i 7–10 min. Håll koll på dem mot slutet av gräddningen för det går snabbt på slutet i den höga ugnsvärmen. Låt bröden svalna på ett galler.
4. Grädda bröden mitt i ugnen i 7–10 min. Håll koll på dem mot slutet av gräddningen för det går snabbt på slutet i den höga ugnsvärmen. Låt bröden svalna på ett galler.

 

Vitlöksbröd3
Vitlöksbröd7 Vitlöksbröd4 Vitlöksbröd8