Hemgjord pizza (capricciosa/hawaii)
Hemgjord pizza är så grymt gott och lätt att lyckas med. Tänk på att ugnsvärmen ska vara hög för att pizzan ska bli genomgräddad och frasig i kanterna. Håll koll på pizzan så den inte bränns eftersom det går snabbt på slutet när man gräddar i 250 graders varmluft. Om du inte har varmluft gräddar man i 250 grader vanlig värme. Min familj älskar hemgjord pizza och det görs ofta hemma i vårt kök. Ibland dubblar jag degen och bakar ut pizzan på en hel plåt. Fyllningen kan man variera i oändlighet och lägga på det man gillar bäst.
Följ mig gärna på Instagram: lindasbakskola och på Facebook: lindasbakskola
Pizza
1 stor eller 2 mindre
¼ pkt jäst
2 dl vatten, fingervarmt
1 tsk salt
1 msk rapsolja
5–6 dl vetemjöl
Fyllning (eller valfri fyllning)
2–3 msk pizzasås, färdig eller hemgjord
ca 200 ost, riven
ca 100 g skinka, skuren i bitar
oregano
Hawaiipizza
4 ananasringar
Capricciosa
champinjoner
Garnering
oregano
GÖR SÅ HÄR
1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt vattnet och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt salt, rapsolja och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den i några minuter. Låt degen jäsa under bakduk i ca 40 min.
2. Kavla ut degen till en rundel, ½–1 cm tjock, på ett bakplåtspapper. (Eller dela degen i två bitar och kavla ut två mindre rundlar). Låt kanterna vara något tjockare.
3. Lägg bakplåtspappret med rundeln på en ugnsplåt. Bred ut pizzasåsen på degen.
4. Strö över skinka (ev. ananasbitar eller champinjoner) och riven ost. Strö över oregano. Låt pizzan jäsa under bakduk i ca 20 min. Sätt ugnen på 250 grader varmluft.
5. Grädda pizzan mitt i ugnen i 10–13 min (något kortare tid om du gör två mindre pizzor). Håll koll så att den inte bränns på ytan.