Lemon curd är en len, frisk och frisch citronkräm som kan användas som fylling i tårtor, bakverk och på nybakade scones. Det är en ljuvligt god och len kräm som är lätt att göra själv. Den är god att blanda i vispad grädde och kan används som garnering på tårtor.
Följ mig gärna på Instagram: lindasbakskola och på Facebook: lindasbakskola
Lemon curd
Ca 3 dl
2 citroner 1 ½ dl strösocker 2 ägg 50 g smör, rumsvarmt
2. Skär ett kryss i citronerna och kläm ut saften i en skål.
3. Blanda strösocker, ägg, citronskal och citronsaft i en skål. Häll blandningen i en kastrull.
4. Koka försiktigt upp citronblandningen på låg värme tills den tjocknar. Blanda hela tiden! Ta bort kastrullen från värmen och blanda ner smöret.
5. Ställ krämen i kylen i ca 1 tim när den svalnat.
1. Tvätta citronerna ordentligt. Riv citronskalet fint.2. Skär ett kryss i citronerna och kläm ut saften i en skål.3. Blanda strösocker, ägg, citronskal och citronsaft i en skål. Häll blandningen i en kastrull.4. Koka försiktigt upp citronblandningen på låg värme tills den tjocknar. Blanda hela tiden! Ta bort kastrullen från värmen och blanda ner smöret.5. Ställ krämen i kylen i ca 1 tim när den svalnat.
Tekakor är något av det godaste du jag vet till frukost! Och ett av de populäraste brödrecepten på min blogg. Mjölken i degen gör bröden oerhört mjuka och saftiga. Servera gärna de nybakade tekakorna med smör och ost, mer än så behövs inte.
Jag bakar dessa bröd om och om igen och fryser in. De har en rykande åtgång för både jag, min man och mina barn älskar dem!
Tips: baka grövre tekakor!
Byt ut 1–2 dl av vetemjölet till grahams- eller rågmjöl.
Följ mig gärna på Instagram: lindasbakskola och på Facebook: lindasbakskola
Lindas klassiska tekakor
Ca 30 st
50 g jäst 6 dl mjölk, fingervarm 75 g smör, smält 2 tsk salt ½ dl ljus sirap 7 dl rågsikt ca 7 dl vetemjöl
GÖR SÅ HÄR
1. Smula ner jästen i en bunke och tillsätt mjölken. Rör om tills jästen lösts upp. Tillsätt smör, salt, sirap, rågsikt och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt ordentligt och knåda degen kraftigt i några minuter. Låt degen jäsa under bakduk i ca 45 min.
2. Kavla ut degen 1–1 ½ cm tjock.
3. Stansa ut runda bröd i degen, ca 10 cm i diameter med en kakform eller ett glas.
4. Lägg degrundlarna på en plåt med bakplåtspapper.
5. Nagga bröden med en gaffel. Strö gärna över lite mjöl. Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 250 grader.
6. Grädda bröden mitt i ugnen i 7–10 min. Låt dem svalna på ett galler under bakduk.
1. Smula ner jästen i en bunke och tillsätt mjölken. Rör om tills jästen lösts upp. Tillsätt smör, salt, sirap, rågsikt och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt ordentligt och knåda degen kraftigt i några minuter. Låt degen jäsa under bakduk i ca 45 min.2. Kavla ut degen 1–1 ½ cm tjock.3. Stansa ut runda bröd i degen, ca 10 cm i diameter med en kakform eller ett glas.4. Lägg degrundlarna på en plåt med bakplåtspapper.5. Nagga bröden med en gaffel. Strö gärna över lite mjöl. Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 250 grader.6. Grädda bröden mitt i ugnen i 7–10 min. Låt dem svalna på ett galler under bakduk.
Gudomligt god, mjuk & saftig äppelkaka med frasiga smulor på toppen som gör den läckert crunchig. Hela kakan görs av samma deg vilket gör den väldigt enkel att göra.
Följ mig gärna på Instagram: lindasbakskola och på Facebook: lindasbakskola
Crunchig äppelkaka
Ca 12 bitar
3 dl strösocker 5 dl vetemjöl 2 tsk bakpulver 150 g smör, smält ca ¾ dl sötmandel, hackad (kan uteslutas om man inte tål sötmandel) 2 tsk vaniljsocker 2 ägg 1 ¾ dl filmjölk
1. Sätt ugnen på 180 grader. Blanda strösocker, vetemjöl och bakpulver i en stor bunke. Tillsätt smöret och blanda ihop allt till en smuldeg.
2. Mät upp 3 dl smuldeg och lägg det i en mindre skål (detta ska strös över kakan).
3. Blanda ner hackad sötmandel i den lilla skålen.
4. Tillsätt vaniljsocker, ägg och filmjölk i den stora bunken. Rör ihop allt till en smet.
5. Bred ut smeten i en smord och bröad springform, ca 23 cm i diameter.
6. Skala och skivan äpplena. Lägg de rivna äpplena på smeten i formen. Pudra över kanel och kardemumma.
7. Strö över smuldegen från den lilla bunken.
8. Grädda kakan längst ner i ugnen i 38–45 min. Låt den svalna i formen innan du skär den i bitar med en kniv. Servera gärna med vaniljsås eller vispgrädde eller ät den i bitar som den är.
1. Sätt ugnen på 180 grader. Blanda strösocker, vetemjöl och bakpulver i en stor bunke. Tillsätt smöret och blanda ihop allt till en smuldeg.2. Mät upp 3 dl smuldeg och lägg det i en mindre skål (detta ska strös över kakan).3. Blanda ner hackad sötmandel i den lilla skålen.4. Tillsätt vaniljsocker, ägg och filmjölk i den stora bunken. Rör ihop allt till en smet.5. Bred ut smeten i en smord och bröad springform, ca 23 cm i diameter.6. Skala och skivan äpplena. Lägg de rivna äpplena på smeten i formen. Pudra över kanel och kardemumma.7. Strö över smuldegen från den lilla bunken.8. Grädda kakan längst ner i ugnen i 38–45 min. Låt den svalna i formen innan du skär den i bitar med en kniv. Servera gärna med vaniljsås eller vispgrädde eller ät den i bitar som den är.
En riktigt lättgjord och festlig chokladmoussetårta som kommer göra succé på kalaset eller festen. Chokladmoussen är ljuvligt fluffig, god och oemotståndlig. Den smuliga bottnen bryter av och gör tårtan komplett. Servera gärna tårtan med färska bär!
Serveringstips! Servera gärna tårtan med en hallon, jordgubbar eller andra friska fräscha bär.
Följ mig gärna på Instagram: lindasbakskola och på Facebook: lindasbakskola
Krämig chokladmoussetårta med smulbotten
Botten 250 g Digestivekex 75 g smör, smält
Chokladmousse 300 g mörk choklad 5 dl vispgrädde 4 äggulor
Garnering 25 g mörk choklad, smält
GÖR SÅ HÄR
1. Botten: Smula sönder kexen i en bunke och blanda ihop dem med smöret.
2. Tryck fast ett bakplåtspapper i en springform, 23–24 cm i diameter. Klipp en bred remsa bakplåtspapper och klä kanten med det. Tryck ut smulorna i bottnen. Ställ formen i frysen i ca 20 min.
3. Chokladmousse: Vispa grädden fluffig, men inte för hårt för då blir moussen grynig.
4. Smält chokladen över vattenbad. Låt den svalna. Rör ner äggulorna i chokladen.
5. Häll ner chokladblandningen i grädden och rör om.
6. Bred ut chokladmoussen på bottnen. Ställ formen i kylen i 4–5 timmar innan den serveras så moussen ”stelnar”. Ringla smält choklad över kakan före servering. Servera gärna tårtan med hallon eller andra friska fräscha bär.
1. Botten: Smula sönder kexen i en bunke och blanda ihop dem med smöret.
2. Tryck fast ett bakplåtspapper i en springform, 23–24 cm i diameter. Klipp en bred remsa bakplåtspapper och klä kanten med det. Tryck ut smulorna i bottnen. Ställ formen i frysen i ca 20 min.
3. Chokladmousse: Vispa grädden fluffig, men inte för hårt för då blir moussen grynig.4. Smält chokladen över vattenbad. Låt den svalna. Rör ner äggulorna i chokladen.
5. Häll ner chokladblandningen i grädden och rör om.6. Bred ut chokladmoussen på bottnen. Ställ formen i kylen i 4–5 timmar innan den serveras så moussen ”stelnar”. Ringla smält choklad över kakan före servering. Servera gärna tårtan med hallon eller andra friska fräscha bär.
Drömgod, helt underbar nougatbollstårta med en läcker smak av chokladbollar och nougat – en given succé på kalaset! Jag älskar den och mina barn och gäster som fick smaka var lyriska! Den hade en rykande åtgång och kommer definitivt bakas många gånger om här hemma. En stor fördel är att den går blixtsnabbt att göra och man behöver ingen ugn. Tårtan kan frysas in och förvaras 1–2 veckor i frysen.
8 dl havregryn
2 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
3 msk kakao
1 ½ dl kokos
125 g smör, rumsvarmt
1 dl vatten
ca 500 g nougat (kan minskas om man vill ha mindre nougatsmak)
Garnering kokos
GÖR SÅ HÄR
1. Blanda ihop havregryn, strösocker, vaniljsocker, kakao, kokos och smör i en bunke. Tillsätt sist vattnen och blanda ihop allt till en lite kladdig deg. 2. Tillsätt nougaten och blanda in den ordentligt i degen. 3. Tryck ner smeten i en skål, klädd med plastfolie. 4. Stjälp upp chokladbollsdegen på ett fat. Strö över kokos och tryck till lite så det fastnar i smeten. Skär tårtan i bitar.
1. Blanda ihop havregryn, strösocker, vaniljsocker, kakao, kokos och smör i en bunke. Tillsätt sist vattnen och blanda ihop allt till en lite kladdig deg.2. Tillsätt nougaten och blanda in den ordentligt i degen.3. Tryck ner smeten i en skål, klädd med plastfolie.4. Stjälp upp chokladbollsdegen på ett fat. Strö över kokos och tryck till lite så det fastnar i smeten. Skär tårtan i bitar.