Kalljäst kastrullbröd

kastrullbröd4utvald

Det är både praktiskt och otroligt gott med kalljäst bröd. Degen slänger man snabbt ihop på kvällen och så får den jäsa i en kastrull över natten. På morgonen gräddas brödet och du kan servera ett härligt nybakat, varmt bröd till frukost. Det blir oerhört saftigt och gott!

Använd en stor kastrull 3–4 liter.

Tips!
Tillsätt även gärna några matskedar valfria fröer i degen.

Här finns fler enkla, goda brödrecept!

Kolla in alla mina enkla och goda recept på bloggen här!

Följ mig gärna på Instagram: lindasbakskola

Kalljäst kastrullbröd

1 bröd

Enkelt och gott frukostbröd. Gör degen på kvällen och grädda brödet i en kastrull på morgonen.

25 g jäst
3 dl vatten, rumsvarmt
2 msk honung
1 tsk salt
1 ½ dl fint eller grovt rågmjöl
5–7 dl rågsikt


GÖR SÅ HÄR

1. På kvällen: Smula jästen i en bunke. Tillsätt vattnet och lös upp jästen i det. Tillsätt honungen, salt, rågmjöl och rågsikt, lite i taget. Knåda den något kladdiga degen i några minuter. Låt den jäsa under bakduk i ca 30 min.

2. Knåda ihop degen till en boll och rulla den i mjöl. Lägg degen i en kastrull, 3–4 liter, klädd med bakplåtspapper. Snitta ett kors i degen med en vass kniv. Lägg på ett lock och låt degen jäsa i kastrullen i kylskåpet över natten.

3. På morgonen: Ta ut kastrullen ur kylskåpet. Sätt ugnen på 230 grader.

4. Grädda brödet längst ner i ugnen med locket på i ca 15 min. Ta av locket och sänk temperaturen till 200 grader. Grädda brödet i ytterligare 30–35 min.

1. På kvällen: Smula jästen i en bunke. Tillsätt vattnet och lös upp jästen i det. Tillsätt honungen och saltet blandat med rågmjölet och rågsikten, lite i taget. Knåda den något kladdiga degen i några minuter. Låt den jäsa under bakduk i 35–45 min.
1. På kvällen: Smula jästen i en bunke. Tillsätt vattnet och lös upp jästen i det. Tillsätt honungen, salt, rågmjöl och rågsikt, lite i taget. Knåda den något kladdiga degen i några minuter. Låt den jäsa under bakduk i ca 30 min.
2. Knåda ihop degen till en boll och rulla den i mjöl. Lägg degen i en kastrull, ca 3 liter, klädd med bakplåtspapper. Snitta ett kors i degen med en vass kniv. Lägg på ett lock och låt degen jäsa i kastrullen i kylskåpet över natten.
2. Knåda ihop degen till en boll och rulla den i mjöl. Lägg degen i en kastrull, 3–4 liter, klädd med bakplåtspapper. Snitta ett kors i degen med en vass kniv. Lägg på ett lock och låt degen jäsa i kastrullen i kylskåpet över natten.
3. På morgonen: Ta ut kastrullen ur kylskåpet. Sätt ugnen på 230 grader.
3. På morgonen: Ta ut kastrullen ur kylskåpet. Sätt ugnen på 250 grader.
4. Grädda brödet längst ner i ugnen med locket på i ca 15 min. Ta av locket och sänk temperaturen till 200 grader. Grädda brödet i ytterligare 15–20 min.
4. Grädda brödet längst ner i ugnen med locket på i ca 15 min. Ta av locket och sänk temperaturen till 200 grader. Grädda brödet i ytterligare 30–35 min.

kastrullbröd5 kastrullbröd1kastrullbröd3

Fransk chokladtårta med chokladganache, vaniljkräm & cashewnötter

dagensreceptfranschokladtårta2steg7

Den perfekta tårtan till festen eller kalaset! För chokladälskaren är den lite lätt kladdiga chokladbottnen och ganachen en superläcker kombo till den lena vaniljkrämen. De salta nötterna på toppen bryter perfekt av sötman och ger lite crunch i tårtan.

Tips! Byt ut vaniljkrämen mot ca 200 g mosade hallon (pudra över lite socker om du vill söta dem).

Baka underbart goda fudge brownies – klicka här för recept!
Baka underbart goda fudge brownies – klicka här för recept!

Följ mig gärna på Instagram: lindasbakskola

Fransk chokladtårta med chokladganache, vaniljkräm & cashewnötter

Ca 16 bitar

En riktigt läcker chokladbottnen med en härlig smörkräm smaksatt med vanilj. De salta nötterna på toppen är en läcker kombination mot det söta. En 200 grams mörk chokladkaka behövs till hela kakan.

Botten
150 g smör
100 mörk choklad
2 msk kakao
4 ägg
1 ½ dl strösocker
1 nypa salt
1 ¾ dl vetemjöl

Vaniljkräm
3 äggulor
½ dl vispgrädde
½ dl strösocker
2 tsk
vaniljsocker
100 g smör

Chokladganache
90 g mörk choklad
¾ dl vispgrädde

Garnering
1–2 msk cashewnötter eller annan valfri nötsort, grovhackade
10 g mörk choklad, hyvlad eller hackad

GÖR SÅ HÄR

1. Botten: Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret i en kastrull och stäng av värmen. Tillsätt chokladen, bruten i bitar och kakao. Rör om tills chokladen smält. Låt blandningen svalna något. Vispa ägg och socker pösigt i en bunke. Tillsätt salt, mjöl och chokladblandningen. Rör ihop till en slät smet.

2. Häll smeten i en form, 18–20 cm i diameter, klädd med bakplåtspapper i botten och smorda och bröade kanter. Grädda kakan mitt i ugnen i 35–40 min. Låt den kallna helt i formen.

3. Vaniljsmörkräm: Blanda äggulor, grädde, socker och vaniljsocker i en kastrull. Låt smeten sjuda under ständig omrörning tills den tjocknar. Stäng av värmen och tillsätt smöret när smeten tjocknat. Vispa till en jämn smet. Kyl ner krämen i kylskåpet.

4. Montering: Dela chokladbottnen på mitten. Bred ut vaniljsmörkrämen ovanpå de båda bottnarna och lägg dem ovanpå varandra. Ställ kakan i frysen en stund så att krämen stelnar.

5. Chokladganache: Smält chokladen över vattenbad och blanda den med grädden. Rör ihop allt till en slät smet. Låt den tjockna lite grann.

6. Spackla tårtan med chokladganachen. Strö över nötter och choklad. Låt ganachen stelna i kylen.

1. Botten: Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret i en kastrull och stäng av värmen. Tillsätt chokladen, bruten i bitar och kakao. Rör om tills chokladen smält. Låt blandningen svalna något. Vispa ägg och socker pösigt i en bunke. Tillsätt salt, mjöl och chokladblandningen. Rör ihop till en slät smet.
1. Botten: Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret i en kastrull och stäng av värmen. Tillsätt chokladen, bruten i bitar och kakao. Rör om tills chokladen smält. Låt blandningen svalna något. Vispa ägg och socker pösigt i en bunke. Tillsätt salt, mjöl och chokladblandningen. Rör ihop till en slät smet.
2. Häll smeten i en form, 18–20 cm i diameter, klädd med bakplåtspapper i botten och smorda och bröade kanter. Grädda kakan mitt i ugnen i 35–40 min. Låt den kallna helt i formen.
2. Häll smeten i en form, 18–20 cm i diameter, klädd med bakplåtspapper i botten och smorda och bröade kanter. Grädda kakan mitt i ugnen i 35–40 min. Låt den kallna helt i formen.
3. Vaniljsmörkräm: Blanda äggulor, grädde, socker och vaniljsocker i en kastrull. Låt smeten sjuda under ständig omrörning tills den tjocknar. Stäng av värmen och tillsätt smöret när smeten tjocknat. Vispa till en jämn smet. Kyl ner krämen i kylskåpet.
3. Vaniljsmörkräm: Blanda äggulor, grädde, socker och vaniljsocker i en kastrull. Låt smeten sjuda under ständig omrörning tills den tjocknar. Stäng av värmen och tillsätt smöret när smeten tjocknat. Vispa till en jämn smet. Kyl ner krämen i kylskåpet.
4. Montering: Dela chokladbottnen på mitten. Bred ut vaniljsmörkrämen ovanpå de båda bottnarna och lägg dem ovanpå varandra. Ställ kakan i frysen en stund så att krämen stelnar.
4. Montering: Dela chokladbottnen på mitten. Bred ut vaniljsmörkrämen ovanpå de båda bottnarna och lägg dem ovanpå varandra. Ställ kakan i frysen en stund så att krämen stelnar.
5. Chokladganache: Smält chokladen över vattenbad och blanda den med grädden. Rör ihop allt till en slät smet. Låt den tjocka lite grann.
5. Chokladganache: Smält chokladen över vattenbad och blanda den med grädden. Rör ihop allt till en slät smet. Låt den tjockna lite grann.
6. Spackla tårtan med chokladganachen. Strö över nötter och choklad. Låt ganachen stelna i kylen.
6. Spackla tårtan med chokladganachen. Strö över nötter och choklad. Låt ganachen stelna i kylen.

steg8 

 

 

After Eight-brownies

DagensreceptAfterEightbrownies5 AfterEightbrownies1 AfterEightbrownies7

After Eight är ljuvligt goda att äta som de är, men de blir ännu godare när man lägger dem på en browniebotten och pudrar över lite florsocker. Galet goda, rättare sagt!

Tips!
Om du inte har en form i exakt samma storlek som i receptet kan du ta en form med andra mått, det viktiga är att det får plats ca 20 After Eight-plattor i formen. Om du använder en rund form, 22–23 cm i diameter får du skära till After Eight-plattorna så de kan placeras i en cirkel.

Följ mig gärna på Instagram: lindasbakskola
och på Facebook: Lindas bakskola

After Eight-brownies

20 st

Superläcker mintchokladkaka med en lite lätt kladdig och seg browniebotten som inte innehåller något bakpulver.

3 ägg

2 dl strösocker
1 ¼ dl vetemjöl
1 dl kakao
2 tsk vaniljsocker

1 nypa salt


150 g smör, smält

Garnering
ca 20 plattor After Eight
florsocker

GÖR SÅ HÄR

1. Testa att lägga ut ca 20 After Eight-plattor i en form så att de får plats. Formen på bilden är ca 18 x 25 cm.

2. Sätt ugnen på 180 grader. Vispa ägg och socker pösigt i en bunke. Blanda ihop mjöl, kakao, vaniljsocker och salt och rör ner det och smöret i äggsmeten.

3. Häll smeten i en smord och bröad form, ca 18 × 25 cm.

4. Grädda kakan mitt i ugnen i ca 20 min. Låt den svalna något i formen.

5. Lägg på After Eight-plattorna tätt intill varandra medan kakan fortfarande är ljummen. Ställ kakan i kylen i ca 1 tim. Skär kakan i rutor och pudra över florsocker före servering.

1. Testa att lägga ut ca 20 After Eight-plattor i en form så att de får plats. Formen på bilden är ca 18 x 25 cm.
1. Testa att lägga ut ca 20 After Eight-plattor i en form så att de får plats. Formen på bilden är ca 18 x 25 cm.
2. Sätt ugnen på 180 grader. Vispa ägg och socker pösigt i en bunke. Blanda ihop mjöl, kakao, vaniljsocker och salt och rör ner det och smöret i äggsmeten.
2. Sätt ugnen på 180 grader. Vispa ägg och socker pösigt i en bunke. Blanda ihop mjöl, kakao, vaniljsocker och salt och rör ner det och smöret i äggsmeten.
3. Häll smeten i en smord och bröad form, ca 18 × 25 cm.
3. Häll smeten i en smord och bröad form, ca 18 × 25 cm.
4. Grädda kakan mitt i ugnen i ca 20 min. Låt den svalna något i formen.
4. Grädda kakan mitt i ugnen i ca 20 min. Låt den svalna något i formen.
6. Pudra florsocker över kakan före servering.
5. Lägg på After Eight-plattorna tätt intill varandra medan kakan fortfarande är ljummen. Ställ kakan i kylen i ca 1 tim. Skär kakan i rutor och pudra över florsocker före servering. 6. Pudra florsocker över kakan före servering.

AfterEightbrownies4 AfterEightbrownies3 AfterEightbrownies1

 

 

 

 

 

 

 

Chokladmoussetårta med hallon

Tips! Här har jag valt ut fina saker jag gillar! Klicka på bilderna för mer info.

DAGENSRECEPT chokladmoussetårta5Festens och kalasets höjdpunkt! Den här chokladmoussen är så makalöst god. Och den lite kladdiga chokladbottnen och hallonen gör tårtan perfekt! Det smakar som om en proffskonditor har gjort den, men så är det ju inte. Tårtan är enkel att göra och kräver inga proffskunskaper. Alla kan göra den! En riktig drömtårta för chokladälskaren.

Tips!
Bottnen kan förberedas dagen före. Den färdiga tårtan håller i ett par dagar i kylskåp.

Baka en supergod chokladbollskaka – klicka här för recept!
Baka en supergod chokladbollskaka – klicka här för recept!

Följ mig gärna på Instagram: lindasbakskola och på Facebook: Lindas bakskola

Chokladmoussetårta med hallon

12–14 bitar

Ljuvligt god och krämig chokladmousse på en lite kladdig chokladbottnen med hallon.

Botten
2 ägg
1 ½ dl strösocker
100 g smör, smält
¾ dl kakao
1 nypa salt
1 tsk bakpulver
1 ½ dl vetemjöl
1 ½–2 dl hallon, frysta

Chokladmousse
1 ½ dl vispgrädde
250 g mörk choklad, hackad
½ dl strösocker
½ dl vatten
3 äggulor
3 ½ dl vispgrädde (vispas)

Garnering
ca 25 g mörk choklad, hyvlad

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 200 grader. Vispa ägg och socker pösigt i en bunke. Tillsätt smör och kakao. Blanda ihop salt, bakpulver och vetemjöl och blanda ihop allt till en slät smet.

2. Kläm fast ett bakplåtspapper i botten på en form, 23–24 cm, med löstagbar kant. Klipp en bred remsa av ett bakplåtspapper och klä kanten med det. Bred ut smeten i formen.

3. Smula sönder de frysta hallonen och strö dem över smeten. Grädda kakan mitt i ugnen i 25–30 min. Den ska vara fast, men lite kladdig. Låt den kallna i formen.

4. Chokladmousse: Koka upp grädden i en kastrull. Häll den över chokladen i en skål och rör om till en slät smet.

5. Koka upp socker och vatten. Stäng av plattan. Tillsätt äggulorna och vispa kraftigt med en elvisp till en krämig smet.

6. Vispa grädden lätt och blanda den försiktigt med äggsmeten och chokladsmeten. Bred ut moussen över bottnen. Ställ kakan i frysen i 3–4 tim. Ta fram kakan, strö över hyvlad choklad och servera den rumstempererad. Förvara kakan i kylen.

1. Sätt ugnen på 200 grader. Vispa ägg och socker pösigt i en bunke. Tillsätt smör och kakao. Blanda ihop salt, bakpulver och vetemjöl och blanda ihop allt till en slät smet.
1. Sätt ugnen på 200 grader. Vispa ägg och socker pösigt i en bunke. Tillsätt smör och kakao. Blanda ihop salt, bakpulver och vetemjöl och blanda ihop allt till en slät smet.
2. Kläm fast ett bakplåtspapper i botten på en form, 18–20 cm, med löstagbar kant. Klipp en bred remsa av ett bakplåtspapper och klä kanten med det. Bred ut smeten i formen.
2. Kläm fast ett bakplåtspapper i botten på en form, 23–24 cm, med löstagbar kant. Klipp en bred remsa av ett bakplåtspapper och klä kanten med det. Bred ut smeten i formen.
3. Smula sönder de frysta hallonen och strö dem över smeten. Grädda kakan mitt i ugnen i 25–30 min. Den ska vara fast, men lite kladdig. Låt den kallna i formen.
3. Smula sönder de frysta hallonen och strö dem över smeten. Grädda kakan mitt i ugnen i 25–30 min. Den ska vara fast, men lite kladdig. Låt den kallna i formen.
4. Chokladmousse: Koka upp grädden i en kastrull. Häll den över chokladen i en skål och rör om till en slät smet. 5. Koka upp socker och vatten. Stäng av plattan. Tillsätt äggulorna och vispa kraftigt med en elvisp till en krämig smet. 6. Vispa grädden lätt och blanda den försiktigt med äggsmeten och chokladsmeten. Bred ut moussen över bottnen. Ställ kakan i frysen i 3–4 tim. Ta fram kakan, strö över hyvlad choklad och servera den rumstempererad. Förvara kakan i kylen.
4. Chokladmousse: Koka upp grädden i en kastrull. Häll den över chokladen i en skål och rör om till en slät smet.
5. Koka upp socker och vatten. Stäng av plattan. Tillsätt äggulorna och vispa kraftigt med en elvisp till en krämig smet.
6. Vispa grädden lätt och blanda den försiktigt med äggsmeten och chokladsmeten. Bred ut moussen över bottnen. Ställ kakan i frysen i 3–4 tim. Ta fram kakan, strö över hyvlad choklad och servera den rumstempererad. Förvara kakan i kylen.

chokladmoussetårta5 chokladmoussetårta3

chokladmoussetårta1

 

 

 

 

 

Kalljästa honungsrutor i långpanna

dagensrecept houngsrutor3 houngsrutor4

Servera nybakat bröd till frukost. Gör degen på kvällen och låt den jäsa i kylskåpet under natten. Ta ut den nattjästa degen ur kylen direkt när du vaknar, sätt på ugnen och grädda bröden medan du dukar fram frukostprylarna på bordet. Väck familjen med en härlig doft av nybakat!

Tips!
Tillsätt några matskedar frön i degen om du vill ha ett fiberrikare bröd. Det går också byta ut 2–4 dl av vetemjölet till ett fiberrikare mjöl.

Följ mig gärna på Instagram: lindasbakskola
och Facebook: Lindas bakskola

Kalljästa honungsrutor i långpanna

16 st

Saftiga brödrutor som är ljuvligt goda med smör, ost och en skiva paprika.

50 g jäst
6 dl mjölk, kall
3 dl havregryn
50 g smör, smält
2 msk honung
2 tsk salt
2 dl grahamsmjöl
11–12 dl vetemjöl

GÖR SÅ HÄR

1. På kvällen: Smula jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och rör om tills jästen lösts upp. Blanda ner havregrynen och låt blandningen stå i några minuter. Tillsätt smör, honung, salt, grahamsmjöl och vetemjöl, lite i taget. Knåda ihop allt till en smidig deg. Låt den jäsa under bakduk i ca 30 min.

2. Tryck ut degen på en ugnsplåt med bakplåtspapper. Skär den i rutor, 4 x 4 stycken. Pudra över vetemjöl med en sil. Täck degen med plastfolie och ställ den i kylskåpet över natten.

3. På morgonen: Ta ut plåten ur kylskåpet och ställ den i rumstemperatur i ca 20 min. Sätt ugnen på 230 grader.

4. Grädda brödet mitt i ugnen i 20–24 min. Det ska ha fin färg på ytan när det är klart. Låt brödet svalna under bakduk.

1. På kvällen: Smula jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och rör om tills jästen lösts upp. Blanda ner havregrynen och låt blandningen stå i några minuter. Tillsätt smör, honung, salt, grahamsmjöl och vetemjöl, lite i taget. Knåda ihop allt till en smidig deg. Låt den jäsa under bakduk i ca 30 min.
1. På kvällen: Smula jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och rör om tills jästen lösts upp. Blanda ner havregrynen och låt blandningen stå i några minuter. Tillsätt smör, honung, salt, grahamsmjöl och vetemjöl, lite i taget. Knåda ihop allt till en smidig deg. Låt den jäsa under bakduk i ca 30 min.
3. Tryck ut degen på en ugnsplåt med bakplåtspapper. Skär den i rutor, 5 x 4 centimeter. Pudra över vetemjöl med en sil. Täck degen med plastfolie och ställ den i kylskåpet över natten.
2. Tryck ut degen på en ugnsplåt med bakplåtspapper. Skär den i rutor, 4 x 4. Pudra över vetemjöl med en sil. Täck degen med plastfolie och ställ den i kylskåpet över natten.

 

3. På morgonen: Ta ut plåten ur kylskåpet och ställ den i rumstemperatur i ca 20 min. Sätt ugnen på 230 grader.
3. På morgonen: Ta ut plåten ur kylskåpet och ställ den i rumstemperatur i ca 20 min. Sätt ugnen på 230 grader.

 

4. Grädda brödet mitt i ugnen i 20–24 min. Det ska ha fin färg på ytan när det är klart. Låt brödet svalna under bakduk.
4. Grädda brödet mitt i ugnen i 20–24 min. Det ska ha fin färg på ytan när det är klart. Låt brödet svalna under bakduk.

houngsrutor5

houngsrutor1